| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240963 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2928 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Copil Alexandru |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3485
|
Trimis: 09 Mai 2026 07:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| CristiB a scris: | In privinta asta cred ca cel mai bine te poate ajuta cloudnights. Sunt o multime de comparatii intre diferite binocluri acolo.
Ei chiar fac teste reale, nu e vorbarie goala, te poti baza pe ei. |
Poate am inteles gresit aluzia! Dar vorbărie este pe toate forumurile aici si pe cloudynights si oriunde, asta este un forum, vorbarie! Vorbăria poate parea goală, dacă nu știm sa căutăm selectiv. Discuțiile dintre noi pot deveni utile. Și aici suntem foarte mulți care testam binocluri si alte instrumente, nu din vise sau vorbarie goale nu doar pe cloudynights cum zici tu! Unii au avut/ au binocluri mai mult decât perechile de ciorapi și știu despre ce vorbesc! Cine vrea sfaturi utile din experienta directă, nu citite, se poate baza pe colegii nostrii. Din punctul meu de vedere experienta la ocularele unui instrument pe cerul instelat e mult mai importanta decât instrumentul in sine. Pe masura ce capatam experienta practica vizuala vom analiza mult mai complex si instrumentul in sine, analiza ce unui începător ii poate scapa! In timp ne rafinam pretentiile si ne dam seama ce ne place sau ne enerveaza la un instrument. Bineînțeles ca analiza aceasta este personala cu preferinte puternic individualizate, de asta de multe ori avem intre noi pareri conturate diferit și e bine asa. Unul are ceva cu nu știu ce formula optica, altul cu "chinezariile", altul cu prețul, altul cu geometria campului vizual, altul cu culoarea, altul cu... etc fiecare din experienta lui si dupa cum își dorește. Dar dacă vorbim strict de astronomie, atunci experienta și numărul de ore la ocular sunt veriga puternica din ecuatie. Un observator experimentat cu umilul Aculon 10x50 poate observa de exemplu galaxia m101 simplu cu vedere directa. Iar altul mai puțin experimentat cu un Fujinon 10x50, Zeiss Victory 10x42 etc în aceleași condiții si ora, deabea observa stelele de pe lângă galaxie, fără sa o poată vedea nici macar cu vedere indirecta chiar daca "striga" si o are in campul vizual al binoclului. Experienta practica pe cer este cea care ne formeaza criteriile de evaluare ale unui instrument, care de multe ori e de domeniul nuanțelor și diferentelor subtile... _________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2119
|
Trimis: 09 Mai 2026 08:46 Download mesaj |
|
|
|
Te-ai ambalat degeaba Tudor! 🙂
Si da ,ai dreptate, ai inteles gresit aluzia. Pentru ca nu era nici o aluzie, vorbeam la modul concret.
Iar acele cuvinte accentuate cu bold a fost decizia ta, in postarea mea nu apare nici o accentuare de acest fel.
Initiatorul topicului incepuse sa faca o lista, pe locul 1 pusese Oberwerk 15x70 ED Ultra iar pe 2 APM 16x70 ED si am vrut sa-l ajut cu ceva concret si nu cu vorbarie goala.
Acum te intreb fara sa accentuez cu B: cate Oberwerk 15x70 ED Ultra ai pe forumul asta? Cate comparatii intre Oberwerk 15x70 ED Ultra si APM 16x70 ED ai pe forumul asta? Daca ne mutam privirea pe celalalt forum, cate binocluri de acest fel si cate comparatii intre ele gasesti? |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3485
|
Trimis: 09 Mai 2026 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Atunci ma bucur ca am înțeles greșit! Aici nu avem Oberwerk 15x70 din câte știu eu, dar suntem mulți care am avut/avem si alte modele (APM ED 16x70, APM ED 20x80 sau alte modele). Normal ca e bine sa citim orice forum de specialitate. _________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|