| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240594 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2925 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sterling Ferrell |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 265
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 24 Apr 2026 13:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Am luat un adaptor M54x1 la M42x0.75 - pot confirma ca filetul NU este M54x1.
Pasul este de 1mm , am verificat cu lera , si pus cap la cap arata o diferenta foarte mica , educated guess inclina spre M53x1 , un filet atipic dar care mai apare pe ici pe colo.
Daca cineva poate face un adaptor Male M53x1 la Male M42x0.75 il rog sa imi dea un PM.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
296.32 kb |
| Vizualizat: |
de 211 ori |

|
|
456.81 kb |
de 211 ori |

|
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10029
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 24 Apr 2026 15:08 Download mesaj |
|
|
|
Cu titlu de comentariu: M53x1mm nu este deloc un filet atipic. ''M'' arata ca parametrii filetului sunt standardizati. Iar pasul de 1mm este unul standardizat.
M53x1mm nu este un filet produs in masa, pe vreun organ de asamblare produs in masa, asta asa este.
Eu am executat la strungar ( care este strungar adevarat, nu ''rotunjitor'' si care nu a fost deloc surprins) filete de gen M31,8 x 0,75mm.
Sa revenim la subiect. Lera ta nu are sablon pentru filetul de 0,9mm? Ca si acela este standardizat. Lera mea, primita de la Alin Tolea, are sablon pentru filet metric cu pas 0,9mm.
Dar problema poate sa provina si de la faptul ca diametrul filetului nu este ''fix'' 54mm.
Indiferent de pasul filetului, daca diametrul este corect, adica 54mm ata la arbore cat si la alezaj, atunci ar trebui sa ''muste'' un sfert sau jumate de tura macar.
Mircea
|
843.38 kb |
de 197 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 24 Apr 2026 18:13 Download mesaj |
|
|
|
Nea Mircea am facut rost de lere , are pasul de 1, se pupa perfect nu se vede lumina prin ele cand le pun.
E, la diametru e cu cantec. Am un subler clasic si din ce vad eu e 52.5mm adica cu tolerante poate fi si M53 si M52. Ca sa fie treaba treaba am aflat ca SVBONY are un obicei minunat dea face filete cu virgula adica de ex M36.4x1 sau 26.5x0.5 (un om la RAF Camera face si dinastea ciudate si a scris si pt ce sunt)
Am dat comanda de un adaptor M52x1 , observatia fiind ca daca cumva e M53 sau M52.5 seva pupa cu un strat de banda de teflon.
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 24 Apr 2026 23:30 Download mesaj |
|
|
|
Mda, cum am zis, diametrul poate fi oricare. Mai exact cat are nevoie proiectantul.
Daca tin bine minte, in clasa de executie mijlocie si dimensiuni de 50mm, tolerantele libere sunt de ordinul 0,2 -0,3mm. La un filet nu ar trebui sa depaseasca 0,1- 0,2 mm.
Daca ai masurat diametrul peste varful spirelor filetului ( tine sublerul usor inclinat ca sa incaleci cel putin doua spire invecinate) si ai obtinut 52,5mm atunci este un filet M52,5x1mm.
Cu cat dai pe piesele alea oare nu-ti facea un strungar o piesa ''la fix'' ? Intreb si eu ...
Succes, Mircea
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 25 Apr 2026 07:23 Download mesaj |
|
|
|
Din păcate strungarii au ajuns o specie pe cale de dispariție. Cel puțin în zona Constanța ai șanse să găsești unul cam tot atâtea câte ai să găsești un politician cinstit.
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6164
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Apr 2026 08:20 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | | Daca ai masurat diametrul peste varful spirelor filetului ... si ai obtinut 52,5mm atunci este un filet M52,5x1mm. |
Nu sunt de acord nea Mircea, tocmai ce povesteai mai sus de toleranta de imbinare ... iar acum nu mai tii cont de ea... Orice surub M4 va masura pe varful filetului 3,9mm iar un M10 va masura 9,9mm. Toleranta la orice fel de imbinare este esentiala!
Pe de alta parte tot balamucul cu metrice ciudate la piesele noastre de astro rezulta din faptul ca initial o buna parte din ele au fost proiectate in standard imperial. Un singur exemplu ca sa nu va plictisesc: standardul de oculare cunoscut de noi sub denumirea de 1,25"(31,75mm) folosea initial un filet de filtre de 1 1/8" cu 42 tpi ceea ce tradus in mm ar insemna 28,575mm cu pas de 0,604mm. Acest filet imperial s-a tradus in productia de serie chinezeasca intr-un filet M28,5x0,6.
Spor la imbinat filete
_________________ Fujinon 10x50FMTR sx; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 25 Apr 2026 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Taman datorita faptului ca stiu suficient sa inteleg ca nu ma pricep am intrebat
Nea Pankratau aka RAF Camera , are o pagina dedicata masurarii filetelor pt ca e un fel de arta veche a ninjacilor. Masurat cum zice el pana si sublerul meu non-digital a aratat 52 mm, iar lera de 1 pica asa bine pe filet ca privit in bec nu vezi lumina printre. As zice deci , ca pe cat posibil in afara unor chinezarii dubioase este M52x1
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 25 Apr 2026 14:13 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate Silviu dar nu pot sa tin curs de prelucrari prin aschiere pe forum.
Intotdeauna e mai mult decat se vede si mai putin decat ai nevoie.
Eu, in asemenea cazuri, masor si diametrul alezajului si astfel stabilesc ''metricul nominal''.
Se masoara diametrul peste spire al ''baiatului''.
Se masoara diametrul alezajului, ''pasarica''. Se scade din diametrul ''baiatului'' (2x 0,6x pasul) si se compara cu diametrul masurat al ''pasaricii''.
Daca diametrul astfel calculat pentru ''pasarica'' se obtine mai mic decat cel masurat, inseamna ca strungaru' a fost nervos. Pe piesa reala masuram abateri dimensionale, de forma si de pozitie. Toleranta exista doar in mintea proiectantului si pe desenul sau la care nu avem acces.
Inca odata, bafta Bivanus, ne-ai facut curiosi de rezultat, Mircea
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6164
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Apr 2026 16:04 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | Se masoara diametrul peste spire al ''baiatului''.
Se masoara diametrul alezajului, ''pasarica''. Se scade din diametrul ''baiatului'' (2x 0,6x pasul) si se compara cu diametrul masurat al ''pasaricii''. |
Alta viata!
_________________ Fujinon 10x50FMTR sx; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5273
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|