| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023 Mesaje: 253
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 11 Feb 2026 18:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Domnul MAK face mac-mac : de la Skymax 127 la Skymax 200DX |
|
|
|
Ma bucuram si eu ca la a treia incecare am reusit sa ma dotez chiar de pe aicisea de la un confrate cu un MAK Skymax 127/1500 cu iesire pe 2in si cu o frumuseata de clema Baader ClickLock deja montata.
Tocmai voiam sa ma mandresc cu ideea geniabila de a-l trage in inele ca nu ma incanta de loc bara ceea tinuta doar in doua surubele si ca poate , poate , reusesc sa-i adaptez si un EAF pana la sezonul planetelor din vara.
Cand colo....ce sa vezi...iote teteo gogeamitelea de MAK la 200/2000 si care mai si arata nitzel a Rumak!
https://artesky.it/gb/skywatcher/maksutov/...v-ota.html
Asa ca ma duc sa imi sterg lacrimele, caci din motive obiective mai va pana cand intre vis si realitate nu se va intinde trista realitate financiara, si cand imi revin va tin la curent cu Operatiunea Micul Mak.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
19.96 kb |
| Vizualizat: |
de 373 ori |

|
|
25.08 kb |
de 373 ori |

|
|
15.13 kb |
de 373 ori |

|
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
| Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019 Mesaje: 173
|
Trimis: 12 Feb 2026 11:17 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Este un astrograf sau un instrument mixt, bun atat pe vizual cat si pe astrofoto?
La prima vedere este lung cat un RASA dar ala este extrem de rapid asa ca e clar un instrument cu caracteristici mult diferite.
Vrea sa fie competitia directa pentru SCT-urile HD de la Celestron?
_________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
TS-Optics ED 102 mm f/7 Refractor
Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic) |
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 873
|
Trimis: 12 Feb 2026 13:00 Download mesaj |
|
|
|
La mak-urile cu apertura mare, problema cea mai mare e timpul necesar aclimatizarii; peste 150mm, am inteles ca ai cam mult de asteptat (ceva de genul 2-3 ore, daca nu gresesc).
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, TS CF-APO 80mm
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42 |
|
| Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 12 Feb 2026 13:24 Download mesaj |
|
|
|
nu are un mic ventialator in spate pentru aclimatizare mai rapida? poate mi se pare mie si fac o confuzie
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

|
Trimis: 12 Feb 2026 14:00 Download mesaj |
|
|
|
asa pare; dar meniscul e foarte gros la 180 si 200 spre deosebire de cel de la SCT
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42 |
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 12 Feb 2026 21:06 Download mesaj |
|
|
|
Inca nu am vazut un review hands-on , peste tot este 'va veni' Tinand cont de pe vremea cand taica Yuri de la TEC inca nu descoperise sicretu lu APO, undeva pe la jumatatea anilor '90 cand subsemnatul inca invata ...sa pescuiasca... alte MAK-uri de calibru greu in afara de INTES si ORION nu prea au existat ( cu mici tresariri gen BOSMA) pana sa isi adune SW gandurile si sa se lase de glume gen Mak 127 da cam la 118 de fapt, toata lumea e curioasa.
Teoretic si eu inclin spre ce zice Rhemaxos, cred ca vor sa concureze SCT-urile. Din pacate legile fizicii e mai tari decat legile oamenilor si ventilatorasul cela fata'n fata cu niste kile de sticla la menisc nu stiu cat va ajuta . De la 2 ore se duce la 1 ora si 50 minute Daaaaaaar...iexista o explicatie - o fenomenala aplicatie a materialului cela de toata jena din care sunt facute si parasolarele la masini si paturicile de supravietuire pentru cei care se duc in zone in care eu nu ma voi duce niciodata.
Ideea este - se pare , asa zic altii mai cititi - ca buba nu e racirea in sine ci modul in care se produce cu viteza diferita langa menisc fata de langa focuser. Fara izolatie procesul e haotic si seda aerul cu capu de baffles la interior de zici ca are Luna inele ca Saturn. Cum il imbratci in jacheta de mylar cum se schimba curba de variatie a temperaturii si se reduce efectul turbionar intern. Ventilatorul ajuta acum , chiar mic , la egalizarea temperaturii interne.
Din seria ce facea TEC inainte sa inventeze OHARA sticla FPL53
TEC 200/F20 ; TEC 250/F20 si ceva ce nu stiu cum sa explic asa ca pun articolul , matza mea dupa ce l-a citit a stat in mustati o perioada
https://www.baader-planetarium.com/en/inst...scope.html
|
57.86 kb |
de 230 ori |

|
|
145.53 kb |
de 230 ori |

|
|
525.09 kb |
de 230 ori |

|
|
478.41 kb |
de 230 ori |

|
|
684.32 kb |
de 230 ori |

|
_________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
| Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 311
|
Trimis: 12 Feb 2026 21:57 Download mesaj |
|
|
|
Înainte să-mi măsor grosimea portofelului am pus șubleru' pe poză și mi-a dat o obstrucție de 35% din diametrul meniscului. Dacă primara e subdimensionată sau tubul de perforație intră în conul de lumină, putem vorbi de o obstrucție încă și mai mare. Dacă amintim că un Edge HD 8” cântărește pe jumătate, are o obstrucție de 31% și costă doar 33% mai mult, aș zice că singurul avantaj e cercul imaginii de 44mm.
Un newton de 8” cântărește cu 3kile mai puțin, acoperă un câmp ceva mai larg, costă pe jumătate dacă includem corectorul de comă și nu e cu mult mai lung dar pariez că se vor găsi destui cumpărători și pentru măcănitor...
|
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

|
Trimis: 12 Feb 2026 22:38 Download mesaj |
|
|
|
dar asta nu mak; acolo scrie Houghton-Terebizh
Si e F/1.44
Mak-urile nu prea pot sa concureze cu SCT-urile: au scopuri diferite.
Mak-ul e bun la planete, luna, la obiecte luminoase.
SCT e un bun si la planete, luna si la DSO.
Dar contrastul e mai bun la mak.
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42 |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7052
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Feb 2026 03:30 Download mesaj |
|
|
|
Bivanus, nu fi trist. Cei de la SkyWatcher au mai facut ''glume'' cu telescoape care au fost doar prototipuri, sau poate doar machete. Acum cativa ani au prezentat la o expozitie un Mak-Cass, de 300mm apertura. Chiar au trimis la cateva magazine fise de prezentare cu caracteristici si pretul Makului. Dupa care, nimic. Si multa lume a asteptat aparitia instrumentului. Si s-a discutat destul pe net despre el. Sincer, nu stiu daca a fost o gluma, sau un proiect care nu s-a finalizat din motive diverse.
Dar nu a fost singurul caz. Alta data au anuntat o serie de refractoare ED in sistem Petzval. Nu am urmarit cu atentie ce s-a intamplat cu ele, dar cert e ca nu exista.
Si nu sunt singurii care din motive financiare, tehnice, sau de alta natura au renuntat la proiecte interesante.
Si ca sa nu crezi ca esti singurul care e trist, priviti aici o ''mica'' noutate:
https://www.sharpstar-optics.com/Products_1/SCA310.html
PS. Si pentru ca mi-am adus aminte ca cei de la Askar-Sharpstar mai au si SCA260, sunt curios. O sa faca si cu seria asta la fel cum au facut cu celelalte serii? Au inceput cu cele mai mici si au tot continuat din ce in ce mai mari. La seria APO au ajuns la 203mm, la seria SQA au ajuns la 130mm.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

|
Trimis: 13 Feb 2026 09:03 Download mesaj |
|
|
|
Este complicat sa scoti pe piata instrumente experimentale pentru ca eventualii cumparatori au o dilema foarte importanta: oare ce suport vor avea acele instrumente in privinta pieselor pentru upgrade-uri si accesorii?
Cand cumperi un C8, stii din start ca ai un ecosistem urias, poti sa-l accesorizezi cum vrei tu. Dai 2000 de euro pe un instrument experiemental si nu ai nicio garantie ca il vei putea utiliza asa cum iti doresti chiar daca are potential.
Celestron C6 XLT
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
|
| Sus |
|
 |
Bivanus Membru

|
Trimis: 13 Feb 2026 13:47 Download mesaj |
|
|
|
Observații corecte tocmai de aceea am zis să încep cu Micul Mak și să decid după o perioadă de utilizare dacă mă duc în sus sau ...pe laterală
Momentan aștept sistemul de inele, arată bine la prima vizionare. O să văd cum mă descurc și cu un adaptor pentru ZWO EAF, nu e musai dar parcă m-ar tenta să încerc varianta B. Dacă nu , zuruck la varianta A - cârligul de rufe
|
130.34 kb |
de 124 ori |

|
|
171.76 kb |