Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SP-v3_0_epc.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239080
Numar de utilizatori inregistrati: 2916
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Prezentare Handy-Dob, telescop Par-Avion

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Rhemaxos
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019

MesajTrimis: 31 Ian 2026 19:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
in prelucrarea imaginilor softul se leaga la un server profesionist si analizeaza imagini al tale si face calibrarea de culoare

Softul ala face fix atat cat ii dai tu voie sa faca. Daca il lasi sa inventeze culori sigur ca o va face.

Exista informatii despre culorile reale in datele pe care le-ai captat, cheia este sa le scoti sa suprafata fara sa adaugi lucruri care nu exista (inventii AI sau pur si simplu colorizari puse din burta)

Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic)
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 31 Ian 2026 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu cunosti se pare partea asta cu astrofoto citeste informeaza te despre prelucrari nu are sens sa filozofezi pe limba ta . eu am inceput voios astrofoto prin 1991 pe film orwo si placi spectrale pe sticla apoi in 2000 pe aparat digital
Sus
Rhemaxos
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 20:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări pentru experiența acumulată în acest domeniu.

Eu am spus ca nu cred, așa cum s-a afirmat în acest topic, ca problematica legată de acuratețea culorilor in astrofotografie este pur subiectivă și ține de gusturile individuale.
Trebuie să existe o referință, altminteri nu mai vorbim despre fotografie ci despre un melanj de lumină captată în mod real și adăugiri digitale ce au un rol pur cosmetic.

Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 31 Ian 2026 20:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

am spus deja prelucrarea are reteta obligatorie intra automat la VizieR database (astronomical catalogues and large surveys from CDS) ... source of photometric calibration si verifica culoarea stelelor sute mii din poza . corecteaza fuga ce ai din diverse cauze culori acoperire oglinda gradienti poluare becuri localitati orizont .
Sus
Rhemaxos
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 20:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am inteles, asadar exista o referinta la care ne raportam cand prelucram propriile imagini, nu trebuie sa ghicim.
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Ian 2026 21:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stati mai fratilor, de ce sariti unii la cearta ? Eu v-am spus parerea mea dar, in mod special, lui Tudor.

Ce e cu ipocrizia asta in care predicati diversitatea si cand va intalniti cu ea, ii dati la cap ?
Ipocrizie ? Da. Chestia cu ''nu te obliga nimeni'' e valabila si invers. Nu vreti sa faceti observatii vizuale, nu va obliga nimeni. Faceti ce poftiti. Si inghititi parerea personala a fiecaruia, ca nu aveti alternativa.

Stanescu a spus ca imaginea lui M31 este doar o albeata pe vizual si de aceea a trecut la foto si a dat un bun exemplu de detalii obtinute din oras. Perfect. Are vreun rost sa-l contrazic ? Nu. Conteaza mai putin ca are dreptate. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca face Astronomie, asa cum ii place, mult si bine.

Eu nu cuantific respectul, mai mult tie si mai putin lui. Pentru ca tu esti mare si el e mic. Pentru ca telescopul tau e mare si al lui e mic. Pentru ca echipamentul tau e complicat si al lui este simplu. Pentru ca al tau e scump si al lui e ieftin. Faci observatii ? Mare sau mic, tanar sau varstnic, incepator sau avansat, bogat sau sarac, daca faci observatii, imi esti ca un frate.

Va place sau nu, fara dorinta de a jigni dar si fara menajamente: flacaul acela cu lunetele simplet, Ovidiu, scufundat in pasiunea lui ciudata, slefuieste si face observatii incomparabil mai multe decat unii care se beshika pe aici, pe forum.

Vreau respect pentru toate formele de practicare a observatiei astronomice: vizuala, fotografica, radio, video etc. Asta-i legea pe strada mea. N-am sa-l crut pe cel care o incalca. Fie ca se beshika putin , fie ca se beshika mult ...

Mircea

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 01 Feb 2026 00:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Rhemaxos a scris:
dragos.n a scris:

Care din ele reflecta realitatea Question

Cum determinam acest lucru?

De exemplu eu ma uit la filme pe un display calibrat colorimetric conform standardelor ISF si stiu ca ceea ce vad este extrem de aproape de intentia artistica dar in cazul fotografiilor astro, cum determinam ce culoare ar trebui sa aiba acele gaze cosmice?

Se poate folosi spectrometria.

Dar, intrebare, ce culoare ar trebui sa aiba infrarosul vazut de camera?
Este el fals daca-l pui intr-o culoare vizibila?
Sau preferi sa-l "vezi" natural, adica nexam?
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 01 Feb 2026 02:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea, sunt întru totul de-acord cu tine! As mai adaugă si completa ceva: Astrofotograful mai mult priveste "in trecut", exact ca orice fotografie care incremeneste o clipa trecuta, niciodata prezenta. Pe cand observatorul vizual privește "acum", in prezent, live, continuu, "palpabil". Fiecare cu avantajele și dezavantajele lui cum a zis si Mircea, nu e unul mai bun ca altul, ci pur și simplu sunt diferiți in frumusetea lor, dar prieteni buni!
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 01 Feb 2026 02:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

tudor a scris:
.....Pe cand observatorul vizual privește "acum", in prezent, live, continuu, "palpabil"......

Daca asa ceva vine chiar de la unul dintre cei mai importanti membri ai forumului, si mai ales daca nimeni nu l-a contrazis...atunci e clar cat de astronomi suntem.
Vreau sa amintesc unora ca lumina celei mai apropiate stele ajunge la noi in vreo 8 minute.
Orice raza de soare se vede la trecut si nu ,,acum", si nici in prezent si nici live.
Cand noi percepem o raza de soare, soarele poate teoretic sa fi explodat deja.
Mai are rost sa vorbim de galaxii aflate la sute de ani lumina?
Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Feb 2026 08:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Era o metafora evidenta, de acolo si ghilimele de la "acum" "palpabil". Bineînțeles ca se vede totul cu intarziere! Dar trebuie sa stii ca, daca vrem sa fim rigurosi pana la capat, chiar si atunci cand privim un peisaj cu ochiul liber, sau chiar propriul corp, si acolo tot in trecut il vedem dar, cu foarte putin timp in urma. Bineinteles ca sunt constient ca vedem "transmisiunea meciului de fotbal astronomic" cu "delay mare" in functie de distanta "transmisiei", dar este totusi "live" pentru noi. Pe cand la fotografie nu "suntem in direct", vedem "inregistrarea meciului de fotbal" pe care o putem reaccesa cand vrem (dar recunosc ca la inregistrare vedem color nu in alb-negru sau partial color). Eu m-am folosit doar de o metafora ca să pot arata putin din emotia de la vizual. Dar cele doua activități (foto si vizual) se completeaza între ele, fiind activitati complementare. Eu am folosit metafora, Tu ai folosit ironia. Metafora vs ironie...

Ultima modificare efectuata tudor la 01 Feb 2026 09:17, modificat de 2 ori in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Feb 2026 09:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

De la discutia despre un telescop, s-a ajuns la asta?

Tudor a facut o "gluma", ca astronomul vizual e un animal rar, apoi Cristib ne-a acuzat de fariseism, si tot valul care a urmat. Nici eu, nici Mircea nu am jignit pe nimeni, nu am contestat valoarea stiintifica sau estetica a astrofotografiei. Ci doar ne-am exprimat preferinta pentru vizual. In plus eu am spus ca nu stiu care culori sunt reale, si din ce vad nici cei ce fac astrofoto nu stiu cu totii ca exista un server care te ajuta sa calibrezi culorile. Daca ar stii toti, nu ar fi atatea imagini in culori diferite pe net. Si daca ei nu stiu, cum sa stiu eu, care nu mi-am cumparat niciodata vreo camera astro, si nu am stacat niciodata vreo imagine, ci am facut doar poze cu DSLR, cadre unice?

Se mai poate discuta civilizat pe acest forum? Mai exista cineva care sa intervina cand o discutie deviaza de la subiect sau de la normele civilizatiei, si ale forumului?

Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2026 09:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tudor nu a facut nici o gluma, el nu face glume, el e mereu serios, iar asta e de apreciat.
Deasemenea nu am fost cu nimic ironic, nici acum nici altadata.
Dar trebuie sa fim obiectivi.
Sa intervina cine? Marius? L-am rugat de mult timp sa faca acel buton cu ,,Stergere cont".
Da, fariseism, pentru ca una spuneti si alta faceti (unii).
,,Lumina impaiata! " ...aici nu aveti reactii?
Atunci cum sa denumim desenele ruperste facute cu zeci de mii de ani in urma? Lumina pietrificata?
Pai si burta aia mare pe care o ai e pana la urma tot din lumina.
Sus
tudor
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Feb 2026 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ba mai glumesc, dar doar în pauza de masă!
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2026 09:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inseamna ca toate fotografiile facute de tine cu lumina impaiata au fost facute in pauza de masa, alta explicatie nu vad.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Feb 2026 10:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB, avand in vedere ca aduci acuzatii de fariseism, si ca nu suntem astronomi, te rog spune-mi care galaxie se afla la distanta de cateva sute de ani lumina, asa cum ai scris mai sus. Ca vreau sa o vad si eu. La sute de ani lumina, sigur se poate vedea cu ochiul liber.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact