Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_232429_113x_clavius.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238564
Numar de utilizatori inregistrati: 2913
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tiberiu Savin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Touptek PAPO GS350 RACI Finder / Guider / Small OTA

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Bivanus
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2023

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 05 Ian 2026 14:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Touptek PAPO GS350 RACI Finder / Guider / Small OTA
Raspunde cu citat (quote)

La mulți ani, domnilor și doamnelor! Și odată cu începutul anului 2026, unele bunuri au fost în sfârșit aduse din acel tărâm mistic spre Est, despre care poate ați dori să auziti. Este un tub mic destul de nou de la Touptek, descris de ei ca Finder/Guider și chiar ca mic telescop pentru utilizare generală .
PAPO provine din obiectiv planar apocromatic și ei spun că această celulă cu trei elemente integrează si un field flattner. Nu am avut niciodată un produs Touptek înainte, dar de la alții am auzit în general păreri bune asa ca Moș Crăciun a decis să meargă pe varianta asta. Inițial mă uitam la dimensiunea 250, totuși, nu exista nicio garanție că va intra in focus așa că am ales 350 care este si mai mare in dametru la 58mm ( fata de 50mm). Am ales un focalizator cu cremalieră și pinion (tipul Crayford e disponibil dacă se dorește)
Timpul de livrare nu a fost prea lung nici prea scurt , 54 de zile dar cu Craciunul și Anul Nou în perioada de livrare, adevărata bila albă pe care o primește Touptek este faptul că Vama & Co a fost gestionată direct de ei si inclusa in cost (de precizat ca transportul a fost gratis pt valoarea de $236.55 redusa de la $249 pentru ‘prima comanda’ ) astfel încât pachetul a fost livrat pur și simplu la cutia locală de livrare ca orice colet obișnuit. Pachetul în sine era învelită în folie cu bule și înfășurat în plastic, iar tubul din interiorul cutiei de carton este tot într-un suport din spumă. Micul GS-350 OTA este exact așa cum este descris pe site, este un aluminiu anodizat negru solid, cu un finisaj mate care se simte foarte plăcut la atingere, fără senzatie de alunecare și/sau amprente. Cât de bună este stratul anodizat doar timpul și utilizarea pot spune. Componentele principale sunt celula obiectivului, două tuburi de extensie (al meu are 2 x 7 cm), focuserul și inelele&dovetail. Una dintre cele două roți de focalizare era slăbită si a cazut e ușor de montat, dar va trebui să găsesc un Inbus suficient de mic pt grub screw. Nu știu dacă e accidental sau pur și simplu e ușor să pui un focalizator electronic
Pentru montare/demontare a fost nevoie de niște mâini, un Inbus de 3mm și unul de 2,5mm (și unul de 1,5mm pentru roata focalizatorului, mereu m-am uimit cu ce găsesc prin cutia cu maimuțe). Inelele nu sunt articulate, așa că după ce le slăbești puțin trebuie să desfiletezi un capăt pentru a extrage tubul. Toate filetele se simt foarte netede și ferme, a fost nevoie doar de puțină forță pentru a începe mișcarea, dar apoi au mers ca unse. Dovetail-ul este făcută din două piese, trebuie să desurubezi două șuruburi pentru a accesa celelalte două care țin efectiv inelele. Spațiul dintre inele este perfect pentru utilizarea cu Guider, dar trebuie redus dacă este nevoie de utilizarea RACI Finder. Placa se potrivește într-un localizator de tip Synta sau direct dacă sunt disponibile gauri filetate M3.
Celula de lentilă arată grozav, vine cu un capac foarte util ca la obiectivele foto și dew shield-ul fix este destul de adânc. Se pare că poți să-l demontezi, bucata cu "GS-350" scris cu alb se desprinde și poți accesa direct celula din interior (sunt bucuros să raportez că este înșurubată ca să nu cadă , filetul e disponibil si in fata dar nu stiu diametrul si pasul)
Nu am insistat cu celula, mie sa nu o decolimez, am continuat cu tubul in format RACI Finder și l-am testat cu o prismă AMICI de 1,25" cu Pan 24mm / Del 8mm ca lunetă de zi (nori pe trei strate, deci utilizarea pe timp de noapte va urma la o dată nedeterminată, am fost destul de optimist și am pregătit și camera 585MC dar fara sanse)
Funcționează pur și simplu fără bătăi de cap, a intrat în focalizare cu un tub de 7 mm scos așa cum zice si pe site, focuserul afișând 20 mm din 35 mm disponibile. Testarea cu ramuri mici pe fundalul cerului nu a arătat dublare sau colorare falsă (o să o fac din nou într-un zi mai luminosa). Pentru a folosi filetul T2 de pe focuser trebuie scose cele trei șuruburi de fixare, nu e mare lucru, doar să nu le pierd.
Greutate (OTA și inele) este 1220g pentru Guider și 1140g pentru varianta mai scurtă Finder, relative grele pr Finder/Guider.
Concluziile mele de până acum:
* livrat conform reclamei la calitatea de fabricație descrisă
* OTA mic cu adevărat flexibil cu focalizator complet funcțional
* această flexibilitate vine cu puțină bătaie de cap, dar departe de ceva cum ar fi o colimare
* odată fixată, integritatea structurală este minunată, fără zgomote sau mișcări
* utilizare ușoară ca telescop de zi cu vederi plăcute care nu afișează CA detectabil (pentru ochii mei)
Va urma:
* first light de noapte pt ochi & cameră

1.Pachetul.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  145.8 kb
 Vizualizat:  de 232 ori

1.Pachetul.jpg

2.OTA & accesorii.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  93.96 kb
 Vizualizat:  de 232 ori

2.OTA & accesorii.jpg