| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238263 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2903 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 282
|
Trimis: 15 Dec 2025 17:03 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Opinii quattro f/4, 200mm, astrofoto |
|
|
|
Salutare.
Este cineva care a utilizat un quattro f/4 pentru astrofoto ?
Ma refer la acest produs: https://www.teleskop-express.de/en/telesco...-tube-4770
Ma intereseaza daca a fost multumit de el, daca a intampinat probleme, daca se poate colima usor cu un laser?
Daca a schimbat focalizatorul sau este ok si acesta (cu motor de focus pe el)?
De asemenea, daca nu apar "artefacte ciudate" in jurul stelelor. Am inceput sa fiu pretentios la aspectul stelelor si cand vad imagini facute cu newtonian ma uit si la forma "cruciulitelor". Observ ca uneori, in afara celor 4 linii, mai apar anumite efecte luminoase in perimetrul cruciulitei...ceea ce ma deranjeaza.
In cazul in care-l iau, doresc sa montez motor de focus automat pe el si evident va avea corector.
Pe Astrobin am vazut multe imagini de calitate facute cu acest telescop ....insa as vrea un feedback real de la cineva care a utilizat asa ceva.
In cazul in care ar trebui sa mut topicul in alta sectiune, sa-mi spuneti.
Multumesc! |
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2840
|
Trimis: 15 Dec 2025 19:55 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
-Am mutat topicul aici, cred ca se potriveste mai bine decat la astrofoto.
Eu folosesc modelul asta. Sunt multumit de el, desi e posibil sa nu fie oglinda primara de top(dar si secundara conteaza). Nu are certificat de calitate, fiind de serie. As vreau sa o trimit la o verificare, eventual daca e nevoie reslefuire/realuminizare. Un priaten care are tot un Q8 a trimis primara la verificare si avea Strehl 0.644, iar dupa corectie are Strehl 0.975.
Depinde de lot sau de noroc.
-Constructia tubului mi-a placut, diafragmele interne ajuta la eliminarea unor reflexii parazite.
-Focuserul eu l-am schimbat imediat cu Baader Steeltrack. Dar cred ca merge si originalul, cel putin cat e nou. Depinde de incarcare. Dupa un timp poate aparea uzura caii de rulare (taiata direct pe tubul de aluminiu). Versiunea imbunatatita (Linear Power) are o sina de otel.
Atentie! Multi vanzatori fac reclama cu focuser Linear Power, dar de fapt vand Crayford simplu (am patit-o si eu si prietenul meu).
Nu stiu nici cat intra tubul focuser in calea de lumina (sa-r vedea ca o umbra in haloul stelelor luminoase).
-Colimarea este mai pretentioasa decat la un F5, cere un grad mai mare de precizie.Pentru colimare nu-i suficient doar laserul, indiferent cat de bun este(si chiar trebuie ca acesta sa fie perfect colimat). Nu poti pozitiona secundara sa fie centrata in focuser. Ai nevoie de un instrument de tip Cheshire sau de un instrument electronic (OCAL). Precizia maxima finala o ai cu CatsEye, dar e scump.
-Mai trebuie sa schimbi suruburile de colimare a secundarei (ca sa poti sa le strangi cu mana, fara chei imbus). In spatele primarei trebuie sa faci un capac sau o husa neagra ca sa nu intre lumina.
-Sa faci si un calcul al greutatii totale (cu corector, camera, roata filtre, luneta de ghidaj), care poate depasi 12Kg, daca duce montura.
Quattro este instrumentul meu favorit, mult mai folosit ca RC8-ul sau 80mm apo. Inca mai am si fratele mai mic si mai lent (SW 150mm F5), cand nu o sa mai pot ridica Q8-ul pe montura, ma intorc la el.
- _________________ Marius |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 15 Dec 2025 22:03 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri.
Am uitat sa mentionez, montura este EQ6-R. Cred ca nu este cazul sa iau o extensie a coloanei trepiedului, lungimea telescopului fiind una moderata. Deci nu va lovi picioarele trepiedului.
CORECTOARE:
Am vazut ca sunt 2 corectoare recomandate:
1. cel facut de SW: https://www.astroshop.ro/flattener-corecto...at/p,33567
sau
2. Ts Optics Corector de comma 1.0x 2": https://www.astroshop.ro/flattener-corecto...2-/p,51946
Care este mai bun ?
Este nevoie de adaptoare suplimentare pentru a utiliza aceste corectoare sau pentru a conecta la ele restul trenului optic pentru o camera Asi 533/Asi 2600 MC ?
FOCALIZATOR:
Nu-mi dau seama din textul descriptiv de pe site, daca este focalizator ok sau nu (adica daca este "focuser Linear Power"). Oricum, in cazul in care trebuie dat jos acest focalizator si montat altul mai performant, este un procedeu complicat ?
ACESTA ESTE FOCALIZATORUL BAADER ? https://www.teleskop-express.de/en/telesco...cuser-8215
UPGRADE
Oare merita acest kit de upgrade pentru telescop???
https://www.backyard-universe.de/en/p/upgr...mask-sw200
- se schimba si spiderul. Pare ca ofera imbunatatiri asupra primarei si secundarei.
MONTARE MOTOR FOCUS ZWO-EAF
Montarea motorului de focus ZWO este complicata ?
Eu am deja un motor de focus nefolosit: ZWO-EAF (varianta noua USB-C). Am vazut ca acesta are dimensiuni putin modificate fata de motorul mai vechi ZWO-EAF (pe usb 2.0).
Este nevoie de un adaptor pentru montarea noului motor ZWO-EAF, sau kitul cu care vine motorul este tot ce-i necesar ?
FLAT-URI
Cu ce se fac flat-uri? Eu acum folosesc o tableta pe post de panou, insa cred ca tableta mea este prea mica pentru diametrul telescopului. Exista anumite panouri de flat-uri recomandate, cu incarcare pe USB sau la priza de 12 V ?
PROTECTIE ROUA
Ce se foloseste pentru protectie ? benzi incalzitoare?
COLIMARE
Asta-i un subiect nou pentru mine ....ramane de vazut.... |
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2840
|
Trimis: 16 Dec 2025 18:25 Download mesaj |
|
|
|
He, he...O mutime de intrebari, o multime de probleme. Deh, astro-fotografia este un sac fara fund, iar banii investiti nu-i poti recupera decat partial.
-Corectorul este practic acelasi model, eu am modelul GPU, cel original cred. Cel de la TS nu are guler fix, este o piulita care se poate da jos (M48), iar corectorul se poate infileta in anumite tipuri de focusere. Toate au 4 lentile si au aceeasi lungime (este lung si greu). Nu as putea sa zic ca este cel mai bun, pentru ca nu cred asta, dar este OK, daca respecti distanta de lucru corector-senzor.
-sigur ai nevoie de adaptoare, pentru o distanta de lucru de 54-55mm, de la M48 la T2, cat are camera. Iar in distanta asta o sa vrei sa strecori si o roata de filtre sau un sertar
-in poza de prezentare a telescopului este focuser Linear Power (se vede sina), insa pozele de multe ori nu corespund realitatii- trebuie sa contactezi vanzatorul. Dar cred ca o sa mearga si cel Crayford clasic.
-Da, Focalizatorul Baader SteelTrack este cel din link. Schimbarea nu este chiar complicata, dar necesita ceva indemanare. Marchezi intai pe tub mijlocul laturilor focuserului SW, si tragi niste linii prelungitoare. Apoi pui focuserul Baader, care are deja marcate mijlocul laturilor, astfel ca acestea sa fie pe liniile trase inainte, apoi marchezi unde dai noile gauri (din pacate nu se potriveste).
-Nu stiu ce sa zic de kitul ala. s-ar putea sa fie bun.Dar trebuie sa verifici daca diametrul tubului nu-i mai mare la Quattro fata de 200PDS.
-montarea EAF la focuser SW se face simplu, se poriveste la gauri. Pentru Baader trebuie sa faci tu adaptarea. Nu-i inginerie spatiala.
-panouri de flat gasesti in orice magazin de profil. Fie cu control manual al iluminarii, fie controlate pe USB. Depinde cat de comod esti sau ce finante ai.
-pentru protectie anti-roua eu folosesc un tub prelungitor din neopren negru mat si o banda incalzitoare pusa pe tub,putin mai sus de primara.
De cele mai multe ori au facut fata. _________________ Marius |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 16 Dec 2025 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc inca o data.
Sugestia ar fi sa merg mai intai cu focuserul cu care vine si sa montez pe el motorul ZWO-EAF si apoi, in viitor daca-i cazul, sa schimb focuserul? Sau ar fi bine, inca de la inceput sa iau un alt focalizator si peste acesta sa pun ZWO-EAF ? |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|