Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 08 Apr 2008 00:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: Saturn 8 aprilie |
|
|
|
Planeta cu inele prin refractorul 120 cu filtru minus violet. Stack de 150 de framuri (care arata odios) in urma caruia am ramas intzepenit.
Fara barlow imaginile sunt vibrante dar nu arata nici pe departe ce se poate observa cu ochiul. Insa montarea lentilei barlow scade drastic luminozitatea si camera este solicitata sa expuna mai mult decit face in mod normal. Din fericire Registax este o minune de program si neajunsurile camerelor ieftine se compenseaza pintr-un soft gratuit.
Webcamul este un Samsung Anycam de vreo 6-7 ani care are zgirieturi pe suprafata din fata senzorului care apar la fotografiile lunare, dar pe axa este ok. Totusi rezolutia este extrem de slaba, sper ca afocal voi reusi ceva mai multe.
Cu cimpul de 0.1 grade este oribil de centrat obiectul (planeta) in cimpul camerei folosind numai lunete cautatoare cu factor de marire 5 si 7. Din acest motiv a durat o ora numai sa centrez bestia.
Cer senin.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
31.98 kb |
Vizualizat: |
de 4530 ori |

|
_________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 08 Apr 2008 11:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Avind in vedere ca procesarea facuta a fost absolut legala (fara retusuri manuale) si optimizarile au fost facilitate de alinierea polara buna, ma intreb daca rezultatele care sunt postate pe forum ar putea conduce la ceva extraordinar.
Imaginile de mai jos indica procesarea si calitatea ingrozitoare a unui frame singular (ales dintre cele mai bune). Cind am comparat famurile mele raw (bmp de fapt sau direct din avi) cu altele de pe forum am fost puternic descurajat. Iata totusi ca se pot face minuni.
Pentru a putea obtine o claritate mai buna- eventual o definire a diviziunilor din inele, a umbrei, etc, ce se poate face ? (recomandari in afara de "get a real telescope")
Ma gindeam daca - o altitudine de 500-600m + cer fara turbulente + webcam de rezolutie mai buna (dar si sensibilitate mai mica) ar conduce la o imagine raw mai buna si implicit la un stack mai frumos ?
La focalizarea terestra am observat ca senzorul nu este perfect perpendicular pe axa optica, ceea ce este de inteles avind in vedere ca e lipit cu banda adeziva. In afara de webcamurile dedicate foto planetare, majoritatea sunt improvizare si deci au o aliniere asa si asa..
|
42.59 kb |
de 4483 ori |

|
_________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 08 Apr 2008 11:32 Download mesaj |
|
|
|
Rezultatul final arata bine, dar daca ai avea posibilitate a ridica luminanta, cred ca aceasta poza ar arata foarte bine. Atat cat se vede, poza arata deja detalii alor benzilor planetare in culoare.
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1204
|
Trimis: 08 Apr 2008 17:12 Download mesaj |
|
|
|
Pentru o prima imagine, felicitari.
Cateva intrebari, inainte sa iti sugerez niste schimbari:
1. Ce soft pentru captura imaginilor folosesti?
2. Cat ai pus gain-ul la captura in soft?
3. Ce fel de chip are camera pe care o folosesti?
4. Ce lentila Barlow ai?
PS: nu incerca afocal, va iesi probabil mai prost.
|
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

|
Trimis: 08 Apr 2008 17:30 Download mesaj |
|
|
|
Folosesc urmatoarele in ordine :
1. AnyCam 3.01 (care nu foloseste setari distincte de cele ale driverului generic Twain). Este singurul soft cu care pot sa fac camera sa mearga pe Win Xp (ea fiind proiectata pentru '98 )
- camera Samsung Anycam MPC -C10 cu care pot sa scot pina la 5pfs pe 640x480 si expunere maxima de 1/25.
2. Gain-ul l-am setat maxim (si acum recunosc ca am gresit pentru ca suprima din detalii..) pentru cea mai "sharp" imagine. Altfel imi era aproape imposibil sa focalizez corect. Odata obtinuta diviziunea Cass, am lasat setarile asa cum au fost (la 15fps - da, stiu, am gresit. La 5 fps driftul planetei era deranjant. La 15 am obtinut multe framuri duble din cauza ratei slabe de transfer)
3. Chipul este 1/4" CCD cu rezolutia de 350K [ 692(H)*504(V) ] si sensibilitatea notata la ~6 lux.
4. Barlowul este un dublet acromat clasic care se gaseste sub 99 de denumiri, TS 1.25" 1.5x-2x Barlow este cum il am eu. Il folosesc cuplat cu filtrul contrast booster si pare in regula.
Multumesc pentru sfaturi.
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 08 Apr 2008 17:37 Download mesaj |
|
|
|
Claudiu calitatea cerului,la planete seeingul este cel
mai important factor.Prin expuneri foarte scurte se mai
poate ameliora seeingul dar cel mai bine este o noapte
cu conditii bune.
Clear sky Hans
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 08 Apr 2008 20:30 Download mesaj |
|
|
|
Principala problema e camera ta, prea putin sensibila, si banuiesc ca are cip cmos. Schimb-o fie cu o camera Philips sau un NexImage.
Incearca sa folosesti k3ccd sau amcap pentru captura.
Captura incearca sa o faci la cel mult 10fps, iar daca atmosfera e buna atunci la 5 fps.
In general un gain bun e in jur la 50%. Daca e mai mare imaginile vor fi mai zgomotoase, mai grainy, dupa cum ai si vazut, dar daca capturezi suficient de multe framuri bune poti sa il pui si mai mult. Cu cat cresti gain-ul cu atata trebuie sa suprapui mai multe imagini.
Incearca si reglajul gama (daca permite camera), pune-l in jur la 45-50%. Imaginea capturata e un pic mai spalacita, da imaginile vor avea un dinamic range mai mare. La post procesare poti sa reduci gama ca sa scoti un contrast si detalii mai bune.
La Saturn fa filmulete de 4-5 minute, peste timpul asta imaginile nu vor mai fi asa sharp datorita rotatiei planetei.
Utilizeaza si Barlow-ul, planeta va ocupa mai multi pixeli, chiar daca e mai intunecata. Daca folosesti Barlow va trebui sa suprapui mai multe imagini. Un Barlow bun nu afecteaza transmisia de lumina aproape de loc. Cel de la GSO cum e al tau e bunicel, da e doar unul mediu calitativ.
La postprocesare se pot face mai multe operatii ca sa scoti o imagine mai buna. Pe langa suprapunere, inainte se pot prelucra separat fiecare canal de culoare cadrelor ce vor fi suprapuse si aici se poate reduce zgomotul semnificativ prin prelucrarea canalului de albastru. Dar prelucrarea asta cere timp mult, deci doar daca te plictisesti si ai timp serios sau tii sa iasa cat se poate de buna imaginea
|
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 00:15 Download mesaj |
|
|
|
Revin cu o actualizare... Saturn 6 mai 2008.
De aceasta data nu am mai folosit filtrul contrast booster si imaginile raw au o luminozitate mult mai buna. Unele dintre ele chiar se apropie calitativ de prima imagine facuta (procesata) si aberatia cromatica afecteaza numai contrastul detaliilor fine. In cazul meu, luminozitatea este mult mai importanta, mai ales cu camera color pe care o folosesc.
Urmatorul pas, si cred, finalul in cautarea mea ar fi un stack de 300-600 de cadre. In cazul de fata am extras cele mai bune imagini din 2.5 minute de film. Mai bine nu cred ca se poate cu focala de 2000 mm.. In cel mai fericit caz am sa migrez la un maksutov si in cel mai rau am sa achizitionez un barlow apocromat 3x sau 4x.
Numai bine.
|
14.27 kb |
de 3901 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 06 Mai 2008 07:36 Download mesaj |
|
|
|
Pai ce mai vrei, sa vezi si casele de pe Saturn?
|
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 10:14 Download mesaj |
|
|
|
Cam stiu ce se poate face de pe planeta noastra cu instumente totusi accesibile muritorilor. Sper la o rezolutie mai buna (tripla macar), o reliefare a diviziunilor A, B, inelul Crepe, eventual o redare a culorii care sa se apropie de cea a sondei spatiala (chestiuni posibile). Cu o apertura mai mare se pot distinge si eventualele furtuni de suprafata.
Cu alte cuvinte, asta este "my thing" ... Nu am asteptari prea mari de la Jupiter (care este mult mai impresionant prin detalii) dar intr-o dimineata de week-end am sa car instrumentul intr-un loc deschis si rece sa vad cam ce se poate scoate cu 120mm f/16.6.
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 06 Mai 2008 20:57 Download mesaj |
|
|
|
Ai nevoie de un webcam mai bun, cu chip ccd sensibil, un Barlow bun si atmosfera buna. Pentru planete atmosfera e cea mai importanta. Oricum felicitari, e mai buna decat prima imagine. Se vede insa zgomotul, care cred ca e al chipului, gain prea mare sau e de la resize?
Claudiu a scris: | Cam stiu ce se poate face de pe planeta noastra cu instumente totusi accesibile muritorilor. Sper la o rezolutie mai buna (tripla macar), o reliefare a diviziunilor A, B, inelul Crepe, eventual o redare a culorii care sa se apropie de cea a sondei spatiala (chestiuni posibile). Cu o apertura mai mare se pot distinge si eventualele furtuni de suprafata.
Cu alte cuvinte, asta este "my thing" ... Nu am asteptari prea mari de la Jupiter (care este mult mai impresionant prin detalii) dar intr-o dimineata de week-end am sa car instrumentul intr-un loc deschis si rece sa vad cam ce se poate scoate cu 120mm f/16.6. |
|
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

|
|
Sus |
|
 |
|