Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233956 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2731
|
Trimis: 13 Apr 2025 22:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Centaurus A Galaxy |
|
|
|
Salve!
Iata c-am facut si pasul asta, m-am inregistrat la Telescope Live. Nu mi-am permis decat "Silver plan", pentru care am 20 credite pe luna (prima saptamana gratuita+5 credite+ alte 5 pentru ca am fost cuminte si am urmarit tutorialele). Deci pentru prima saptamana am avut la dispozitie 10 credite cu care am achizitionat un pachet de seturi de capturi pentru galaxia Centaurus A (NGC 5128). Pentru 20 credite nu pot cumpara cadrele decat pentru 1-2 tinte deja capturate (capturile la cerere sunt prea scumpe).
-Ce m-a determinat sa fac pasul asta? Sunt mai multe argumente: vremea proasta de la noi care tine cu lunile, inaccesibilitatea multor tinte din balconul/observatorul meu (si nu vorbesc de cele din emisfera sudica), calitatea cerului si a echipamentului meu (am procesat cadre din proiectul MOANA si am vazut cat de mult conteaza acestea). Desigur, o sa continui sa fac si capturi propri.
Deci, pentru aceasta galaxie observatorul este in Chile ( El Sauce Observatory), telecop Planewave CDK24, Camera FLI PL 9000, rezolutie 0,62as/px. Cadre: cate 15x600s cadre RGB (au fost si cate 6 de 300s, dar PI le-a stivuit separat), 20x600s pentru Luminanata. Deci 10 ore si 50 minute, expunere relativ redusa fata de multe din capturile mele, dar cu un SNR foarte bun si cu gradient foarte redus.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
604.92 kb |
Vizualizat: |
de 643 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2807
|
Trimis: 15 Apr 2025 22:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Frumoasa imaginea galaxiei Centaurus A. E buna ideea cu Telescope Live, in contextul in care la noi poluarea luminoasa castiga teren pe an ce trece iar vremea in ultimul timp a devenit tot mai zgarcita, cand nori, cand seeing prost atunci cand e senin, cand vant tare, cand praf saharian care strica transparenta cerului. Mult succes in continuare si cer senin.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 16 Apr 2025 18:18 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Iulian. Si eu am zis la inceput ca-i un moft, jumatate din munca- partea de captura nu-ti apartine. Dar daca o iei asa si pozele de la Hubble sau de la alte mega-telescoape, sunt capturate si procesate de aceeasi persoana? Ma indoiesc. E o munca de echipa.
Cat de mult poti folosi aceste platforme? Cat te tine punga. Eu nu-mi permit mai mult de 24E pe luna, iar cu 20 credite nu poti cumpara prea mult. Dar si acasa sunt luni in care stau degeaba.
Si mai devreme sau mai tarziu, o sa vina vremea cand nu o sa mai pot sa ridic pe montura un telesop de 10-15Kg, sau nu o sa mai pot sa pazesc nopti in sir efectuarea capturii fara oprire (verificarea din ora in ora, numai odihna nu se cheama). Automatizarea capturior este o iluzie, cand vremea se schimba in cateva minute, sau cand un nor opreste ghidajul, deci si captura, sau cand SGP se opreste din senin, fara motive aparente.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 16 Apr 2025 18:37 Download mesaj |
|
|
|
dmtr69 a scris: |
Cat de mult poti folosi aceste platforme? Cat te tine punga. Eu nu-mi permit mai mult de 24E pe luna, iar cu 20 credite nu poti cumpara prea mult. Dar si acasa sunt luni in care stau degeaba.
[..] sau nu o sa mai pot sa pazesc nopti in sir efectuarea capturii fara oprire (verificarea din ora in ora, numai odihna nu se cheama).... | Vinzi timpul de telescop..si cu banii castigati cumperi timp pe CDK-uri din Chile. Simplu!
Pana atunci ne minunam cu rezultatele, fie ele capturate sau doar procesate de tine.
|
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 245
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 16 Apr 2025 20:41 Download mesaj |
|
|
|
Cand am vazut centaur ma si miram cum... Imi place idee asta de telescope remote. Nu am incercat situl de mai sus. Probabil o astfel de idee ar necesita un dom/observator extern, un anumit grad de automatizare, o platforma unde sa cumperi sau prenotezi slotul tau pt observatii, anumite conexiuni remote care sa iti permita sa accesezi telescopul dar si sa copiezi fisierele pe calculatorul tau. Astfel de timesloturi ar putea fi vandute pe o bursa... glumesc, imi zburda mintea acum.
In orice caz, cel mai important lucru aici cred ca este locatia. Iar pentru proprietarul telescopului cred ca inseamna ca poate sa scoata niste bani dintr-un activ de altfel scump, atunci cand nu il foloseste. Cumperi un telescop, peste cativa ani nu mai valoreaza nimic din cauza deprecierii. Pamantul e singurul activ al carui pret tinde sa creasca in timp.
Felicitari, si asteptam si gaura aia neagra din Sagitarius la un moment in viitor...
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 17 Apr 2025 09:17 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc domnilor pentru raspus & aprecieri.
Reteaua Telesope Live are telescoape in Chile, Spania si Australia. Cu aperturi de la 10cm (TAK 106EDX) pana la 100cm. Au chiar si un obiectiv Nikon 200mm F2.0. Cel mai ieftin este sa cumperi observatiile curente in 24 ore (reducere 30% ), daca te intereseaza tinta respectiva. Poti cumpara si un pachet de observatii ale aceleiasi tinte (este necesar asta pentru ca o oservatie are cam o ora de cadre RGB sau NB). Inchirierea programata pentru anumite tinte este scumpa (135 credite pe ora la telescopul de 100cm, pana la 45 credite pe ora la obiectivul Nikon (abonamentul meu are 20 credite pe luna )
Pentru majoritarea amatorilor, preturile impun o selectie riguroasa a tintelor, fiind doar o sursa alternativa de capturi, principala sursa fiind telescopul de acasa (sau remote daca esti proprietarul lui).
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|