Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Stellar_analysis_2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233849
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skymax 102

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 04 Apr 2025 19:20 Download mesaj
Titlul subiectului: Skymax 102
Raspunde cu citat (quote)

https://www.skywatcherusa.com/collections/...skymax-102

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywat...ifications

Va salut, am rugamintea sa imi spuneti si mie ca la analfabeti (sunt total afon in ceea ce priveste telescoapele, nu am avut niciodata vreunul si nici acces la asemenea lucruri in afara ca m-am mai dus la observatorul Urseanu ca vizitator. Nici nu cunosc pe nimeni care are telescop).

Precizez ca de anul trecut am doua lunete, una e cu lentile si alta e o micuta luneta Maksutov ieftina luata de la Aliexpress (minuscula si ieftina), adica asta:
https://vi.aliexpress.com/item/10050062777...pt=glo2vnm
Cealalata e de la Amazon, asta:
https://www.amazon.de/-/en/dp/B08533P3W5?r...e&th=1
Am si diverse oculare de 1,25" (la aia mica am cumparat si adaptor, cea mare e nativa sa bagi oculare).

Acum avand in vedere si pretul ma gandeam sa-mi iau acest Skymax 102, mai ales ca am o droaie de oculare de 1,25" de 4,6,9,10,15,23,32 si 36 mm, chiar dubluri diferite la unele focale. Lunetele au venit cu zoom-urile lor, la aia mica e unul slab, aia mare are unul folosibil dar nu senzational. Lunetele astea pe timp de zi la peisaje (adica terestru) sunt chiar foarte ok, dar m-am uitat si la planete cu ele.

Deci, ce intrebari am despre acest Skymax 102:
1) imaginea e cu susul in jos sau e normala ?
2) in banii astia (sau apropiat) mai sunt si altele similare mai bune ?

Care e criteriul meu de alegere:
1) usoara, mica de carat in spinare si pe bicicleta si in general ceva mic si transportabil.
2) sa aiba "ochitor" dedicat, asta are. Cu lunetele mele e un chin sa nimeresc ceva (adica noaptea la planete si stele).
3) sa aiba magnificatie mai mare decat lunetele mele. Cu unele oculare estimez ca le-am dus pana pe la 75....85X dar cand ma apropii de limite imaginea sufera mult, mai ales la cea micuta care teoretic se pare ca duce o magnificatie mai mare insa la o calitate mai proasta ca cea mare cu lentile.

Trepiede am destule.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 05 Apr 2025 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imaginea e dreaptă dar inversată stânga-dreapta, calitatea optică e OK. Totuși, pentru observații astronomice serioase ai nevoie de o montură specializată; un cap panoramic nu e suficient de solid.
În același segment de preț te poți orienta spre modelul de 127mm s/h. Genul ăsta de telescop are avantajul că se descurcă bine cu oculare ieftine.
Sus
Bivanus
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 05 Apr 2025 12:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam ce a zis Sorin ma gandeam si eu, mai degraba un 127mm care datorita obstructiei ar fi echivalent cu un refractor de 100mm dar mai scurt si mai usor de manevrat ...pentru o montura astro nu pt un trepied foto insa. Si eu m-am uitat dupa unul, avea la vanzare colegul bogdanbacila unul al un pret f bun dar s-a dat.
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2023

Motto: xxx

MesajTrimis: 05 Apr 2025 14:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Review cu Skymax 102 mm facut de Bogdan Damian, un vlogger roman pasionat de telescoape si astronomie, ce locuieste in Germania:

1. https://youtu.be/GgT5ZVjdcd0?si=-HolDj-U0CC4FY1Z

2. https://youtu.be/rWW1VnHRtcc?si=W0H_87kzJnqCfBPf

Despre Skymax 102 mm zice ca are ca avantaje portabilitatea, dimensiunile reduse si lipsa aberatiilor cromatice (prezente la acromatele din aceasi categorie de pret ca Skymax 102 mm). In schimb, dupa ce l-a comparat cu un acromat Skywatcher 90/910 mm a ajuns la concluzia ca din pc de vedere optic Skymax 102 e inferior si trebuie vandut. In plus mai zice si ca e greu de colimat.
Review-urile si testele facute de el le poti vedea in link-urile de mai sus.
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 15 Apr 2025 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

multumesc pt raspunsuri si sugestii. Intradevar...... "ieftin si bun" exista numai in vise si in talciok! Tine pana la coltul strazii.
Ala de 127mm pare mai serios. Si pretul e mai serios....
Citat:
dupa ce l-a comparat cu un acromat Skywatcher 90/910 mm
aici e dilema mea, daca sa merg pe unul cu lentile sau pe astea cu oglinda. Avantaje si dezavantaje.
Maksutov-Cassegrain imi pare ca are totusi avantaje usor mai bune in cazul cand bugetul e mic si e nevoie de portabiltate buna (dimensiuni mici si greutati mici). Dar ma descurajeaza partea cu reglajele colimarii....
Nu ma grabesc deoarece pentru mine va fi foarte dificil de folosit neavand curte sau terasa/balcon unde sa pun un telescop. Trebuie ori sa il car cu bicicleta, ori cu masina pana undeva sa il pot folosi.... (cu bicicleta imi e mai la indemana).
Ma gandesc si sa caut ceva la SH, varianta clar mai eficienta la bani (si eu nu sunt din ala care vrea musai "lucru nou" ca Spalatelul).... insa ce am observat in timp, toti care vand ceva pe la noi au chestii cu defecte ascunse (marea majoritate) si de cele mai multe ori preturile cerute sunt aiurea mai ales in zona ceva mai ieftina, sau mai bine zis, ceva mai putin scumpa. Abia in zona scumpa SH sunt si oferte bune si cinstite.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum