Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234004 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Gaman Gabriel Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2011 Mesaje: 366
|
Trimis: 22 Mar 2025 15:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ieri am iesit pe la observatii, pe la ora 20. Daca tot e primavara, si era senin, de ce nu?
Nu aveam pretentii mari de la cer, stelele licareau si acesta e semn ca atmosfera e destul de turbulenta, din cate imi amintesc. In fine, am fost placut surprins de urmatoarele :
Jupiter - La putere mica (ocular de 24mm), planeta si cei 4 sateliti galileeni straluceau superb, chiar era o imagine foarte frumoasa si interesanta. La putere mai mare, cu ocular de 14mm si barlow 2X, detaliile pe planeta erau superbe dar claritatea venea in valuri. Mi-as fi dorit sa vad si Marea Pata Rosie, poate alta data. Am incercat si putere mai mare, adica 436x, dar era un pic prea mult iar planeta fugea rapid din campul ocularului.
Marte - Dificultate mai mare, planeta fiind foarte mica prin telescop. La 436x se vedea destul de usor calota polara (de la polul nord, sper sa nu gresesc). Se mai vedeau si detalii foarte palide, mai inchise la culoare pe aceasta planeta plina de nisip. Nu am avut pretentii mari, recunosc, dar am fost multumit de ce am vazut. La 171x se vedea mai mult pronuntat calota polara dar cam mica planeta...
Marea Nebuloasa din Orion sau Messier 42 - Superba, ca de obicei. Imi si imaginam cum se formeaza stele in acei nori. M-am folosit de vederea periferica sa vad mai mult din nebuloasa. Am admirat-o ceva timp si m-am dus spre alt obiect.
Sirius - Da, e doar o stea, totusi cea mai stralucitoare de pe cer. Ce mi-a placut e cat de tare lumineaza prin telescop, licarea superb si marginile ocularului de 24mm palpaiau usor. Fascinante stelele, atat de departe sunt si totusi le putem vedea, stiind ca nu putem ajunge la ele vreodata.
Messier 1 - Un norisor foarte palid, primul obiect descoperit de Charles Messier. Nu am mai vazut demult obiectul dar e super usor de gasit. Prin ocularul de 24mm era doar o pata palida si atat, fara alte detalii.
Pleiadele - Multe stelute stralucitoare si interesante. Cand ma uitam la fiecare in parte, imi imaginam oare cum e in sistemul solar al fiecareia. Fascinant cum mintea noastra isi poate imagine absolut orice, nici cerul nu e limita.
Am incercat sa caut Uranus dar nu stiu de ce nu am reusit. Probabil din cauza cerului, fiind usor luminat deci nu era noapte totala. Asta e, il gasesc alta data... In rest m-am uitat liber prin cateva constelatii, am admirat niste roiuri stelare deschise, m-am mai uitat la cer in ansamblu cu ochiul liber, mai era un satelit pe ici pe colo... Frumos.
Un detaliu pe care nu il stiti despre mine e ca ma chinui cu depresia de multi ani si imi e greu sa ma mai bucur de pasiuni, e ca si cum fiecare parte din mine moare usor... Se mai intampla uneori sa ma simt ca un om normal, sa ma pot bucura si de astronomie. Sunt recunoscator unui prieten ce mi-a daruit niste oculare superbe cu cativa ani in urma si e alta experienta acum, privitul prin telescop.
Cer senin tuturor, aveti grija de voi si spor la astronomie!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
309.88 kb |
Vizualizat: |
de 6765 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 573
|
Trimis: 22 Mar 2025 17:22 Download mesaj |
|
|
|
Faine observații, Gabriel! Merită ieșit ori de câte ori e senin. Cerul e plin de lucruri faine ce merită observate. Telescopul tău e ideal pentru orice situație! Spor în continuare!
Armand
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 245
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 23 Mar 2025 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Bine ca reusesti sa faci observatii consistente din 2012. Un an mai bun in continuare. Am vazut uranus abia anul asta, cu mare dificultate, o mica steluta albastruie de mag 7...
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
Quasar Membru

Data inscrierii: 17 Sep 2024 Mesaje: 93
Motto: "nu renunta niciodata" privind in timp ar putea fi interesant. Localitate: Timisoara
|
Trimis: 23 Mar 2025 16:35 Download mesaj |
|
|
|
Gaman Gabriel nu stiu ce virsta ai , te stiu de un deceniu , nu exista depresie cit timp esti activ si nu se acumuleaza IMPRESII , de care lumea e plina azi ! Oamenii cu dinamica planuri , nu au timp sa simta esecuri , ...care te intaresc . Spune-ti , sint cel mai tare si demonstreaza , chiar daca in domeniul nostru trebuie sa minti ca CALIN G. Multi o fac , totusi tu constant , fara un mega OTA , ai raportari vaste importante observatii .
(Lasa viata grea , ca si cum otelul se caleste si rizi !!)
|
|
Sus |
|
 |
Gaman Gabriel Membru

Data inscrierii: 22 Oct 2011 Mesaje: 366
|
Trimis: 23 Mar 2025 17:02 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc mult tuturor. Sper ca anul acesta sa fiu mai activ in postari.
@Quasar : E un subiect dificil, nu as vrea sa se discute despre asta acum. Doar am mentionat. Mananc sanatos, fac sport, sunt activ, citesc, urmez si tratament, doar ca uneori nu mai vezi sensul lucrurilor si te intrebi ce rost mai au. Vreau sa ma conectez iar cu astronomia, e terapeutica
|
|
Sus |
|
 |
Mig71 Membru

Data inscrierii: 18 Mar 2020 Mesaje: 191
|
Trimis: 30 Mar 2025 11:22 Download mesaj |
|
|
|
Gabriel,
Ma bucur ca faci in continuare observatii.
Imi amintesc postarile tale din perioada cand ai primit telescopul de 8 inch, m-au ajutat destul de mult, eram la inceput cu astronomia.
Apropo, faci fotografii faine cu natura.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|