Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233856 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Dec 2024 16:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ultima metoda descrisa de dreammer54 este cea pe care o folosesc eu la constructia lunetelor cu tub metalic. Nu citisem despre ea, am descoperit-o singur, de nevoie... Un lucru e dificil insa de facut, e greu sa introduci un tub lung si fest in alt tub si din cauza asta am preferat sa lucrez tot pe segmente intre care se pot insera apoi foarte usor diafragmele. Am folosit coala de carton ce se gaseste la librarii, cu o fata lucioasa. Pe aceasta fata lucioasa velurul se lipeste foarte bine.
Asa e construita luneta mea de 80/1200 pe care o vedeti in imaginea de mai jos comparata in lungime cu un ED70 f6.
La lunetele construite in tub pvc am preferat sa fac segmentele tot din pvc pentru ca rigidizeaza foarte bine tubul principal chiar daca adauga ceva in plus la greutate.
Dreammer, daca te ajuta iti pot oferi tub de aluminiu cum se vede in imaginea de mai jos, gata preparat (vopsit) la exterior. Tubul are diam exterior de 90mm si cel interior de 86,6mm sau pe acolo ..
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Dec 2024 14:27 Download mesaj |
|
|
|
La luneta mea am folosit un tub de inox de la o lampă de grădină. Are doar 75mm diametru dar celula făcută de Zoth a fost suficient de lungă ca să nu apară vignetare. Prima diafragmă a fost un mic umăr în adaptorul în care a intrat țeava. Acest prim tronson l-am căptușit cu velur negru. În tub am introdus vreo 3 inele din aluminiu făcute la strung, cu un umăr pe care am fixat diafragme decupate din carton negru. Tubul a fost șmirgheluit și vopsit cu negru mat la interior. Nu am avut reflexii parazite deranjante.
Mărirea maximă la care poți ajunge depinde mai mult de condițiile atmosferice și obiectele pe care vrei să le vezi. În condiții de seeing foarte bun la Lună poți depăși mărirea teoretică, fără a observa mai multe detalii decât permite grosismentul rezolvant. Se pierde din luminozitate din cauza pupilei de ieșire foarte mici, ajungi să-ți vezi "scafandrierii" din umoarea apoasă a ochiului.
Am văzut detalii frumoase de-a lungul timpului. Într-o excursie în zona Cheile Nerei având cer negru într-o zi de 1 mai muncitoresc am văzut câteva galaxii din lanțul Markarian și o mulțime de alte obiecte.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2916
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 30 Dec 2024 15:45 Download mesaj |
|
|
|
Am folosit doar diafragme din preșpan , separate cu segmente de tub din carton . Nu am stat vreodată să construiesc distanțierele de la zero .
E plin peste tot de tuburi de carton de pe la tot felul de suluri cu diverse folii . Am luat inclusiv din Kaufland , de pe la lăzile de gunoi de lângă firme de reclame , copiatoare ,am folosit chiar și tuburile de la hârtia igienică , în cazul țevilor de port ocular .
Dacă ascuți fain marginile interne de la diafragmele din carton dur , nici nu mai e nevoie de vopsirea cu negru , pentru destinații astro .
Pentru terestru , o vopsea negru mat nu strică ...
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014 Mesaje: 359
|
Trimis: 31 Dec 2024 14:36 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pentru ajutor.
Celula obiectivului nu incape in tub de 90 mm. - si nu ma refer la diametrul maxim al celulei, ci la portiunea dintre capatul dinspre ocular al celulei si pana la gulerul celulei, gulerul fiind zona cu diametrul cel mai mare al celulei).
Am sperat si eu sa scap de tub de 110 si sa pot folosi tub de 90 mm., dar asta e. Cel putin deocamdata, ca idei am, dar implica strungar si...un pic de risc pe care nu stiu daca o sa mi-l asum (sa construiesc alta celula pentru obiectiv).
Am mers pe urmatoarele variante (adica am cumparat deja, am inceput lucrul si am.progresat destul de mult):
Tub PVC (gri) de 110 mm.
Inca un tub din care am taiat distantierele pentru diafragme. Si ca sa rigidizez tubul. Creste greutatea, asta e.
Macar la final, pe cantar de bucatarie, mi-a aratat 2,3-2,4 kg. - e bine (tuburile de PVC, obiectivul, focuser-ul etc.).
Carton negru pentru coperti, se gaseste la coala A4, 1 leu/coala: pentru diafragme si pentru facut cilindri care sa intre in tub, ca sa nu mai vopsesc tubul. E subtire, am taiat diafragmele cu o foarfecuta de unghii, deci se lucreaza foarte usor. Am mai folosit, mai demult, am pus in tuburi port-oculare. Nu e la fel de fain (negru, absorbant de lumina) ca velurul, dar daca va trebui voi pune si velur, probabil doar in zona obiectiv-prima diafragma.
Am gasit in Le Roi Merlin un model de picior de masa, metalic dar foarte subtire, cam 1 mm.peretele.
Diametru exterior de 40 mm., lungimi de 100 si 150 mm.(si cred ca au si de 60 mm.)
Picioarele astea au o bucsa de plastic in care se infileteaza elementul reglabil al piciorului.
Bucsa are diametrul perfect, intra la fix o diagonala sau un ocular pe 1,25, fara joc.
Nu a trebuit decat sa fixez cu suruburi si piulite (M3) o platbanda de aluminiu de 10x2 mm.pe care sa ruleze axul focuser-ului.
Desigur, nu cred ca am curaj sa pun un DSLR pe un tub asa subtire, dar pentru nevoile mele (cel mai greu ocular un X-Cel LX de 9 mm, asta daca mai gasesc unde l-am pus...) este foarte bine, mai ales ca, neavand acces la nici un strungar, tubul port-ocular putea sa fie o problema cu destule batai de cap.
Ax focuser: o surubelnita de 3 sau 4 mm, nu mai stiu, dar parca de 4 am ales.
Am cumparat un tocator din lemn de fag, grosime vreo 18-20 mm., m-am uitat sa nu fie curbat, din care am facut diverse elemente (placa de baza a focuser-ului, suportii pentru axul focuser-ului, sistemul de franare.
Rulmentii sunt 624 (10 exterior, 3 interior si cred ca si H-ul e tot de 3 mm., dar asta e mai putin important).
Rulmentii stau pe o platbanda de aluminiu, care sta fixata pe L-uri din otel (zincat?).
Am pus tubul pe masa, am pus Poxipol si apoi am strans, cu niste prese mici, platbanda cu rulmenti pe L-ul metalic ajustand pana au "calcat" simetric pe tub...munca destul de migaloasa, dar a iesit bine.
Dupa ce s-a uscat am dat, cu grija, doua gauri prin care am pus suruburi M3. Suruburile alea sunt baza, nu Poxipol-ul.
A iesit bine, a iesit centrat (tubul "calca" pe toti 4 rulmentii).
Am luat si 2 bride pentru tub de 110, dar din acelea fara cauciuc, care vor fi inelele de prindere pe montura.
Din acelasi tocator din lemn de fag mi-am taiat, manual, la traforaj, o "sina Vixen".
Mai am putin, abia astept sa-l vad pe cer, sa vad cat de departe (sau poate nu) stau cu colimarea etc.
O sa pun si poze.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 31 Dec 2024 15:48 Download mesaj |
|
|
|
dreammer54 a scris: | Celula obiectivului nu incape in tub de 90 mm. |
Adevarat, insa tubul de 90mm intra fest in celula obiectivului de 80mm
La inceput, pana am gasit un strungar bun, am folosit si eu celula chinezeasca de plastic.
https://www.astronomy.ro/forum/files/achro_80_1200_v_134.jpg
Oricum e tardiv sa mai schimbi acum tubul daca ai avansat atat de mult cu lucrarea.
Spor la finalizare si sa ne povestesti primele impresii despre cele vazute
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 02 Ian 2025 09:39 Download mesaj |
|
|
|
Buna dimineata si La Multi Ani!
zoth, multumesc - vad acum ca am facut o greseala stupida: am montat obiectivul invers, partea cu lentila dinspre ocular am montat-o spre cer.
O sa masor, ca nu stiu unde sunt montate lentilele in celula fata de mijlocul celulei. Poate am noroc si simpla inversare a celulei va fi suficienta, fara sa mi trebuiasca sa scurtez tubul primei diafragme sau sa fac altul, la fel si cu dimensiunile si pozitiile diafragmelor.
Voi vedea...
Oricum, asta e si de bine, ca in timp m-ar tenta sa o refac cu tub mai mic (tub de 90 mm. PVC, aluminiu, nu mai conteaza).
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 02 Ian 2025 11:28 Download mesaj |
|
|
|
dreammer54 a scris: | ... vad acum ca am facut o greseala ... |
Nu-i bai, asa invatam
Da-i bice in continuare!
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 18 Ian 2025 20:57 Download mesaj |
|
|
|
Va salut.
Am finalizat refractorul.
L-am refacut de la zero, pentru ca am primit un tub de aluminiu (multumesc inca o data, stie el cine) si a trebuit sa refac tot ce a fost facut initial pentru tub de 110...adica, practic, focuser-ul.
Asta m-a tinut muult in loc, focuser-ul, in ambele variante de tuburi: facut, desfacut etc. Nici acum nu e chiar ce ar trebui, dar eu ii stiu problemele si, cat timp e perfect functional si stiu cum sa il folosesc cu toate sensibilitatile lui, e destul...deocamdata.
Luneta e colimata. Poate nu perfect, dar la 150x, cu Sirius drept tinta, discrile Airy sunt separate si concentrice fara nici un dubiu. Bine, acum imaginea e atat de mica incat poate ca nu sunt perfecte, poate ca partea de sus a discurilor e...cum sa zic, infim mai mare decat partea de jos, dar discrile sunt concemtrice, nu se suprapun pe nici o portiune....ma rog, 4-5 discuri cat au putut ochii mei sa numere.
Intrafocal, daca asta e termenul corect (defocalizat cu focuser-ul dus in interiorul tubului, spre obiectiv) vad discurile descrise mai sus.
In celalalt sens, cu focuser-ul scos in afara, departat de oboectiv (extrafocal?) nu vad decat un disc luminos, defocalizat, evident, dar nici urma de vreun disc Airy.
Si, oricum, nu sunt sigur daca nu e doar teama.mea obsesiva de a nu fi colimat luneta, care ma face sa spun ca parca, parca sus, e un fir de par distanta la discurile airy fata de jos...chiar daca ele sunt clar, fara nici un dubiu, separate pe tpate circumferinta.
Oculare...hmmm. Skywatcher Plossl de 10 mm.
Goldline de 6 mm...nu mi-a placut niciodata, dar uite ca la 150x si cu ocularul asta am vazut si eu ceva detalii pe Jupiter, mai mult decat 2 benzi subtiri cat o linie trasa cu creionul, cum se vedeau la 90x cu Superploss-ul.
Mai am.un Plossl sau Super, habar n-am, de 25 mm., ocular stock, poqte chiar de la o chinezarie de reflector Bird-Jones (nu l-am cumparat eu...).
Dar pentru cerul Bucurestiului si cel putin momentan nu am ce face cu ocular de 25 sau 32 mai bun. Pentru Pleiade a fost suficient.
Prima lumina a vazut-o miercuri seara.
Jupiter, jumatatea de disc a lui Venus, nebuloasa din Orion...Sirius pentru verificarea colimarii...si un pic de plimbare la intamplare pe cer, star-hopping, de dorul cerului privit pur si simplu printr-un instrument, fara o tinta precisa.
Joi cer dezamagitor.
Aseara, vineri, cer mult mai bun
Jupiter, frumos.
Am fortat, cum va ziceam, la 150x. Am vazut ceva, in bamda de nord, care timp de o ora cata am stat eu s-a deplasat de la dreapta pana pe la mijlocul discului jupiterian.
Am crezut ca e Marea Pata Rosie. Internetul mi-a zis altceva, si anume ca Marea Pata Rosie s-ar fi vazut pe la ora 15-15:30, nu la or 20-21 cand am vazut eu. Nu stiu ce sa cred.
La 90x Jupiter mai clar, dar...mai putin de vazut. Eu nu am ochii asa de buni si, desi am privit des Jupiter incat sa stiu ce si unde sa ma uit, totusi combinatia apertura 80 mm.-ochii mei-putere de marire 90x nu au fost destul. Am vazit doar cele 2 benzi.
Am fortat la 150x, am dubii ca nu doar obiectivul a tras in jos, ci si calitatea nu tocmai grozava a ocularului Golden Line, dar la 150x am vazut: tot numai 2 benzi, dar acum era clar ca sunt usor neregulate; partea sudica clar mai inchisa l.culoare, pe o portiune destul de mare, un pic din partea de nord la fel, inchisa la culoare, dar mult mai palida.
Da, la 90x era mai clar, la 150x nu mai era atat de sharp, dar, avand in vedere detaliile observate (plus euforia instrumentului nou, stiu), compromisul a meritat.
Si apoi abia astept sa pot cumpara un ocular mai bun.
Deocamdata am dat comanda doar de un Lacerta Premium Flat Field de 7,5 mm., care imi va da 120x...un compromis aproape perfect, zic eu, intre 90x si 150x.
Saturn: am.privit-o rar de-a lungul timpului.
Dar ca in zilele astea nu am mai vazut-o: inelele erau doar o linie subtire. Nici vorba sa fie asa cum le-am vazut de atatea ori, cu separatie clara intre inele si planeta. Nu am suficiente cunostinte, dar parca am citit candva ca are legatura cu inclinatia, uneori se vad asa, ca si cum ai privi muchia unei coli de hartie. Interesanta imagine.
Am vazut Venus in faza de (aproape) jumatate de Luna.
Eu sunt discromat, nu observ atat de evident aberatia cromatica, deci strict d.p.d.v.al culorilor nu ma deranjeaza deloc.
Dar sunt constient ca afecteaza claritatea, oricat as fi scris eu mai devreme despre calitatea asa-si-asa a ocularului Gold Line. Dar e adevarat ca am si dus instrumentul la puterea de marire dublul aperturii.
Comparativ cu reflectorul pe care l-am avut, chiar daca compar o oglinda de 130 mm.cu o lentila de 80 mm., as putea sumariza asa: imaginea data de reflector, oricat de curata ar fi, e...sterila.
Da, corecta, curata etc., dar...sterila, seaca. Cuvintele astea imi vin in minte cand compar amintirea imaginilor din reflector cu imaginile din refractor.
Nu stiu, e ceva cu refractoarele. Si cu binoclurile. Imaginea e mai placuta, are ceva-nu-stiu-ce, chiar daca poate Heritage-ul de 130 era mai sharp (stiu, nu demult am scris ca Heritage-ul nu m-a impresionat la sharpness planetar...acum, comparat cu refractorul, imi dau seama ca a fost ok ca sharpness).
Stiu, e subiectiva parerea, dar, repet, imaginea prin lentile (binoclu, refractor) are ceva mai placut. Si asta senzatie am.avut-o cand am privit prima data prin Lacerta 10x50, cand aveam si reflectorul: mi-as fi dorit ca binoclul sa fie mai potent, nu doar 10x si nu doar 50 mm. apertura.
Acum, daca as avea posibilitati de transport, desigur ca m-as duce spre un 150/1200 newtonian si atfe ar sta lucrurile fata de un rich-field cum e Heritage-ul de 130/650.
Dar in conditiile mele nu are rost, nu e practic aproape deloc.
Heritage-ul a fost wow la roiuri deschise. Punct!
Acum: miercuri seara Jupiter a avut 2 sateliti in stanga, unul in dreapta, echidistanti si unul deasupra foarte aproape de planeta. Superb aliniamentul, superba imaginea!
A doua seara i-am surprins intr-o forma/pozitie trapezoidala.
Marte, aseara, vineri: un glob prea stralucitor, chiar si la 150x, chiar si cu Moon&Sky glow.
Cand i-am vazut calotele polare, din Barlad, nu doar ca am.avut Heritage-ul de 130 oglinda, dar am folosit un filtru ND care a intunecat muult imaginea, cred ca 0,9. Fara filtru tot un disc stralucitor, fara detalii, am vazut si atunci.
Am vazut un roi din Auriga. Repet, destul de deaprte de imaginea data de RFT Heritage 130/650, dar ma asteptam.
Desi nu e chiar fair-play: prin Heritage l-am vazut la 70x si pe un cer mai putin poluat (Barlad).
Prin refractor l-am vazut la 90x, ca alt ocular nu am avut - si pe cer considerabil mai poulat (Bucuresti).
O sa pun desene cu ce am vazut.
Constructiv:
Am folosit lemn (un tocator din lemn de fag luat din Le Roi Merlin), o bormasina electrica tinuta in mina, un traforaj manual si cateva panze de bomfaier ieftine, 3 la 10 lei....
Nu se compara cu accesul la strungar, sau macar o masina de gaurit pe verticala, dar ideea mea e ca pana la urma, daca vrei sa vezi cerul, se poate cu rezultate bune, nu compromisuri majore.
Da, focuser-ul e mai sensibil, nu stiu cat de fiabil in timp, dar daca il construiesti, ii stii si punctele sensibile care pot sa apara.
Am decupat carton simplu, coala mare cat sa intre fest in tub.
Pe ea am lipit velur negru autocolant si apoi am reusit sa introduc coala de carton inapoi in tub.
Nu am mai pus nici o diafragma, dar mai am de innegrit cate ceav in tub (suruburi si L-uri metalice de care o sa va zic in continuare).
Pe capetele suruburilor o sa pun niste tub termocontractil negru. Incalzit un pic cu bricheta isi va face treaba, se va fixa desrul de bine. Sper. Am mainfacut asta, dar cu suruburi de 3 mm., nu de 5 sau 4 cat am acum.
Pe interior am pus 3 L-uri metalice.
Am marcat locurile pe placa de baza a focuser-ului si apoi, cu suruburi, piulite si saibe elastice/Groover m fixat placa de baza a focuser-ului.
In felul asta am asigurat planeitatea cat de bine s-a putut. Doar pe unul dintre suruburi a trebui sa pun 2 saibe.
Oricum, ideea a fost ca, daca va trebui colimare, pe suruburi sa pun niate arcuri si sa colimez focuser-ul intocmai ca oglinzile principale de la reflectoare.
Din primele teste se pare ca am avut noroc si nu e nevoie de vreun sistem de colimare.
Mai trebuie sa ma gandesc cum sa asigur celula obiectivului pe tub.
Deocamdata sta bine prin frictiune (chiar foarte bine), totusi, pe termen lung as vrea sa dorm linistit.
Daca imi amintesc masuratorile, celula are gauri de 5 sau 6 mm. Suruburi si filet in tub, stiu, e aluminiu, totusi doar 2 mm.in carne...in fine, am eu niste idei, dar mai vad (niste gheare din tabla otelita fixate pe celula sau in gaurile suruburilor, iar celalat capat al tablelor fixate cu suruburi pe tub).
Sau simplu, primitiv, cu niste banda izolatoare sau alta banda adeziva si ata e.
Focuser: pozele pe care le voi pune sunt cu prima varianta, cea pentru tub de 110 mm.PVC.
Pentru tubul de 90 mm.am refacut doar placa de vza, evident, si suportul axului cu sistemul de franare/tensionare.
In rest, saniile/suport ale rulmentilor sunt aceleasi.
Axul focuser-ului e o surubelnita de 4 mm., ieftineala de vreo 5-6 lei din Le Roi Merlin.
Am foat chinez batran sau sadic cu mine insumi, ca am taiat-o la mana, cu panza de bomfaier...noroc ca nu a fost calitate grozava, tratament termic serios etc, ca altfel probabil munceam si cum sa o tai la.bomfaier, cred...
Am renuntat la tubul port-ocular din picior de masa si am folosit un tub de la un focuser rack&pinion de plastic - are joc cam mare si am de gand sa incerc sa-l repar candva, cu banda de teflon autoadeziv, poate iese ceva bun si o sa-l foloseec pe ala.
In fine, desi focuserul rack&pinion e din plastic, tubul port-ocular e din aluminiu si e negru mat pe interior.
Are si o bucsa pebtru oculare de 1,25, asa ca .... mura-n gura.
Am taiat doar o platbanda din aluminiu, de 20x2 mm.si am fixat-o, cu surubele de 3 mm. pe tub.
Tibul are pe exterior 38 mm, pe interior 36 mm.si nu vigneteaza. Din schita la scara 1:1 pe care am facut-o, e la limita, nu intra in conul de lumina.
In practica, ochii mei nici vorba sa sesizeze vignetare.
Daca e, e infima si nu se observa.
Dar am incredere in schita facuta inainte de a incepe lucrul la luneta.
Field stop sau diafragma de camp am ales-o de 20 mm.
Tubul are cam 730 mm.lungime si 2-2,1 kg. Cantarit cu un cantar de bucatarie, cu sina Vixen si diagonala.
Apropo de Vixen: am taiat o bucata de lemn de vreo 150 mm.la unghiuri de 12 grade sau pe acolo, am aplicat pe laterale, cu holtsuruburi de 3 mm, cate o platbanda de aluminiu de 20x1 mm.
Platbanda depaseste lemnul cu vreo 4 mm.pe inaltime, astfel incat nu am mai avut nevoie sa slefuiesc sina ca sa se adapteze la curbura tubului.
Bine, am gresit cu vreun milimetru tima.gaura si tot va trebui, la.un capat, sa slefuiesc lemnul sinei un pic, cu o pila semirotunda, dar acum, asa la limita cum e, sta fix, rigid pe tub.
Luneta sta pe un trepied din aluminiu de la o montura AZ 4 Skywatcher.
Pe un stalp de extensie din aluminiu, cumparat demult si o montura AZ6, cred...din aceea stil DiscMount (dar mult mai modesta, evident) si...foarte usoara, 1 kg.
Si sta bine!
Da, vibreaza cand focalizez, dar m-am invatat repede sa miac foarte usor "rotita" cand focalizez fin, asa ca...asta e.
Atat, ca am scris de toata bateria din telefon.
Oricum, grozav tubul de aluminiu si ma bucur mult ca nu am facut-o din PVC.
Nu ca as avea ceva impotriva PVC-ulii, dar, daca am avut asa noroc cu tubul de aluminiu, imi da o senzatie mai faina, mai profi, ca sa zic asa 😊.
O sa pun si poze, mai tarziu.
Un aspect obiectiv-subiectiv totodata: chiar daca ma asteptam la asta....privitul prin caaptul de jos al tibului, fie si printr-o oglind diagonala la.90 de grade, nu echiar placut....cu toate scaunele sau alte solutii.
D.p.asta de vedere, ergonomia newtonianului e imbatabila.
Si rot aici: sunt constient ca d.p.d.v.al capacitatii de a aduna lumina, al rezolutoe, coroborate cu aspectul financiar financiar iesi mult mai bine cu un newtonian.
Nu am denigrat Heritage-ul, nu am.uitat imaginile vazite prin el (de exemplu, 2 galaxii din tripleta din Leu care m-au lasat cu gura cascata de incantare), de roiurile deschise, Dumbell Nebula etc.nu mai zic.
Spun doar ca depinde de ochii fiecaruia si, in conditiile acruale, mi se.potriveste mult mai.bine acest refractor, asa cum e el (80 mm si poluare luminoasa din belsug).
Si, oeicum, simt ca va veni si un Mak, tot de.90. Stiu, redundant poate, dar...portabilitatea (il pun in troller cand plec din oras, de exemplu). Nu acum, poate nu in 2-3 luni, dar tot va veni.
Multumesc tuturor pentru sfaturile pe care mi le-ati oferit, atat pentru decizia privimd tipul de instruent, cat si pentru sfaturi constructive si experiemta cu diferite instrumente (tipuri, aperturi).
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Ian 2025 00:32 Download mesaj |
|
|
|
dreamer54
Incantator raportul, te felicit pentru luneta pe care ai reusit sa o construiesti ! Iti spun eu ca nu exista in lumea asta telescop mai bun, sa-l folosesti sanatos !
Iar daca iti doresti si un maksutov, ia-l fara retineri, nu este redundant. Va avea focala sensibil mai lunga, deci mariri mai mari cu aceleasi oculare si o cu totul alta maniabilitate.
Vad ca te descurci bine cu bricolajul. Incearca sa imbunatatesti ocularul Super de 25mm. Eu asa am facut. Am innegrit marginile lentilelor cu marker negru. Am slefuit cu smirghel fin interiorul bucsei distantiere dintre lentile si apoi am vopsit-o cu negru mat. Imaginea castiga in contrast deoarece se elimina reflexiile parazite , mai ales cele care provin de la interiorul lucios al bucsei distantiere.
Nu dispretui acest ocular pentru ca este ieftin. Are lentile putine, sticla putina dar are si acoperiri AR, de aici provine transparenta buna. Am citit afirmatii ca ar fi comparabil ca transparenta cu ocularul Pentax echivalent de 100x mai scump. Nu pot sa confirm ... deoarece n-am Pentax. Sunt sigur ca la corectii il bate mar Pentaxul dar Super 25mm, cunoscut drept Barium prin alte parti, are coltisorul sau in cutia mea cu oculare de luneta.
Spor la finalizare si la observatii. Daca ai nevoie de liste sau ghiduri de observatii potrivite lunetei tale, scrie-mi pm si iti trimit.
Sunt multumit.In sfarsit, se ocupa cineva si cu ATM pe forumul nostru.
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 19 Ian 2025 13:35 Download mesaj |
|
|
|
Pozele, atasate.
Intre timp a mai primit un suport pentru cautatorul RDF, alte bride (metalice, cu filet).
Urmeaza o demontare, curatare ep interior, innegrige cu mrker negru, carton, tub termocontractil) si, deocamdata, atat.
Pe viitpr, de asigurat celula obiectivului si nuamidecat cutie de protectie.
Exista niste tuburi din plastic, subtire, adevarat, cu capac si curea de umar, se gasesc in librarii si in ele se transporta documente. Extensibile, pana la 1 metru, cred, am vazut si de 110 mm diametru, dar tot e prea putin diametrul.
O sa mai vad pe internet daca exosta si alte dimensiuni.
Daca nu, tub PVC de 125, desi iar adaug greutate.
Asta e.
Pentru oculare cred ca o sa incerc urmatoarea varianta: teava PVC de 40 si, daca e cazul, de 50 mm.diametru, taiqta la lungime, captusita pe interior cu ceva burete subtire/folie cu bule.
Cateva tevi din astea, puse intr-o caserola de plastic si gata.
Am niste spuma din aia alba, deseuri de la un centru IT, dar nu e placa, ar trebui sa construiesc interiorul din bucati de spuma de 60-70 mm.latime - nu e greu, cu banda dublu-adeziva subtire, dar as incerca intai prima varianta, cu tevi de PVC.
Eventual fara capete, tuburile taiate cat sa stea fix intre peretii caserolei, iar pe interior infundate cu ceva in functie de lungimea ocularului.
Mai vad, intai sa stiu ce oculare o sa am.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
20.19 kb |
Vizualizat: |
de 1443 ori |

|
|
53.82 kb |
de 1443 ori |

|
|
74.13 kb |
de 1443 ori |

|
|
79.26 kb |
de 1443 ori |

|
|
93.18 kb |
de 1443 ori |

|
|
56.03 kb |
de 1443 ori |

|
|
56.03 kb |
de 1443 ori |

|
|
96.47 kb |
de 1443 ori |

|
|
157.91 kb |
de 1443 ori |

|
|
91.32 kb |
de 1443 ori |

|
|
80.09 kb |
de 1443 ori |

|
|
104.39 kb |
de 1443 ori |

|
|
104.26 kb |
de 1443 ori |

|
|
114.37 kb |
de 1443 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 19 Ian 2025 13:44 Download mesaj |
|
|
|
Aaa...uitasem ce e ,poate, mai interesant: focuser-ul.
Iata pozele!
Construit aproximativ la fel ca acum ~ 10 ani, cand mi-am facut refractorul de 72/900.
Alta idee, fara strungar si frezor in metal, nu am. Si asa, nu a fost tocmai usor, cred ca l-am facut si refacut de vreo 3 ori pana sa ramana asa.
Pozele astea sunt cu primul focuser.
Intre timp, am inlocuit tubul portocular si suportul axului+sistemul de tensionare - asa cum se vad, cat de cat, in luneta finalizata.
In fine, suportul axului+suistemul de tensionare e tot din lemn si platbanda de aluminiu, doar ca alte dimensiiuni si acum e monobloc.
Pe suportul axului am dat o gaura la inaltimea axului si pe centru.
Deasupra am "sapat" cu bormasina si burghiu de 3 mm un locas in care am gabat o piulita M4 - ca n-am vrut sa ma bazez pe filetul in lemn, fie el si fag.
A iesot stramb, ar trebui refacut etc., deocamdata, pana se strica ramane asa. Pentru ca functioneaza bine.
|
120.42 kb |
de 1432 ori |

|
|
110.34 kb |
de 1432 ori |

|
|
112.79 kb |
de 1432 ori |

|
|
97.21 kb |
de 1432 ori |

|
|
95.6 kb |
de 1432 ori |

|
|
101.27 kb |
de 1432 ori |

|
|
103.78 kb |
de 1432 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 19 Ian 2025 15:13 Download mesaj |
|
|
|
Siiii....gata, am gasit:
https://www.officedirect.ro/tehnica-de-bir...r-331-019p
Are 135 mm.diametru.
Din ce imi amintesc eu, are pereti subtiri, dar: e foarte usor si daca nu e abuzat, rezista.
Ma gandesc sa-mi iau, ii pun pe interior un opritor in dreptul sinei Vixen, in partea opusa ceva opritor sa blocheze tubul inauntru, sa nu se izbeasca de pereti.
La capete, spuma din aia de cutie oculare, burete etc.
Si, da in timp ce scriam mi-a venit ideea: pe exterior imbracat intr-un material gen covoras de yoga etc, subtire, 4 mm.etc si gata.
Eu nu il transort cu trenul sau metroul, cel putin nu deocamdata, astfel ca il vreau protejat in casa. Ca nici capac de obiectiv nu am acum.
Dar cred ca pus pe umar si invelit in exterior cum am.zis se poate cara si pe tren lejer, fara griji.
Si se gasesc si mai mici la diametru: 75 mm, 80 si ceva etc.
Si, ca sa visez: daca scrie pe el Koh-I-Noor, poate e un plastic mai de soi, macar cat de cat.
|
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 19 Ian 2025 15:30 Download mesaj |
|
|
|
Excelentă treabă, felicitări. Evident, o să mai ai de bibilit la el pe măsură ce îți vin idei noi dar astfel de proiecte nu sunt niciodată cu adevărat finalizate. Ăsta e și farmecul lor...
|
|
Sus |
|
 |
dreammer54 Membru

|
Trimis: 19 Ian 2025 21:50 Download mesaj |
|
|
|
Si, ultima, sper, pana la un focuser imbunatatit/alt focuser.
Am innegrit tot ce am putut.
Mai trebuie un disc de carton negru sa-l pun fest in jurul tubului portocular, ca privind dinspre obiectiv vad stralucirea unui rulment 🤔.
Acum ma duc sa vad daca si-a apstrat colimarea.
Aseara mi s-a aprut cerul bun, buun, dar n-am putut iesi.
Nici seara asta nu stau, in afara de o verificare rapida.
|
119.74 kb |
de 1369 ori |

|
|
70.45 kb |
de 1369 ori |

|
|
84.2 kb |
de 1369 ori |

|
|
83.58 kb |
de 1369 ori |

|
|
94.48 kb |
de 1369 ori |

|
|
79.2 kb |
de 1369 ori |

|
|
74.31 kb |
de 1369 ori |

|
|
73.79 kb |
de 1369 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Ian 2025 12:16 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări!
Interesantă ideea cu șurubelnița pe post de ax cu mâner la focuser. Dar nu încape în tubul de protecție, nu-i așa? Niște roți de mașinuță de jucărie poate găsești prin zonă.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|