Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6850
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Sep 2024 11:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: Moto focusere pentru Maksutov |
|
|
|
Azi am descoperit pagina lui Vasco Ribeiro, pe care sunt postate mai multe solutii de motorizare a focalizarii la telescoape Maksutov 127, 150, dar si la un Celestron C6SE.
https://www.youtube.com/@vascoribeiro69
Poate pentru multi sunt lucruri cunoscute, dar pentru mine nu. Mentionez ca nu le-am evaluat, sa le stiu valoarea. In fapt am vazut doar azi unul, cel mai nou, si mi s-a parut util.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2922
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 23 Sep 2024 13:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Aha !
Descriere: |
|
Marime fisier: |
339.22 kb |
Vizualizat: |
de 2231 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
329.37 kb |
Vizualizat: |
de 2231 ori |

|
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Sep 2024 13:29 Download mesaj |
|
|
|
De vanzare
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Sep 2024 16:06 Download mesaj |
|
|
|
Pentru vizual nu este mai bun si sanatos feedback-ul dintre ochi si degetele?
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 23 Sep 2024 17:06 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Pentru vizual nu este mai bun si sanatos feedback-ul dintre ochi si degetele? | Este dar cand atingi instrumentul si tremura nu mai poti face focusul corect.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 23 Sep 2024 17:09 Download mesaj |
|
|
|
Pentru vizual este bun, si in majoritatea cazurilor e chiar suficient. Cu exceptia cazurilor cand ai nevoie de multa finete la focalizare, sau ai o adancime de camp foarte mica, sau ai o montura care tremura excesiv, sau cand vederea nu prea te ajuta. Acum nu stiu daca la mine se aplica doar unul sau toate cele 4 aspecte mentionate, si nu sunt dispus acum sa refac toata aparatura pe care am fost nevoit sa o vand de-a lungul anilor, dar stiu sigur ca de prea multe ori am vrut sa fac fotografie la luna, sau la planete, si evident ca mi-a fost aproape imposibil sa obtin o focalizare corecta. De asta ma intereseaza subiectul, si cred ca nu sunt singurul.
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 23 Sep 2024 18:04 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | ... dar cand atingi instrumentul si tremura nu mai poti face focusul corect. |
Daca se intampla asa cum spui si motorizezi focusul nu faci decat sa tratezi efectul si nu cauza.
Tratamentul corect e sa folosesti o montura si un trepied adevate instrumentului folosit. In felul asta nu-ti complici viata.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 23 Sep 2024 19:03 Download mesaj |
|
|
|
Asa este, dar uite ca de multe ori ajungem sa tratam efectul pentru ca el este cauza, iar tratarea cauzei de obicei vine cu niste probleme de greutate/dimensiune si/sau financiare.
Normal e sa ai o montura si un intrument greu cat cel mult jumatate din sarcina utila, problema e ca de multe ori nici monturile nu mai sunt ce erau odata, si nici modul de calcul al sarcinilor utile.
Nu ne ramane decat sa salivam la sertarele alea pline cu motoare....sau sa alegem varianta fara compromisuri...
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 23 Sep 2024 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Da, teoretic, asa cum era odata de mult. O montura usoara avea mult mai multe kilograme decat acum. Fiecare picior era in V, cu urechile de prindere la butuc distantate la cel putin 15cm, etc. Acum insa ma limitez la ce am.
In schimb, un sistem ZWO ASIAR Pro+EAF m-ar costa cat o montura usoara (adica nu as rezolva nimic) si nu ar ocupa loc mai mult, si nu ar cantarii decat vreun kg. Ca sa nu vorbesc de un eventual transport. Si daca mai pun niste sute, si un flip mirror nu mai am probleme nici cu tremuratul la vizual. Si probabil ca sistemul ZWO nu e cel mai ieftin.
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 24 Sep 2024 09:24 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | ... tratam efectul pentru ca el este cauza ... |
Cu afirmatia asta m-ai inchis pe toate partile
Spor!
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2807
|
Trimis: 24 Sep 2024 17:39 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Aha !  |
Faina colectie de motorase de toate tipurile aveti.
Am facut si eu incercari in trecut de a motoriza focuserul la luneta de 80/90mm si chiar pe cel de pe telescopul de 114/900mm insa cum fac si observatii vizuale tot la focalizare manuala am revenit. Intradevar daca instrumentul e pe o montura slaba e dificil de focalizat manual mai ales in astrofoto.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 24 Sep 2024 19:09 Download mesaj |
|
|
|
Când voi avea timp , am să vă arăt cum se face focus cu două motorașe . Fără baterii , pentru că unul dintre motoare (cel mai mare) va fi pe post de generator .
Acum nu mai folosesc pentru că lunetele mele nu mai tremură așa tare . Era și un inconvenient , motorul generator trebuia acționat cu ambele mâini . Se poate rezolva folosind un "reverse worm gear" , cred că pot sacrifica o mulinetă , pentru treaba asta .
Oricum e haios cât de fain funcționează , dacă ai motorașele potrivite .
Am încercat și cu stepper-e , dar dacă cel din mână nu e zdravăn (adică mărișor și greu) , la turații ceva mai mari încep să sară din pași .
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2807
|
Trimis: 24 Sep 2024 21:16 Download mesaj |
|
|
|
Super ideea cu doua motorase cuplate electric intre ele, unul montat pe focuser celalalt functionand ca generator pentru primul, invartind de axul lui, fara drivere ,fara alimentare , fara encodere . Nu m-am gandit la posibilitatea asta dar e geniala.
Si ideea cu mulineta e buna pentru ca invarte mai repede motorasul-generator care este tinut in mana si care e conectat printr-un cablu cu motorasul de pe focuser, in felul asta ar produce un curent mai puternic care ar actiona motorasul de pe focuser.
Banuiesc ca pentru focuser ar fi bun un motoras cu reductor, pentru un cuplu mai mare mai ales daca e de curent continuu, care are cuplu mult mai mic decat un motor stepper. Daca merge aceasta idee si cu steppere o sa fac si eu un test, caci am mai multe steppere si mai mari, tip Nema 17 si mai mici, cu reductor.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 25 Sep 2024 11:44 Download mesaj |
|
|
|
Pentru focalizator am folosit un mic "ironless rotor " cuplat la o reducție planetară 1:100 . Provenit tot de la focalizare , de la o cameră veche cu film de 8 mm , marca Siemens . Doar că micromotorul e japonez .
Pe post de generator am un Maxell și ceva Escap parcă , dar și acestea cu reductor . E musai să aibă reductor pentru a obține o TEM suficientă . Însă reducția nu trebuie să fie foarte mare , altminteri nu poți învârti .
Cuplajul cu melc multipas si coroană dințată va face ca tot ansamblul să fie actionat doar cu degetul mare de la o mână .
Prin rotirea coroanei înainte și înapoi se schimbă sensul curentului și implicit sensul de rotire al motorului de pe focalizator .
Bineînțeles , vorbim aici de motoare de CC , cu rotor bobinat și stator din magneți permanenți .
La varianta cu motoare cu pas nu e nevoie de reductoare , dar e bine ca focuserul să aibă acea treaptă fină de 1:10 sau 1:11 , cât o fi acolo...
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 25 Sep 2024 12:43 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | De vanzare  |
Nu sunt de vânzare dar pot face cadou dintre ele . Problema e că nu prea am timp de făcut colete și de expediat .
Așa că cine sună direct la ușă , va fi servit "în limita stocului disponibil" !
Sper că nu am poluat topicul cu postările de mai sus .
|
Sus |
|
 |
|