Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233954
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare microscop

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dyptorden
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Noi 2014

MesajTrimis: 19 Sep 2024 10:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Recomandare microscop
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor,

In cazul in care sunt persoane cu experienta in alegerea unui microscop, credeti ca in bugetul de <=1500 RON gasesc ceva mai bun decat Celestron CM2000CF?
Mi-am dorit de mic asa jucarie, iar feciorul de 7 ani e toata ziua cu un microscop de jucarie prin gradina etc.
Am luat in calcul acest model datorita:
- condensatorului Abbe;
- puterii de marire;
- brandului
- corp metalic
- reviewurilor

Multumesc,

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 19 Sep 2024 12:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
Eu cred ca este o alegere buna in pretul asta. Doar pe piata SH poti gasi ceva mai bun la pretul asta, dar fara proba nu as recomanda.
E important ca obiectivele sunt pe standardul comun 160mm, ce inseamna ca sistemul este deschis la o gama foarte larga de obiective. Dar cele din dotarea acestui microscop sunt arhisuficiente. Cat despre puterea de marire este recomandat pentru inceput sa se foloseasca maxim obiectivul de 40x care este "uscat". Adica nu necesita ulei de imersie cum cere cel de 100x care necesita experienta mai mare. Mai important mi se pare prezenta in pachet a obiectivului de 4x care este extrem de folositor. Iti lasa o distanta de privit mai mare fata de subiect si are si un camp de profunzime mult mai mare. Deasemenea acest obiectiv de 4x se poate folosi si la observarea mostrelor mai mari, luminate lateral cu o lanterna. Pentru lamele e bine sa se inceapa tot cu acest obiectiv de 4x marind treptat puterea.

Sus
Dyptorden
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Sep 2024 12:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult pentru raspuns, Tudor.
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 19 Sep 2024 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Personal nu as renunta la microscopul stereo sub nici o forma, nu se compara privitul cu doi ochi mai ales cand e vb de timp indelungat sau de lucrat la ceva micro circuite.
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 19 Sep 2024 20:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Microscopul stereo este un alt tip de instrument ce se completeaza foarte bine cu microscopul biologic. E bine sa le ai pe amandoua Smile Fiecare exceleaza pe domeniul lui. Cand se vrea studierea celulelor sau tesuturilor transparente, microscopul biologic e singurul care poate face acest lucru. Eu am si microscop biologic si stereomicroscop pentru ca folosesc la domenii diferite. Prin ale mele privesc cu doi ochi, avand amandoua doua oculare. Insa stereomicroscopul se numeste stereo pentru ca are si doua obiective in loc de unul singur ca la cel biologic. Acest lucru da o tridimensionalitate impresionanta a imaginii. Microscopul stereo il folosesc la insecte, roci, circuite sau alte subiecte mari cu dridimensionalitate evidenta. Iar cel biologic il folosesc pentru microorganisme, celule, tesuturi transparente si pentru el imi fac propriile mostre pe lamele.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 19 Sep 2024 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mă bag și io cu câteva păreri:
1. Sursa de lumină e un bec halogen iar reglarea intensității luminoase se face prin reglarea tensiunii de alimentare. Microscopul vine cu un filtru albastru care compensează virarea culorilor spre portocaliu la intensitate redusă dar suntem în 2024 și LED-urile de intensitate mare sunt ieftine.
2. Eu aș opta pentru un cap binocular, costă cam 50€ în plus dar când încerci să studiezi parameci sau alte lighioane care se mișcă rapid și schimbă direcția brusc, ai nevoie de toți ochii...
3. Taxa de brand. Nu știu ce oferte sunt în manelica dar în UK Swift 350B e cu 100ł mai ieftin decât modelul ochit de tine.
Sus
Gogu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Feb 2024

MesajTrimis: 19 Sep 2024 22:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am un Bresser Erudit DLX pentru care am mai comandat din china niste oculare (5x, 15x si 20x) pe langa cel standard de 10. Plus 2 seturi cu 50 de lamele cu preparate.
Chiar si la 800x (40x20) inca se vede rezonabil dar majoritatea observatiilor le fac pana in 100x.
Acesta are iluminare led si corp metalic, si pentru noi este ideal.

In link gasesti cateva foto facute cu el

https://1drv.ms/f/s!Ah-TZ1fBbuc0gaAd1DB4PNTA5Dt4OQ
https://1drv.ms/f/s!Ah-TZ1fBbuc00G9DpgQlgm1fAFhb

Am si niste video cu carcalacii din apa de la peste, dar trebuie sa caut linkul
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 20 Sep 2024 09:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:

2. Eu aș opta pentru un cap binocular, [..] dar când încerci să studiezi parameci sau alte lighioane care se mișcă rapid și schimbă direcția brusc, ai nevoie de toți ochii....
La ce te referi?
Sus
Gogu
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Sep 2024 10:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aici e link-ul cu carcalacii din apa de la peste

https://www.youtube.com/watch?v=p_9mwQbho_M
Sus
Dyptorden
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Sep 2024 11:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:
1. Sursa de lumină e un bec halogen iar reglarea intensității luminoase se face prin reglarea tensiunii de alimentare. Microscopul vine cu un filtru albastru care compensează virarea culorilor spre portocaliu la intensitate redusă dar suntem în 2024 și LED-urile de intensitate mare sunt ieftine.

Din ce vad in descrierea de aici nu are halogen, ci led:
https://www.celestron.com/products/celestr...sXr3W7SvC3
"Built-in LED lower illumination for easy viewing"
si din specificatii:
Illumination Type: LED
Illumination Position(s): Lower

mmarin a scris:
2. Eu aș opta pentru un cap binocular, costă cam 50€ în plus dar când încerci să studiezi parameci sau alte lighioane care se mișcă rapid și schimbă direcția brusc, ai nevoie de toți ochii...

Ma incanta ideea de binocular - ii inteleg avantajul - ca si in cazul telescoapelor. Oare nu se poate cumpara separat binocular, pentru a fi introdus in loculocularului?

mmarin a scris:
3. Taxa de brand. Nu știu ce oferte sunt în manelica dar în UK Swift 350B e cu 100ł mai ieftin decât modelul ochit de tine.

Desi in genere brandul nu se justifica, si desi Celestron nu e TeleVue sau Takashi, este totusi o firma consacrata, iar ce am testat in domeniul telescoapelor, este peste no-names (in materie de oculare). As spera ca e mai mult decat brand... Am sa citesc si despre acel Swift, si iti multumesc pentru alternativa

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Sep 2024 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dyptorden a scris:

Ma incanta ideea de binocular - ii inteleg avantajul - ca si in cazul telescoapelor. Oare nu se poate cumpara separat binocular, pentru a fi introdus in loculocularului?

Poti sa te uiti si la tri nu doar bino, sa poti sa pui si o camera sa fotografiezi/filmezi pentru documentare (pe viitor).

Optica o sa fie foarte ok, nu trebuie sa-ti faci mari griji, in plus obiectivele sunt standard DIN si asta inseamna ca poti sa cumperi unele mai bune.

Eu pe cel de 40x l-am gasit la cineva la un pret decent, un APO de la Leitz. Se vede mai clar cu el, dispar aberatiile cormatice, dar nu e ca si cum vad de 2-3 ori mai multe detalii...e doar mai curata imaginea.

In plus, poti sa si returnezi daca nu te satisface...cel putin daca este in stoc si nu iti aduce pe comanda produsul.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 20 Sep 2024 23:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Binocularele astea ieftine s-ar putea sa nu fie chiar asa de bune, as inclina catre un monocular.
Sus
mmarin
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Sep 2024 14:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Dyptorden: Cred că saitu' de unde am luat eu informațiile nu era actualizat dar sursa de lumină din poze chiar arată ca una cu bec halogen
@Gogu: Capetele tri au un dezavantaj major în sensul că împart lumina inegal: 80% spre cameră, 20% spre capul binocular. Ca imaginea să nu fie prea întunecată la magnificații mari, iluminarea subiectului trebuie să fie atât de puternică încât alterează comportamentul specimenelor observate.
@Valy:Cerințele privind calitatea optică sunt ceva mai relaxate decât la telescop, microscoapele lucrează la un raport focal obscen de mare.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 22 Sep 2024 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:
...microscoapele lucrează la un raport focal obscen de mare.

E o descriere un pic forțată . Din cauză că planul obiect e în vecinătatea planului focal de la obiectiv, microscoapele lucrează de fapt cu fascicule paraxiale/divergente .
Din cauza asta , orice praștie de ocular dă imagini mulțumitoare . Iar deschiderea mică a obiectivelor , taie zdravăn din aberații .
La puteri mari , calitatea sursei de lumină poate fi mai importantă decât calitatea obiectivului .

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Sep 2024 01:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Într-adevăr, explicația ta e cea corectă
catalin dumitru a scris:

La puteri mari , calitatea sursei de lumină poate fi mai importantă decât calitatea obiectivului .

Nicicând nu au fost scrise cuvinte mai adevărate, am petrecut multe ore bibilind la sursa jucăriei pe care o am și încă mai e loc de îmbunătățiri. Dar jucăriile astea ieftine sunt destul de bune așa cum vin din fabrică, mult peste ce așteptam la prețul cerut.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact