Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233955 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Marian Rada Membru

Data inscrierii: 29 Mai 2024 Mesaje: 11
|
Trimis: 08 Aug 2024 10:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
gpaunescu a scris: | Asa cum a zis si Valy, trebuie sa stii la ce te astepti sa vezi cand te uiti la un obiect.
Daca te astepti sa vezi exact ca in poze, nu o sa mearga. Pozele sunt prelucrate, in special la DSO, ceea ce vezi la ocular e mult diferit fata de poze (de multe ori aproape ca nu are nici o legatura).
Cand vrei sa veezi ceva, e bine sa te uiti pe internet cam cum arata vizual.
Ai mentionat ca ai vazut Venus; banuiesc ca era inca lumina afara; el apune pe la 9:20 acum.
Cer senin,
Gabi |
Scuze de eroare era Jupiter nu Venus
Imi dau seama ca vizual nu este la fel ca pozele. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 08 Aug 2024 11:07 Download mesaj |
|
|
|
Rhemaxos a scris: |
Pana reusesti sa ajungi cu telescopul într-un loc cu cer negru, încearca sa te bucuri de ceea ce poti vedea până pe la 200X. | In principiu la planete nu iti trebuie neaparat cer negru ci seeing bun in sensul ca atmosfera sa iti permita sa vezi detalii fine, sa ai turbulente minime pe perioade mai lungi (adica nu doar fractiuni se secunda).
Daca te uiti la sectiunea astrofoto o sa vezi ca multi (majoritatea) obtin detalii impresionante la planete (Jupiter, Saturn etc) din oras sau de pe langa, din balcon/terasa/curte (de ex Bucuresti, Otopeni, Brasov, Timisoara)
Chiar daca ai poluare luminoasa, planetele sunt mult mai luminoase, important e sa fie atmosfera stabila si sa permita observatii de detalii fine. La DSO/obiecte slab luminoase e cam fix pe dos. Aici exista niste filtre care mai taie din poluarea luminoasa, dar daca ai leduri sau lumini mai ciudate nu mai sunt asa de eficiente, oricum nu erau ele foarte eficiente nici fara noile provocari, tot la cer negru in Namibia/Chile trebuie sa te duci. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 09 Aug 2024 13:47 Download mesaj |
|
|
|
Jupiter este el luminos, dar constrastul la detallile de suprafata este foarte slab in sine , cat si fata de contrastul cu fundalul. Daca nu esti obisnuit, ochiul are nevoie de antrenament pentru asta, cum zicea si Tudor.
Pe langa efectele descrise, ar mai trebui sa iei in calcul si ocularele.
Daca-s Plossl stock, s-ar putea sa nu fie prea grozave sub 10 mm.
Ce ar mai putea ajuta la constrast, sunt filtre colorate. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Aug 2024 13:48 Download mesaj |
|
|
|
Experienta mea spune cu totul altceva. De cativa ani buni ies observatii la cer negru cu Armand, nu mai fac observatii doar din oras.
La cer negru nu am avut niciodata seeing suficient de bun pentru stele duble si planete ca din oras. Transparenta a fost intotdeauna fantastica dar agitatia atmosferica este si ea mult mai mare.
Incredibil dar adevarat.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Rhemaxos Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019 Mesaje: 145
|
Trimis: 09 Aug 2024 16:44 Download mesaj |
|
|
|
Marian Rada a scris: |
Imi dau seama ca vizual nu este la fel ca pozele. |
Marian, ai facut o colimare a telescopului? _________________ SkyWatcher 254/1200 Flex-Dobson
Celestron C6 XLT
TS-Optics ED 102 mm f/7 Refractor
Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic) |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 09 Aug 2024 16:49 Download mesaj |
|
|
|
In general cam asa e, cand ai transparenta buna, seeing-ul tinde sa fie prost, si invers.
Mai sunt si exceptii, dar atunci incepe ploaia ... |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 281
|
Trimis: 10 Aug 2024 23:27 Download mesaj |
|
|
|
Din cele împărtășite de inițiatorul topicului deduc că principala cauză a lipsei detaliior e turbulența atmosferică. Planetele sunt jos și lumina trece pieziș prin aerul încălzitde activitatea umană. Să nu uităm că la est are capitala. Saturn, spre sud se vede probabil mai bine dar nu are mare lucru de arătat anul ăsta. Desigur, problema poate fi agravată de colimarea defectuoasă, calitatea ocularelor sau chiar a telescopului în sine - deși calitatea oglinzilor chinezești e bună uneori mai apare și câte o lămâie.
Mi se pare ciudată ciudată experiența paradoxală a lui Mircea Pteancu. Ori locul cu cer negru are un microclimat aparte ori avem un caz clasic de turbulență instrumentală. Eu am ajuns să îmbrac newtonienele mele în paltoane din folie termoizolantă metalizată și să le pun căciuli la capătul dinspre oglindă. Cred că meșterii de la Meade nu din zgârcenie foloseau pe vremuri tuburi de carton presat ci pentru calitățile termoizolante. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 11 Aug 2024 14:56 Download mesaj |
|
|
|
mmarin
E un punct de vedere interesant si la care nu m-am gandit.
Dar e totusi un pic cam ciudat, in oras sa nu am turbulenta instrumentala iar la cer negru, sa am si inca in mod repetat.
Ca sa argumentez, daca as avea turbulenta instrumentala atunci garantat nu as putea observa atat de frecvent stele duble subarc de acasa. Ori acestea fac parte din ''meniul zilei'', ca sa zicem asa.
Azi-noapte, dupa o tura prin Sagetator, am tras o tranta de peste o ora cu 23 Aql.
Dupa care, ca distractie inainte de a merge la nani, am rezolvat si separat 13 Vul, 16 Vul, Bu 648, STT 525 iar la Eps 1-2 Lyr am vazut stelele ''debollissima'' E, F si G. Numai 16 Vul e subarc de 0,73'' dar nici celalalte n-ar merge cu turbulenta instrumentala.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Marian Rada Membru

|
Trimis: 12 Aug 2024 07:38 Download mesaj |
|
|
|
Rhemaxos
Nu am facut colimare asa l-am cumparat.
Am verificat si cred ca este colimat.
Cand scot ocularul se vede oglinda principala in mijloc cu cei trei suporti pe margine uniform distribuiti.
Se vede si oglinda secundara centrata in mijlocul oglinzii principale.
Zilele trecute am reglat cautatorul si acum vad craterele pe luna cu ajutorul lui, inainte se vedea o lumina incetata, sunt bucuros, credeam ca este defect.
Cautatorul este centrat cu tubul telescopului. Acum isi face treaba cu brio, asa zic eu sunt multumit.
Am zis ca o sa incerc sa fac eu si colimarea telescopului. |
|
Sus |
|
 |
Marian Rada Membru

|
Trimis: 13 Aug 2024 08:21 Download mesaj |
|
|
|
Buna dimineata
Azi de dimineata pe la 5 am observat planeta Jupiter cu cei 4 sateliti vizibili mai mari.
Pe planeta s-au putut distinge si doua benzi orizontale.
Observarea a fost facuta din balcon.
O intrebare
Montura are scapari la rotirea axei verticale, adica revine cativa dinti inainte sau inapoi fata de pozitia aleasa de mine prin reglajul fin.
Cumva mai trebuie strans rulmentul?
Tubul telescopului pe sina este centrat destul de bine.
Pe cealalta axa nu se intamlpla acest lucru.
Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|