Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233954 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 142
|
Trimis: 02 Aug 2024 15:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Va salut! Postez si eu aici rapoartele mele de observatii din vara aceasta cu binoclul Lacerta Explorer 10x50:
08 iunie 2024
M51, M81 & M82; M13 si M92; Mel111
Vega, Dubla-dubla, Arcturus, Antares, Spica, Mizar & Alcor si Albireo separata frumos cu ajutorul metodei “Damaica”.
Cr 399 “Umerasul”; M27
M8, M20, M24, M17, M16, M11, M3, M29, M39, M31, Rho Ophiuchi.
30 iunie 2024: 00:00-00:40
Cerul spectaculor cu ochii liberi, negru, cu multe stele si Calea Laptelui cu multe regiuni “laptoase” vizibile direct.
Roiul lui Ptolemeu – M7/NGC6475/Cr354/mel183
Roiul Fluture – M6/NGC6405/Cr341/Mel178
M8, M20, M24, M17, M16, M11.
Mai sus de M11 cred ca am observat roiul lui Graff (IC 4756) si roiul Tweedledum (NGC 6633).
Am mai observat si roiul sferic M4, Cr399, Antares, Vega si Dubla-dubla.
M81 & M82, M51, Mizar & Alcor si M31.
01 August 2024: 00:20-01:20
Am inceput sa studiez cartea “Binocular Highlights” de Gary Seronik si am adaugat obiectele din sezonul de vara in skysafari. Am adaugat si obiecte DSO din revista binocularsky.com din 2023 si am iesit la observatii cu binoclul Lacerta Explorer 10x50. Cerul era limpede, senin fara nicio urma de nori. Calea Lactee s-a vazut excelent cu ochii liberi, mai ales zona Lebedei spre zenit.
Si am observat urmatoarele obiecte: M8, M20, M24, M25, M17, M16, M22, M23, M11, IC 4756, NGC 6633, NGC 6572, IC 4665, Cr 399, Albireo, dubla-dubla, Vega, Zeta Lyrae, M13, M92, M29, M39, M31, NGC 457, Stock 2, NGC 884 si 869, M27 si M15.
Langa Stock 2, NGC 884 si 869 cred ca am vazut mai slab si una din nebuloasele Inima sau Suflet, difuze, dar multe stele in zona aceea.
Mai sunt multe obiecte de observat din cartea lui Gary Seronik, precum cateva stele duble duble si triple (Nu Draconis, Omicron Cygni, Nu Scorpii, Beta & Omega Scorpii) sau nebuloasa intunecate, de exemple Bardard’s “E”, IC 5146, Barnard 168. Zona Scorpionului si Ofiucus: M12, M10, steaua geamana a Soarelui “18 scorpii”, “Falsa Cometa” etc.
Pe langa aceste obiecte m-am gandit ce as mai putea observa cu binoclul, poate niste variabile mai usoare, mai de incepatori sau alte obiecte de cer profund…
M-am gandit sa incerc sa observ si cometa C/2023 A3 Tsuchinsan-ATLAS, cel putin cu dobsonianul daca nu se vede inca si in binoclu.
In rest, a fost o noapte foarte frumoasa, cu multe obiecte observate si admirate.
Cer senin, David
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://alertabolidromania.blogspot.com/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 03 Aug 2024 18:47 Download mesaj |
|
|
|
Mircea,
Citesc cu interes si eu postarile tale !
David Marica,
Ai avut activitate intensa, felicitari!
Pe 2-3 august am fost un grup de 5 persoane de la AstROmania in zona Adamclisi, pe langa satul Lespezi. Dealuri, maluri inalte si lunci formau peisajul acestei zone ca de poveste. La un moment dat doi cai au aparut din noapte, incat pareau ca niste balauri. Toate astea au fost acoperite de cerul FANTASTIC. Pentru acest cer cei 5 "haiduci" au incalecat pe masini si au mers doua ore jumatate departe de Bucurestiul luminos. Aici practic Calea Lactee atingea orizontul dintr-o parte in alta. Nu am mai vazut niciodata ca in acest loc cu ochiul liber atatea filamente si structuri in Calea Lactee! Practic Calea Lacteee lumina totul imprejur! Era un bortle 2. Am avut si un aparat SQM dar pana si el era influentat de lumina Caii Lactee.
Pentru mine noaptea asta a avut o dubla importanta: Am avut acces la cel mai frumos cer vazut de mine si am facut botezul noului meu binoscop Omegon 100mm BT 90grade Achromat.
Am revazut cu el foarte multe obiecte ceresti, dar o sa ma opresc la cateva care spun cate ceva despre calitatea optica a acestui instrument. Nebuloasa Voalul a fost vizibila foarte bine si mi-a confirmat capacitate mare de colectare a luminii a instrumentului! Atat partea de est, cat si partea de vest au fost usor vizibile chiar si fara filtru UHC. Practic scanand zona incet, nebuloasele "mi-au sarit in ochi de la sine", fara sa fie necesar cunoasterea exacta a locatiei lor! Apoi testul claritatii a fost pe Saturn si Jupiter. Instrumentul a livrat imagini foarte contrastante si rezolute. Luminii planetelor a fost stransa atat de frumos la 91x, fara aberatii cromatice suparatoare, incat ma declar extrem de multumit si la acest capitol! Nebuloasa Inel era grasa si bine conturata.
Iata si o incercare nereusita, pentru ca realitatea are si de astea nu e numai roz. Din cauza lui SkySafari am pierdut foarte mult timp in incercarea observarii a doua comete, sacrificand complet zona mea preferata din Sagetator. Mare greseala! Aplicatia mi-a dat magnitudini prea mici pentru aceste comete si m-a indus in eroare. Pentru C/2021 S3 mi-a dat mag 10.5 si pentru 154P/Brewington mag. 10.8. Deci magnitudini pe care ar fi trebuit sa le mananc pe paine cu binoscopul de 100mm. Dar m-am chinuit mult timp in Draco si Auriga cu aceste comete fiind foarte intrigat ca nu le puteam vedea. Mi-am stors toate puterile dar nici urma de comete. Explicatia a venit cand, disperat, am tras un ochi pe situri specializate, unde am aflat ca aceste comete aveau de fapt magnitudini peste limita teoretica a binoclului meu. C/2021 S3 mag 13.5 si respectiv mag. 14.5 pt 154P/Brewington. Mi-am mai revenit psihic vazand ca nu e de la mine, "era de la ei" ...dar timpul scurs ramane scurs.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1018.43 kb |
Vizualizat: |
de 3807 ori |

|
|
1012.96 kb |
de 3807 ori |

|
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 573
|
Trimis: 04 Aug 2024 07:44 Download mesaj |
|
|
|
David, faine observatii, binoclul Lacerta e un instrument foarte bun, mai ales daca ai cer bun!
Tudor, felicitari penrtu binoviewer! Sa ai parte de observatii cat mai faine cu el! Si eu sunt de parere ca cerul bun e de neegalat. Iesi de cateva ori la asa cer si nu iti mai prea vine sa te chinui din oras... )))
Cer senin!
Armand
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 04 Aug 2024 10:23 Download mesaj |
|
|
|
Armand, mulțumesc! Dar eu nu am binoviewer ci binoscop, adică binoclu 100mm cu barilet de oculare 1.25" la 90 grade.
Cat despre cer, asa este! De când ma duc mai des în afara Bucureștiului, rata observațiilor din balcon a scăzut drastic!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 04 Aug 2024 14:27 Download mesaj |
|
|
|
David
Excelente observatii si din ce in ce mai complexe. Felicitari si spor la observatii !
Este foarte buna intentia de a observa dupa cartea lui Seronik.
Tudor
Felicitari pentru sesiunea deosebita din tara cailor salbatici si pentru noul binoscop !
Spor la observatii, astept cu mare interes sa citesc despre observatii cu el.
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11252
|
Trimis: 04 Aug 2024 15:28 Download mesaj |
|
|
|
E bine sa ai un instrument grab&go, iar daca mai e si mare, cu atat mai bine. Sa folosesti cu placere binoclul gigant!
tudor a scris: | .. incat pareau ca niste balauri... | V-au cam tremurat turloaiele cand ati vazut balaurul in carne si oase, nu?
|
97.17 kb |
de 3698 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 04 Aug 2024 15:43 Download mesaj |
|
|
|
Vali, eu zic că mi-au stat chiar foarte țepene când o să auzi cu ce timp de expunere, fără trepied, am făcut poza... 6 secunde expunere din mână!!! Au parut o vesnicie aceste 6 secunde!
Dar cu stabilizarea pe 5 axe a aparatului și cu obiectiv 15mm echivalent full frame a ieșit ce se vede.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 573
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 03 Sep 2024 11:06 Download mesaj |
|
|
|
Ieri noapte ne-am intalnit mai multi impatimiti de cer in zona Fundulea. Instrumentul folosit de mine a fost, bineinteles, Albatrosul, binoscopul de 100mm. M-am concentrat un pic mai mult pe observarea nebuloaselor de extindere aparenta mare. Asta nu inseamna ca nu am observat si alte multe obiecte de cer profund (M13, M110, M32, M31, M29, M24, Dublu Perseu, Pleiade, Saturn) sau alte nebuloase mai mici ca: Nebuloasa Vulturul, Nebuloasa Lebada, Nebuloasa Laguna, Nebuloasa Trifid, Nebuloasa Gantera, Nebuloasa Inel, Nebuloasa Blinking. Aceasta din urma este cea mai spectaculoasa la mariri mici pentru ca doar atunci efectul de "clipire" este maxim. Daca ma uitam fix la ea cam 2-3 secunde, se stingea incet dar complet. Insa, cea mai mica miscare a pupilei o facea sa se "aprinda" brusc!
Insa planul meu, dupa cum am spus, a fost observarea cu predilectie a nebuloaselor de dimensiuni aparente mari. Pentru toate aceste nebuloase am folosit perechea TeleVue Plossl 32mm cu filtre UHC. Folosirea filtrelor UHC imbunatateste foarte mult calitatea observatiilor la astfel de obiecte difuze.
Am inceput cu Nebuloasa Veil, din care am vazut atat partea de Est (Caldwell 33) cat si partea de Vest (nebuloasa filamentara Caldwell 34). Cu aceste oculare si filtre nebulozitatea "sarea" imediat in ochi.
Am trecut apoi la Nebuloasa America de Nord. Ocupa tot campul vizual al ocularului. Zona intunecoasa de praf stelar a "Golfului Mexic" am pozitionat-o in partea de jos a FOVului, restul de nebulozitate luminoasa extinzandu-se in toata partea sus. Practic, ca sa se observe mai usor aceasta nebulozitate, trebuie plecat de la zona de contrast maxim, adica zona "golfului Mexic" care este negru taciune si care are granita cu o zona de luminozitate puternica (partea de tarm a continentului). Filtru UHC ajuta si el mult. Este obligatorie folosirea unu camp vizual de cel putin 2.5 grade, poate chiar mai mult, pentru ca nebulozitatea se intinde aparent pe aproximativ 2 grade. Aici am simtit lipsa campului extrem de larg de 4 grade al Fregatei (binoscopul de 70mm), prin care am vazut alta data aceasta nebuloasa. Nebuloasa Nord America se observa in Fregata in mijlocul FOVului, inconjurata de suprafete mai mari de cer si stele, lucru ce ajuta la observarea ei ca obiect intreg! Prin Albatros campul maxim de 2.9 grade este foarte mare si el, dar pana la 4 grade ale Fregatei e cale lunga!
Cel mai greu a fost observarea Nebuloasei Inima. Practic am vazut doar nucleul luminos al nebuloasei, concentrat in roiul stelar Mel 15. Din nou filtrele au ajutat foarte mult aici. Nebuloasa Cap de Peste si Sufletul nu le-am putut observa fiind mai pretentioase la calitatea cerului. M-am chinuit dar fara rezultat. Zona nebuloaselor era la o altitudine relativ joasa, iar cerul in zona respectiva era un pic paclos pentru ele.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 08 Sep 2024 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Data:7-8 sept. 2024.
Instrument: Albatrosul
Cerul: foarte bun cu Calea Lactee superba
Am fost un grup mai marre la Luica. Instrumentele au fost diverse, de la un binoclu 10x40 pana la un newton 350mm. Intre acestea au fost lunete de 130mm, 150mm si un binoscop 100mm. Cu telescopul de 350mm al colegului nostru vaisiamar am văzut un Wild Duck superb rezolvat în foarte multe stele cam pe la magnificatia 100x cu TVDelos 17.3mm
În aceasta sesiune de observatii, in principal am bătut moneda, la fel ca in penultima noapte de observatii, tot pe nebuloase foarte difuze si mari. Insa nu m-am dat in laturi și de la roiuri stelare extinse si alte obiecter. Am pus montura la boloboc, am echilibrat Albatrosul in proncipal pentru ocularele babane APM UFF 24mm și am început observațiile către zenit. În genunchi cu mâinile pe un scaun, pozitia era, paradoxal, foarte firească și comodă. Îmi notez aici să nu uit data viitoare un izopren pt genunchi.
Am văzut o Nebuloasa Nord Americana fantastică. Ajutat de filtrele UHC pe perechea APM UFF 24mm nebuloasa era foarte luminoasă și conturată bine. Una dintre cele mai frumoase văzute de mine.Nebulozitatea pot spune că depasea FOV ul de aproximativ 3 grade, având sub ea, intre ea și nebuloasa Pelican, un culoar lung, negru si destul de lat, bine evidențiat. Este vorba de o zona de nebuloasa intunecata.
Nebuloasa Pelican se extindea vizual mult mai puțin decât nebuloasa Nord Americană. Dar totuși extinderea era destul de mare, cu o formă aproximativ circulară, cu diametrul cam de 1 grad.
Coborând și mai jos, am ajuns la Nebuloasa Voalul, ce se ascunde în aripa dreapta a Lebedei. Aici imaginea a continuat să mă impresioneze prin contrast și luminozitate. Reamintesc că, pentru maximul de informație am folosit perechea de filtrele UHC. Puteam la limită încadra partea de Vest și Est în același FOV. Dar observațiile le-am făcut la fiecare separat cu ele în centru. Partea de Vest începea să se rezolve în mici filamente, ca o vibrație pe toată suprafața nebulozitatii.
Apoi, în aripa dreapta a Lebedei, asemenea un semnalizator de avion, clipocea Blinking Nebula Dar pentru efectul maxim trebuie folosită o putere cât mai mică. Eu am folosit magnificatia 17x cu perechea TVPlosll 32mm.
Turneul nebulozitatilor extinse a continuat cu Nebuloasa Inima. Aici am văzut în premiera pentru mine partea numita Nebuloada Cap de Peste. În dreapta unui romb de stele luminos se observa palid o pata rotundă. La început am observat-o cu vedere periferică dar apoi și cu directă. Mai jos, in acelasi FOV cu Cap de Peste, am văzut un roi mare si dens (Melotte 15). Acest roi era acoperit de o pacla foarte luminoasă și mare. Aici e cea mai puternic luminată zonă din nebulozitatea Inima.
O altă premieră vizuală pentru mine a fost Nebuloasa Sufletul. Nebulozitate parcă era fărâmițata în mai multe zone difuze, dar destul de apropiate între ele.
Bineînțeles că, ca întotdeauna, și roiurile stelare deschise din zonă au garantat o atracție specială. Am vazut Stock 2 și Roiul Dublu Perseu ce fac parte la rândul lor din enormele formațiuni stelare OB. Mai devreme văzusem și Marele Nor din Săgetător. Toate acestea fac un spectacol garantat prin binoscopuri cu campuri mari.
În Aquila am observat interesanta nebuloasa întunecată Barnard E ( "E" ul e format din Barnard 142 și Barnard 143). Cel mai bine am vazut-o cu TVPlossl 32mm fiind bine decupata din contextul stelar înconjurător.
Pe Nebuloasa Lebăda și Voalul am probat mai multe oculare de 24-25mm. (Panoptic, APM UFF și Fujiyama ortoscopic). Dar aceasta în alt topic.
Am observat ca Albatrosului meu ii plac foarte mult nebuloasele... Cu cat sunt mai mari si mai difuze, cu atat mai mult ii plac Este un Nebulofag nesatul
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 08 Sep 2024 13:29 Download mesaj |
|
|
|
Tudor
Acesta este un test, din pacate mult mai dificil de evaluat.
De multa vreme am remarcat, indeosebi la testarea binoclurilor, ca un binoclu bun va oferi o imagine foarte frumoasa, clara, cu contrast ridicat si bogata in detalii ale norilor. ''Lamaile'' nu.
Asa crede ca este si la nebuloase.
Hm ... din legenda ca pentru Deep Sky sunt bune si instrumentele naspa n-o sa ramana pana la urma nicio farama ...
Bucura-te, esti norocos, sa zbori des si lung prin Galaxie cu Albatrosul tau.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 09 Sep 2024 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc Mircea. Da, este o diferență și cred că vine de la coatingul mai bun de pe oculare si obiective, ce dă un contrast mai ridicat și o transmisie a luminii mai buna.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 142
|
Trimis: 24 Sep 2024 18:52 Download mesaj |
|
|
|
Data si ora: 23 septembrie 2024, ora 22:00-23:30 odv
Instrument: Lacerta Explorer 10x50
Va salut! Am revenit cu un nou raport de observatii cu binoclul. De cateva zile am avut o dorinta mare sa fac observatii cu binoclul si mi-am facut putin timp aseara sa ies, dupa ce mi-am invatat putin pentru bac, lectii etc...
Cerul era perfect senin si destul de negru, dar in unele zone putin cam luminos, dar Calea Lactee se vedea destul de bine cu ochiul liber. Pentru a ma orienta am folosit Skysafari 7 pro, unde am adaugat obiecte de toamna si de pe revista binocularsky, dar si din cartea lui Gary Seronik. M-am asezat pe un scaun si am inceput comfortabil sa observ planeta Saturn, la care i se vedea putin inclinatia si am persistat dupa aceea vreo jumate de ora sau mai mult pe nucleul Caii Laptelui si am continuat dupa aceea sa observ si alte obiecte, mai ales un sir lung de roiuri deschise, cum ar fi Roiul Dublu din Perseu sau M45 la final
Obiectele observate in aceasta seara au fost, in ordinea observarii, dar pe categorii:
- planete: Saturn
- nebuloase: M17, M16, M8, M20, NGC 6572, M27, NGC 7000, NGC 6992
- multe roiuri deschise: M24, M25, M11, M26, IC4756, NGC 6633, IC4665, M29, M39, NGC 188, Mel20, Ngc 884 & 869, Ngc 457, M103, Ngc 663, M45
- roiuri globulare/sferice: M71, M13, M92
- galaxii: M81 & M82, M31 & posibil M32, ca o steluta mica in discul lui M31.
- asterisme: CR399 Umerasul, Kemble's Cascade; asterism in M11???
- stele variabile: Algol/Beta Persei
- stele duble: Mizar-Alcor
- stele: Capella, Altair, Deneb, Sadr, Vega, Polaris
Cateva notatii de aseara:
M8 & M20 - le-am observat mai greu, erau aproape de orizont, apuneau dupa deal, semn ca vine deja iarna curand. La ora 23 deja se vad M45, Kemble's Cascade, Mel25.
Am persistat mult in nucleul Caii Lactee si am admirat roiurile M11, M26, IC4756, NGC 6633 si IC4665
Langa M11 parca se vedea si un fel de asterism, pornea din stanga sus, pana in dreapta jos de M11 in forma de J. Are vreun nume?
Mai tarziu am observat si unele din nebuloasele mele preferate M27, gasite langa stelele vul 14, 12, 13, 16, 17. Se vedea putin luminos cu vedere indirecta, palid. La fel si M13, se vedea, mai ales cu vedere indirecta destul de bine, fara detalii. M92 mai slab luminos decat M13, dar si in marime.
Am observat si obiecte noi precum M71(l-am gasit mai jos de M27), M103, Ngc 663, Ngc 188 ...
M-am dus si in zona triunghiului de vara, unde am observat niste roiuri deschise, M29 & M39 si am dat si de o zona plina de stele langa Deneb si cred ca am vazut NGC 7000, adica nebuloasa America de Nord.
De pe scaun, cu dureri de gat, abia am putut tine binoclul spre zenit, dar parca se vedea foarte slab forma nebuloasei. Am incercat mai multe metode de a tine binoclul stabil, metoda Damaica si altele. Am cautat pentru prima data si Nebuloasa Voalul si am reusit partea Estica foarte slab vizibil, dar partea vestica nu, doar un sir de stele. Mi-am dat seama ca ar trebui sa cumpar si un scaun zero-g/sezlong si sa fac un trepied.
M81 & M82 s-au vazut foarte slab, M51 nicio sansa, cerul era luminos in zona aceea spre orizontul nord-vestic, deci poluare luminoasa, leduri , dar probabil a fost si de la lumina lunii, la ora 23 deja a inceput sa rasara. Oricum spre vest e orasul, n-am ce face.
Am mai observat Mizar si Alcor care s-au vazut foarte bine, si apoi Polaris si posibil NGC 188 mai sus, un roi deschis care este defapt si un obiect caldwell, C1. M-am dus apoi si la M31, care s-a vazut foarte frumos, nucleu luminos galbui si discul sau. Cred ca am reusit sa observ si M32 ca o steluta difuza in discul galaxiei M31. M33 si M110 nu le-am reusit sa le observ, era si ledul stradal in acea zona, trebuia sa ma adapostesc in alta parte.
Dupa cum am zis, voi incerca si cateva stele variabile si am ajuns la prima dintre ele, Algol sau Beta Persei:
Algol, l-am comparat cu Adid Borealis/Delta Persei si avea cam aceeasi magnitudine, poate Algol era putin mai luminos cu vreo magnitudine, dar putin. Mi-ar placea sa observ evolutia eclipsei pe mai multe seri daca permite vremea. Mi-ar placea sa invat si cum sa fac masuratorile, magnitudini vizuale, comparati intre mai multe stele, probabil cu metoda Pogson...
In final am mai admirat niste roiuri foarte frumoase: Mel20, NGC 884 & 869, NGC 457, stock 2 si pentru prima data M103 si NGC 663
Capella, de data aceasta pe timp de noapte, stralucitoare, alb galbuie.
Și am incheiat raportul de observatii cu roiul deschis M45 Pleiadele sau Closca cu pui, un roi extraordinar de frumos. Am reluat tema de observatii de azi iarna si in jur de 30 de stele am numarat in roi la prima incercare. Se pierde usor numaratoara
Sper sa revin curand cu rapoarte noi de observatii, daca se poate si cu luneta sau cu dobsonianul.
(P.s. am facut niste calcule cu obiectele messier observate:
Binoclu: Total = 42 obiecte Messier; Mai sunt de observat = 68 obiecte Messier
Luneta + Dobson: Total = 32 obiecte Messier; Mai sunt de observat total = 78 obiecte Messier
deci am observat mai multe obiecte cu binoclul decat cu telescoapele, chiar astept sa finalizez lista Messier).
Cer senin va doresc, David
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://alertabolidromania.blogspot.com/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 25 Sep 2024 08:34 Download mesaj |
|
|
|
Multe și diversificate observații! Felicitări David!
În legătură cu "J" ul de pe lângă M11 nu am înțeles bine în ce direcție fata de M11 era. Oricum în zona respectiva densitatea stelara este atât de mare încât se pot imagina foarte multe asterisme.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Kirk Spock Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2013 Mesaje: 197
Motto: "Let's see what's out there." Localitate: SF
|
Trimis: 25 Sep 2024 10:42 Download mesaj |
|
|
|
@David
Realmente un tur de forta. Si doar intr-o ora jumate! Bravo! Si pt ca Pleiadele ma fascineaza si pe mine, ti-as recomanda metoda mea (la teme de observatii) pt a nu pierde numaratoarea.
@tudor
Am aruncat un ochi pe Stellarium si cred ca e vorba de 4 stele mai rasarite in apropierea lui M11 ce ar putea forma un J: Beta Sct, R Sct, Sigma 2391 si H 6 50.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|