Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc2261-2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233956
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achromat 152 mm sau APO 122 mm pentru DSO - galaxii

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 09 Iul 2024 22:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Space83 a scris:

Unii spun ca exclusiv pt galaxii un acromat de 6 inch ar fi mai bun decat un APO de 5 inch, altii spun exact invers. E se pare imposibil sa imi dau seama cine are dreptate.

Cu excepția câtorva mai apropiate, galaxiile vizibile prin telescoape mici (adică mai mici de 200mm) apar la o primă vedere ca niște stele ceva mai pufoase. Nu au oculoare specifică care să le trădeze - cometele sunt verzui, asteroizii o tentă portocaliu-brună specifică - sunt de culoarea stelelor. Și dacă telescopul nu e în stare să focalizeze stelele în discuri mici și bine definite, o să treci cu privirea peste ele de zeci și sute de ori fără să le remarci.
Eu zic să nu te grăbești cu achiziția, diferența de apertură la care țintești e semnificatvă dar nu e „game changer”, rămâi în liga instrumentelor mici. Îți poți îmbunătăți serios calitatea observațiilor învățând cum să ții lumina parazită departe și cum să obții/păstrezi adaptarea deplină la întuneric.
Dacă mâncărimea la portofel persistă și simți că trebuie neapărat să încerci un acromat de 150mm, cumpără unul s/h. Chestiile astea pierd enorm din valoare imediat ce sunt cumpărate și sunt aproape imposibil de revândut; dacă îl cumperi ieftin măcar limitezi paguba...
Sus
Space83
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2023

Motto: xxx

MesajTrimis: 10 Iul 2024 00:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pt raspunsuri si pareri.

Inainte sa postez aici le-am scris si celor de la TS Optics iar ei mi-au raspuns ca acromatul ar fi mai bun:

"Hi,

to observe galaxies, you need more aperture than chroma correction. for 2 reasons:
1) galaxies are not bright, so no chroma there
2) you need the biggest aperture possible to get more details.
So I will honestly go for the 152/900 IN152OTA that has less chroma than other similar refractors (you will see on bright stars), but the image quality is very good in terms of sharpness."

La fel mi-au raspuns si cativa YouTube-eri care au canale cat de cat mari despre telescoape. Doar unu singur din 4-5 pe care i-am intrebat a zis ca APO ar fi mai potrivit. Deasta am si deschis subiectul aici, ca unii ziceau una, altii ziceau alta.

Din ce am citit si aici si in discutia din link-ul postat mai sus de Zoth tind totusi sa cred ca APO de 5 inch e de preferat unui acromat de 6 inch pt galaxii la magnificatii de 80-120x, chiar daca 100% sigur bineinteles nu pot sa fiu din moment ce nu le-am testat personal unul langa celalalt.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 10 Iul 2024 09:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

In raspunsul de la Ts, pct. 2 e cu cantec: ai nevoie de apertura mare pentru detalii, dar ai nevoie si de marire mare pentru a vedea acele detalii. Dupa cum ai vazut in raspunsurile date anterior de colegi, cu un acromat nu te poti duce la mariri mari pentru ca apar aberatiile cromatice.
Eu tot spre un APO m-as orienta (din cate am inteles nu vrei reflector newtonian).
Sau cum au mai zis si altii pe aici un SCT (e unul de vanzare de la meade in bazar la un pret bun; e un ACF la 3700 lei; are vreo 6kg). Cu un reducer il faci F/6.8
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=234395#234395

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 10 Iul 2024 10:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Space83 a scris:
Inainte sa postez aici le-am scris si celor de la TS Optics iar ei mi-au raspuns ca acromatul ar fi mai bun:

E si chestie de preferinte, pana la urma ce sa iei: un bax de bere rece sau un paharel de whisky cu gheata ceva fin? Desigur raspunsul ar fi multa bere ca in esenta conteaza cantitatea. Si in orice caz nu intrebi un producator de bere daca sa alegi produsele lor sau ale altora Smile

Din cand in cand se mai vand acromate mari pe aici, poti astepta o ocazie. Daca nu e graba poti participa la starparty-uri prin localitatea xxx si testezi pe viu.

Space83 a scris:

2) you need the biggest aperture possible to get more details.
Oare afirmatia asta este valabila indiferent de calitatea optica si/sau de nivelul de corectie?
Sus
Space83
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2023

Motto: xxx

MesajTrimis: 10 Iul 2024 11:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Si in orice caz nu intrebi un producator de bere daca sa alegi produsele lor sau ale altora Smile

Cand le-am scris celor de la TS Optics i-am intrebat de TS Optics 152/900 mm acromat vs TS Optics 125/975 mm APO doublet, pt a fi sigur ca primesc un raspuns impartial. Acromatul e de aproape 2x mai ieftin decat APO 125/975 mm si totusi ei au raspuns ca acromatul ar fi optiunea mai buna special pt galaxii.
Sus
Bivanus
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 10 Iul 2024 14:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai este un lucru legat de observarea obiectelor cu luminozitate scazuta via telescoape refractor - cu cat mai putina sticla pana la ochi cu atat mai bine. Colegii cu mai multa experienta sa ma corecteze daca gresesc , dar am inteles ca acesta este unul din motivele pentru care ocularele Plossl de calitate sunt preferate.
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Iul 2024 14:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Achromat 152 mm sau APO 122 mm pentru DSO - galaxii

Space83 a scris:
..pt a vedea galaxiile mai bine dintr-un oras cu zona bortle 6

Citat:
cu cat mai putina sticla pana la ochi cu atat mai bine.

O vorba zice: Pana la Dumnezeu te mananca Sfintii. Mare parte din fengsui e stricat de poluarea luminoasa din oras, mai ales daca vorbim de subiecte difuze slab luminoase. Glumind putin putem spune ca un telescop mai mare te va ajuta doar sa colectezi si mai multa poluare luminoasa..
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 10 Iul 2024 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bivanus a scris:
Mai este un lucru legat de observarea obiectelor cu luminozitate scazuta via telescoape refractor - cu cat mai putina sticla pana la ochi cu atat mai bine. Colegii cu mai multa experienta sa ma corecteze daca gresesc , dar am inteles ca acesta este unul din motivele pentru care ocularele Plossl de calitate sunt preferate.

Sfatul ăsta era rulat la fiecare cinci postări pe cloudynights.com, urmat de obicei de „dacă TV ți se pare scump, cumpără GSO”. Mi se pare curios cum s-a schimbat mantra în cam același timp când s-a golit stocu' de plossl de la GSO.
Există oareșce fundament în afirmația că mai puțină sticlă între ochi și subiect e mai bine, în sensul că mai puține tranziții ale luminii între aer și sticlă ori invers înseamnă mai puține reflexii parazite și mai puține alterări ale frontului de undă cauzate de suprafețe imperfecte. Prin anii '80 acoperirile antireflex peformante au devenit accesibile ca preț iar în ultimele două decenii, calitatea abrazivilor și mașinile CNC ieftine au coborât prețul și au ridicat calitatea optică a lentilelor. Dacă mai găsești pe piață optică de c*c&t e pentru că sunt încă suficienți fraieri să dea banu' ca să merite efortul de a o pune pe piață.
Sus
Bivanus
Membru
Membru

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 11 Iul 2024 10:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Very Happy Nu stiu , seria mea Plossl este de la un producator iuropean numit Omegon cu exceptia unui Plossl de 32mm de la SkyWatcher. In mod cu totul si cu totul intamplator arata identic pana si la fontul folosit pt inscriptionare. Coincidenta bineinteles 😂
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Iul 2024 12:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu este o mantra, este un adevar al lumii fizice cu care m-am confruntat prin experienta proprie.
Pot sa dau un exemplu dus in extrem dar care confirma afirmatia ca mai putin sticla este benefica.
Am un ocular Galilei executat prin grija colegului nostru zoth. Are focala f= - 9mm, fara acoperire antireflex. Doar ortoscopicele reusesc sa se intreaca cu el la rezolutie pe stelele duble si la contrast pe detaliile selenare. Dar punctajul este de egalitate.
Este oarecum tulburator daca te gandesti ca ciobul acela umil de sticla crown, fara acoperiri, obtine aceleasi rezultate ca un ocular din patru lentile din sticle de sorturi diferite, foarte atent prelucrate si acoperite AR.

Am si trei oculare Tolles, de 8mm, 9mm si 10mm focala. Au o rezolutie exceptionala.

Dar toate acestea sunt oculare extreme. Este o poveste de marketing cum ca ocularele evoluate ar putea in vreun fel sa intreaca aceste oculare extreme pe axa. Ceea ce fac ele este ca extind campul vizual la valori inimaginabile pentru ocularele extreme. Pe acest drum insa, la multe oculare se pierde din rezolutia si contrastul pe axa.

In concluzie eu votez cu ocularele cu numar cat mai mic de elemente dar cat mai bine proiectate si executate si care asigura un camp decent.
Candva, tanjeam dupa ocularele de 82 grade. Am fost, am vazut, m-am convins, mersi.
Am avut doua, unul l-am dat deja cadou unui prieten, ocularele de pana la 60 de grade acumuleaza si transmisie buna, si corectie buna si contrast bun. Tot ce trebuie (si) la observarea galaxiilor.

Mircea

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 11 Iul 2024 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

In ideea asta ar trebui eliminata si sticla din refractoare (aia groasa din fata)... pana devin reflectoare Laughing

P.S.
Asta cu 'multa sticla' mi se pare o generalizare a excepiilor (la binoclari am vazut astfel de criterii cu sticla de Toledo).
La ocularele mai sofisticate (ultra-super-extrawide) se fac si anumite compromisuri de design chiar pe centru (pentru a mai echilibra inspre margine). Sunt de acord ca se poate trai si fara AFOV de 82 grade.

Ultima modificare efectuata de catre nobody la 11 Iul 2024 17:17, modificat de 1 data in total
Sus
Bivanus
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iul 2024 17:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Nobody : am ras cu lacrimi , am intalnit pe cineva care zice invers de Mak-Newton-uri
Tradand problema serios , ceva adevar este legat poate nu neaparat de cantitatea de sticla cat mai ales de numarul de treceri aer/sticla ( sau ulei/sticla daca e cazul) si pentru vizual (asa cum doreste OP sa il foloseasca) am vazut recomandate cu caldura dubletele , chiar si in discutii mai vechi dinainte de FPL53 cand se folosea destul de mult termenul de 'semi-APO'

Asta am descoperit ca este o disutie interminabila pe care - culmea - a transat-o elegant zic eu Al Nagler zicand ceva de genul 'daca va uitati la Sirius si il aveti focusat la 200x fara culori false e suficient de APO'
Eu am doua dublete si pana acum nu am gasit o tinta vizuala la care sa ma deranjeze, nici macar la Luna semiluna atarnata pe cer negru (am vazut-o zilele trecute , superb) Pentru mine sunt APO destul.

Cat despre ocularele de 82° ma recunosc vinovat , imi plac la nebunie cu un mic caveat - cea mai incredibila imagine a lui Jupiter vazuta cu ochiul propriu a fost printr-un Takahashi TOE 3,3 mm 52º care mi-a dat un 216x pe TS-ul de 102mm intr-o noapte magica cu vizibilitate mai mult decat perfecta.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 11 Iul 2024 19:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si 'dublet' este un termen general, dublete pot fi de la foarte bune pana la foarte proaste.

Aceasta afirmatie este inselatoare: "1) galaxies are not bright, so no chroma there"

Chiar daca nu o observi in mod explicit (ochiul oricum nu mai distinge culorile la nivelul acela), aberatia
cromatia este foarte bine acolo cu toate efectele nefaste.

Iar in aczul acromatelor pomenite, aberatiile (nu doar cele cromatice) nu sunt nici pe departe neglijabile.

Asta nu inseamna ca nu se pot folosi, dar au niste limitari serioase.

Voba lu' Feynman:
For a successful technology, reality must take precedence over public relations, for Nature cannot be fooled.
Sus
Bivanus
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iul 2024 19:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Recitind postul imi dau seama ca poate nu am fost clar: eu sunt din 'tribul' celor care ar alege APO de 5" in loc de Achromat de 6" 😁

Dubletele mentionate de mine sunt din categoria APO cu sticle 'exotice' FPL53 si Lanthanum (sau echivalentul)

Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Iul 2024 19:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

SW ED 120/900 dublet FPL 53 e cu 50% mai scump decat tripletul SVbony 122, dar depinde ce preturi comparam, ca pe aici prin EU ambele par lafel de scumpe (~9000lei), dar colegul initiator zice ca l-a gasit la 6000 lei.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 6

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact