Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233876 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mar 2008 14:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: Surubul buclucas |
|
|
|
Inainte de toate vreau sa va spun ca numai nemtii sunt de vina...
Acum doua zile am avut nevoie de un surub, un lucru total obisnuit in aparenta, numai ca acel surub provenea de la un instrument nemtesc vechi de 100 de ani.
Intrucat mai aveam o bucatica din surubul vechi am zis increzator ca ii masor diametrul si pasul si am rezolvat problema.
Simplu de zis, simplu de facut doar ca rezultatele nu se potriveau cu nici un standard cunoscut
De standarde metrice nu se punea problema asa ca am cautat direct in BSW, UNC, Ww si tot ce-am mai gasit dar nici un rezultat nu se potrivea bine.
In standardul britanic intervalul minim dintre doua diametre consecutive de suruburi este 1/32" iar rezultatul meu inca era departe de aceste valori.
Mi-am pus atunci intrebarea daca nu cumva nemtii au folosit un standard mai fin, ceva de genul 1/64" intervalul intre doua diametre.
Valoarea pe care o masurasem se apropia destul de mult de aceasta presupunere (surubul ar fi trebuit sa fie de 7/64").
Atunci m-am intrebat daca nu cumva zoll-ul nemtesc este diferit de inch si am aflat cu surprindere un lucru pe care nu-l stiam pana acum:
1zoll = 1.037" = 2.634 cm
Intrebarea pe care o am: cunoaste cineva de pe forum ce standard foloseau nemtii acum 100 de ani pentru suruburi??? si in special m-ar interesa ce interval minim foloseau sau or mai folosi si acum intre doua diametre consecutive??? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 24 Mar 2008 14:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
multumesc pentru link
dimensiunile masurate ale diametrului si pasului se incapataneaza sa cada in continuare "intre" valorile date de orice standard actual...
e posibil ca nemtii sa fi adoptat sistemul metric mai tarziu decat am fi crezut noi, alta explicatie nu prea este...
nu ma asteptam ca un simplu surub sa ridice atatea semne de intrebare
poate nemtii de pe forum sa mai stie cum lucrau bunicii lor?? |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 24 Mar 2008 15:50 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca va ajuta cu ceva...
Prin intreprinderile cu ateliere de prelucrare prin aschiere (am facut practica in Roman la o astfel de intreprindere) mai sunt utilaje stravechi, de pe la inceputul secolului trecut.
Poate gasiti asa ceva si e nefunctional sau e dezasamblat sau...
Alta idee> postati o poza a bucatelei de surub, cu un etalon ceva alaturi si poate se gaseste cineva care intra pe forum sa aiba unul.
Alta idee> prin universitate, la laboratoarele de Fizica sau la Fac. de mecanica (mai putin probabil) sa gasiti un dispozitiv vechi, nemtesc, neutilizat.  _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 24 Mar 2008 18:06 Download mesaj |
|
|
|
mersi de idei Lucia
nu cred totusi ca as gasi un exemplar identic prin alte antichitati pentru ca in afara de dimensiunile lui ciudate respectivul are si filet... "pe stanga".
solutia pentru realizarea practica ar fi sa fie facut "din cutit" de un mester dibaci in ale strungariei si slava domnului mai avem inca astfel de oameni.
cel mai mult insa m-a facut curios standardul in care el a fost proiectat initial... iata cum un simplu surub te poate tine ocupat vreo doua zile  |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|