Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235714 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9554
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 15 Iun 2023 12:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Armand
Sa folosesti sanatos noul binoclu, spor la observatii !
Azi-noapte am avut biznis de dus la bun sfarsit, pana binisor dupa ora 23.
Abia apoi am putut sa ma relaxez oleaca facand observatii astronomice pe un cer maturat de mase mari de nori, intercalati cu spatii libere la fel de mari. Norii se miscau foarte lent, deci am avut conditii pentru observatii, fie cu un mic telescop portabil, fie cu binoclul.
Binoclurile ''au pile'' la mine asa ca am luat Swarovski 10x40mm si tutorialul ''10 stars'' al lui AAVSO si ... ''mars la observatii'' !
Am inceput cu observarea stelelor variabile Beta Lyr, R Lyr, Delta Cep, Miu Cep si Eta Aql carora le-am facut estimari de luminozitate. Deseara le voi raporta ''navei mama''.
Aceasta a fost partea serioasa, ''stiintifica'' a serii.
Apoi a urmat partea de distractie = DSO.
Nu pot decat sa fiu de acord cu Armand ca obiectele cerului profund, cum ar fi roiurile sferice si chiar si multe roiuri deschise nu sunt rezolvate de catre binocluri. Cele deschise sunt, eventual, rezolvate partial.
Dar totusi, se pot face observatii DSO cu un binoclu asa cum este el, mic - mititel.
Azi-noapte am vazut asadar cu binoclul Swarovski: M5, IC 4665, M22, M8, M20 (roiul), M24, M25, M23 - slab luminos, abia vizibil, M17 , M16 si M11.
Aici s-au stins luminile balului si s-a oprit distractia, eram obosit si trecuse iar de ora 1.
Pe cand imi strangeam lucrusoarele, ridic intamplator ochii spre Nord-Est si vad Cassiopeia ridicata bine deasupra smochinului. Noa, asta e ... oboseala sau neoboseala, am devenit iar stiintifico-serios si am mai facut o estimare, de data aceasta la variabila Gamma Cas. Stop.
Despre munca, oboseala, observatii ...
Asta-i viata care-mi place mie : ''Opt ore munca, opt ore odihna, opt ore distractie'':
https://www.youtube.com/watch?v=KxXsiK6Xcr4
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 18 Iun 2023 14:48 Download mesaj |
|
|
|
Aseara ,Sambata 17 Iunie, dupa ce am facut estimari la variabilele ''scoala'', am continuat cu observarea catorva obiecte de cer profund. Binoclul folosit a fost Swarovski 10x40mm.
Observatii:
- Am rezolvat si separata cateva stele duble: Zeta Lyr, Delta Cep, Albireo, Theta Ser.
La 61 Cyg nu am reusit rezolvarea, se vedea doar un fel de segment trepidant, din cauza absentei piulitei 1/4'' care ar permite prinderea pe trepied.
- IC 4665, NGC 6633, M5, M11, M8 - foarte slab vizibila din cauza paclei din zona Sudului, M29 - o minuscula pata cetoas, nerezolvata si abia observabila , M39 - sase/spate stele rezolvate plus ceata luminoasa slaba de forma tringhiulara, M27 - desi slab luminoasa, uimitor de bine vizibila cu privire directa.
- Am comparat si am savurat contrastele de culoare dintre Vega si Deneb, Altair si Tarazed si Omicron 1 Cyg - Epsilon Cyg si 61 Cyg.
Intre Omicron1, Tarazed, Eps Cyg si 61 Cyg conduce clar Tarazed in topul ''tuciuriilor''.
Cer senin, Mircea
-
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3140
|
Trimis: 23 Iul 2023 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Salutare!
Va voi prezenta o etapizare a observațiilor mele binoculare, facute Cometei E1 Atlas din ultimele zile. Aceasta este cea de-a zecea cometa observata de mine
ZIUA1 19.07.2023
București, balcon, cerul înțesat pe alocuri de nori, poluare luminoasa. Am încercat prin binoclu 70mm dar nici o șansă. Cometa a fost observată doar cu binoclul 28x110. Și chiar și cu el foarte greu cu vedere indirectă, necesitând cunoașterea exacta a poziției cometei.
ZIUA 2 21.07.2023
Bucuresti, balcon. Norii erau încă prezenți ici colo. Cu prezenta implacabila a poluarii luminoase bucureștene, cea mai "smechera" poluare din tara, m-am obișnuit deja ca fiind o trista realitatete. Dar cerul fiind mai bun decât in ziua precedenta (acum vedeam cu ochiul liber trei stele în Carul mic) am zis sa încerc de data asta sa cobor stacheta aperturii la 70mm. Am folosit perechea de oculare TV Delite 11mm. Dar cometa nu se putea vedea! Totuși am mai încercat un truc. Știind din diagramele de transmisie ale filtrelor mele UHC Baader L Booster ca sunt utile la observarea cometelor, le-am pus pe oculare. Filtrele UHC Baader Nebula, spre deosebire de alte filtre UHC, au o transmisie foarte bună în zona carbonului ce le face folositoare la observarea unor comete. Surpriza nu a întârziat sa apară. Cometa si-a făcut apariția ca prin magie! Totuși am vazut-o greu și doar cu vedere indirectă. Daca nu stiam cu exactitate unde sa ma uit, practic nu as fi putut sa o vad. Am făcut și un desen la ocular.
ZIUA 3 22.07.2023
Provita de Sus, cerul fantastic pentru un bucureștean ca mine. Dar trebuia sa mă mișc repede ca am văzut prognoza ce zicea că intr-o oră cerul se acoperă cu nori și apoi vine și o ploaie. Chiar asa a și fost. Dar tocmai pt fereastra asta de o oră mi-am luat Fregata de 70mm cu mine. Am trecut la treaba imediat, crezând ca o să îmi fie greu sa găsesc cometa pt că nu imi facusem tema cu privire la locul exact al cometei in noaptea aceea. Așa că am revizitat, pe rand, locurile unde văzusem deja cometa din Bucuresti si cu care eram deja foarte familirizat. Iar, dupa cinci minute de itinerariu stelar, am ajuns în ultimul loc cunoscut unde vazusem cu o zi inainte cometa. Un pic mai in dreapta si mai in sus mi-a "sărit" în fața cometa in noua sa locatie. Atât de evidenta era! Era ca un roi globular difuz. Am folosit doar ocularele Baader Morpheus 17.5mm
SUPLIMENT ziua 3
După ce am observat mai mult timp cometa, tot îmi mai rămăseseră vreo 45 minute de observații până să vină norii deja prezenți amenințător la orizont. Așa că am navigat cu Fregata fără nici o țintă anume. Pur și simplu am făcut o plimbare pe străzile cartierului nostru "Calea Laptelui". Fereastra enorma de 76 grade, campul de 3.3 grade, și puterea 23x au făcut plimbarea cu adevărat imersiva și extrem de bogată în stele. Stelele parcă formau un scris mărunt pe o tabla mare neagră. Această plimbare spectaculoasă mi-a hrănit setea astronomica pe care o aveam generată de câteva stele vizibile din balconasul meu bucureștean.
Mai jos pun poze cu instrumentele folosite in aceste zile:
Descriere: |
|
Marime fisier: |
993.36 kb |
Vizualizat: |
de 3584 ori |

|
|
1013.34 kb |
de 3584 ori |

|
|
1012.57 kb |
de 3584 ori |

|
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 25 Iul 2023 14:32 Download mesaj |
|
|
|
Aseara am observat doar duble binoculare. Am cautat sa vad limita magnificatiei si aperturii la care pot vedea duble. Tintele au fost Polaris, Cor Caroli, 41 Draconis, si Mizar bineinteles cu binoclurile de pe trepied. Binoclurile folosite au fost Zeiss SF 10x42 si Fregata APM 70mm cu oculare TeleVue Plossl 32mm. Swarovski Habicht 7x42 l-am folosit doar la 41 Draconis
In ordinea dificultatii:
41 Draconis are o separatie de 18.60" conform Stellarium, alte surse dand separatie de 19.1". Aceasta dubla a fost despartita clar si frumos cu Fregata 70mm + TV Plossl 32mm la 12.5x. Dar cu Zeiss SF 10x42 dubla a fost inca si mai spectaculoasa, pentru ca componenetele erau mai apropiate fiind in continuare clar despartite. Am despartit-o si cu Zwarovski 7x42, dar necesita o incordare a atentiei mai mare. La 7x se vedea o liniuta neagra subtire rau intre componente
Cor Caroli are o separatie de 19.3". Dubla a fost despartita in mod clar si destul de asemanator in amandoua binoclurile ( Fregata 70mm + TV Plossl 32mm la 12.5x si Zeiss 10x42)
Mizar are o separatie de 14.4". Cu Zeiss SF 10x42 nu am reusit decat sa rezolv dubla fiind putin ingemanate componentele, dar totusi rezolvata (trebuie sa mai incerc si alte dati pentru o posibila despartire). Apoi am folosit Fregata 70mm + TV Plossl 32mm la 12.5x care nu a avut nici o problema, despartind cu negru in mijloc cele doua componente .
Polaris Am incercat cu Zeiss SF 10x42 si parca am vazut companionul palid in dreapta stelei principale. Dar il vedeam greu si de cele mai multe ori nu-l mai vedeam. Sper sa nu fi fost doar o impresie! Totusi atunci cand il vedeam persista prezenta lui cateva secunde bune. Cred ca il vedeam cumva si cu un fel de micro vedere indirecta, in sensul ca priveam foarte aproape langa el la vreo 20-30 arcsecunde intr-o parte. Greutatea cea mare a fost sa izolez companionul foarte palid de sclipirile luminoase ale stelei principale prin schimbari fine de unghiuri in fata ocularelor. La prima vedere superficiala aceste sclipiri polueaza luminos acest companion palid. In astfel de situatii in care se folosesc pupile de iesire mari, foarte importanta devine calitatea vederii. Deci implicit foarte importanti devin ochelarii de vedere si prescriptia corecta de dioptrii. Eu de ani de zile ma duc la acelasi oftamolog grec de care sunt foarte multumit. Chiar am fost acum o luna si mi-am facut o pereche de ochelari noua dar cu aceleasi dioptrii de astigmatism si miopie. Cele vechi se zgariasera si coatingul se tocise de la atatea contacte cu ocularele binoclurilor si aparatelor foto incat contrastul era mai scazut cu ochelari decat fara.
Cu Fregata 70mm + TV Plossl 32mm la 12.5x despartirea a fost mult mai usoara, dar tot a trebuit sa recurg la niste trucuri: am dus dubla cam la 10-15% de marginea ocularului unde isi facea aparitia o mica coma. Palidul companion fiind la "ora 3" pozitionat fata de Polaris, am dus dubla in partea dreapta a FOVului ca astfel coma sa se extinda in partea opusa companionului (spre "ora 9"). Asa am observat palidul companion mult mai usor decat daca era in centrul FOVului, unde sclipirile puternice ale stelei principale acopereau modestul companion.
|
1.09 MB |
de 3471 ori |

|
|
900.43 kb |
de 3471 ori |

|
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 13 Aug 2023 11:23 Download mesaj |
|
|
|
Am fost la Comana pentru evenimentul perseidic, cu sotia si inca doi prieteni! La locatie era deja un grup de oameni. Pana la ora unu tot apareau oameni! Cred ca ne stransesem in jur de 15-20 oameni despartiti in vreo patru grupuri venite independent. Am fost placut surprins de popularitatea capatata de aceasta locatie. Am fost la fiecare grup sa vad daca cunosteam pe cineva si mare mi-a fost mirarea ca nu stiam pe nimeni, si nimeni nu era de pe forumul nostru de astronomie. Si totusi iata-ne pe toti uniti in acceasi locatie izolata, frecventata de ani de zile de grupurile noastre de astronomi amatori, pentru a ne bucura de spectacolul de meteori.
Eu am vazut cele mai putine "stele cazatoare" din grupul nostru pentru ca aveam la ochi mai mult binoclurile. Totusi am vazut doua din cele mai spectaculoase care au ramas aprinse pe retina cateva secunde bune! La aparitia acestor bolizi, din intunericul campului comanean au rasunt numai exclamatii de uimire "wahaaa" "mamaaa" !!!!!
Dar sa revenim la binoclurile noastre!
Consultand lista cu obiectele messier observate cu binoclurile, mi-am propus sa vad cat mai multe obiecte doar cu binoclul 10x42. Dupa ce am mai vazut 2 obiecte noi pt acest binoclu (globularul M71 si globularul M19), am ajuns la suma rotunda de 80 obiecte observate cu binoclulrile 10x42. Ca sa termin lista doar cu binoclul 10x42, mi-au ramas 30 de obiecte de cer profund! O mare parte din acestea o reprezinta galaxii din zona Feciara, Berenice, Leul (pe care le-am vazut usor, dar in general cu binocluri mai mari- gen 15x70).
Apoi am folosit Fregata pentru explorari relaxate ale cerului. Am revazut foarte multe obiecte, in special globulare in Sagetator.
Morpheus 17.5mm montate pe Fregata sunt ca niste "televizoare" de diagonala 76gr. Usurinta de privit cu aceste oculare este remarcabila! Eu le folosesc ca oculare de cautare. Campul mare de 3.3gr coroborat cu puterea 23x face ca Fregata sa devina un RFT veritabil cu aceste oculare. Adica aceasta imperechere imi reda un numar maxim de magnitudini stelare vizibile in aceste 3,3 grade. Cu el am vanat roiurile deschise de dimensiuni mari, acestea fiind specialitatea lor.
Delite 11mm (37x) au fost si ele scoase la o tura, fiind folosite tot la roiuri stelare dar in special la roiuri globulare.
Fujiyama 6mm (67x) mi-au aratat un Saturn parca desenat pe cer! Planeta avea o silueta contrastanta, decupata ireal de fundalul cerului. Ca un filigram detaliat! Puteam chiar sa-i disting separatia inelului peste suprafata sferica ca o anemica linie de umbra!
Iar la sfarsit am folosit perechea de oculare "Spectacol": Zeiss Kpl 25mm. Chair daca au un camp vizual aparent mic de 42gr, identic ca la Fujiyama, aceste oculare nu au efectul de "gaura cheii" prezent la ocularele japoneze (in rest aceste Fujiyama 25mm sunt perfecte optic, fara reprosuri, poate cele mai bune 25mm existente). Explicatia lipsei efectului gaurii cheii este ca Zeiss KPL are prima lentila cu diametrul aproape cat bariletul ocularului si deasemena si ca privesti extrem de distantat de prima lentila (cred ca au pe putin 25mm eyerelief). Efectul este halucinant de frumos. Ma uimesc de fiecare data cand privesti prin ele chair daca pe margini nu sunt perfect corectate. Iar campul aparent extrem de mic de 42gr, datorita acestui efect, pare mult mai mare si mai aerisit decat in realitate. Totul tine de iluzie si aceste oculare Zeiss stiu s-o faca!
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 13 Aug 2023 14:00 Download mesaj |
|
|
|
Tudor
Felicitari pentru observatie !
Multumesc pentru raportul interesant de observatii, eu numai asa aflu ''cum se vede'' prin asemenea oculare de top.
M-a distrat insa comentariul tau despre ''campul aparent extrem de mic de 42 gr''.
Este evident ca nu ai privit niciodata printr-un ocular Galilei ...
Cer senin, spor la completarea listei DSO binoculare in continuare, Mircea
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11361
|
Trimis: 23 Aug 2023 22:48 Download mesaj |
|
|
|
Fumul generat de incendiile din nord-estul Greciei au actionat ca un filtru solar, spre seara/apus am observat cu binoclul 10x25 foarte clar cele patru pete mari de pe discul solar, tenta rosiata avea un aspect aparte.
|
32.25 kb |
de 3269 ori |

|
|
30.23 kb |
de 3269 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 26 Aug 2023 17:20 Download mesaj |
|
|
|
Am fost la Balgarevo, un sat bulgaresc pe malul marii. Cerul era foarte bun pe ulita din spatele grădinii, unde nu strabatea lumina din curtea unde eram cazați. În aceste condiții am observat încă câteva obiecte messier noi pt binoclul 10x42. Mai am 27 de obiecte și completez intreaga lista messier cu binocluri de tipul 10x42.
Prima noapte, 20 august, prin Zeiss 10x42 SF am vazut foarte bine M19, M62, M80, M4 si M53 (nou pt binoclurile10x42). M76 s-a vazut cu vedere indirecta (nou pt binoclurile 10x42). Prin Fregata am vazut Nebuloasa Vulturul, Lebădă, Marele nor din Săgetător și multe alte roiuri globulare și deschise. Am văzut și M13, Andromeda, Dublu Perseu, Nebuloasa Inel și Gantera.
A doua noapte, 21 august, tot cu Zeiss 10x42 din gradina am vazut M 51, M55. Apoi am vazut urmatoarele obiecte noi pt Zeiss SF 10x42: M63, M94 și M75. După această scurta incursiune cu 10x42 am luat decizia cu prietenii mei sa mergem cu mașina în câmpul de pe faleza marii, unde era si mai putina lumina. Acolo am auzit urlete de șacali în depărtare. Ne așteptam sa auzim șacali pt ca ii auzeam chiar si din sat. Se auzeau ca niste chiote de petrecere! Fiind relativ stresati de prezenta lor nu am privit prea mult cu Fregata, ci doar câteva obiecte (Andromeda cu M110, si ceva roiuri stelare din zona Sagetator). Saturn a fost superb prin perechea de oculare ortoscopice Fujiyama 6mm. Apoi ne-am intors la cazare acompaniați de urletele sacalilor...
A treia noapte, 22 aug cu Zeiss 10x42 am revazut M57, M56, gantera M27, M71, Dublu perseu, Bufnita din Casiopea, Andromeda, M33. Cu Fregata am vizitat pe langa cele vazute cu 10x42 si galaxia M102. Cea mai frumoasa mi s-a parut Andromeda prin ocularul Zeiss KPL 25mm. Era foarte extinsa cu o forma de fus despicat.
|
946.13 kb |
de 3183 ori |

|
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 27 Aug 2023 13:01 Download mesaj |
|
|
|
Progrese impresionante, felicitari !
Eu in fiecare seara sunt acompaniat de ''chemarea strabunilor'' a unui caine din vecini.
Pe care-l mai numesc si ''cainele din Baskervilles'' ...
Cer senin, spor la observatii, Mircea
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 158
|
Trimis: 29 Sep 2023 17:48 Download mesaj |
|
|
|
Primul raport de observatii astronomice cu noul meu binoclu Lacerta Explorer 10x50:
30 august: Saturn, ca o stea mai alungita.
Am mai observat Antares, Altair si Tarazed.
31 august: Luna care prezenta cateva detalii, cum ar fi craterul Tycho.
Stele: Arcturus, Vega, Polaris, steaua dubla Mizar si Alcor.
1 Septembrie: Saturn si Luna care prezenta cateva cratere interesante spre Polul Nord al Lunii.
M22 pentru prima data, descoperita intamplator, l-am vazut ca o pata micuta si difuza.
2 Septembrie: M-am plimbat prin centrul galactic si am observat cateva obiecte messier: M16, M17, M22 si M24.
5 Septembrie: M31 s-a vazut frumos si mare, ca o forma eliptica alungita difuza si cu nucleul galbui.
Luna in conjunctie cu M45 Pleiadele, Jupiter si cei 4 luni galileeni si am observant si un asterism, pe CR399 The Coathanger sau “Umerasul”.
10 Septembrie: M13 putin mai stralucitor decat M22.
M8, M20, M24, M16, M17, M31.
Planeta Saturn
Stele: Mizar & Alcor si steaua dubla Epsilon Lyrae (desigur, nu ca dubla-dubla).
12 Septembrie: ora ~6: M42, Centura lui Orion (Alnitak, Alnilam si Mintaka). Nebuloasa M42 s-a vazut frumos si stralucitoare, prezenta cu doua stelute in centrul ei.
13 Septembrie: am reusit sa vad faza planetei Venus, pe la ora 6:55.
17 Septembire: am identificat steaua dubla V1Crb & V2Crb;
Am mai observat: Saturn, M13, M16, M17, M8, M20, M22, M24, M31 si am identificat M11 (Roiul Ratei Salbatice).
18 Septembrie, ora 21-22:
Cr399 The Coathanger “Umerasul”;
Eps. Lyr., Mizar & Alcor;
M31, Saturn si o stea dubla langa Deneb, posibil Omega Cygni sau Omicron Cygni.
23 Septembrie, la ~5-6 ODV:
Jupiter si Venus;
M45 Pleiadele, M44 Stupul, Hyadele, Roiul Dublu din Perseu, ca doua mingiute de stele apropiate.
M42 Nebuloasa Orion si am incercat sa vad si nebuloasele Inima si Suflet, dar erau difuze si multe stele in zona aceea.
Stele: Pollux si Castor, Betelgeuse, Sirius, culorile se vad foarte bine.
26 Septembrie, ora 5-6 ODV:
Jupiter si Venus. M42, M44, M45, Roiul Dublu din Perseu si M31.
Am incercat sa observ nebuloasa Rosette, dar am vazut mai mult roiul NGC2244 din ea.
In concluzie, sunt foarte multumit de acest binoclu. Ofera imagini foarte frumoase, atat pe plan astronomic, cat si terestru.
Cer senin, David
|
1.23 MB |
de 2995 ori |

|
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://astromania.org/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 158
|
Trimis: 30 Sep 2023 20:28 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc dl.Mircea!
Incerc incontinuare sa observ cat mai multe obiecte ceresti, mai ales pe cele pe care inca nu le-am observat, cum ar fi M27, M81 & M82.
Cer senin, David
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://astromania.org/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 30 Sep 2023 20:42 Download mesaj |
|
|
|
Pune pe lista si M29 si M39 din Cygnus.
M29 se vede la Sud-Est de Sadr ca o mica pata cetoasa.
La M39 te va conduce un sir de stele care porneste din Deneb spre Nord. Mergi pe el pana gasesti M39, sunt sigur ca-l vei gasi.
La M39 vei vedea stele rezolvate din roi.
La Est de Alfa Per, ca o semi - coroana vei vedea roiul Mel 20 / Alpha Per Cluster.
Intre Beta Persei si Gamma Andromedae, la jumatatea distantei, vei gasi M34.
Daca insisti, langa M31, vei vedea M32 ca o steluta pufoasa.
Cer senin, spor la observatii, Mircea
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|