Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Meteor_30iul2020_0147-V~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224973
Numar de utilizatori inregistrati: 2840
Cel mai nou utilizator inregistrat: Marian Gh
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Delta Optical Discovery 16x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Aug 2023 18:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Delta Optical Discovery 16x50
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Delta Optical Discovery 16x50

1 PREZENTARE GENERALA
Fratele mai “puternic” a lui 10x50 din seria Discovery respecta linia de baza a seriei, un pret mic pentru un produs cat mai decent si mai accesibil. Practic, pentru a nu ma repeta, va invit sa citi si review-ul lui Delta Discovery 10x50 caci cei doi sunt aproape identici in mai toate carcteristicile. Aici voi semnala doar diferentele, mentionand insa si acolo unde carcateristicile sunt similare cu trimitere la review-ul mentionat.
Date tehnice Delta Discovery 16x50:
Diametrul obiectivului: 50mm
Diametru lentila ocular: 18mm
Puterea de marire: 16x
Distanta minima de focalizare: 7m (n.a.- la exemplarul testat: 6,2m)
Sistem de focalizare: Central
Camp vizual real: 4,1 grade
Camp vizual real la 1000m: 72m
Diametrul pupilei de iesire: 3.12mm
Ocular relief: 13,3mm
Factor crepuscular: 28.3
Luminozitate: 9,77
Sistem Prisme: porro
Material Prisme: BK7
Umplut cu azot: nu
Greutate: 878 grame (n.a. – la exemplarul testat 825 g fara capace, fara curerea, doar binoclul)
Alte accesorii: geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Material curatare
Utilizare cu ochelari: Nu
Sistem de prindere pe trepied: da

2- ISTORIC
Practic 16x50 foloseste exact aceleasi componente mecanice si optice ca si 10x50 cu o singura exceptie, ocularele. Difera inclusiv inaltimea eyeshieldurilor (mai scurte la 16x, culmea vom vedea cat conteaza acest aspect minor!). De asemenea acestea nu se pot rabata ceea ce face imposibila utilizarea acestui binoclu cu ochelari. Un binoclu putin mai usor (cu circa 10 g fata de 10x50) cel mai probabil din cantitatea de sticla mai mica in diametre la oculare.
3- MECANICA
Asa cum se vede si in poze mecanica este identica cu cea de la Delta Discovery 10x50. Ocularul este singurul care difera. Proiectantul a refolosit toata mecanica si a utilizat un adaptor passepartout pentru a putea monta ocularul de 16x in locasul mai larg lui 10x. Am testat cu mare atentie executia, pentru a vedea daca pot sesiza diferente de executie. Totul a fost insa Ok, toate imbinarile, finisarile si elementele in miscare functionau fara sa pot aduce vreun repros, exact ca si la versiunea 10x. Acelasi echilibru si lejeritate de mentinere in priza de mana si aceeeasi senzatie de lucrare ingrijita si atenta absolut impresionanta pentru un binoclu de doar 90 de Euro (totusi circa 10 euro in plus fata de fratele geaman 10x?).
Nota autorului: “circa 10 Euro” … aici am acuzat mereu fabricantii de binocluri ca pretuiesc altceva decat procesul normal de productie … de ce dam circa 10 euro in plus fata de cel 10x ? Cand avem material mai putin … cu 10 grame ? (deci 10 grame lipsa sunt sticla! De ce il pretuim in plus? … simplu: 6x costa in plus! … 6x … nu exista, nu este plapabil componistic sau constructiv … dar asa fac absolut toti fabricantii de binocluri … dintotdeauna). Sfarsit Nota autorului.
Cu scuzele de rigoare pentru paranteza sa mergem mai departe cu review-ul nostru.
4- OPTICA
Privind de la distanta 16x50 ma duce automat cu gandul la probabil principalul competitor din acea vreme (si posibil si in zilele noastre) Bresser Hunter 16x50 BK7. Chiar daca pretul difera putin intre ele (a lui Delta fiind ceva mai mare) diferenta optica intre cele doua este substantiala (ca de altfel si cea mecanica … mult mai slaba cea a lui Bresser). Aici am avut cea mai placuta surpriza. Incredibil cat de mult conteaza un obiectiv mai bine facut. In primul rand m-a surprins luminozitatea. Ma asteptam la o pierdere evidenta de luminozitate (similara cu cea a lui Bresser 16x50) dar surpriza, imaginea este, fata de cea directa cu ochiul liber, aproape la fel de luminoasa, aproape fara pierdere de lumina. In acelasi timp avem un contrast si o definitie superba si neasteptata pentru o pupila de 3,12mm! In acelasi timp zona de clar se intinde pana undeva la 15% fata de margine. Practic privind prin acest binoclu mi-am adus aminte de o situatie similara cand recenzam un Carl Zeiss Pentekarem 15x50. Aceeasi placere de a privi, acelasi echilibru in imagine. Exista si la acest model cam 10 % din reflexia circulara a fratelui 10x, dar aici din cauza eyeshieldului perfect croit, nu poti ajunge la ea. Ar trebui sa pliezi marginea rabatabila pentru a introduce ochiul mai interior sa accesezi reflexia circulara, da asa cum mentionam mai sus marginea nu sta rabatuta. Deci problema este oarecum rezolvata. Surprinzator de buna imaginea, atat de surprinzatoare incat as recomanda acest 16x in defavoarea lui 10x. Avantaje si dezavantaje aceasta este lumea binoclurilor. Ai un 16x luminos, dar pentru al stapani trebuie sa poti tine in mana un 16x … ceea ce nu este atat de usor in pofida greutatii mici si a echilibrului contructiv al unui binoclu. Si totusi daca puteti tine in mana un 16x, merita sa tineti in “tolba” si un Delta Discovery 16x50 pentru momentele cand aveti nevoie de aceasta putere maritoare.
Coloritul este tot natural fara tint, si fara aberatii cromatice deranjante. Nu apar, ca si la fratele sau, reflexii interioare, fantome sau alti paraziti optici. Pe mod astro stelele raman punctiforme si cu colorit diferentiat, desi 16x utilizat din mana este in acest caz foarte obositor. Culmea, fortajul 6x fata de fratele sau reuseste sa compenseze atat de bine incat cu 16x se vad mai multe stele decat cu 10x chiar in priza de mana. Din nou o placuta surpriza este geometrizarea foarte corecta a imaginii.
5- TESTE
A fost testat cu urmatoarele binocluri:
Bresser Hunter 16x50 (BK7).
Aici castigul este de necontestat in favoarea lui Delta. La absolut toate capitolele fie ele optice fie mecanice, Delta depaseste violent pe Bresser, mai putin la pret.
Carl Zeiss Pentekarem 15x50 (BaK4).
Nu am putut rezista, chiar daca am fost nevoit sa apelez la un prieten (pot sa sun un prieten? Very Happy - multumesc Radu!), sa nu pun unul langa altul Delta 16x cu Carl Zeiss Pentekarem 15x50. Aici cea mai mare surpriza este luminozitatea. Delta este mai luminos decat Pentekarem cel putin pe regim de zi cand tintul galben la neamtului deranjeaza mult. Din nou contrastul este cel putin egal daca nu extrem de putin mai mare la Delta (cel mai probabil tot virarea spre galben fiind vinovata). La definitie eu am dat un verdict de egalitate. In mod clar in priza de mana imaginea lui Delta pare preferabila celei a lui Pentekarem. Delta este mai usor si diferenta de greutate se reflecta destul de puternic in timpul de mentinere in mod observatie al binoclului. CZ castiga la marimea campului vizual sesizabil, mai ales in mod astro. In mod astro tot ce a vazut CZ a vazut si Delta.
Nikon Aculon 211 8-18x42 (BaK4)
Aculon axat pe 16x. Nu discutam de efectul de tub al lui Nikon generat de solutia zoom constructiva (normal efectul de tub este mult mai proeminent). Delta depaseste clar la luminozitate, definitie si contrast. Evident si la capitolul latime camp Delta castiga, dar si aceasta este o consecinta fireasca a constructiei zoom a lui Aculon asa ca poate nu este prea elocventa.
In mod astro Delta vede mai multe stele decat Aculon (ambele la marirea 16x).
Delta Chase 12x50 (BaK4)
Practic un fel de artilerie grea, (sau altfel spus “nu am gasit alta rima”) 12-ul x 50 al seriei Chase castiga asa cum era si evident la toate capitolele fata de Discovery. Dar diferenta nu este foarte mare, Delta Discovery tinandu-se foarte bine dupa Chase. In mod astro Delta vede aceleasi stele ca si Chase chiar daca poate exista o suspiciune ca unele sunt mai clar vizibile ( eventual cu extrem de putin) in primul.
6- CONCLUZII
Un binoclu care mareste de 16 ori, cu o optica mai mult decat decenta si un pret extrem de mic … pentru asa o putere maritoare, nu poate fi decat interesant si de ce nu recomandabil. Altfel spus, daca puteti tine in mana un 16x, atunci nu veti regreta posesia unui Delta Discovery 16x50. Excelent pentru excursii, ideal pentru modul terestru dar dificil de strunit in modul astro Dicovery 16x50 ramane o surpriza placuta pentru amatorii de viziune binoculara.



DeltaDiscovery16x50mic.jpg
 Descriere:
Delta Dicovery 16x50 un "must have" pentru cei ce il pot tine in frau
 Marime fisier:  982.96 kb
 Vizualizat:  de 688 ori

DeltaDiscovery16x50mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact