Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Gabriel_Corban_-__prominence_jpg.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224960
Numar de utilizatori inregistrati: 2840
Cel mai nou utilizator inregistrat: Marian Gh
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sky-watcher Quattro 150


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 10 Apr 2023 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Sky-watcher Quattro 150
Raspunde cu citat (quote)

În vara anului trecut Sky-watcher a decis să arunce pe piață un Newton de 150mm f/4. Acesta diferă de vechiul P-DS nu doar prin raportul focal ci pune pe masă în plus un corector de comă dedicat și un focuser îmbunătățit. Ținând cont că prețurile telescoapelor au început să iasă prin tavan, mi s-a părut o ofertă tentantă și m-am decis să-i dau o șansă să-mi arate ce poate.

Fiind un telescop destinat avansaților, pachetul este spartan și fără zorzoane: o singură cutie de carton gros în care tubul optic e înțepenit solid la capete între blocuri de polietilenă expandată cu două cutiuțe din carton moale îndesate în spațiul liber. Cea mică conține corectorul de comă, cea mare - căutătorul, adaptoarele de ocular (2" și 1,25") și o punguță conținând o șurubelniță în cruce și o cheie din tablă ștanțată. Nici urmă de manual. Când am căutat detalii pe net despre telescop am descoperit că conținutul pachetului diferă de la un comerciant la altul, unii adăugând un ocular de 22mm dar având focuserul de la P-DS - ar fi bine să verificați înainte de a plasa comanda.

Conținutul a ajuns la mine intact dar o sumară examinare m-a convins că băieții nici măcar nu s-au prefăcut că au încercat să colimeze telescopul înainte de a-l pune în cutie: secundara era deplasată cu mai bine de un centimetru înspre gura tubului. După ce am tensionat corespunzător spițele care susțin secundara am trecut la aliniere și colimare - aici totul a mers relativ ușor, după ce am găsit cheia inbus potrivită - chinezul nu a găsit de cuviință să o includă în pachet. Cu primara a fost și mai ușor, suportul acesteia fiind montat pe bază cu arcuri adevărate și având șuruburi de reglaj și blocare cu cap randalinat. Aici s-ar putea să mai am puțin de lucru pentru că am impresia că oglinda stă puțin cam lejer în suporți.

Totul părând în regulă am început testarea. Telescopul e destul de greu, peste 5Kg așa că are nevoie de o montură și un trepied ceva mai răsărite dar întregul ansamblu poate fi încă considerat portabil. Am montat adaptorul de ocular pe 1,25" și l-am scos la muncă. Atmosfera agitată nu mi-a permis un test pe stea dar, în momentele de acalmie rezoluția imaginii mi s-a părut bună iar focalizarea precisă, fără semnele care indică astigmatism sau defecte simetrice de tip „zonă”. Ar mai mai fi de testat pe vreme bună dar, până la proba contrarie, optica pare în regulă.

Cineva scria pe forumul Cloudynights că un telescop Sky-watcher e un bun început pentru un proiect ATM și nici acesta nu face excepție. Suprafața internă a tubului optic a fost înnegrită cu grijă, la fel și marginea oglinzii secundare dar nu s-a luat nicio măsură în privința luminii care se strecoară pe lângă oglinda primară. Primul meu telescop, unul din acele blestemate 114/500, avea un disc din plastic negru în spatele primarei, ăstuia a trebuit să-i confecționez o tichie din catifea neagră. Sper să-i placă. Focuserul, ca la întreaga gamă Quattro, este întărit cu o glisieră de oțel montată pe rulmenți liniari - mult mai solid și mai puțin predispus uzurii decât cel de la P-DS dar mecanismul reductorului este la fel de lipsit de fluiditate. După doar o zi, șurubul care înțepenește cămașa exterioară a acestuia să nu se rotească s-a slăbit și mi-a luat ceva timp să înțeleg ce se întâmplă. Măcar n-au mai folosit melasă în loc de vaselină ci o unsoare albă, fină și nu foarte lipicioasă. Când am montat camera am constatat că spațiul dintre corp și tubul culisant lasă o cantitate semnificativă de lumină să intre în tub așa că i-am făcut și lui o eșarfă. Ca și modelele mai ieftine, focuserul păstrează șuruburile de reglaj a alinierii cu axa optică - un amănunt care lipsește la multe focusere cu pedigree.

Spre surprinderea mea, poziția focuserului pe tub a fost calculată cu grijă; câmpul de plină lumină e destul de mic dar vignetarea e tolerabilă, păstrând o obstrucție acceptabilă pentru vizual. Cu adaptoarele de ocular din pachet tubul culisant al focuserului nu intră în tubul optic. La fel, corectorul de comă e calculat să aducă camera cât mai aproape de tubul optic dar fără a intra în conul de lumină - mult mai bine proiectat decât echivalentul de la GSO, păcat că corectorul de comă nu poate fi folosit vizual. Cu corectorul de comă din pachet, raportul focal scade la cca f/3.45 și pare să acopere decent un senzor APS-C. Aștept o noapte fără vânt ca să confirm dar testul făcut pe timp de zi e încurajator. În zilele următoare o să-i mai fac un parasolar și, dacă mă ajută neuronul, un „palton” termoizolant. Cautătorul, pe care nu l-am despachetat, va fi înlocuit de unul cu punct roșu.

Ca o concluzie preliminară, e un instrument care merită luat în considerare dacă prețul nu va crește prea mult. Deși e destinat în principal fotografiei stelare poate fi folosit și pentru observații vizuale. Chiar mă mănâncă să caut/improvizez un adaptor de ocular pentru corectorul de comă inclus deși îl am pe cel de la Explore Scientific - ar fi mai compact și mai ușor. Chiar și fără corector, ocularele Baader Classic Ortho oferă imagini de calitate când sunt folosite cu Q-barlow chiar dacă nu pe tot câmpul și mai sunt probabil și alte oculare care nu costă un rinichi și nu cântăresc o tonă.



IMG_20230410_132938449.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  216.51 kb
 Vizualizat:  de 1325 ori

IMG_20230410_132938449.jpg


Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2500



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 11 Apr 2023 09:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa-l stapanesti snatos. Interesant ca la acest model tubul focuser nu intra in conul de lumina. La 150/750PDS a trebuit sa-i schimb focuserul cu Baader Steeltrack (cu adaptari de rigoare, ca nu era facut pentru tub asa mic). Dupa experienta focuserului "linear power" de la RC8, nu am incredere in aceste tipuri cu rulmenti liniari. De abia tinea oglinda si ocularul. Sa ne impartasesti ceva imagini ca sa vedem cat de bine se descurca coma corectorul. Il am si eu, dar l-am incercat doar pe F5 (dar acum folosesc KomakorrF4, mult mai mare si mai greu), cu senzor de 4/3".
_________________
Marius
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 733



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 11 Apr 2023 10:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa-l stapanesti sanatos si sa ai cat mai multe nopti senine.

Chiar l-ai pus pe AZ-GTi, sau numai pentru poza?

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 11 Apr 2023 20:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru urări, vă doresc așijderea și vouă!
@gpaunescu: L-am pus pentru teste, așa îl pot muta de colo-colo cu o mână. Deși montura îl suportă dacă îl echilibrez cu grijă, trepiedul își arată limitele - deci, nu faceți ca mine.
@dmtr69: pe la sfârșitul săptămânii se pare că sunt ceva șanse trag câteva cadre cu câmpuri de stele ca să vedem ce știe corectorul de comă. Până atunci, pun o poză cu focuserul coborât la minim. În această poziție intră puțin în conul de lumină dar poziția de focus cu corectorul de comă inclus e cu vreo 12mm mai sus. În focuser e înfipt corectorul Explore Scientific HR în configurație pt. vizual și se vede că l-am lăsat câțiva mm afară, altfel nu ajung în focus.



Focuser close-up.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  251.88 kb
 Vizualizat:  de 1238 ori

Focuser close-up.jpg


Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 14 Apr 2023 02:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am tras la repezeală că veneau norii 14 cadre a 30 sec, ISO 800, neghidat. Concluzia: tre' să mai lucrez la colimare; deasemeni e neapărată nevoie de cadre flat - mă apuc să proiectez o lampă.


Mackarian chain.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  576.32 kb
 Vizualizat:  de 1196 ori

Mackarian chain.jpg


Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10656



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Apr 2023 05:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

mmarin a scris:
..Concluzia: tre' să mai lucrez la colimare; .
Neglijabil, mai curand pare o obstructie asimetrica.
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4804

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 14 Apr 2023 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

First light ? Arata promitator, spor la treaba !
Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 14 Apr 2023 21:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@valy: Adevărat, nu e mare lucru dar pare să fie o urmă de înclinare pe axa optică; cel mai probabil secundara nu e centrată sub focuser.
@nobody:Mulțumesc, sper să m-ajute și buletinul meteo. Într-adevăr, a fost primul test sub stele și a ieșit chiar mai bine decât speram.
Am procesat și cealaltă șarjă de cadre cu alinierea polară refăcută. 22x30sec ISO 800, Background extraction și stretch în Siril, restu' cu RawTherapee.



MC22.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  515.68 kb
 Vizualizat:  de 1135 ori

MC22.jpg


Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 02 Iul 2023 13:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Vremea nu a fost tocmai prietenoasă și nu am avut prea multe ocazii să-l testez cum trebuie. Colimarea s-a dovedit a fi o epopee, nu doresc nici dușmanilor să treacă prin asta. Ca să obțin o colimare decentă a trebuit să tensionez spițele secundarei până la limita deformării tubului, cred că în final o să-i comand un spider frezat dintr-o bucată. Poziția secundarei față de focuser e extrem de critică, cea mai mică abatere se lasă cu gradienți de fundal imposibil de corectat.
În ultimele săptămîni am avut câteva ferestre de senin și am reușit să pun la punct ghidajul pentru noua montură, mai am de așteptat însă până o să am cer negru. Pun mai jos rezultatul testului de azi-noapte făcut pe vânt și cu un cer albastru luminos: 39 de cadre a 90 sec din 49, ASI 585, gain 256, filtru UHC SVbony.



M27W.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.05 MB
 Vizualizat:  de 872 ori

M27W.jpg


Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 08 Iul 2023 13:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu două nopți în urmă am avut cer senin și seeing decent așa că am în sfârșit și imaginea cu câmpul de stele. Se observă că optica nu e perfect aliniată - mai am o țâră de „tilt” și alta de descentrare dar e aproape. Câmpul acoperit de corectorul de comă e cam 80% din APS-C, nu e rău, obiective scumpe au colțuri mai nasoale. Captura e din 19x5min, 2xDark, 4xBias, 6xFlat, stivuită în DSS, prelucrată în Siril și RawTherapee.


7000_23_C.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.14 MB
 Vizualizat:  de 796 ori

7000_23_C.jpg


Sus
GunDALF
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Apr 2017
Mesaje: 3171

Motto: If only closed minds came with closed mouths..

Localitate: BR

MesajTrimis: 08 Iul 2023 14:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mama, ce-ai cocosat AZ-GTi-ul ala! Si eu imi faceam griji de la C6-le meu. Laughing
Sus
mmarin
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Ian 2014
Mesaje: 202



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 08 Iul 2023 18:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

AZ-GTi a fost folosit doar pentru evaluare preliminară și sesiunea foto. Echilibrată cu grijă și cu ambreiajele bine strânse îl duce dar se vede că e peste limită, de aia am și spus mai demult că nu e o idee bună. În plus, ghidajul pe axa de declinație e pactic imposibil din motive de backlash.
Acum răsuflă usurată în debara și așteaptă să afle ce îi rezervă viitorul...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact