Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tavy Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2008 Mesaje: 15
Motto: cauta si vei gasi Localitate: IASI
|
Trimis: 10 Feb 2008 15:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: o noua speranta |
|
|
|
buna ziua. ma numesc macovei octavian si sunt din iasi. imi place sa privesc cerul. culmea este ca tot timpul ceva trebuie sa treaca ceva pe sus un avion,o pasare, un meteor sau...
ca hobby mi-am construit o luneta astronomica dupa un model din revista tehnium cu care pot vedea cratere pe luna. ma fascineaza insa radioastronomia. ascultam des sunete date de jupiter in banda de 21 mhz. imi doresc sa pot reliza un radiotelescop in mod amator in bezile ma de 80-150 khz si 20-28 mhz de acee am cerut suport tehnic de la dumneavoastra. ma intereseaza ce surse de semnale exista in benzile mentionate. sper sa reusesc. am modificat pentru benzile amintite un radioreceptor auto pentru inceput. va multumesc pentru timpul si spatiul acordat. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5976
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Feb 2008 17:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
bine ai venit pe forum Tavi
pasiunea pentru astronomie e frumoasa dar vai cat de costisitoare...
nu o sa scapi de acest aspect nici daca te vei orienta catre latura ei radio.
pentru radio telescop iti recomand sa lucrezi intr-o gama de mai "sus" altfel vei avea nevoie de antene foarte foarte mari...
radiosurse sunt destule si nu trebuie inca sa-ti faci griji ca nu vei gasi semnale.
mai vorbim  |
|
Sus |
|
 |
tavy Membru

|
Trimis: 10 Feb 2008 20:10 Download mesaj |
|
|
|
buna seara.
multumesc de raspuns, dar va rog sa-mi spuneti cateva frecvente disponibile din benzile pe care le folosesc deocamdata. cu aceasta ocazie as reusi si reetalonare a radioreceptorului. va multumesc. la revedere. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5976
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Feb 2008 21:10 Download mesaj |
|
|
|
salut
imi ceri un lucru aproape imposibil.
inainte ca si acum operarea pe o anumita frcventa din gama radio era si este supusa legiferarii interne si internationale. deosebirea e ca inainte se respecta si acum nu. au aparut o gramada de statii pirat care polueaza banda radio nu atat cu purtatoarea cat cu o sumedenie de armonici, utilizatori neautorizati care opereaza in diferite game incat e un blestem chiar si pentru comunicatia radio folosita in aviatie. noroc cu noile sisteme de comunicatie SS (spread spectrum), altfel era foarte greu de supravietuit.
din cate imi aduc aminte banda de 20-28 mhz este impartita de radiodifuziune, radioamatori (21 si 28 mhz parca) si citizen band (27-28 mhz), oricum e foarte aglomerata.
banda de 80-150khz apartine radiodifuziunii peste care se mai suprapun in mod abuziv semnalele multor instalatii industriale ce genereaza semnale in aceasta banda.
va trebui sa-ti cauti singur o frecventa libera dar este destul de greu sa gasesti. este si unul din motivele pentru care ti-am sugerat sa lucrezi ceva mai sus.
etalonarea si recalibrarea receptorului se poate face comutand intrarea lui pe o sarcina echivalenta cu impedanta antenei.
bafta |
|
Sus |
|
 |
tavy Membru

|
Trimis: 10 Feb 2008 21:24 Download mesaj |
|
|
|
buna seara.
multumesc din nou pentru sfaturi si raspuns. am sa incerc sa relizez o antena lunga si degajata. dupa asta incep cautarile. am o observatie pa pagina celor facute cu ochiul liber. la revedere. |
|
Sus |
|
 |
alexdre Membru

Data inscrierii: 16 Mar 2007 Mesaje: 23
|
Trimis: 16 Feb 2008 13:29 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit pe forum! iti urez cer senin si cat mai multe realizari in domeniul radioastronomiei! si pe mine ma intereseaza aceasta latura, dar inca nu prea detin cunostiinte asa de bune in tehnica incat sa-mi pot face si eu un radiotelescop. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9585
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Feb 2008 22:29 Download mesaj |
|
|
|
Salut Tavy
Si mult succes in acest hobby deosebit.Daca doresti ,te pot pune in legatura cu Emil Pasculescu din Arad,impatimit de Radioastronomie si care are o statie activa de observatii radio la meteori.L-am cunoscut si eu abia de curand ,este un om deosebit si un astronom amator pasionat.
As avea o rugaminte la tine,vazand ca esti din Iasi.Ai putea sa treci pe la domnul Virgil Scurtu ?
Cu prietenie,Mircea |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 19 Feb 2008 22:40 Download mesaj |
|
|
|
salut.
Dacă te pasionează radioastronomia, fă un drum la Universitatea Cuza, mergi în corpul B la centrul de comunicații. Cauta-l pe directorul centrului, Florentin Creangă (Tinu) sau pe dl. Dan Ciocoiu ... discută cu ei. Eventual, spune-le că te-a trimis Radu... dar n-o să fie nevoie. Sunt oameni de nota 20, se implică fără discuție într-o discuție/realizare tehnică pe tema asta. Au capacitatea corespunzătoare, atât intelectuală - nici nu se discută - cât și tehnică. _________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
tavy Membru

|
Trimis: 21 Feb 2008 19:49 Download mesaj |
|
|
|
buna seara. va multumesc pentru adrese si persoane de contact. am reusit sa modific un radioreceptor pentru receptia vlf. se receptioneaza niste semnale, probabil si o baliza. daca e fain sambata montez si antena exterioara. cer senin. |
|
Sus |
|
 |
|