Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180918_221754_113x_mare_imbrium.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224035
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Fizica filozofata


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5 ... 12, 13, 14  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 01 Apr 2023 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Domnule Iacob , mai încet cu pianul pe scări , vă rog tare mult , postările Dvs. de mai sus mi-au bulversat ultimii neuroni rămași funcționali (îi menajam pentru observații astro și pentru erecția bianuală Laughing ) , acum o să dau peste telescoape (și nu cu mâinile) la ședințele astro și o să caut găuri negre prin pat ...

Deja încep să mă întreb dacă exist sau nu . Sau poate că exist și simultan nu exist . Ar însemna că "gândesc , deci exist" , e o tîmpenie .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 02 Apr 2023 11:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cuvintele v-au bulversat sir Catalin, urmare a unei erectii reusite, posibil sa nu fiti cel care va considerati a fi, existati doar in inchipuirea dumneavoastra generoasa, ca noi toti si observatiile noastre dealtfel.
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 13 Apr 2023 07:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ne place sau nu, natura ne imbie cu iluzii mai mult sau mai putin fascinante.
Reinterpretat de catre oamenii, mediu inconjurator pare ca se indeparteaza de noi, forte tari, slabe, gravitationale, etc… sunt pe cat de inchipuite tot pe atat de reale, in conceptia stiintifica cauzate de diverse corpuri purtatoare, nedescoperite inca, din lipsa de probe sau mijloace.
Campurile atribuite fiecarei categorii de forte sunt dominate de linii matematic distribuite, o matematica de la care, se pare ca, asteptam raspunsuri tot mai clare, tot mai pertinente, ca de la mama noastra.
Consider ca natura a fost generoasa cu mine permitandu-mi sa aud, sa ‘’vorbesc matematica’’ cu si fara de cifre, sa vad ca, spre exemplu :
- doua puncte distincte nu pot fi niciodata in coliziune ;
- Intre oricare doua puncte distincte exista o infinitate de alte puncte distincte ;
- Traseul dintre oricare doua puncte distincte nu poate fi parcurs in linie ;
- Traseul dintre doua puncte considerate a fi disticte poate fi strabatut doar in salturi, pas cu pas, fara contururi absolute.
Din fericire, iluziile sunt informatii reale, interactive, vii, creative, coruptibile, devoratoare, pentru unii chiar zgomotoase etc…
Din fericire, chiar si asa, realitatea este sincera, nu asteapta sa o trecem clasa sau strada, este toleranta, ne da liber la visare, nu ne sufoca cu un aparat matematic sofisticat sau regulat pe cerul instelat sau in activitatea de zi cu zi.

Sarbatori fericite !
Sus
romh
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Mar 2023
Mesaje: 186

Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri

Localitate: KL

MesajTrimis: 14 Apr 2023 13:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sarbatori fericite dle Iacob,
nu ati imbatranit o zi

_________________
Mak 70, binoclu 10x50
Pixel 6a
Ochiul drept
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 27 Apr 2023 10:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De cele mai multe ori, varsta este apreciata ca fiind un numar, atat numerele cat si infinitul nu au corespondent in realitatea fizica, o realitate dominata de "iluzia cantitatilor", a materiei infiltrata in estimarile si deciziile noastre, in ipoztaza de martori reciproci.

In general, functie de durata iluziei, martorii sunt considerati mai mult sau mai putin credibili, mai mult sau mai putin legitimi, niciodata 100% concreti, niciodata egali, nici chiar cu ei insesi, martorii fiind ciclicitatii, diferite de la un ciclu la altul, fiecare ciclu marcand o durata de viata, nedelimitata perfect, indistructibila, nedeterminare condamnata la eternitate, avand doar posibilitatea regruparii, recilarii, indiferent de de natura convenita eronat ca fiind eminamente materiala sau eminamente spirituala.

Vrem sau nu, suntem un tot, suntem laolalta, suntem mai mult decat alaturi, niciodata egali, matematic spus, suntem totdeauna ≠, la dispozitia unei erori de apreciere aflata la nivel de cantitate si nu numai, aflata la nivel de volumica informatie gurmanda.

Cum ar fi aratat lumea daca Creatorul nu ar fi avut la dispozitie cuvantul, informatia?
Sus
romh
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Mar 2023
Mesaje: 186

Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri

Localitate: KL

MesajTrimis: 28 Apr 2023 05:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ce sunt numerele.. O intrebare buna. Daca am avea o relatie directa intre doua obiecte ca de exemplu fiecare tara are o capitala, atunci am intelege lumea intuitiv. Nu ar trebui sa numaram toate tarile apoi toate capitalele si la final sa punem semnul egal intre ele.

Cred ca primele definitii ale numerelor erau in functie de conceptul asta de set introdus de Cantor si Peano cred. Numarul unu este multimea tuturor seturilor cu un element. Numarul doi este multimea tuturor seturilor cu doua elemente samd samd. Apoi Frege.. care a fost profesor la jena, unde au fost fabricate multe din binoclurile voastre carl zeiss. Munca lor a fost continuata de Russel si Whitehead(principia mathematica) care au descoperit ca definitiile anterioare nu erau destul de rigide si ca poti sa introduci referinte proprii. Paradoxul barbierului e un exemplu bun despre cum poti crea prin self-reference un enunt care nu este nici adevarat nici fals. Au corectat aceasta problema introducand un concept nou - clasa, care nu are voie sa se contina pe sine insesi. Si astfel numarul unu a devenit multimea tuturor claselor cu un element... Doi a devenit multimea tuturor claselor cu 2 elemente samd . Sau poate nu imi amintesc exact definitia corecta dar ideea conteaza. Pentru o perioada mica matematicienii au fost salvati, apoi a venit Godel si totul a cazut ca o casa de carti de jucat.

Doua lucruri mi se par interesante aici.

Este interesant cum referintele proprii creaza paradoxuri. La programatori referintele proprii creaza scurgeri de memorie. In teoria sistemelor buclele inchise fac parte din mecanismul de feedback si control. Justitia nu este decat o bucla de feedback intr-un stat civilizat. In electronica buclele inchise cu invertor sunt un mod de a crea circuite oscilante. Pentru Hofstadter buclele inchise au rol important in efectul de constiinta umana. Nici Cogito ergo sum nu e foarte diferit. Ceasul dvstra de la maina are o furca dintr-un material piezoelectric care vibreaza de 32 mii de ori apoi muta acul secundar. Este interesant cum ceva circular, ceva care se repeta are atat de multe in comun cu felul in care masuram noi timpul. Putem sa masuram timpul altfel decat printr-un proces oscilant, repetitiv? Si ce legatura are constiinta umana cu timpul si cu paradoxul.

Si al doilea lucru - acel semn de egalitate dintre numarul de capitale si numarul de tari. Ce ne da dreptul sa il punem? Logica - creata de Aristotel, elevul lui Plato. Dupa moartea matematicii - mai mult o coma prelungita, Logica a devenit adevarul absolut. Dar de unde vine logica. Si aici imi vin in minte doua scene: prima scena este toata alegoria lui plato cu pestera numai ca de data asta este intuneric complet in pestera. Focul nu a fost inventat in aceasta pestera. Nu exista metrica, nu exista forme. Si a doua este un copil care se joaca in nisip si face doua forme similare, egale. Si acel copil observa ca daca taie jumatate din prima forma, apoi trebuie sa aplice aceeasi transformare si celei de a doua pentru a pastra egalitatea. intrebarea mea este daca salbaticul din pestera ar putea sa deduca in absenta luminii si a formelor legile logicii asa ca acel copil. Si care din ei este chatgpt?

Sau ma rog, lucruri care zboara printr-o minte plina de cafeina la ora 5 dimineata.
Weekend fain

_________________
Mak 70, binoclu 10x50
Pixel 6a
Ochiul drept
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 30 Apr 2023 05:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

''a fi sau a nu fi'' este ''dilema certa'', adica logica materializata (pleonasm).
Repetabilitatea este necesara dar nu si suficienta, este necesara pentru a legifera ideea unui numitor comun, a unei legaturi intrinseci, dublata de necesitatea de existenta a acestuia ca o tendinta de conservare reluata temporar.
Durata unei oscilatii complete este dominata de crestere si descrestere a vitezei de scurgere a timpului fizic, asa apar delay-urile, asa apar duratele si implicit timpul fizic, timpul materializat.
Logica motiveaza, legifereaza existenta abaterilor, a diferentii materializata, garantata.
Constiinta umana nu functioneaza in afara logicii, avand practic aceeasi garantata resursa.
Detaliile permit si asigura diferentierea, diversitatea, bogatia informatiala, diversitatea mesajelor, trairile mai mult sau mai putin intense, necesitatea si suficienta.
Periodic, omul face o corectie in aprecierea scurgerii reale a timpului, ca si logica aplicata, natura face la fel.
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Aug 2021
Mesaje: 87



Localitate: Bocsa

MesajTrimis: 01 Mai 2023 08:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In matematica adunam 1+1, doua unitati absolut identice. In natura nu vom gasi niciodata doua lucruri identice. De aceea cred ca numarul 2 este o notiune pur abstracta, care nu poate exista in realitatea exterioara, ci doar in mintea noastra. De aceea matematica este asa de precisa. Pentru ca lucreaza cu concepte, nu cu obiecte reale. De altfel si corpurile geometrice pe care le poate studia sunt extrem de simple si de regulate. De fapt nu exista suprafete plane, nici linii drepte, nici puncte adimensionale.

Dar totul porneste de la logica. Nu putem gandi decat logic. Apare firesc o intrebare deseori ignorata: este logica corecta? Si orice raspuns ai incerca sa dai, este un raspuns logic, care presupune din start corectitudinea ei. Deci este o circularitate, un cerc vicios. Iar cercurile vicioase, tot conform logicii, sunt indicatoare ale falsitatii teoriei studiate.
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 01 Mai 2023 09:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

"vicii" nu suna bine si nici productiv, prefer sa le numesc oportunitati, mijloace, ipoteze de lucru.
Citat:
De fapt nu exista suprafete plane, nici linii drepte, nici puncte adimensionale.

De fapt nu exista si nici nu pot exista circuite perfect inchise, perfect vicioase, perfect micinoase.
"A exista" inseamna a te expune, a te etala, a te face observat, ati permite, ati asigura un observator, a te face cunoscut intr-un plan mai larg al observatiei.

Asa apare multidimensionalitatea, multitudinea planurilor observationale, prin extindere, logic, nu?.

Chiar si imperfecta, o circularitate marcheaza practic o observatie mai mult sau mai putin mincinoasa dar 100% observatie, initial, in micimea circumvolutiunii, o simpla lege, regula aplicata pe un plan si durata restranse, practic fiind vorba de o contabilizare imperfecta, observata aparent mai fin, contabilizata la o scara mai mare de o alta bucla deschisa, de un alt observator si asa mai departe.

Logica este un full options, observatori inclusi, chiar si deasupra noastra.
Nici un circuit nu poate fi perfect izolat, perfect armonizat, ar fi ilogic sa fie asa, ar lipsi observatorul si implicit confirmarea.
Nici un lucru din lumea reala nu poate sfida logica.
Erorile de interpretare si diversitatea lor sunt absolut logice.
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Aug 2021
Mesaje: 87



Localitate: Bocsa

MesajTrimis: 01 Mai 2023 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
"A exista" inseamna a te expune, a te etala, a te face observat, ati permite, ati asigura un observator


Deci ceea ce nu observam nu exista?

Citat:
Nici un lucru din lumea reala nu poate sfida logica.


Pe ce te bazezi cand afirmi asta? Pe logica? In cazul asta este doar o credinta personala. Tot ceea ce ai scris in postul tau presupune, de la bun inceput, ca logica este adevarata. Si daca esti convins de asta, ce te mai chinui sa dovedesti? Imi spui ca logica este imperfecta, dar asta ai constatat tot logic. Daca lumea este ilogica si noi cautam sensuri ascunse?

Ceea ce spun este ca nu ai cum sa-ti dai seama daca realitatea este logica. Putem presupune. Dar presupunerile nu tin loc de adevaruri.
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 02 Mai 2023 06:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Deci ceea ce nu observam nu exista?

Efectul de observator este nelipsit, abaterea in determinare este garantata in oricare situatie reala, participa, este urma la oricare aplicatie, este marturie conservata, cuantificata, cauza intr-un proces specific unui plan mai larg al obervatiei.
Nu suntem singurii observatori si nici nu am putea fi in absenta acestor intermediari.
Citat:
Pe ce te bazezi cand afirmi asta? Pe logica? In cazul asta este doar o credinta personala. Tot ceea ce ai scris in postul tau presupune, de la bun inceput, ca logica este adevarata. Si daca esti convins de asta, ce te mai chinui sa dovedesti? Imi spui ca logica este imperfecta, dar asta ai constatat tot logic. Daca lumea este ilogica si noi cautam sensuri ascunse?

Da, pe logica, adica pe matematica.
Nu am afirmat ca logica este imperfecta si nu am factut apel la presupuneri, logica este o matematica suficient de clara pentru cei receptivi la detalii.
Citat:
Ceea ce spun este ca nu ai cum sa-ti dai seama daca realitatea este logica
.
Surprinde-ma!
Logica este plina de rafinament, sunt detalii care fac diferenta ex:
acolo unde unii vad o lupta oarba intre fals si adevar, un cerc asa-zis vicios, eu vad ca logica justifica intotdeauna existenta unei balante si, mai mult decat atat, extrem de important, balanta este intotdeauna inclinata, niciodata perfect echilibrata, cerc deschis si implicit portita, justificare, oportunitate in derulare etc...
Solutii berechet, timp din belsug pentru materializarea fiecareia, pentru cautare si implicit pentru visare sau ratacire.
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Aug 2021
Mesaje: 87



Localitate: Bocsa

MesajTrimis: 02 Mai 2023 11:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pana la urma nu ai raspuns: exista obiecte, in absenta oricarui observator, sau nu exista? Conform definitiei, pe care singur ai dat-o, s-ar parea ca nu exista. Nu sustin neaparat contrariul.

Daca adecvarea logicii la realitate se bazeaza pe logica, atunci si existenta divinitatii se bazeaza pe ceea ce spune divinitatea. E un cerc vicios similar. Sper ca stii ca uncerc vicios e o eroare logica. Adica, daca esti consecvent, tocmai logica iti spune ca te afli in eroare. Daca vrei sa intorci cu fundul in sus logica si sa acceptam cercurile vicioase, le acceptam pe toate sau doar pe cele dorite de tine?

Dar, daca esti asa de receptiv la detalii, de ce nu le expui aici? De ce nu demonstrezi adecvarea logicii? Simplele afirmatii nu sunt suficiente. Nu vad demonstratia. Pretinzi ca procedezi logic, dar expui, de fapt, o credinta personala, fara dovezi. Astept cu nerabdare demonstratia.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3988



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 02 Mai 2023 11:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Radu Cocoral a scris:
Astept cu nerabdare demonstratia.

<img src="https://media.tenor.com/OLqvlD3rI5cAAAAM/excited-watching.gif">
Sus
Radu Cocoral
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Aug 2021
Mesaje: 87



Localitate: Bocsa

MesajTrimis: 02 Mai 2023 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Chiar asa! Laughing
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 02 Mai 2023 12:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hai mă , nu bruscați topicul ăsta ..! Fără filosofie , viața e pustiu ...
_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5 ... 12, 13, 14  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 14
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact