Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234009 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2732
|
Trimis: 31 Mar 2023 14:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: M94_Croc's Eye Galaxy |
|
|
|
Salut!
M94 este o galaxie spirala barata in Canes Venatici. Este prima oara cand o abordez cu camera racita. Am mai incercat-o cu planetara ASI224 si cu Canon-ul, prin 2013, cand am strans 80 "Messiere".
Cred ca a fost galaxia cel mai greu de procesat, datorita celor trei zone cu luminozitate foarte diferita. Primul inel, din jurul centrului galactic, este foarte luminos si are cele mai distincte detalii si culori. Al doilea inel, fara a exista un spatiu intre acesta si primul, ci doar o scadere brusca de luminozitate, are mai putine detalii si culori in pozele facute de amatori ( alta poveste in cele tip Hubble).
Aparent, intre al doilea si al treilea inel este un spatiu gol, dar si acolo se vad structuri, brate, dar numai in pozele facute cu telescoape mari. Al treilea inel aparea ca un halo difuz in stiva luminantei, dar dupa procesare, la o privire atenta, incep sa se vada si acolo ceva detalii. Acest inel necesita mai multe ore de expunere totala si cresterea expunerii per cadru (ceea ce va duce inevitabil la arderea centrului, in cazul folosirii camerei mele).
Expunere totala: 8 ore (4,5h L, 1,5h R, 1,5h B si doar 30m G, ca s-a stricat vremea).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1022.22 kb |
Vizualizat: |
de 1513 ori |

|
_________________ Marius
Ultima modificare efectuata de catre dmtr69 la 31 Mar 2023 14:36, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 31 Mar 2023 14:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: M94_Croc's Eye Galaxy |
|
|
|
dmtr69 a scris: | .... cel mai greu de procesat.. | Dar si cea mai spectaculoasa! Nu ca celelalte n-ar fi spectaculoase
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 31 Mar 2023 14:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc. Da' rapid esti frate!
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4210
|
Trimis: 31 Mar 2023 14:50 Download mesaj |
|
|
|
Fain ochiu' lu' crocodilu', da' și restu' detaliilor m-au lăsat cu gura căscată!
Cred că-s mai multe galaxii decât stele în fotografia asta!
UniMap-ul a identificat vreo 49 din catalogul Hyperleda (care știe 2991099 galaxii), dar în fotografie sunt mult mai multe neidentificate. Iar magnitudinea maximă de de 21.6!
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 31 Mar 2023 15:00 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Marius. Ar fi fost si mai multe galaxii, dar am taiat destul de mult din margini, iar luminanta nu a fost intinsa prea mult, ca sa pastrez culorile si detaliile cand am facut combinatia LRGB.
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 245
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 01 Apr 2023 03:37 Download mesaj |
|
|
|
Magnitudine 8 ... felicitari, arata bestial.
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 01 Apr 2023 08:52 Download mesaj |
|
|
|
Merci. Magnitudinea aparenta de 8,2 se refera practic la centrul galaxiei. O masura mai buna in cazul obiectelor extinse, ca nebuloasele sau galaxiile, este termenul numit stralucirea suprafetei ( "surface brightness" ), care cuantifica stralucirea aparenta (densitatea fluxului) pe unitate unghiulara (arcsec). In cazul acestei galaxii, stralucirea suprafetei este de 21,79 mag/arcsec2 ( https://theskylive.com/sky/deepsky/messier...axy-object ) . CDC da stralucirea suprafetei de 13,10. Nu stiu care este corecta, daca au aceeasi unitate de masura. Dar inclin spre 21,79 in ceea ce priveste inelul exterior.
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2808
|
Trimis: 01 Apr 2023 09:01 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari si din partea mea Marius!
Arata fain imaginea galaxiei, cu multe detalii in jurul nucleului. E printre cele mai luminoase galaxii si usor de observat vizual. Insa are , ca si Andromeda, o diferenta mare de luminozitate intre zona centrala si zona periferica si de aceea poate este greu de procesat, cu greu se poate scoate in evidenta inelul din jurul galaxiei fiind mult mai slab luminos decat centrul galaxiei.
Mult spor si cer senin in contiunare.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 01 Apr 2023 10:32 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Iulian. Cer senin!
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|