Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Sorin Sfartz Membru
Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 407
|
Trimis: 19 Mar 2023 12:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Portocular pentru binoviewer |
|
|
|
Am cumparat un cap de microscop care va deveni binoviewer si am facut diverse piese pentru a putea folosi oculare normale de 1,25". Din pacate drumul optic al capului era prea mare: cu prima serie de piese nu puteam focaliza la infinit. N-am vrut nici sa tai luneta si nici sa folosesc un barlow, asa ca m-am gandit sa fac o alta serie de portoculare, foarte scurte, care sa permita focalizarea. A doua serie de piese era buna, pentru ca puteam focaliza cu ele, dar era si proasta pentru ca nu fixau bine ocularele. In fine, a treia serie de portculare pare sa fie buna, pot focaliza si ocularele sunt bine fixate si centrate:
Descriere: |
|
Marime fisier: |
388.17 kb |
Vizualizat: |
de 2247 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 19 Mar 2023 12:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Totusi, portocularele au o problema. Ajustarea de dioptrie e cam greu de facut, pentru ca presupune mai intai deblocarea ocularului. Iar in sistemul asta, pozitia ocularului se schimba putin la blocare/deblocare.
Intrebare: stie cineva ce au inauntru portocularele de genul baader clicklock?
|
|
Sus |
|
|
Mircea Pteancu Moderator
Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9330
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 19 Mar 2023 20:55 Download mesaj |
|
|
|
Faina configuratie Mircea! Inteleg ca ocularul x-cel intra in adaptorul 1,25"-T2 care la randul lui e infiletat in piesa cea aramie. Da e prea lung pentru mine.
"de ce nu ai prevazut filet la bucsele pe care le-ai confectionat..."
Am prevazut. Portocularele fara inelul de ajustare a dioptriei arata cam asa:
|
91.79 kb |
de 2196 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 19 Mar 2023 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Iar peste filetul acela vizibil se infileteaza piesa ce sustine ocularul si care in felul asta poate ajusta pozitia de focus. I-am pus poza mai jos, precum si o schita a ansamblului, insa in schita piesa aceea cyan nu mai are desenata si marginea dintata:
|
74.53 kb |
de 2184 ori |
|
|
93.67 kb |
de 2184 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 19 Mar 2023 21:09 Download mesaj |
|
|
|
Sistemul de blocare a ocularului functioneaza simplu: strangand piulita (verde) care are si un inel de aluminiu peste ea, aceasta coboara si apasa pe bucsa conica, care la randul ei fiind apasata pe con se strange radial si blocheaza ocularul. Blocarea e buna si in plus ocularul se centreaza foarte bine.
Problema e ca la strangere ocularul nu ramane in pozitia verticala initiala, ci coboara foarte putin odata cu piulita si cu bucsa de plastic. In pozitia stransa e imposibil sa mai ajustez fin din piulita superioara astfel ca ajustarea se face numai in pozitia deblocata. Dar stangand blocajul se modifica putin ajustarea aceea. In sistemul tau tu nu ai problema asta pentru ca ocularul e fixat cu cele 3 surubele (dupa ce ajustezi fin din inel) si asta nu schimba pozitia verticala a ocularului. Cel mult acolo e o problema de descentrare, dar cum ai 3 suruburi asta se rezolva.
|
|
Sus |
|
|
zoth Membru
Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5771
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 19 Mar 2023 22:31 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Silviu. Cred ca am inteles. Cand invarti bucsa de focus se invart cu totul si inelul de blocare si ocularul. Si ca sa blochezi ocularul, probabil trebuie sa tii cu cealalta mana bucsa de focus. Ce nu inteleg e de ce au folosit filet cu mai multe inceputuri - probabil a fost preferata ideea de ajustare rapida.
Trebuie sa ma gandesc daca pot face asa ceva si care sa aiba lungime mica. La mine ar trebui sa nu depaseasca tot portocularul 23-25mm.
|
|
Sus |
|
|
zoth Membru
Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5771
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mar 2023 22:50 Download mesaj |
|
|
|
Da, filet cu mai multe inceputuri e esential si pentru focus si pentru reglaj dioptric ca sa-ti dai seama rapid incotro faci reglajul.
Am trecut prin experienta focusului pe filet normal si pe langa faptul ca dura foarte mult pana ajungeai unde trebuie, la schimbarea ocularului nu mai stiai incotro s-o iei. Frustrant.
Sistemul de mai sus are 32mm strans dar e asa mare pentru ca are si plaja de reglaj de 22mm. Pentru mai putin sunt sigur ca poate iesi mai mic.
_________________ Fujinon 10x50FMTR; TSky 70ED; TS 102SD; Vixen NA130SS |
|
Sus |
|
|
Erwin Moderator
Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9592
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Mar 2023 08:11 Download mesaj |
|
|
|
Port-ocularele click-lock Baader au un fel de "rulment" cu ace cilindrice în interior amplasați pe o bucșă specială (camă) care are mici adâncituri ca o roată dințată cu dinți foarte aplatizați, cred că au doar 2-3 zecimi aceste adâncituri unde stau acele când ocularul este destrâns. Când învârți inelul, acele sunt împinse spre centru. S-ar putea să fie și o piesă elastică acolo pentru că strângerea este lină. S-ar putea să fie dificil de realizat în regim de amator cu scule de bază (strung, freză manuale) dar merge pe un CNC.
Este și problema port-ocularelor pe care le-am făcut eu pentru binoclul TZK 10x80 ca să pot monta oculare normale de 1.25". Am unul care a ieșit larg și ocularul se apleacă, așa că se pierde și colimarea cu ocazia asta. Fie îl voi reface, fie voi inventa ceva ca să rezolv problema elegant. Din păcate nu prea am spațiu unde să introduc alte elemente, poate doar un inel subțire. Primul l-am făcut copiind focalizatorul original care are filet cu 4 începuturi pe corpul port-ocularului.
|
237.58 kb |
de 2123 ori |
|
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|