Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m45-concurs.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224575
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Panorama Berlin 8x30 Weitwinkel


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Oct 2018 15:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Panorama Berlin 8x30 Weitwinkel
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Panorama Berlin 8x30 Weitwinkel

1-PREZENTARE GENERALA
Un binoclu destul de rar, dat fiind ciudata sa migratie intre Germania estica si cea vestica a anilor 70. Practic acelasi Deltrintem, fara nici o alta modificare cu exceptia denumirii si in unele cazuri a ornamentului din axa centrala partea fata.

Date tehnice:
Model: 8x30 porro
Factor marire: 8x
Diametru obiective: 30mm
Prisme: BaK4
Acoperiri: Multi Coated de culoare albastru mov destul de dense
Camp: 8,5 grade (150m/1000m)
Material suprafata: metal acoperit partial cu piele sintetica.
Sistem de prindere pe trepied: Nu
Greutate: 532 g (impreuna cu cureaua de sustinere, respectiv 521 g fara)



2- ISTORIC
Din motive pe care nu le cunosc, in perioada anilor 72-74 , Carl Zeiss Jena din Germania Democrata fabrica o serie de binocluri Deltrintem 8x30 rebranduite “Panorama Berlin 8x30 Weitwinkel” pentru Germania Federala. Si acest lucru se facea oficial. Pe respectivele binocluri scria “Made in Germany” pe ornamentul din spate al axei centrale si serialul specific cu 7 cifre pe ornamentul din fata al acelesi axe. Dupa 75-76, acelasi model (unii mentioneaza restrictii impuse Germaniei Democrate) a fost in contiunare “exportat” cativa ani, dar sub forma de piese, separate, tot originale Deltrintem si doar asamblate in Germania Federala. Pe acestea din urma scria tot “Made in Germany” doar ca pe ornamentul din fata nu mai exista serialul, iar forma acestuia era cilindrica si nu tronconica.
3- MECANICA
Mecanica este identica cu cea de la Deltrintem. Totul superb lucrat. Modelul ajuns la mine fiind intr-o conditie “proaspat iesit din fabrica” si care in mod cert a fost depozitat in niste conditii mai mult decat deosebite.
4- OPTICA
Optica este la randul ei originala Deltrintem, cu acoperiri intacte, noi, datorate in mod cert, cum ziceam mai sus, bunei si corectei depozitari. Este probabil senzatia cea mai placuta, similara cu cea “originala” a cumparatorului la prima mana a unui binoclu CZJ din acei ani, un binoclu bijuterie a vremii, nou, cu performante superbe.
5- TESTE
A fost comparat cu binocluri avand sticla ED cum ar fi Opticron 10x42, Lacerta Extreme 10x50 si fara ED respectiv Minox 10x42 si Lacerta Elite 10x43. Micutul se tine foarte , foarte aproape de contrastul, rezolutia si lumina binoclurilor cu stica ED, si chiar si mai aproape de Minox desi tenta de galben specifica nu este in favoarea sa. Foarte interesant fenomenul “tint galben”. Privind aceeasi tinta puternic luminata, micutul si batranul CZJ iti oferea o privire relaxanta si placuta in timp de Minoxul, accentua obositor contrastul intre zonele puternic luminata si cele mai putin luminate , obosind ochiul. Detaliile insa erau mai vizibile pe CZ decat pe Minox din aceasta cauza. Interesanta a fost si compararea cu Lacerta Elite 10x43 unde CZJ –ul s-a tinut din nou extrem de aproape de mai tanarul competitor, fiind acolo langa el la foarte foarte mica distanta in spate. Aceeasi problema interesanta vis a vis de vizualizarea in lumina puternica si contrastanta. Practic daca cineva m-ar intreba ce binoclu sa folosesca pe timp insorit, in conditiile in care se doreste vizualizare prin binoclu timp indelungat, necesar de detalii cat mai bine definite si minim de efort fizic, eu as recomanda acest tip de binoclu Deltrintem 8x30. Si daca senzatia ca lumina si contrastul sunt ceva mai mici din cauza tintului galben va produce o vaga panica privitor la conditiile diurne si noapte, nu intrati in panica, acest tint nu va afecta luminozitatea in aceste conditii.
Bunicii nostri proiectau si executau binoclurile avand concepte total diferite de cele din ziua de azi. Un binoclu era de preferat sa nu oboseasca ochii chiar daca “aberatia cromatica” intra in ecuatie, campuri foarte mari chiar daca zona de neclar era ceva mai mare, robustete chiar daca aceasta marea putin greutatea , toate pentru a usura parca utilizarea acestui echipament (oare nu cumva binoclurile au fost mult mai mult folosite in viata de zi cu zi in perioada bunicilor/strabunicilor?). In ziua de azi vrem lumina , contrast si cromatica cat mai bune astfel incat unele binocluri devin chiar periculoase pentru retina noastra. Dorim campuri cu zone de clar extinse pana la marginea lor chiar daca asta mareste enorm pretul (facand inaccesibil cateodata binoclul) si chiar daca in mod normal, nimeni nu ar trebui sa priveasca piezis prin aceasta zona. O dilema, complicand in contiunare conceptul de “binoclu ideal”, si generand in final o goana continua dupa himera “perfectiunea tehnica”, in defavoarea utilizarii intense a respectivului echipament. Probabil devenim prea tehnici sa mai avem timp pentru a ne umple sufletul de frumos?
Pe de alta parte Panaorama Berlin depaseste de la mare distanta competitorii sai prin campul foarte mare, chiar daca asta inseamna o zona de neclaritate mai mare undeva la 23-24% din camp. Alte vremuri , alte concepte.
6- CONCLUZII
Nu pot sa nu recunosc (desi 8x30 nu este combinatia mea favorita) ca acest tip de binoclu, si vorbim nu numai de CZJ 8x30 ci de majoritatea binoclurilor avand forma si structura asemanatoare cu acesta, este dupa mine cel mai reusit tip de binoclu al tuturor timpurilor. Este optimul caracteristicilor unui binoclu comprimat intr-un singur produs. Este ATB-ul parintilor si bunicilor nostri, aparut daca vreti cu mult inaintea inventarii termenului. Este si motivul pentru care CZJ 8x30 a fost fabricat fara modificari timp de 70 de ani fara intrerupere. Si in pofida aparitiei unor concepte mai moderne si chiar tehnologii mai performante, el inca tine ritmul luptandu-se in continuare cu exemplare roof sau porro moderne.
Pretul unui astfel de binoclu, azi la second hand nu ar trebuie sa depaseasca 40-50 Euro.
Un binoclu de foarte buna calitate, recomandat cu multa caldura in gama 8x30.



pano8x30mic.jpg
 Descriere:
Un binoclu de foarte buna calitate, recomandat cu multa caldura in gama 8x30
 Marime fisier:  1.33 MB
 Vizualizat:  de 3844 ori

pano8x30mic.jpg


Sus
Daniel Simion
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Ian 2012
Mesaje: 408




MesajTrimis: 06 Oct 2018 22:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca de obicei, un review impecabil. Caut de mult timp un 8X30 bun, daca vreti sa-l vindeti va rog sa ma anuntati. Am privit recent printr-un Leitz Weltzar Binuxit 8x30 si mi s-a parut un binoclu foarte reusit, dar nu era de vanzare. O seara buna!
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 09 Oct 2018 08:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citisem undeva ca brand-ul Zeiss a fost disputat o buna bucata de vreme intre cei din Germania de Est si cei din Vest. In primii ani dupa razboi nu a fost cazul - atat esticii cat si vesticii se asteptau la o reunire a tarilor, respectiv opticienii la o reunire a firmei Smile . Cand a devenit clar faptul ca nu or sa redevina o singura tara (respectiv o singura firma) prea curand, au inceput disputele.

Dupa ce fabrica din Jena a pierdut dreptul de a folosi brand-ul Zeiss in Germania de Vest, Dekarem/Jenoptem 10x50 a fost vandut acolo ca M10x50 'Aus Jena', fara numele Carl Zeiss pe el. Sa fie oare ceva similar cu numele asta?

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Oct 2018 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Oricum a fost ceva ... toate fiind in ultima instanta diverse "incalcari" ale protocoalelor impuse fabricilor de binocluri mai ales prin prisma considerarii acestui echipament ca fiind militar. Multe exemple, din cele mai indepartate timpuri, nu numai la CZ.
"Aus Jena" a fost o emisie ca lui CZJ in America de nord in special. Disputa brandului CZ cred ca a fost rezolvata prin Carl Zeiss respectiv Carl Zeiss Jena, denumiri care au rezistat fara probleme in timpul scindarii germaniei. Parerea mea, este ca nemtii fie ei democrati fie ei federali incercau sa mentina relatii cat mai bune intre ei, in pofida situatiei sau interdictiilor de atunci.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Oct 2022 13:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si daca federalii din Berlin importau Deltrintem-ul lui Jena, de ce nu ar fi facut asta si cei din Munchen ? Astfel asa cum atrageam atentia mai sus, dupa anii 76 serii de binocluri erau "importate", cel mai probabil piese, fara serial si distribuite sub o forma oarecare in RFG. Aici suntem in posesia unui astfel de exemplar, probabil distribuit cu prilejul unei ocazii speciale, pentru o mare editura de reviste foto a vremii numita Foto Schaja. Exemplarul a ajuns la mine in conditii impecabile, ca scos din fabrica, dovada ca primitorul efectiv nu l-a folosit deloc si cel mai probabil urmasii l-au scos la vanzare mult mai tarziu. Practic un Deltrintem impecabil lucrat.


FotoSchajaMic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  952.99 kb
 Vizualizat:  de 1026 ori

FotoSchajaMic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact