Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
25350472641_cbba2046d7_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Adaus la -Formula lui Fresnel-


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
gheorghe adrian
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2008
Mesaje: 446



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 31 Aug 2022 08:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Adaus la -Formula lui Fresnel-
Raspunde cu citat (quote)

Dl Iacob
Se vede inca o data ca vorbim limbaje diferite. Imi pare ca dv sunteti obijnuit sa folositi un limbaj elevat, filozofic si informatic, din care nu inteleg nimic. Postez acum cateva extrase de pe net in care se dau niste dimensiuni ale unor termeni din ecuatia de camp, ca sa intelegeti ce am cerut. L-am rugat chiar si pe dl Sfetcu, care a scris o intrega bublioteca de fizica si filozofie, sa imi dea dimensiunile termenilor din ecuatia de camp. Si dumnealui mi-a dat doar lista cu termenii din ecuatia de camp. Dar m-am rugat si de profesorii marcanti, foarte versati, foarte dibaci, foarte talentati, care au filmulete cu definirea si calculul tensorilor, in care insira vagoane de hieroglife. Dar niciunul, nu a putut sa imi dea dimensiunile fizice (in unitati fundamentale, in LMT) ale termenilor din ecuatia de camp.
In cele gasite de mine, am fost surprins sa vad ca constanta cosmologica a lui Einstein K este invers de newton, adica invers de forta F^-1=N^-1.
Fiindca in teoria mea, in sistemul bidimensional forta apare ca viteza la puterea a patra F=v^4=L^4/T^4. Iar G-ul am demonstrat ca este adimensional. Ce ma deranjeaza in continuare este ca nu am gasit dimensiunile fizice ale lui Tmiu,niu si ale lui g(miu,niu). Daca se spune ca Gmiu,niu, din partea stanga, este densitate volumica de eneregie, inseamna ca este presiune. Si deci toti termenii ecuatiei ar trebui sa fie presiuni. Si daca er mare si lamda mare, sunt arii reciproce, adica invers de suprafete, cu dimensiunea L^-2, pentru ca temenii sa fie presiuni trebuie ca g(miu,niu) = tensorul metric, sa fie forta=v^4. Iar Tmiu,niu din partea dreapta ar trebui sa fie produsul forta ori presiune Tmiu,niu=F,p=N^2/m^2. Si atunci forta (V^4) de la Tmiu,niu se simplifica cu forta (c^4) de la numitorul lui K. Dar treaba ramane incurcata in continuare. Fiindca se spune ca termenii din ecuatia de camp ar avea dimensiunea ariilor (suprafeteor) reciproce, ar fi L^-2. Asta ar insemna ca g(miu,niu) sa fie adimensional. Iar Tmiu,niu, sa fie doar presiune (N/m^2). Si atunci Gmiu,niu din stanga ce mai este. Se vede ca este o balbaiala dubioasa, care imi pare ca ascunde neomogenitatea dimensionala a ecuatiei de camp. Vad ca nu imi permite sa postez pagina cu extrasele de pe internet. am sa incerc sa fac alta postare numai cu formulele de pe net.

_________________
omnis movis est que omnis motorus est
Sus
gheorghe adrian
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2008
Mesaje: 446



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 31 Aug 2022 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Adaus la -Formula lui Fresnel-
Raspunde cu citat (quote)

PS Am incercat sa postez pagina cu extrase de pe net. Dar nu ma lasa sa le postez. Si fara extrasele astea din pagini oficiale, cred ca nu pot sa demonstrez nimic si nu se intelege nimic. Nu stiu de ce face chestia asta. Ce gresesc?
_________________
omnis movis est que omnis motorus est
Sus
gheorghe adrian
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2008
Mesaje: 446



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 31 Aug 2022 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Adaus la -Formula lui Fresnel-
Raspunde cu citat (quote)

Citat:

În relativitatea generală, tensorul energie-impuls este studiat în contextul ecuațiilor de câmp Einstein, care sunt adesea scrise de forma;
{\displaystyle R_{\mu \nu }-{\tfrac {1}{2}}R\,g_{\mu \nu }+\Lambda g_{\mu \nu }={8\pi G \over c^{4}}T_{\mu \nu },}
unde Rμν este tensorul Ricci, R este scalarul Ricci (contracția tensorială⁠(d) a tensorului Ricci), gμν este tensorul metric, Λ este constanta cosmologică (neglijabilă la scara unei galaxii sau mai mică) și G este constanta gravitațională universală.
În analiza dimensională , tensorul energie-impuls este omogen cu o densitate de energie (volum) , adică produsul unei densități de impuls cu o viteză .
În Sistemul Internațional de Unități , unitatea sa este joul pe metru cub ( J m −3 ), o unitate derivată din energia volumică:
1 J · m –3 = 1 kg · m –1 · s –2 .
În relativitatea generală, tensorul tensiunii este studiat în contextul ecuațiilor câmpului Einstein, care sunt adesea scrise ca:
Gmiu,niu=K.Tmiu,niu ;Notat κ , este dat de κ =8π G/c 4
, Unde G este constanta gravitațională a lui Newton și c este viteza luminii în vid .
Merită κ ≈ 2.0766 · 10 -43 m · J −1 (sau N −1 ), în sistemul internațional al unităților SI . G constanta gravitațională (aproximativ 6.673 84 x 10 -11 m cu 3 kg și -1 s -2 ), c viteza luminii (exact 299 792 458 m s -1 , prin definiție), iar tensorul energie-impuls , dat în J / m 3 în SI . 8π Constant G / c 4 = κ este constanta gravitațională a lui Einstein , care este de aproximativ 2 x 10 -43 m / J . Prin urmare, dimensiunea întregii ecuații este inversa unei lungimi pătrate, la fel ca și dimensiunea lui Λ. T _ {{\ mu \ nu}} The Einstein gravitational constant is defined as[6][7]
{\displaystyle \kappa ={\frac {8\pi G}{c^{4}}}\approx 2.077\times 10^{-43}\,{\textrm {N}}^{-1},} where G is the Newtonian constant of gravitation and c is the speed of light in vacuum. {\displaystyle T_{\mu \nu }^{\mathrm {(vac)} }=-{\frac {\Lambda }{\kappa }}g_{\mu \nu }\,.}
This tensor describes a vacuum state with an energy density ρvac and isotropic pressure pvac that are fixed constants and given by
{\displaystyle \rho _{\mathrm {vac} }=-p_{\mathrm {vac} }={\frac {\Lambda }{\kappa }},}
where it is assumed that Λ has SI unit m−2 and κ is defined as above.

_________________
omnis movis est que omnis motorus est
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3987



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 31 Aug 2022 11:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Adaus la -Formula lui Fresnel-
Raspunde cu citat (quote)

gheorghe adrian a scris:
PS Am incercat sa postez pagina cu extrase de pe net. Dar nu ma lasa sa le postez. Si fara extrasele astea din pagini oficiale, cred ca nu pot sa demonstrez nimic si nu se intelege nimic. Nu stiu de ce face chestia asta. Ce gresesc?

Este un editor destul de simplu, probabil ca atat poate si nu permite inserarea de "extrase de pe net". Poti sa pui link-ul catre pagina de pe internet si va intra acolo cine este interesat.
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 31 Aug 2022 17:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Domnule Gheorghe,
Spatiul fizic, spatiul real nu este un continuum, nu este un sir neintrerupt de puncte, un sir neintrerupt de locatii, spatiul real se relava ca fiind un numar nelimitat dar finit de locatii, de repere distincte.
Exemplu: sa zicem ca pe un traseu absolut linear ar avea loc o deplasare incepand din punctul A spre un alt punct oarecare B.
Trecerea dintr-un punct distinct in alt punct distinct se poate realizeaza doar prin trecerea printr-un numar nelimitat, infinit de alte puncte distincte, fiecare trecere prin astfel de puncte distincte inseamnand eveniment distinct cu durata zero, practic un non-sens.
Cum rezolva spatiul fizic aceasta dilema?
Un eveniment real este un reper relevat, remarcat, observat prin durata de viata diferita de zero si finita, volum in care are loc acest eveniment diferit de zero si finit etc.
Ideia de mediu absolut omogen este lipsita de sens, imposibilitatea de a face o diferentiere este echivalenta cu imposibilitatea de a face o constatare reala, inclusiv aceea de a declara omogenitatea absoluta pe care in fapt nici nu ai constatat-o.
Ca sa faci o constatare reala ai nevoie de neomogenitate si implicit de densitate, mai precis de o relatie fizica aplicata intr-un spatiu diferit de zero dar finit, pe o durata diferita de zero dar finita, o relatie existenta intre parametri fizici, variabile aparent distincte dar dependente una fata de alta, cum ar fi volumul si timpul spre exemplu.
Sa facem un exercitiu imaginar, sa inchipuim ca avem o forta cu valoare diferita de zero. Daca aceasta forta ar fi distribuita intr-un singur punct, presiunea pe acel punct ar fi infinita, practic anuland si ideia de forta. Daca aceasta forta ar fi distribuita unei suprafete diferita de zero, practic ar fi distribuita unui numar infinit de puncte, forta pe fiecare punct in parte ar fi nula, anulam ideia de presiune si implicit de forta.
Necesitatea unei relatii fizice intre forta, suprafata si presiune este practic obligatorie, scoaterea din contextul relatiei a oricarui parametru fizic distruge insasi ideia de existenta reala a acelui parametru.
Mai in gluma mai in serios, dumneavoastra doriti sa eliminati relatiile de rudenie dintre parametrii fizici si implicit ideia de constatare pe baza de relatie, de mesaj, de informare.
Aceste relatii exista, isi modifica sistematic granitele dand nastere la ceea ce noi numim deplasare, viteza de deplasare si o gramada de alti parametrii, alte relatii etc.
Ideia principala este ca nu avem voie sa judecam un parametru fizic in afara relatiilor de interdependenta care l-au consacrat.
Disectia la infinit omoara mesajul si implicit ADEVARUL.
Citat:
Se vede inca o data ca vorbim limbaje diferite. Imi pare ca dv sunteti obijnuit sa folositi un limbaj elevat, filozofic si informatic, din care nu inteleg nimic.

Am vorbit si concret, de existenta obligatorie a unor traiectorii, volume etc, spatiul fizic fiind practic "o retea neuronala" dificil de inteles, nu e facil sa intelegi cum aceste relatii fizice se intretes atat pe orizontala cat si pe verticala, adica pe niveluri din ce in ce mai elevate, mai complexe si totusi integrate intre ele.
Sa pui intelegerea acestui sofisticat spatiu fizic doar in carca unei relatii matematice este ca si cand l-ai discredita.
Sus
gheorghe adrian
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2008
Mesaje: 446



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 01 Sep 2022 10:15 Download mesaj
Titlul subiectului: Adaus la -Formula lui Fresnel-
Raspunde cu citat (quote)

Dl Iacob.
Fiecare vorbeste de ale lui. Dv imi spuneti de discontinuitatea spatiului fizic. Sunt convins de acest lucru. fiindca, dupa judecata mea, nu ar fi posibila miscarea, translatia, lunecarea corpurilor prin spatiul fizic. Dar tot dupa judecata mea, imi pare ca spatiul fizic este atat de fin granulat, incat se poate spune foarte bine ca este cvasicontinuu, ca un fluid perfect, incompresibil, inponderal neinertial, necoeziv si inelastic, nestructurat dinamic si absolut insesizabil. Dar este cerut de logica formulelor. Insa nu de asta discutam. Eu vroiam sa afluu doar dimensiunile fizice ale termenilor din ecuatia de camp, ca sa pot sa stabilesc prin analiza dimensionala, daca este ecuatie fizica sau metafizica. Am rasfoit zeci de pagini pe net sa gasesc dimensiunile fizice ale termenilor din acea ecuatie. Cu greu am gasit, ici si colo, cate o fraza cu referire la dimensiunile fizice ale termenilor din ecuatie. Si ca sa va dovedesc cautarile mele, am incercat sa le postez. Si la fiecare incercare imi albea fereastra de mesaj. Atunci m-am gandit ca o fi prea mare postarea, de nu o trimite. Si am incercat sa o trimit prin mesajul privat. Acolo mi-a spus ca mesajul a fost trimis. Dar am vazut, cu mirare, ca o postat pagina cu extrasele de pe net, in format de citat. Sper ca din aceasta postare sa intelegeti la ce ma refeream in postarea anterioara. In aceste extrase sunt si niste fraze care ma incurca si ma deruteaza tare. Aici spune asa: In relativitatea generala, tensorul tensiunii este studiat in contextul ecuatiilor campului Einstein, care sunt adesea scrise ca: Gmiu,niu=K.Tmiu,niu; Notat K. este dat de; K=8.pi.G/c^4. Din care am inteles ca tensorul energie impuls este Gmiu,niu. Dar in fraza aceasta gasita astazi spune ca: G din stanga este o marime care descrie curbura spatiu-timpului. In dreapta este ceeace creeaza aceasta curbura spatiu-timp:
Tensorul energie-impuls T. Daca este adevarat ce spune aici, inseamna ca este o ecuatie de arii reciproce (L^-2). dar atunci inseamna ca tensorul metric gmiu,niu este un adimensional. Si asta ma trimite la ideea unui amic, ca toti tensorii sunt doar niste abstractiuni geometrice, niste constructe adimensionale fizic. Am crezut la un moment dat ca dumneavoastra sunteti expert in vectori si tensori si in consecinta ati putea sa lamuriti, fara nici o urma de indoiala, semnificatia fizica a termenilor din ecuatia de camp.

_________________
omnis movis est que omnis motorus est
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 01 Sep 2022 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Geometrice sau analitice, toate sunt abstractiuni si implicit metafizica.
Spatiul real, spatiul fizic nu admite ideia de egalitate perfecta.
Citat:
Dv imi spuneti de discontinuitatea spatiului fizic. Sunt convins de acest lucru. fiindca, dupa judecata mea, nu ar fi posibila miscarea, translatia, lunecarea corpurilor prin spatiul fizic. Dar tot dupa judecata mea, imi pare ca spatiul fizic este atat de fin granulat, incat se poate spune foarte bine ca este cvasicontinuu, ca un fluid perfect, incompresibil, inponderal neinertial, necoeziv si inelastic, nestructurat dinamic si absolut insesizabil.

Da, este un fluid, incompresibil, neinertial, sunt multi oameni de stiinta care au admis acest lucru, ideia de finete e ok, numai ca acele "granule" sunt ca picaturile de apa, niciuna nu seamana identic cu cealalta si "colac peste pupaza" mai sunt si in relatii fizice de vecinatate.
Relatiile fizice de vecinatate sunt de inegalitate si actioneaza ca operatii de evaluare prin aproximare, altfel spus, aceste relatii scot in evidenta diverse VARIABILE.
Vitezele de deplasare, apropiate sau nu de viteza maxima admisa, sunt diferite de la un caz la altul si de la un moment sau altul, practic sunt variabile, salturile de la o valoare la alta coincide de fiecare data si cu o minima schimbare de directie si de ce nu, ca si cand aceste puncte s-ar departa/apropia sitematic unul fata de celalalt fara a se ciocnii niciodata, un fel de dilatare/contractare a spatiului, nota bene Einstein.
Exemplu: se afirma ca fotonii circula cu viteza luminii, parte adevarat, in realitate viteza de deplasare tinde spre o valoare maxima si difera atat de la un moment la altul al unui foton cat si intre fotoni, practic avem de a face cu o variabila.
Inscrise in relatii, aceste variabile (dimensiuni) par sa se "hraneasca una din cealalta", ca si cand ar avea o natura comuna, totul ar fi exponentul unei dimensiuni comune, practic a unei adimensiuni.
Citat:
In dreapta este ceeace creeaza aceasta curbura spatiu-timp:

Toate "curburile" sunt schimbari de directie repetate, din a caror insiruire rezulta relatiile fizice, nu intamplator, fiecarui corp asociindu-se o unda, in fapt si acea unda fiind o insiruire de schimbari de directie,
Fara aceste schimbari de directie spatiul nu ar exista deloc, geometria si implicit schimbarile insiruite de directie genereaza delay-uri, genereaza fluidul amintit de dumneavoatra, fluidul temporal.
Citat:
Am crezut la un moment dat ca dumneavoastra sunteti expert in vectori

Asa cum am aratat anterior, insemnatatea unui vector este data numai de existenta sa intr-o relatie fizica, de aproximare desigur, vectorul fiind un mijloc de aproximare, un abstract.
La fiecare schimbare de directie spatiul fizic scoate in evidenta puncte reprezentate de originea si varful vectorilor, toti vectorii au valori si directii diferite ca si cand, spatiul fizic ar reliefa o densitate mai mare sau mai mica de puncte, hai sa le spunem acestor puncte "fine granule" dispersate inegal in timp si spatiu.
Sus
gheorghe adrian
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2008
Mesaje: 446



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 02 Sep 2022 10:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Adaus la -Formula lui Fresnel-
Raspunde cu citat (quote)

Dl Iacob
Din tot ce ati insirat dumneavoasra, am inteles doar fraza asta:
Citat:

Exemplu: se afirma ca fotonii circula cu viteza luminii, parte adevarat, in realitate viteza de deplasare tinde spre o valoare maxima si difera atat de la un moment la altul al unui foton cat si intre fotoni, practic avem de a face cu o variabila.

Si va spun ca nu sunt de acord cu ce spuneti aici. Eu sunt convins ca in vid fotonii au intotdeauna aceeasi viteza, viteza maxima c. Si niciodata un foton emis mai tarziu nu o sa ajunga din urma fotonul emis mai devreme. Fotonii isi schimba viteza, in sensul micsorarii vitezei, doar cand trec prin medii cu densitate energetica mai mare decat a vidului. Si modificarea vitezei este data de indicele de refractie al mediului. Dar nu de asta era vorba. Se intampla aceeasi reciproca neintelegere. Eu nu inteleg nimic din teoria nimicului, pe care expuneti in permanenta. Si dumneavoastra nu intelegeti de fel ce v-am cerut. Vorbeam de dimensiunile fizice ale termenilor din ecuatia de camp, date in marimile fundamentale L,M,T sau in unitatile de masura (m, Kg, s). V-am dat si extrasele de pe net, ca sa intelegeti despre ce este vorba. Dar tot am ramas cu nelamuriri fiindca tot nu stiu in clar care sunt dimensiunile fizice ale tensorilor din ecuatia de camp; Gmiu,niu, gmiu,niu, si Tmiu,niu. Nu imi ramane altceva de facut, decat sa caut in continuare.

_________________
omnis movis est que omnis motorus est
Sus
IACOB DUMITRU
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Ian 2006
Mesaje: 2456

Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba


MesajTrimis: 03 Sep 2022 07:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Se intampla aceeasi reciproca neintelegere. Eu nu inteleg nimic din teoria nimicului, pe care expuneti in permanenta.

Profesionist vorbind, se numeste "teoria detaliilor", detalii ale spatiului fizic fara de care acesta nu ar exista. detalii care stabilesc diferenta obligatorie de la un loc la altul si de la un moment sau altul al oricarui mediu, detalii pe care dumneavoastra le ridiculizati cu stoicism, detalii ce dau sens si viata oricarei variabile, oricarei dimensiuni fizice adevarate, vero.
Citat:
Fotonii isi schimba viteza, in sensul micsorarii vitezei, doar cand trec prin medii cu densitate energetica mai mare decat a vidului. Si modificarea vitezei este data de indicele de refractie al mediului. Dar nu de asta era vorba.

Era vorba de variabila, data ca exemplu de intelegere a dimensiunii si anume viteza, omniprezenta integrata in existenta si implicit definirea oricarei alte variabile, oricarei alte dimensiuni.
Legea de baza a existentei si implicit a spatiului fizic, mediatizata si motivata in asa-zisa "teorie a detaliilor", este prezentata suficient de sugestiv in felul urmator:
Orice plan imaginat imparte orice mediu fizic, inclusiv Universul, in doua parti inegale.
Domnule Gheorghe, asa-zisul "vid" si oricare spatiu din Univers este un plin, este un full energetic.
In principiu, indicele de refractie a mediului este considerat o marime adimensionala, utilizat in calcule cu un grad de aproximare permisiv, acest mod de apreciere este benefic.
In detaliu, indicele de refractie este o variabila, ceea ce face ca implicit directia si viteza de deplasare (prin valorile instantanee) sa fie o variabila, planurile longitudinale si transversale devin variabile etc, desigur valorile abaterilor pot fi mici, dar ele nu au valoarea "nimicului", au valori ale pasului mic pus in slujba pasului mare.
Citat:
Dar tot am ramas cu nelamuriri fiindca tot nu stiu in clar care sunt dimensiunile fizice ale tensorilor din ecuatia de camp

Daca doriti sa aveti certitudinea unui raspuns, incercati cu inecuatii, de grade diferite, numai asa puteti avea acces la detaliile ce fac diferenta, sper sa nu luati acest sfat in sens metaforic, matematic vorbind, cat mai putina demagogie.
Citat:
Nu imi ramane altceva de facut, decat sa caut in continuare.

Excellent choice!
Munca mai multa, patima mai putina, succes!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5

Download topic
Pagina 5 din 5
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact