Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 229903 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2892 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Don |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
|
Mesaje noi |
|
Nu sunt mesaje noi |
|
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Tzeny Membru
Data inscrierii: 14 Ian 2021 Mesaje: 45
|
Trimis: 20 Iun 2022 23:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: Whirlpool Galaxy si vecinii |
|
|
|
Telescop: Skywatcher 150/750 Black Diamond
Telescop ghidaj: Orion 50/162
Montura: iOptron CEM25p
Camera: Full Spectrum Modified Nikon D5600 + Standard D5300
Camera ghidaj: Orion SSAG
Clasa Bortle: 5
Timp total de integrare: 11.4 hours / Total total de captura: 26.7 hours (trebuie sa scad timpul de expunere se pare 😕)
Rezolutie full: https://www.astrobin.com/ovywi4/
Informatile despre distanta si diametre le-am obtinut de pe site-ul NED https://ned.ipac.caltech.edu/
Descriere: |
|
Marime fisier: |
1.42 MB |
Vizualizat: |
de 1460 ori |
|
|
1.23 MB |
de 1460 ori |
|
|
1.17 MB |
de 1460 ori |
|
_________________ Cer senin! |
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2605
|
Trimis: 21 Iun 2022 12:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Arata grozav! Felicitari Andrei! Care a fost timpul de expunere (zici ca trebuie sa-l scazi) ?
_________________ Marius |
|
Sus |
|
|
Tzeny Membru
|
Trimis: 21 Iun 2022 14:22 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc!
180s, cred ca trebuie sa-l scad fiindca mi-au iesit foarte multe cadre miscate
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
|
Trimis: 21 Iun 2022 16:41 Download mesaj |
|
|
|
De unde vine problema? Montura CEM25 este buna, peste HEQ5 (tine 12Kg, lejer 6kg la poze)si faci si ghidaj. Poate nu e bine pusa in pol, sau nu-i echilibrata? Raportul rezolutiei intre sistemul foto si ghidaj este de 6,6, nu-i prea grozav, dar ar trebui sa mearga (unii recomanda sa fie cam de 3:1). Poti sa mai ajustezi parametrii in PHD ca sa fie mai sensibil la deplasarea stelei.
|
Sus |
|
|
Tzeny Membru
|
Trimis: 21 Iun 2022 23:14 Download mesaj |
|
|
|
Nu sunt sigur de unde vine problema. Poate este si modul in care e prinsa camera de ghidaj pe telescop. Si ea si aparatul sunt in fata, si nu stiu cat de ok e asta. Mi-am luat o tălpică noua si as vrea sa o prind cam pe la mijlocul telescopului, pe o bara prinsa intre cele 2 inele.
Am atasat o poza cu echipamentul asamblat.
Aveti cumva un ghid sau imi puteti spune ce parametrii sa schimb in PHD?
|
440.03 kb |
de 1372 ori |
|
|
Sus |
|
|
dmtr69 Moderator
|
Trimis: 22 Iun 2022 09:08 Download mesaj |
|
|
|
La tine este clar ca telescopul nu este echilibrat, are o tendinta de rotatie pentru ca greutatea camerei (+focuser) si luneta de ghidaj este pe aceeasi parte. Eu am adoptat pozitionarea camerei vazuta la Emil: focuserul+camera pe aceeasi parte cu sina de prindere (momentul fortei este mai mic). Pe partea cealalta a inelelor de prindere am pus o alta sina ( de fapt o fasie de tabla de Al, groasa de 5mm si lata de vreo 5cm) pe care este prins papucul de prindere a lunetei de ghidaj. Slabesti inelele de prindere a telescopului si rotesti telescopul pana gasesti punctul de echilibru. La mine centrul focuserului nu este chiar pe linia sinei de prindere (focuserul nu este simetric prin constructie, plus ca am si sistemul de autofocus montat pe el), dar important este doar echilibrul.
Eu am schimbat sina Vixen- i-am pus una de 32cm, ajuta si la rigidizarea tubului (minimizarea flexurii) si la gasirea punctului de fixare (si de echilibru) pe montura.
Greutatea focuserului+camera (eventual si roata de filtre) va fi mai mare decat a oglinzii primare, ceea ce va face ca punctul de echilibru si de prindere al telescopului sa fie apropape de focuser. Astfel camera va fi foarte aproape de capatul axului RA, unde este prins axul pentru contragreutati. Eu am pus un inel suplimentar pe tub (ca contragreutate), langa primara, ca sa mut punctul de echilibru spre aceasta.
Aceste probleme depind de excentricitatea camerei si a rotii de filtre ( la mine camera ASI este cilindrica si folosesc sertar de filtre, deci fara excentricitate).
**Acestea sunt problemele pe care le am cu CEM60, la CEM25P situatia se pare ca este chiar mai dificila (comparand imaginile lor), cred ca trebuie sa gasesti echilibrul focuser-camera-luneta ghidaj pe partea opusa sinei de prindere.
In ce priveste PHD-ul, in principiu poti sa scazi "miscarea minima" la 0,05, sa scazi expunerea la 1-1,5s, sa crestei agresiunea corectiei, sa cresti rata ghidajului ( are valori intre 0,1x-1x sideral rate). Sau cauta o camera cu pixeli mai mici (sau luneta cu focala mai mare). Poate te ajuta:
https://openphdguiding.org/PHD2_User_Guide.pdf
https://astrobackyard.com/phd2-guiding/
|
44.78 kb |
de 1352 ori |
|
|
307.04 kb |
de 1352 ori |
|
|
Sus |
|
|
Tzeny Membru
|
Trimis: 22 Iun 2022 22:53 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles, o sa incerc sa aplic aceste idei si cred ca vor ajuta mult. Va multumesc!
|
Sus |
|
|
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|