Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Meteor_30iul2020_0020~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224703
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Teste lunete de ghidaj


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Accesorii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2490



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 17 Apr 2022 16:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Teste lunete de ghidaj
Raspunde cu citat (quote)

Salut!

Inainte de testatea lunetelor o sa trec in revista cele trei sisteme de ghidaj (daca cineva cunoaste si alt sistem, il rog sa ma completeze) :
1.Cu lunete puse pe telescopul principal. In ceea ce priveste alegerea lunetei si a camerei ( rezultand o anumita rezolutie, "image scale" ), trebuie sa sa tina seama de raportul rezolutiei de ghidaj fata de rezolutia sistemului principal (telescop+ camera). Pe site-urile de astronomie este dezbatuta mult aceasta problema : https://www.cloudynights.com/topic/617386-...age-scale/
Raportul merge de la 1:10 la 1:3. Rezonabil ar fi la 1:5.
Unii recomanda sa se tina seama de seeing ( sa fie cam la jumatate din valoarea lui in arcsec/px). De exemplu daca ai seeing de 3", ghidajul sa-l ai la 1,5". Dar aceasta situatie nu este rezonabila, nu poti schimba setup-ul de ghidaj dupa ceva atat de variabil ca seeingul.
2.Cu OAG. In principiu ghidajul ar trebui sa fie mai bun (multi o sustin). Sunt rezolvate problemele de flexura diferentiala ce pot aparea la telescopele cu oglinda mobila, sau pur si simplu, indoirea tubului telescoapelor lungi sau flexura chiar in prinderea lunetei de ghidaj.
Toate bune si frumoase, nu-i asa? Exista insa un mare DAR- nu merge cu orice sistem optic (ai nevoie de un backfocus suficient). Daca mai ai si o roata de filtre, cu un newton s-ar putea sa nu mearga. Filtrele fiind dupa OAG, la schimbarea lor se schimba distanta de focalizare a camerei principale, dar nu si a celei de ghidaj, deci trebuie refocalizata si aceasta. Si cati au motor de focalizare a camerei de ghidaj? Va trebui sa il faci manual, utilizand un micro focuser helicoidal, la fata locului, uitandu-te la laptop. Eu am avut si o alta problema- camera de ghidaj-QHY5L-II are back focus de 17,5mm de la fereastra optica si nu puteam intra in focus. Aveam nevoie de o alta camera (ASI mini).
Si mai sunt doua probleme ale acestui sistem:
-fiind un sistem "off axis", rotatia campului va fi evidenta la o captura ce tine toata noaptea;
-cand pozezi in afara planului galactic (de exemplu acum, in sezonul galaxiilor), se intampla sa nu gasesti o stea potrivita pentru ghidaj (se intampla chiar si la lunetele de ghidaj). Iti poti mari sansele daca ai o camera cu senzor mare (Lodestar), dar va trebui si un OAG cu prisma mare.
O varianta a acestui sistem, dar fara OAG, este folosirea camerelor cu senzor dublu (SBIG).
3. Un sistem nou de ghidaj, ce foloseste "dichroic beam splitter": https://www.innovationsforesight.com/educa...rared-nir/
Desi arata ca un OAG, nu este "off axis" ci "on axis", foloseste acelasi FOV, dar in infrarosu. Fara indoiala, este inovativ. Dar nu si-l permite oricine si nu merge la orice telescop, ci doar la cele cu backfocus generos (RC).
Bun, acum sa revin la subiect. In anii in care m-am ocupat de acest hobby am facut multe "lunetici" din obiective de binoclu (50, 60, 70 si 80mm) sau din obiective de proiectie. La vizual, ca lunete de camp larg (potrivit destinatiei originale) sau "findere", cu o magnificatie de x10-x15, erau bunicele, cu greu puteai descoperi defectele (mai ales daca si ochii au inceput sa aiba defecte). Situatia se schimba daca pui o camera de ghidaj in locul ocularului. O sa-ti arate toate aberatiile obiectivului, cat de potrivit este pentru aceasta sarcina.
Am sa prezint testele(imagini capturata cu PHD2) facute cu cinci lunete/ obiective, poate vor fi de folos celor care vor sa foloseasca lunete de ghidaj. Din punct de vedere al calitatii imaginii (claritatii stelelor), in ordine descrescatoare:
1. Luneta de ghidaj ZWO 60/280. La F4,6 este putin avantajata fata de obiectivele de binoclu (majoritatea F4), in sensul ca aberatiile sunt diminuate. Claritatea este buna , mai buna am doar la "guider-ul" TS 50/200, dar nu este in acest test. Focuserul este helicoidal, cu rotirea camerei (simplu helix). Suruburile de centrare din inele sunt din plastic. Nu zgaraie luneta, dar nu am avut incredere in ele. Parasolarul aproape inexistent (2cm pana la obiectiv). Imbunatatiri: i-am pus inele fixe (turnate, cu balamale) si un parasolar cu incalzire dintr-o conserva metalica.
2.Luneta SkyWatcher 80/400. Este o luneta de uz general, atat vizual (ofera imagini frumoase de camp larg, cu aberatii cromatice mai reduse fata de refractoarele acromate cu aperturi mai mari) cat si pentru ghidaj (aici este in categoria "heavy weight" ). Pentru ai reduce greutatea si pentru o fixare mai sigura a camerei i-am scos focuserul si am prelungit-o cu tub PVC si focuser dublu-helix de 1,25" (greutate totala de 1,7Kg, cu inele fixe si sina). Ma gandeam sa o folosesc pentru ghidarea RC8-ului. Calitatea imaginii nu este departe de cea de la ZWO.
3.Luneta Opticon 70/400. O luneta ieftina, usoara, de calatorie (are rucsac si un trepied). Categoria "entry level" (eu am luat-o SH de pe forum). Obiectiv dublet spatiat, cu antireflex albastrui. I-am scos focuserul (plastic, 1,25") si i-am pus un mini focuser helicoidal (Baader) cu prelungitoarele si adaptarile de rigoare. Sina fixata direct pe luneta, fara inele. Prezinta putin astigmatism (poate ca era mai redus daca as fi colimat-o mai bine), dar cred ca este utilizabila. Poate si un filtru ar reduce din halo-uri.
4. Obiectiv binoclu Celestron 80/320 (de la un binoclu zoom decolimat). Nu am folosit conul port-obiectiv (greu de fixat si cred ca si taia din conul de lumina), ci am facut o luneta clasica cu focuser helicoidal. Ca luneta de camp larg este foarte buna (x10-x15 magnificatie). Sa te uiti la Calea Lactee cu ea este o placere. Insa cu camera prezinta un astigmatism evident. S-ar reduce daca as folosi o diafragma ce i-ar reduce apertura, dar daca pierd acest avantaj mai bine folosesc o luneta mai mica. Se poate folosi totusi la ghidaj daca aleg stele mai putin luminoase (cum de altfel si trebuie).
5. Orion 70/280. In descriere: "Orion 70mm Multi-Use Finder Scope - Guiding Scope - Rich Field Refractor". Ca finder sau RFT-merge. Dar ca luneta de ghidaj NU. Astigmatismul este pronuntat. Este putin redus daca lasi obiectivul in conul-port obiectiv , din cauza ca iesirea metalica cu filetul tipic binoclurilor, are efect de diafragma (ramane o apertura de cca 60mm). Astia au fost bani aruncati. Mai bine cautam un binoclu Celestron SH de 70mm.
Camera folosita pentru teste a fost QHY5L-IIm (varianta de la Astrolumina). Am observat ca este importanta si tratarea anti-reflex a ferestrei de intrare. Cand am am incercat cu camera Altair GP290M aveam niste halo-uri mai pronuntate in jurul stelelor (s-au redus prin folosirea ferestrei de la camera color).
Mai ramane sa postez si un cadru cu TS 50/200 (dar am GP290M pe ea) si cu vechiul finder 50/180 (8x50) transformat in guider (primul meu guider).
Daca mai are cineva experiente cu lunete de ghidaj (ma interesa cat de bun este guiderul TS de 80mm) sau alte obiective de binoclu, va rog sa ne impartasiti experienta.



ZWO_60_280_00001.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  87.75 kb
 Vizualizat:  de 2322 ori

ZWO_60_280_00001.jpg



SkyWatcher_80_400_00001.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  78.57 kb
 Vizualizat:  de 2322 ori

SkyWatcher_80_400_00001.jpg



Opticon_70_400_00001.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  50.3 kb
 Vizualizat:  de 2322 ori

Opticon_70_400_00001.jpg



Celestron_80_320_00003.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  102.12 kb
 Vizualizat:  de 2322 ori

Celestron_80_320_00003.jpg



Orion_70_280_qhy_00001.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  97.01 kb
 Vizualizat:  de 2322 ori

Orion_70_280_qhy_00001.jpg



_________________
Marius
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2401



Localitate: Braila

MesajTrimis: 17 Apr 2022 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesant topicul despre lunete de ghidaj si sisteme de ghidaj. Smile

Eu folosesc prima varianta, cea cu luneta de ghidaj, construita cu un obiectiv de binoclu de 50mm f/4, la care am atasat camera Meade DSI I Color si furnizeaza imagini relativ bune, cu stele rotunde, fara astigmatism , doar putin cromatism si ceva sfericitate, dar care nu deranjeaza cu camera Meade, care are dimensiunea pixelilor mare, de 9 x 7 microni. Smile

Luneta o montez fie pe reflectorul de 114mm, ca in imaginea de mai jos, caz in care raportul de ghidaj ar fi de 1:4,5 , fie in paralel cu teleobiectivul foto Albinar cu focala de 200mm, caz in care raportul de ghidaj se apropie de 1:1 si in care pot mari expunerea la 4 minute sau mai mult.
Camera Meade DSI I desi nu a fost conceputa pentru ghidaj, ci pentru imagistica, este compatibila cu softul PHD2 si functioneaza bine, doar cate-odata softul se mai blocheaza si laptopul se restarteaza singur, probabil din cauza driverului camerei, in rest nu am alte probleme cu camera. Alta camera compatibila pentru ghidaj nu am, am incercat cu o camera web, Philips Toucam, modata pentru expuneri lungi dar nu stiu de ce PHD2 nu o controleaza cum trebuie, nu se vede nimic pe ecran, nicio stea. In schimb cu SharpCap merge de minune inclusiv la expuneri lungi.

Ghidajul merge cateoadata satisfacator, alteori mai prost, din cauza monturii care prezinta eroare periodica destul de mare pe care ghidajul o stapaneste cam greu, depinde si de vreme, daca mai bate si vantul graficul de ghidaj incepe sa capete varfuri mai mari si ascutite, iar stelele incep sa apara alungite pe cadrele camerei principale, mai depinde si de steaua aleasa, sa nu fie prea slab luminoasa dar nici prea stralucitoare, cate-odata PHD intrerupe ghidajul cand i se pare lui ca "telescopul se misca" desi de multe ori nu este asa, luneta de ghidaj fiind bine fixata, in inele de prindere metalice, pe suport metalic de inelele tubului telescopului.



20211104_205829.jpg
 Descriere:
Setup cu telescop reflector de 114/900mm, luneta de ghidaj cu obiectiv de binoclu de 50mm f/4 si camera Meade DSI I Color (indicate cu sageata rosie in imagine).
 Marime fisier:  469.55 kb
 Vizualizat:  de 2287 ori

20211104_205829.jpg



phd2.png
 Descriere:
PHD2 cu graficul de ghidaj si imaginea cu stele de la camera Meade folosita pentru ghidaj prin luneta cu obeictiv de binoclu de 50mm f/4.
 Marime fisier:  254.57 kb
 Vizualizat:  de 2287 ori

phd2.png



_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2490



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 18 Apr 2022 08:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Super! Lunetele facute din obiective de binoclu (din cele bunicele, cu antireflex albastru-verzui) au avut intr-adevar ceva cromatism sau sfericitate (stelele nu erau focalizate punctiform). Astigmatismul a aparut la obiectivul extra-large de 80mm (Celestron).
Am modat si eu camere Philips (chiar cu shimbare de senzor- monocrom), dar nu le-am incercat cu PHD. Are in meniu setari pentru COM port de control expunere? Dar fara activarea LE de ce nu se vad macar stelele mai luminoase? PHD-ul nu deschide meniul-driverul camerei pentru control expunere si castig?

_________________
Marius
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2669

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 18 Apr 2022 14:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

dmtr69 a scris:
Super! Lunetele facute din obiective de binoclu (din cele bunicele, cu antireflex albastru-verzui) au avut intr-adevar ceva cromatism sau sfericitate (stelele nu erau focalizate punctiform).


Îmi pare rău că nu locuiesc mai aproape de capitală . Îți dădeam să probezi un dublet lipit de 40-42 mm cu focală de 200 , de la un foarte vechi stereomicroscop Carl Zeiss . O piesă cu un cromatism rezidual foarte redus , nu știu dacă se datorează vreunei sticle speciale sau pur și simplu execuției precise și deschiderii reduse .

Din ce am aflat eu , există pe piață obiective și mai mari , din astea pentru microscoape stereo , am văzut de vânzare și cu sticle ED , dar prețurile sunt pe măsură .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2401



Localitate: Braila

MesajTrimis: 18 Apr 2022 14:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu cred ca m-am exprimat eu bine. Smile Camera merge pe modul normal in PHD, apar si setarile camerei daca dau clic pe butonul din partea de jos -mijloc a ferestrei softului, insa nu prea ma multumeste din cauza zgomotului cam mare si a sensibilitatii cam mici ,detectand stele cu magnitudinea de pana la 5. Banuiesc ca face stacking dintr-un anumit numar de cadre ,depinzand de durata expunerii si de FPS, cu cat sunt mai mari cu atat mai multe cadre stackuieste softul, iar modul aceste nu este chiar bun fiindca prezinta mai mult zgomot decat in modul LE , de expunere lunga.
Insa in modul LE era problema principala , camera nu parea sa mearga deloc pe PHD2 , dar fiindca nu am nimerit eu bine setarile din portul COM-Serial.
Azi am mai testat-o din nou pe PHD2 si am facut incercari cu diverse configuratii de control al expunerii, Amp Off, pana ce am ajuns la configuratia din una dintre imaginile de ma jos si am vazut ca functioneaza camera. Insa daca softul nu "vede" macar ceva care sa semene a stea, mareste la maxim amplificarea camerei si in locul imaginii apar numai purici de la zgomotul camerei. Ramane de vazut cand se va imbuna vreme sa fac o proba intr-o seara senina si sa vad daca se merita sa folosesc aceasta camera pentru guiding. Smile



phd1 webcam1.png
 Descriere:
Conectarea camerei Philips Toucam, modata pentru expunere lunga, la softul PHD2 in modul "normal", " selectand modul "Windows WDM style webcam camera" in PHD.
 Marime fisier:  128.44 kb
 Vizualizat:  de 2212 ori

phd1 webcam1.png



phd webcam lx mode w dark.png
 Descriere:
Functionarea camerei in modul normal in PHD2.
 Marime fisier:  265.02 kb
 Vizualizat:  de 2212 ori

phd webcam lx mode w dark.png



phd webcam settings.png
 Descriere:
Setarile camerei, deschise din PHD.
 Marime fisier:  139.29 kb
 Vizualizat:  de 2212 ori

phd webcam settings.png



phd lx serial webcam.png
 Descriere:
Conectarea camerei in modul LX de expunere lunga la PHD2 (actionand si din comutatorul de pe camera in pozitia LX), selecatand modul "Long Exposure Serial webcam" din PHD.
 Marime fisier:  355.31 kb
 Vizualizat:  de 2212 ori

phd lx serial webcam.png



phd lx mode com settings.png
 Descriere:
Setarile Com- LE Serial, de comanda a expunerii camerei de catre PHD2. Camera este controlata prin intermediul unui circuit logic cu 2 porti logice SI-NU, comandat de laptop printr-un convertor USB-Serial.
 Marime fisier:  361.6 kb
 Vizualizat:  de 2212 ori

phd lx mode com settings.png



phd lx mode.png
 Descriere:
Functionarea camerei in modul LX (LE) de expunere lunga. Se observa ca imaginea apare mult mai luminoasa si surpaexpusa in modul LX decat in modul normal cu stacking de cadre.
 Marime fisier:  265.07 kb
 Vizualizat:  de 2212 ori

phd lx mode.png



_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Accesorii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact