Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_-_Zoom_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M27 - Dumbbell Nebula


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Astroclubul Bucuresti
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iun 2019
Mesaje: 138

Motto: We are made of star-stuff (Carl Sagan)

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Mar 2022 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului: M27 - Dumbbell Nebula
Raspunde cu citat (quote)

M27 (Dumbbell Nebula sau Nebuloasa Haltera) - nebuloasa usor observabila de catre astronomii amatori atat vizual cat si fotografic, poreclita "Haltera" datorita formei sale alungite si a celor doi lobi simetrici evidenti.
Deoarece e un obiect difuz relativ extins si stralucitor vizibil in directia constelatiei Vulpecula avand ca fundal campul aglomerat de stele al Caii Lactee, a fost observata in cursul secolului 18 de catre celebrul astronom Charles Messier si inclusa in catalogul sau de obiecte difuze.
Din punct de vedere fizic nebuloasa respectiva reprezinta stadiul final de evolutie al unei stele care si-a expulzat atmosfera in urma cu cateva zeci de mii de ani, in centrul sau fiind vizibila o stea pitica albastra ce ionizeaza materialul din jur suficient pentru ca acesta sa reemita energia primita sub forma de lumina vizibila, dezvaluind-si astfel structura observatorilor terestri.
Imaginea reprezinta o combinatie intre canalele de luminanta, rosu, verde, albastru si suplimentar in banda ingusta de emisie Balmer alfa a hidrogenului, semnal adaugat in banda rosie in cursul procesarii digitale a imaginii, datorita lungimii de unda specifice.
Culorile din imagine sunt reale, compozitia finala fiind in spectrul vizibil larg, exact cum ar fi percepute de ochiul unui observator antrenat printr-un telescop suficient de mare cat sa poata fi percepute culorile.
Se poate deosebi de asemenea coloritul real al populatiilor de stele din campul "aglomerat" din apropierea planului galactic.
Fotografia a fost realizata la observatorul personal Stardreams din Valenii de munte, utilizand telescopul personal Ritchey-Chretien de 20 cm diametru cu aplatizor de camp si camera impreuna cu filtrele super-performante imprumutate de la Astroclubul Bucuresti. Cadrele au fost obtinute in luna septembrie 2021 in cursul noptilor fara luna.

Autor : Radu Gherase

Imaginea se poate vedea la rezolutie maxima pe site-ul Astroclubului Bucuresti dar si pe site-ul autorului aici:
https://www.stardreamsobservatory.com/imag...inal/#main



M27_LHa-RGB-final copy.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.34 MB
 Vizualizat:  de 1979 ori

M27_LHa-RGB-final copy.jpg


Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 25 Mar 2022 12:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Arata bine. Dar am sa fac cateva observatii constructive (sper ca autorul sa nu se supere): poza este cam supra-intinsa (ca un autostretch in PI), fara control al stelelor si al detaliilor in nebuloasa. Ar fi bine ca stelele sa fie separate de nebuloasa, intinse doar putin, pentru ca acest camp saturat de stele "sa nu-ti ia ochii", preferabil ca luminantei sa-i fie aplicata o deconvolutie, pentru ca stelele par can difuze (i-ar face bine si detaliilor din nebuloasa). Nebuloasa sa fie intinsa in mod HDR, pentru a pastra detaliile din interior, apoi sa fie combinata cu imagiea cu stele.
Acestei nebuloase i-ar prinde bine cateva ore de OIII. Uite ce iese dintr-o combinatie HOO+OSC pentru stele: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=210896#210896

_________________
Marius
Sus
radug
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Iun 2012
Mesaje: 116

Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Mar 2022 20:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Multumesc pentru observatii.

Doar cateva precizari din partea mea:
Astrofotografia e si ea o arta, si aici e aplicata viziunea autorului.
In cazul meu, eu las sa treaca in mod deliberat tot semnalul RGB (inclusiv al stelelor) aproape nemodificat, pentru ca imi plac stelele, mai ales din campurile aglomerate cum ar fi cele din apropierea planului galactic.
Stiu ca sunt multi care prefera la nebuloase aproape exclusiv semnal in banda ingusta, sau sa proceseze/extraga din semnalul stelelor pentru a "evidentia" nebulozitatea. Unii extrag cu totul stelele din imagine, sau le reduc la nivel de hot-pixeli (fire de "nisip"). Oricum, taierea lor din imagine cu star mask e vizibila in majoritatea imaginilor tratate in acest fel (haloul care "imbraca" in mod natural - ca o proprietate fizica a luminii si a detectorului) stelele e practic "cropuit" brusc fara disparitie graduala in fundal. E treaba lor, dar eu nu lucrez asa. Parerea mea e ca stelele sunt parte integranta din cer si cel putin eu nu vreau sa le minimizez, ci vreau sa le integrez in ansamblul imaginii.
Puteam sa mai adaug semnal OIII, dar deocamdata nu am filtru, iar camera raspunde binisor in verde-albastru. De fapt, semnalul e acolo la o privire atenta.
Stelele pot parea mari, dar nu am facut stretching exagerat pe ele - dimensiunea celor stralucitoare raportata la marimea spike-urilor de difractie pare ok) si am aplicat deconvolutie. Poza la rezolutie maxima are totusi un sampling de 0.5"/pixel.
Am aplicat HDR pe imagine, dar discret. Asta pentru ca vreau sa fiu cat mai aproape de adevar in ceea ce priveste coloritul real si gradientul luminos. Cele mai multe exemple care din punctul meu de vedere reflecta un HDR aplicat exagerat sunt la nebuloasa din Orion, cand zona trapezului e redusa cu masca de luminozitate la o intensitate insignifianta, nebuloasa fiind prea "uniformizata". Au existat cazuri cand am procesat separat pe obiect, dar in general procesez direct pe imagine, astfel incat sa nu para ca obiectul "sare" cumva din imagine, asa cum se intampla deseori.
Dar, pana la urma, e chestiune de preferinte. Repet, eu nu am urmarit neaparat detalii fine in nebulozitate, ci o perspectiva mai de ansamblu.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 26 Mar 2022 09:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

OK, am inteles. Si eu cand fac poze pur RGB/OSC am stelele mai prezente, mai ales ca nu merge prea bine indepartarea lor cand sunt prea luminoase si au si raze de difractie, in cazul folosirii unui newton sau RC. Atunci cand ma concentrez asupra nebuloasei, tragand-o in banda ingusta, stelele trec pe locul doi, trag putine cadre RGB pentru ele, iar daca nu apuc sa fac captura asta (trebuie sa ai totusi seeing bun pentru stele), folosesc stelele albe de la captura Ha. Sunt nebuloase care arata demential fara stele, detaliile sunt parca accentuate (cum ar fi Rosette)
Tragand la 0,5arcsec/px este inevitabil sa ai stele mai difuze, ai trecut pragul de oversampling. De multe ori mie imi este greu sa trag la 1 arcsec/px (multe capturi au fost inutilizabile cand am avut HFR peste 3,5-4). Chiar ma gandesc sa incerc bin 2x2 la unele tinte.
In alta ordine de idei, cum te impaci cu RC8-ul? Ai avut probleme de colimare? Ai incercat cumva si un reducator dedicat (CCDT67 sau clona CCD47)? Eu ma gandeam sa folosesc FR/FF si FF de la refractor. RC8-ul meu inca nu sunt sigur daca este OK, in primul rand nu stiu daca distanta dintre oglinzi este optima. Am luat un ocular Ronchi, dar este mai greu de estimat paraleleismul liniilor de difractie cand te uiti la o stea si seeingul nu-i prea bun.

_________________
Marius
Sus
radug
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Iun 2012
Mesaje: 116

Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2022 01:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Da, RC-urile sunt greu de colimat.
Sau as putea reformula: sunt extrem de pretentioase la precizia colimarii intregului ansamblu optic, mai pretentioase decat alte design-uri datorita oglinzilor hiperbolice.
Eu am avut probleme la alinierea focuserului, a trebuit sa schimb focuserul din "stock" cu unul mai tzeapan: https://www.teleskop-express.de/shop/produ...5-mm.html. Credeam ca e o problema si cu colimarea oglinzilor dar n-a fost cazul, mi-a venit foarte bine colimat in aceasta privinta (luat SH de peste ocean, se pare ca precedentul detinator il colimase foarte bine). Oricum, am luat si flansa de prindere cu tilt, just in case. Am luat si colimatorul Howie Glatter, chiar acum mi-a ajuns pachetul dupa cateva luni de asteptare "la coada" - e backordered serios, e indispensabil pentru colimarea precisa a RC-urilor. Cat despre distantarea optima a oglinzilor, asta e cu adevarat o aventura si trebuie sa stii ce faci si sa ai scule pe masura. In general nu te atingi de telescop astfel incat sa modifici distanta intre oglinzi cu care a venit din fabrica.
Eu ma impac foarte bine si sunt foarte multumit de RC8-ul meu. E drept ca din lipsa de timp/lene nu am facut interventii majore gen curatare oglinzi si primara e usor prafuita in urma utilizarii (chiar daca are capac motorizat), dar altfel e brici. Din orice colt al imaginii in celalalt n-am variatie mai mare de 0.5" FWHM, adica de aproximativ un pixel la scara cu care lucrez cu camera QHY imprumutata de la Astroclubul Bucuresti la focala nativa, pe un camp de aproximativ 1 grad pe diagonala (cu corector de camp, evident, pentru ca RC-urile sufera de curbura de camp).
In general nu trag luminanta la bin 1x1 daca am seeing mediocru sau slab (FWHM>6 pixeli), sau selectez imaginile care au FWHM-ul mai mic de 6 pixeli, adica aproximativ 3 arcsecunde. Am destule seri in care am seeing bunicel in jur de 2 arcsecunde, iar rareori in nopti cu seeng exceptional 1,5-1,8 arcsecunde (seeing chiar prea bun pentru o montura chinezeasca NEQ6 ca a mea, fie ea si "tunata" Razz)
Am un CCDT67 pe care l-am testat pe RC de cateva ori dar am renuntat pentru ca aveam light leak (posibil datorita scurtarii prea mult a focalei), dar as mai incerca la un moment dat (nu l-am vandut inca) pentru ca distantarea nu cred ca era tocmai optima.
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 24 Sep 2011
Mesaje: 2482



Localitate: BUSTENI

MesajTrimis: 28 Mar 2022 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si eu i-am schimbat focuserul tot cu modelul ala. Si placa de tilt am luat. Pentru colimare am luat o luneta Takahashi (si la ea trebuie sa astepti). Totusi are ceva joc- focusarea se face prin culisarea ocularului, ce trebuie scos destul de mult, astfel si jocul creste. Si daca rotesti ocularul imaginea nu ramane pe loc. Deci are o folosinta limitata. Am urmat toate procedurile (alinierea spiderului cu reflexiile acestuia- trebuie dat jos tubul-diafragma de pe primara, verificarea cu un laser ca raza sa ajunga in centrul secundarei sa sa se intoarca in centrul colimatorului laser), dar cand am facut verificarea pe stele cu metoda DSI, aveam coma on-axis (inelele de difractie nu erau egal departate de centru), deci a trebuit sa umblu iar la primara. O sa mai fac teste intr-o seara cu Luna, nu vreau sa irosesc noptile bune. Poate se mai incalzeste putin, data trecuta erau -10 grade si mi-a intrat frigul la oase.
_________________
Marius
Sus
radug
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Iun 2012
Mesaje: 116

Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2022 13:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

da, daca n-ai colimator Howie Glatter trebuie scos spiderul la secundara, insa trebuie mare atentie cand il pui la loc sa ai referinta buna pentru distantarea dintre oglinzi (toleranta e insa de cativa mm, totusi). poate iti fac o vizita in primavara asta cu colimatorul meu... abia ce l-am primit, e in cutie inca.
Sus
radug
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Iun 2012
Mesaje: 116

Motto: "We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars"- Oscar Wilde

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2022 19:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

pardon, am vrut sa spun ca trebuie secundara scoasa de pe spider, daca se foloseste un laser de colimare "simplu": http://www.hnsky.org/RC_collimation.htm
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact