Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235033 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2758
|
Trimis: 12 Ian 2022 18:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: Seeing monitor- constructie DIY? |
|
|
|
Salut!
Si-a facut cineva, in regim "home made", un sistem de monitorizare a seeingului? Ma refer la sistemul fix, fara tracking, ce urmareste si masoara Polaris.
Am cautat pe internet si am gasit 3 asemenea sisteme: Cyclop (Alcor Systems), SM-2 si AiryLab. pentru ultimele doua preturile sunt de 1600 si respectiv 2600$. Ce contin: un obiectiv cu focala de 100mm, o camera GigE (Cyclope) sau USB (SM-2) si un soft dedicat care masoara FWHM. Desigur, unele mai au si sistem de incalzire a ferestrei, senzor de temperatura sau statie meteo.
De ce mi-ar place/ as avea nevoie de asa ceva? Ca sa evit instalarea setup-ului astrofoto (cabluri, telescop, laptop) in noptile cu seeing prost. Nu de putine ori am renuntat la sesiuni imediat ce-am incercat focalizarea pe stea.
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 12 Ian 2022 20:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da, e o jucarie interesanta. Insa costa totusi cat camera mea (ASI1600) si inghite 44mm din calea optica. Deci se poate folosi doar la un refractor sau RC, nu si la newton.
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Ian 2022 00:14 Download mesaj |
|
|
|
Mi se pare un proiect interesant de realizat la ATM si nu cred ca este nevoie de camera pretentioasa si nici sa coste atat de mult. Merita doar daca ai observator fix, altfel nu cred. Pur si simplu te uiti pe cer si vezi cu ochiul liber cat de tare scintileaza stelele. Daca ti se pare ca e seeing cat de cat poti confirma daca te uiti prin binoclu.
Eu am inceput mai demult sa fac unul mult mai simplu, pentru Soare, bazat doar pe o fotodioda PIN si un amplificator de instrumentatie, legat la un arduino micro cu afisaj. Va trebui sa-l reiau de unde am ramas.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 13 Ian 2022 11:33 Download mesaj |
|
|
|
dmtr69 a scris: | Da, e o jucarie interesanta. Insa costa totusi cat camera mea (ASI1600) si inghite 44mm din calea optica. Deci se poate folosi doar la un refractor sau RC, nu si la newton. |
Renunti la focuser, oricum nu prea ai nevoie de el ca totul e aproape fix.
Mi se pare cam scump un astfel de dispozitiv, o camera minimala, o miniluneta si putin soft n-are dece sa fie asa scump, nu-mi dau seama ce costuri ascunse sunt acolo de obtii 1-2000E, chiar daca mai adaugi un controler si niste senzori de temperatura sau incalzire.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 13 Ian 2022 12:29 Download mesaj |
|
|
|
@valy
Cred ca se vinde la kilogram . Sistemul Cyclope are 10Kg de aluminiu masiv (varianta micro Cyclope are 5Kg). Inteleg ca trebuie sa fie foarte solid si bine fixat pe un postament adecvat, ca sa faca fata intemperiilor pe munte, unde se afla si observatorul.
-Sistemul de optica adaptiva nu se foloseste pentru camera principala? Eu asa am inteles. In acest caz nu se poate renunta la focuser, chiar daca nu as schimba filtrul.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 13 Ian 2022 13:01 Download mesaj |
|
|
|
Intr-adevar daca este vorba despre un sistem remote, independent si rezistent la intemperii posibil ca pretul sa fie chiar mic.
Un astfel de proiect se preteaza la diy asa cum zicea si Erwin. Chiar ma gandeam sa fac un soft care sa evalueze seeingul insa aplicat pe sistemul princial, nu separat ca nu am observator, dar cine stie pe viitor ce va fi...
Sistemul respectiv se pune in fata camerei. Nu renunti chiar detot la focuser ca trebuie, dar sa ai unul mai low profile care sa permita adaugarea unui travel suplimentar de 44mm. Sau, vorba ta, un RC
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 13 Ian 2022 15:30 Download mesaj |
|
|
|
Soft-ul de la Cyclope este disponibil pe site-ul lor, insa nu merge decat cu camera GigE tip DMK (ImagingSource). PointGrey-ul nu este acceptat.
As incerca MetaGuide cu camera GigE de la fostul PointGrey. Insa actualizarea se face la 2 secunde si ei recomanda ca sistemul luneta-camera sa aiba o rezolutie de cca 0,5 arcsec/px (focala de vreo 1,5m) cu luneta de apertura de 3" sau mai mare.
Totusi, as putea sa-l fac pentru niste valori orientativ-comparative, folosind un obiectiv de 100-200mm sau o luneta finder-guider. Valorile nu vor corespunde cu seeingul real, insa daca am sa-mi notez valorile in diferite nopti, cu seeing bun sau rau, asa cum o sa-l vad si in setup-ul astrofoto, atunci aceste valori FWHM ar putea sa imi dea o idee la ce sa ma astept cand fac poze.
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 22 Feb 2022 18:43 Download mesaj |
|
|
|
Actualizare:
-Softul pentru SM-2 (descarcat de aici: https://www.sbscientific.com/products/new-...monitor-2/) se poate folosi daca dispui de o camera QHY5L-II M(am echivalentul de la Astrolumina). L-am testat pe timp de zi, vede camera si cadrele ruleaza. Dar camera mea este folosita intr-o luneta de ghidaj si mai este problema distantei intre PC si peretele unde trebuie montata luneta pentru monitorizare seeing, pentru a vedea Polaris. La 15m, trebuie sa folosesc trei repetoare USB, sau poate un convertor USB/GigE (nu stiu daca exista).
In fine, daca stau sa ma gandesc, eu nu am nevoie de aceeasi stea disponibila in camp, pentru analiza evolutiei seeingului pentru toata noaptea. Ar fi suficiente si cateva zeci de secunde ca steaua sa fie in camp, sa pot face o medie a seeingului la momentul respectiv. As putea relua masuratoarea mai tarziu pe alta stea. Luneta pot sa o pun pe balconul din sud, indreptata spre zenit si mi-ar ajunge 5m de cablu USB. Doar ca imi trebuie inca o camera QHY (ramane de vazut).
-Deocamdata voi folosi camera GigE de la PointGrey (BFLY-13H2), care statea degeaba (am folosit-o la capturi meteori, apoi am scos-o la vanzare, dar nu au fost doritori). Nu am problema lungimii cablului, dar nu este vazuta de softurile specializate.
-Softurile folosite. Am testat camera cu MetaGuide si cu PHD2 (in star profile ofera informatia FWHM). MetaGuide ofera doua valori in legatura FWHM-ul real: SFWHM ( 2 sec seeing fara aliniere) si AFWHM (aliniate si stivuite), care are si grafic de urmarire a evolutiei in timp. In PHD2, FWHM-ul se schimba la fiecare cadru, valorile pot fi foarte diferite daca camera are mai multe cadre pe secunda. Pentru o medie a masuratorii trebuie o expunere de cel putin o secunda.
-Obiectivele testate. Initial am vrut sa folosesc unul din obiectivele foto de 135mm F3,3. I-am facut adaptarea pentru 1,25" (mergea si pe varanta M42-T2-Cmount) si o menghina-port obiectiv (mult mai mare si mai greu decat camera). Testul pe timp de zi a aratat o imagine "soft" pana la F5,6. Deci prea "lent" si greu pentru un senzor mic. Plus ca trebuia si o carcasa mare (teava PVC).
A doua optiune a fost o luneta "finder" de 30mm (focala 120mm). Aveam 3-4 ce stateau nefolosite, asa ca am sacrificat fara remuscari una: am taiat-o si am facut un adaptor port barilet de 1,25". Am folosit pentru focalizare un port ocular cu focuser helicoidal de la Baader, dar apoi am renuntat la el (trebuia o teava-carcasa mai mare) si am facut focalizarea prin port obiectiv si contra piulita. Imagine era destul de clara ziua iar stelele suficient de punctiforme (este doar un acromat).
Intre timp a sosit si obiectivul cctv comandat (aproape 300lei). Variofocal de 5-100mm, C-mount, DC drive, F1,6 (tinand cont de diametrul obiectivului, la focala de 100mm nu putea fi decat F3,3). As fi preferat unul monofocal pentru o plaja de focalizare mai buna, dar erau prea scumpe. I-am facut modificarile necesare (am scos blocul de control iris si i-am modificat carcasa acestuia). Obiectivul s-a dovedit a fi cel mai clar ziua, dar pe stele avea putin astigmatism, cu atat mai vizibil cu cat steaua era mai luminoasa si mai departata de centrul FOV. Asa ca m-am intors la optiunea nr.2.
-Carcasa folosita a fost o bucata de teava PVC de 50mm (neagra, ceva mai groasa decat tipurile uzuale gri). I-am facut doua inele plus sina de prindere pe piciorul suport. Ca geam de protectie am folosit un filtru foto UV, de 40,5mm (a mers si geamul plan de un bec-spot). Cred ca voi avea nevoie si de un incalzitor al ferestrei.
Testarea am facut-o aseara. Nu cred ca am nimerit orientarea spre Polaris (ar trebui sa ma duc cu laptopul in pod, sa pun inca o camera de camp larg pe teava, aliniata cu cealalta camera, si sa fac alinierea sistemului "live". Dar ideea e ca aveam stele in camp, iar softurile puteau face masuratorile. Am uitat insa sa fac setarile in MetaGuide (FL, pixel size).
Cred ca voi incerca si cu o luneta finder de 50/180, orientata aproape spre zenit. La 80 grade elevatie, o stea pacurge o distanta unghiulara aparenta de 1 grad in cam 50 secunde. Asta inseamna ca este in FOV vreo 2 minute.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
61.62 kb |
Vizualizat: |
de 2774 ori |

|
|
98.59 kb |
de 2774 ori |

|
|
237.75 kb |
de 2774 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|