Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
WB_me.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Trei binocluri 8x cu aperturi diferite


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 03 Dec 2021 23:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Trei binocluri 8x cu aperturi diferite
Raspunde cu citat (quote)

Leica 8x20 BCA vs Zeiss Victory Pocket 8x25 vs Nikon E2 8x30
Am ales sa compar aceste trei binocluri din trei categorii de marimi diferite dar toate cu magnificatia 8x. La sfarsit o sa imi exprim parerea referitoare la domeniul de folosinta al fiecaruia in parte si voi aseza sistematic rezultatele testului intr-un tabel (vezi tabelul)

Mecanica
Mecanica in toate trei binoclurile este la un nivel inalt, totul miscandu-se ferm. Cel mai rezistent pe teren accidentat este Zeiss urmat de Leica apoi Nikon. Zeiss este singurul care este umplut cu nitrogen si rezista la imersiune in apa de 1m. Leica este rezistent doar la stropire. Nikonul, fiind un porro clasic, necesita mai multa grija la utilizare dar este si el un binoclu cu robustete suficienta pentru a fi utilizat o viata intreaga! Din punct de vedere al finisajelor si designului Nikon imi place cel mai mult, urmat de Leica. La acestea doua este o placere sa admiri liniile designului. Zeissul are un design mai utilitar dar are si el frumusetea lui!
Greutatea: Leica 225g, Zeiss 288g, Nikon 570g.
Distanta de privit la oculare: Zeiss 16.5mm, Leica 14.6mm, Nikon 13.8mm
Distanta focus minima Zeiss: 1.7m, Nikon 2m, Leica 2.4m

Performanta optica
Campul vizual Nikon (8.8 gr.), Zeiss (7.4 gr.), Leica (6.6 gr.)
Rezolutia pe centru a Zeiss-ului este foarte buna si este similara in teste cu cea a lui Leica. Insa Nikon E2 are o claritate impresionanta! Este printre binoclurile 8x cu cea mai mare rezolutie testate de mine.
Contrastul Zeiss-ului este unul bun dar in comparatie cu Leica are o imagine un pic "mai linistita", insa Zeiss-ul are informatie mai multa in zonele puternic umbrite, avand o dinamica mai mare. Nikon are un contrast izbitor (poate si efectul 3d da o iluzie de contrast in plus, separandu-se mai bine diferentele de nuante din detalii ?)
Claritatea imaginii pe margini la Zeiss este foarte buna avand rezolutia si contrastul extinse aproximativ 85% din FOV. Leica si Nikon au claritatea mai putin extinsa cam 75% respectiv 70% din FOV, dar cu scaderea claritatii treptata lucru ce nu o face suparatoare.
Luminozitatea. Zeiss are in specificatii o transmisie foarte mare de 91%. Insa bineinteles ca nu este mai luminos decat Nikon 8x30 E2 care capteaza mai multa lumina dartorita celor 5mm in plus la apertura, si a otpticii mai simple de porro (drum optic mai simplu, lentile mai putine). Leica 8x20 datorita dimiensiunilor mici este mai putin luminos dar pe timp de zi nu remarci scaderea luminozitatii decat prin comparatii!
Redarea culorii alb este naturala si exacta in toate trei binoclurile. Totusi, doar printr-o comparatie extrem de atenta, pot spune ca Zeiss parca are o foarte discreta tenta rece fata de Leica 8x20 BCA (etalonul meu cand vine vorba de exactitatea redarii culorilor). Iar Nikonul are parca o foarte discreta si placuta tenta calda fata de acelasi etalon Leica.
Aberatiile cromatice sunt aproximativ similare in toate binoclurile cu prezenta discreta doar pe margini si foarte bine gestionate!
Rezistenta contra lumina este foarte buna fara reflexii parazite la Nikon. Zeiss si Leica sunt foarte rezistente si ele la lumina parazita, insa au reflexii parazite un pic mai evidente. In anumite conditii de iluminare Zeiss sta un pic mai bine decat Leica.
Distorsiunea campului vizual este cel mai bine corectala la Zeiss urmat de Leica si apoi Nikon

Concluzii
Zeiss Victory Pocket 8x25 este unul dintre binoclurile cu cel mai bun raport performanta/marime de pe piata. Este uimitor cat de performant este pentru marimea lui. E mai mare decat Leica 8x20 dar calitatile optice sunt mai bine echilibrate. De ex are un camp vizual foarte mare pentru un 25mm, este mai bine corectat pe margini si are un eye relief mai mare ce ii dau o usurinta de privit mai sporita, asemanatoare cu binocluri cu pupila de iesire mai mare. Il folosesc atunci cand vreau calitate maxima intr-un volum relativ compact (de exemplu trasee montane, fotografierea animalelor etc)

Daca as vrea un volum cat mai mic posibil dar cu performanta optica buna, alegerea mea merge catre Leica 8x20 BCA. Se ascunde la propriu dupa o cartela de metrou dar are contrastul si rezolutia excelente. Deasemenea cromatica culorilor este excelenta fiind un etalon pt mine. Singura bila neagra fiind campul vizual mai mic. El sta in rucsac mai tot timpul atunci cand nu imi planific nici o observatie in natura cu binocluri. Este acolo pentru orice eventualitate. Binoclul cel mai bun este acela care il ai la tine Smile

Daca as vrea o imagine la oculare cat mai spectaculoasa Nikon 8x30 E2 este alegerea mea. Acesta are o contructie clasica foarte frumoasa, iar imaginea redata as spune ca iti trezeste un puternic simt estetic. Nu este un binoclu perfect dar este luminos cu culori saturate si detalii extraordinar de clare si contrastante. Toate acestea "impachetate" intr-o imagine tridimensionala de camp mare. Cu el am vazut in toamna asta cea mai spectaculoasa claritate tridimensionala la niste copaci cu o coloristica ruginie in lumina de apus. Imaginea asta a fost de o frumusete coplesitoare si nu poate fi egalata de nici un binoclu roof oricat de scump sau corectat ar fi el, pentru ca un porro bun are o imagine ce transmite emotie, iar un roof bun are o imagine mai plata corectata si clinica. Pe Nikon E2 il folosesc atunci cand stiu ca o sa fiu mai static, in tihna, dintr-un singur loc de observatii, savurand din plin frumusetea imaginii conferite de acest binoclu. (de exemplu acasa de la balcon, sau undeva la o masa cu o priveliste frumoasa)



AND09877.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  990.94 kb
 Vizualizat:  de 1079 ori

AND09877.jpg



AND09883.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  990.56 kb
 Vizualizat:  de 1079 ori

AND09883.jpg



tabel comparatie.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  141.32 kb
 Vizualizat:  de 1079 ori

tabel comparatie.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact