| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240427 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2925 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sterling Ferrell |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
sorini Membru

Data inscrierii: 29 Ian 2015 Mesaje: 361
|
Trimis: 08 Sep 2021 23:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Buna seara,
Inarmat cu un binoclu Lacerta Explorer 12x50, dar si cu un cer deosebit, din Leresti, langa Campulung, am observat cateva tinte. Nu am avut la mine niciun trepied. Cand din cauza frigului ma luase tremuratul, am asezat binoclul pe balustrada balconului de la camera
M 2 – punct cetos
M 8 – pata slaba, dificila, numai cu vederea periferica
M11 – super
M15 – punct cetos, dar datorita fondului plin de stele, mi-a dat de furca
M22 – super
M24 – impresionant, peste 40 stele
M25 – nucleu difuz inconjurat de 7-8 stele
M26 - pata slaba, cu vederea periferica
Saturn, Jupiter si satelitii
Din pacate, frigul din aceasta zona muntoasa m-a cam luat prin surprindere si nu am stat prea mult; dupa aprox 2 ore, pe la 23:30 a trebuit sa ma retrag in camera. Daca dupa-amiaza si seara a fost destul de noroasa, dupa 22 cerul s-a limpezit bine. Sub un asemenea cer, m-am bucurat si privind cu ochii liberi la Calea Lactee. Atasez si o foto cu telefonul (10 sec, ISO800), nu foarte reusita.
Numai bine
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
486.32 kb |
| Vizualizat: |
de 7285 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 577
|
Trimis: 10 Sep 2021 15:20 Download mesaj |
|
|
|
azi am observat planeta Venus, pe timpul zilei, prin Binoclu Champion 10x50 la ora 14.29TLR. Luna si Venus sunt la marginile campului vizuald de 5.5grade a binoclului astfel estimez ca dinstanta dintre ele e de aprox 6 grade. Se vede si in binoclu de "duzina" TCM 10-30x50, iar in luneta Celestron 102/500 se vede bine faza de 70% a lui Venus
|
117.1 kb |
de 7238 ori |

|
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10014
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Sep 2021 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Foarte faine observatii , felicitari lui Sorin si lui Armand !
Eu aseara am observat cu Ieftinescu = Sakura 9x60mm conjunctia lui Jupiter cu Delta-Gama Cap.
Dintre satelitii galileeni, in binoclu se vedea Ganymede la Vest, Europa si Callisto la Est.
Io nu l-am vazut, era prea aproape de discul jovian.
Am acordat atentie speciala lui Fomalhaut deoarece vreau sa o observ ca stea tripla, cea mai larga dintre cele cunoscute, Fomalhaut AC avand separatia de 5,7 grade.
Am facut cu ''Sappunyerra'' ceea ce am denumit ''daguerotipii'' digitale ale conjunctiei si a lui Fomalhaut.
Mai mult aici :
http://observoergosum.blogspot.com/
Cer senin, Mircea
|
513.06 kb |
de 7167 ori |

|
|
790.66 kb |
de 7167 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3435
|
Trimis: 02 Oct 2021 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Pe la ora 4, azi dimineata mi-a fugit somnul asa ca, pentru jumatate de ora, am iesit pe balcon de curiozitate, iar cerul era destul de senin. Asa ca am scos la o scurta "gimnastica de inviorare" echipa de binocluri: APM 28x110, Zeiss SF 10x42, Nikon E2 8x30 si micul Leica Trinovid BCA 8x20. Au ramas sa "doarma" doar APM ED 16X70 si Leica 10x25. Cu toate binoclurile am observat M103 si galaxia Andromeda M31. Am incercat in zadar cu 28X110 sa vad galaxia M33, nu s-a lasat vazuta!
Cam acum o saptamana, inainte sa ma intorc intorc acasa de la manastirea Cernica, am observat deasupra capului un cer satisfacator de bun, spre surprinderea mea cu Calea Lactee aproape vizibila. Asa ca am scos din rucsac singurul binoclu pe care il aveam la mine si anume Nikon E2 8x30. Grabit am vazut roiul M13, M92, M11, Dublu Perseu si galaxia Andromeda.
Atasez noua situatie a tabelului meu cu obiectele Messier vazute prin binocluri
|
198.9 kb |
de 7076 ori |

|
|
181.67 kb |
de 7076 ori |

|
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

|
Trimis: 15 Oct 2021 09:48 Download mesaj |
|
|
|
Azi seara in Arad a fost cerul senin, dupa mai multe zile de toamna mohorate si noroase. Conditiile nu au fost ideale deloc, Luna a fost in faza de 61%, a inceput sa se formeze si ceva ceata, astfel tot cerul era extrem de luminos , iar seeingul era destul de prost. Am scos in curtea casei, binoclul Dominant 15x50 pe montura pipe cu parghie binoclulara DIY ca sa mai potolesc efectele sevrajului astro, astfel am observat:
Jupiter Satelitii Galileieni si discul planetei era doar un disc luminos fara detalii. Cred ca la 20x si apertura mai, mare deja apareau benzile
Saturn Se poate distinge ca are inel dar fara a fi separat de disc, la 15X
M11 Ca o pata difuza fara detalii
M31 se vede doar zona centrala
CR399 Roiul Coathanger, umple tot campul vizual al binoclului 15x50
56And dubla larga de 200"
59And dubla destul de grea pentru binoclu Separatie de 16"
Ngc457/Phi cas Et Cluster, se vad doar ochii, acestea fiind si dubla phi cas. In binoclu de 15x50 nu a aparut restul roiului, adica "corpul omuletului" , probabil in binoclu mai mare se vad si acele stele
M103 Cu vedere indirecta
Luna observarea generala a refliefului
Armand
| Binoclul Doinant 15x50 pe parghia bino si pe montura pipe diy |
|
43.12 kb |
de 6997 ori |

|
L Celestron 102/500
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3740
|
Trimis: 15 Oct 2021 09:58 Download mesaj |
|
|
|
| Cu 16x70 APM ed vad separatia inel de sfera planetei Saturn pe lateral. si o banda pe Jupiter cu sateliti luciu cristal . Mizar la 14 sec separa bine .
|
|
| Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

|
Trimis: 15 Oct 2021 16:30 Download mesaj |
|
|
|
inspirat de tabelul lui Tudor, atasez si eu lista cu obiectele Messier vazute pana acuma prin binoclu (prin telescop am observat toata lista) Imi dau seama ca nu am prea insistat la astfel de observatii si nu am prea profitat de locatiile cu cer bortle 2 pentru a mai vedea obiecte messier si prin binoclu. Pana acuma am vazut fix jumatate din lista , adica 55 de obiecte dar astea in general ba din oras ba de la marginea orasului, prea putine au fost observate la cer bun, atunci in general fiind calare pe telescop
https://armandpopa.blogspot.com/2021/10/ob...noclu.html
Armand
L Celestron 102/500
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10014
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Oct 2021 00:21 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Tavi si Armand pentru observatiile binoculare !
Eu aseara, Joi 14 Octombrie am testat niste piese noi pentru repararea binoclului Tento/BPC 20X60mm.
Am folosit binoclul pe montura ''Parghia binoculara''.
Instrumentul este si BPC si Tento deoarece multumita ajutorului lui Dorin aka Dbird pe parte optica si lui Armand care m-a ajutat cu strungar, acum binoclul este un mutant Frankenstein caruia in Da Hauz O Pain i-am facut niste grefe si manipulari optico-mecanico-genetice.
Multumesc de ajutor lui Dorin si lui Armand.
Nu pun poze de la interventii ca nu vreau sa lesine vreuna dintre domnisoarele forumului si sa trebuiasca apoi sa-i trag scatoalce. (Acum, fie vorba intre noi, asta depinde si de cine ar fi vorba ... )
Observatii :
-Renovarea binoclului nu este incheiata, balamaua avea joc remanent.
Una dintre bucsele noi intra doar partial in alezajul balamalei dinspre oculare si din aceasta cauza e posibil sa se aseze usor inclinat. Fie din acest motiv , fie din altul, binoclul parea adesea ca dubleaza.
Totusi, daca tineam ochii suficient de aproape de oculare, dublarea disparea si am putut efectua observatii. Saptamana viitoare, inarmat cu ciocanul meu de doua kile,cu flex si forceps voi continua operatiile.
-Luna este un obiect ''de poveste'' la 20x, cu un asemenea binoclu te poti familiariza cu sute de detalii ale reliefului selenar.
-La Jupiter am vazut discul, pe care se vedeau cu contrast slab doua benzi;
Cei patru sateliti galileeni : Europa si Callisto la Est iar Io si Ganymede la Vest. Io era foarte aproape de limbul vestic, la o distanta mai mica decat raza discului jovian. Pentru ca un binoclu de 20x arata discul planetar la Jupiter, foarte bine vizibil, adio puncte si punctulete luminoase !
-La Saturn se vedea un disc minuscul si inelul.La intervale neregulate,se zarea spatiul negru minuscul dintre anse si disc.
-Alfa Cap ca dubla larga si Beta Cap ca stea multipla, nu am insistat din cauza luminii selenare prea intense
-Am rezolvat Alya/ Theta Ser ca tripla si apoi a urmat ''ospatul vederii'', mutand binoclul de la luminosul roi deschis NGC 6633 la mult mai ''timidul'' Roi al lui Graaf/ IC 4756. Campul de trei grade nu permite observarea lor in acelasi camp vizual, cand unul iese din camp, celalalt intra in partea opusa.
-Roiul IC 4665 era logic urmatorul obiect, nu-i asa !? Mai rarefiat , cu stele mai luminoase ca precedentele.
- M11 era luminos dar fara stele rezolvate, avand la N-V dubla H 6 50 din care am vazut AC cu separatia de 2'
- M2 a fost neasteptat de mic si slab, M15 mi s-a parut luminos, ambele - ca si M11 de altfel - niste minusculi norisori cetosi, luminosi.
-M13 (cu dubla Niu CrB nu prea departe) a fost si el un mic norisor luminos.M92 a fost usor de gasit dupa ce am gasit asterismul ''pipa''.
-In Lira am vazut Eps 1-2 ca dubla foarte larga, de 3,5'.
Zeta Lyr si STT 525 au fost usor de observat. Din motive poate nu tocmai misterioase, Beta Lyr nu am reusit sa o vad separata : imi paraia ceafa din cauza pozitiei zenitale ...
Cand vantul a dat temporar la o parte ceata care m-a invaluit toata seara, s-a vazut M57 ca o steluta pufoasa, la limita de vizibilitate.
-Albireo este un spectacol superb chiar si printr-un binoclu, la fel si 61 Cyg.
-M29 am vazut-o ca o ceata fumurie iar in M39 am vazut stele partial rezolvate.
- 16 Cyg a fost rezolvata cu brio iar campurile stelare din Calea Laptelui, in ciuda cetii de la sol, aveau acea inegalabila si indescriptibila frumusete ! Te si miri cum de nu vezi toti vecinii afara, sub cerul instelat, admirand prin binoclu spectacolul Galaxiei ...
-In Delfinul am rezolvat Gama Del, cea mai dificila dubla a acestei seri de observatii.
-Cr 399 a fost o tinta ''obligatorie''.
Desi am atacat din doua parti, dinspre Albireo, prin asterismul in care se afla dublele de telescop 13 Vul si 16 Vul si apoi dinspre Sagitta ... nu am vazut M27. Asta e, nu le poti avea pe toate !
-In Draco am vizitat Niu Dra ,16-17 Dra si Psi Dra ca duble foarte sexy!
-In Cepheus m-am multumit cu rezolvarea lui Delta Cep.
-In Cassiopeia am observat M103, NGC 663. In NGC 475 am vazut vreo sase-sapte stele, ochii, umarul stang si adidasii ''alienului'' fiind cele mai luminoase.
-Apoi am alunecat in jos, spre Rasarit unde m-am delectat cu imaginea mereu superba a Roiului Dublu din Perseu si cea mult mai slab luminoasa a roiului Muscleman/ Stock 2. Schwarzy s-a vazut insa mult mai intreg la madulare ca ET Cluster.
-Roiul Alfa Persei s-a vazut printre frunzele unui pom din vecini.
-In Andromeda am vazut M31 dar nu si M32.
-In M34, binoclul de 20x rezolva cateva stele.
-Am incheiat cu Pleiadele ... uau ... stiti despre ce vorbesc !
Dupa mai bine de doua ore de observatii, m-a razbit frigul si , oricum, obiectivul drept a inceput sa se abureasca. Am dat ordin trompetistului sa sune retragerea in cazarma ...
Mircea
|
911.66 kb |
de 6942 ori |

|
|
81.16 kb |
de 6942 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 16 Oct 2021 08:55 Download mesaj |
|
|
|
Activitate binoculara, nu gluma 😀
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
|
| Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

|
Trimis: 25 Oct 2021 13:33 Download mesaj |
|
|
|
Azi seara, am iesit la marginea orasului pentru o mica sesiune de observatii prin binoclu
Am folosit binoclul Dominant 15x50 pus pe parghia binoculara pe trepied
Dupa ce am observat faza planetei Venus, Jupiter cu cei patru sateliti din care unul foarte aproape de discul planetei si Saturn, unde am vazut inelul bine separat de disc, am trecut la observatii DSO
Am mai adaugat cateva obiecte Messier observate si prin binoclu anume:
M55
M54
M75
M69
M9
*Am constatat ca mai am nevoie de un pic de apertura )) sa zicem 80 ))
dupa care am trecut la reobservatii
M81
M82
M11
M26
M8
M20
M22
M28
M24
M103
M27
M71
NGC869/884
Stock 2
Ngc663
Albireo
CR399
Pe la ora 21 a aparut si Luna si a inceput sa lumineze cerul, asa ca am strans trepiedul si m-am indreptat spre casa
L Celestron 102/500
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3740
|
Trimis: 26 Oct 2021 19:43 Download mesaj |
|
|
|
| Acum seara dupa ora 19 am vazut Venus insotit la 4 min in dreapta de 36 Oph mag 5 . vazut cu APM 16x70
|
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 28 Oct 2021 08:41 Download mesaj |
|
|
|
| Armand Popa a scris: |
*Am constatat ca mai am nevoie de un pic de apertura )) sa zicem 80 ))
|
Am inteles, trebuie sa vorbim cu Mos Craciun
Eu am scos pe balcon binoclul APM 28x110 la o tura prin Cygnus si prin "imprejurimi". Am inceput cu "prima mea iubire" nebuloasa M57. Statea acolo stinghera si palida exact cum am vazut-o si prima data
Apoi am vizitat M56 aproape cu vedere directa. Albireo a fost la inaltime ca deobicei cu steaua ei mare rosiatica si cea mica albastruie. Mai departe spre vest, urmand aceeasi axa imaginara de directie, am dat peste o "Gantera" extinsa dar foarte palida (nebuloasa M27). Apoi am coborat si am vazut extrem de greu cu vedere indirecta roiul stelar M71. Spre sfarsitul scurtei mele calatorii m-am ratacit printre frumoasele si densele aglomeratii de stele din zona pieptului Lebedei. La M29 am numarat 8 stele, iar mult mai sus am vazut roiul deschis M39 compus din foarte multe stele!
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 28 Oct 2021 14:25 Download mesaj |
|
|
|
| Stanescu Octavian a scris: | | Acum seara dupa ora 19 am vazut Venus insotit la 4 min in dreapta de 36 Oph mag 5 . vazut cu APM 16x70 |
Sa folosesti sanatos noul binoclu!
|
| Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

|
Trimis: 28 Oct 2021 23:34 Download mesaj |
|
|
|
De ceva vreme mi-am tot dorit un binoclu cu apertura mai mare, si dupa multe cautari am ajuns la concluzia ca nu imi permit ceea ce imi doresc pentru ca e cam scump, iar astea ieftine (Celestron, TS, Bresser and Co) sunt cam aceasi lucru cu prea putine diferente semnificative intre ele. Asa ca am achizitionat un binoclu Omegon Nightstar 20x80 pe considerentul ca e mai bun decat nimic.
Adevarul e ca nu ma asteptam la asa surpriza, sa am parte de imagini impecabile, practic nu am ce sa bag de vina. Mi-a aratat azi seara obiecte pe care nu le-am vazut inca prin binoclu
Am iesit pe campul din padurea de la marginea orasului sa incerc noua achizitie
Suprizele serii prin 20x80 au fost:
NGC7009 Saturn nebula. Fata de restul stelelor, apare un pic mai alungit
NGC246 Skull Nebula - se vede cu vedere indirecta
M57 Ring Nebula, se vede ca o stea defocalizata intre stele bine focalizate. Parca se vede si forma inelara
M56 Roi sferic usor vizibil
M72 Roi sferic destul de palid
M73 Asterism vizibil clar ca o pata difuza
Restul obiectelor observate prin 20x80:
Saturn se vede bine inelul separat de disc si satelitul Titan
Jupiter se vad 2 benzi, desi destul de greu din cauza luminozitatii mari a discului
M11 rezolvat in stele, forma roiului se vede foarte bine
M26 usor vizibil, cu stele rezolvate
M13 roiul apare mai mare decat ma asteptam in binoclu. Am putut rezolva stele
M92 stele rezolvate la margine
M30
Stock 2 "Muscle men cluster" extrem de bine se vede forma roiului
NGC869/884 Roiul dublu din perseu
Albireo culori splendide
M27 surprinzator de mare in binoclu
NGC457 ET Cluster, foarte bine se vede in binoclu
Pallas asteroid
Ceres la opozitie
M2
M36,37,38 Roiurile din auriga - mai mari decat ma asteptam
Ma declar multumit de noua achizitie, singurul lucru ce mai am de rezolvat e construirea unei parghii binoclulare mult mai solida
Armand
| Omegon Nightstar 20x80 pe trepied cu parghie binoculara diy |
|
34.62 kb |
de 6679 ori |

|
L Celestron 102/500
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 29 Oct 2021 09:41 Download mesaj |
|
|
|
Foarte bine Armand! Decat sa stai mult si bine "macinat" de asteptarea binoclului ideal, foarte bine ca ai "apasat pe tragaci" si ti-ai mai stins din "pofta" de binoclu mare Sunt sigur ca e pe maini pricepute noul binoclu si o sa-l folosesti cu placere!
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|