Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M13.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Comparatie intre patru binocluri din patru sectoare de pret


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 27 Iul 2021 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Comparatie intre patru binocluri din patru sectoare de pret
Raspunde cu citat (quote)

La rugamintea colegului nostru Dbird de a testa enigmaticul binoclu Svbony, mi-a venit ideea sa fac aceasta dezechilbrata comparatie. Voi compara patru binocluri 10x42 ce costa in magazin incepand de la 100e pana la 2400e.
Svbony 10x42 ED (100e) vs Bushnell Legend M HD 10x42 (4000e) vs Zeiss Conquest HD 10x42 (1000e) vs Zeiss Victory SF 10x42 (2400e)
Fac aceasta comparatie ca sa arat onest diferentele, acolo unde sunt, si fiecare sa traga concluzia personala daca merita sau nu diferenta de bani. Dupa ce voi arata diferentele mecanico/optice voi trage o lunga concluzie personala, la care astept cu interes si parerile voastre (pentru ca prevad ca or sa fie)

Constructie, design
Ergonomia. Cele mai compacte sunt Conquest si Svbony urmat de Bushnell, Victory fiind cel mai lung din grupa. Greutatea este similara: 715g Svbony, 751g Bushnell, 795g Conquest si Victory. Dar dintre toate cel mai usor de tinut in maini este Victory care este perfect echilibrat si stabil.
Rotita de focus. Mecanica rotitei de focus este impecabila la Victory cu miscari uniforme ca un cutit in unt. Ca preferinta personala urmeaza Conquest, care are doar o foarte mica miscare in gol la inceput cand actionezi focusul, dar este extrem de matasos si exact. Urmeaza focusul de la Svbony care se misca uniform dar un pic cam teapan pentru placerea mea. Pe ultimul loc este Bushnell care are un focus inconsistent si putin elastic/ gumat simtindu-se vaselina. Dar trebuie spus ca este cel mai batran binoclu din grupa.
Finisajele. Svbony are o constructie la prima vedere robusta cu finisaje de buna calitate, insa se simte ca este cu o clasa in spate fata de Bushnell. Bushnell are armura mai elastica si un pic mai groasa cu un finisaj de buna calitate. Dar cand suntem atenti la micile detalii ca de exemplu imbinarile si trecerile de la un material la altul se simte ca Bushnell este o clasa sub Victory si Conquest. La acestea totul fiind bine finisat si inchegat.
Alte caracteristici. Toate binoclurile sunt rezistente la apa conform specificatiilor, acum depinde in cine ai mai multa incredere Laughing Cel mai bine sa le feresti de apa ca de foc Smile !
Bushnell, Conquest si Victory au un strat antireflex protector pe lentilele exterioare pentru o protectie si o stergere mai usoara a lentilelor.
Aici trebuie sa adaug si testul timpului. Nu avem garantia ca un binoclu foarte ieftin isi va pastreaza calitatea in timp. Nu avem garantia nici macar ca toate binoclurile vor iesi din fabrica cu acelasi standard de calitate. Chiar si la firmele cu prestigiu mai sunt cazuri de rebuturi, darmite la cele ieftine!

Performanta optica
Rezolutie pe centru: Binoclurile Zeiss sunt identice si au cea mai mare rezolutie din grup. Sunt urmate apoi de Bushnell care are cu foarte putin mai mare rezolutia decat Svbony. Testul a fost facut de pe trepied, din mana diferentele fiind mai putin evidente. Svbony este codasul in aceasta grupa dar asta nu inseamna ca nu are o rezolutie surprinzator de buna. Este mai buna decat cea a lui Lacerta Explorer 10x50 sau chiar decat Lacerta Elite 10x56. Are o rezolutie similara cu Opticron Explorer Oasis C ED 10x42 si cu puternicul Pentax SP WP 12x50.
Rezolutia pe margini este extinsa 95% din FOV la Victory, apoi urmeaza Conquest cu 90%, iar Bushnell si Svboy au o extindere de doar 75% in conditiile in care au si campurile vizuale mai mici.
Contrastul este cel mai mare in binoclurile Zeiss care sunt identice. La celelalte doua binocluri contrastul este aproape asemanator, insa un pic mai bun la Svbony.
Impresia de luminozitate este cea mai mare si similara la binoclurile Zeiss, apoi urmeaza Bushnell care este uimitor de aproape de luminozitatea celor doua Zeiss-uri, mai ales pe timp de zi. Cu Soare puternic, datorita redarii mai corecte a albului, albul pare mai stralucitor la Bushnell. Svbony este de departe cel mai putin luminos din grup.
Aberatiile cromatice. Uimitor este ca Victory si Bushnell sunt aproape similare cu un foarte usor avantaj pt Bushnell. Urmeaza Zeiss Conquest care are ceva aberatii cromatice spre marginea FOVului. Pe ultimul loc este Svbony care are cel mai multe aberatii cromatice dar si el nu pe centru, ci doar spre margini si nu suparatore pentru mine.
Redarea culorilor este cea mai buna la Bushnell redand culorile cel mai natural. Victory, Conquest si Svbony sunt foarte asemanatoare avand un balans de alb destul de bun dar care inclina foarte putin spre verde.
Rezistenta la contralumina. Aici Victory se comporta cel mai bine urmat de Conquest. Bushnell si Svbony au niste semicercuri luminoase cand au in fata un fundal luminos (cer, reflexiile unei balti etc). Pe langa aceste reflexii acest lucru provoaca si o scadere de contrast in aceste binocluri. Se pare ca inegrirea interiorului tuburilor si ocularelor este cauza acestor rflexii! (vezi poze)
Tridimensionalitatea imaginii. Victory are de departe cel mai puternic efect 3d, apoi Conquest, Bushnell si Svbony. Aceasta tridimensionalitate creaza volum imaginii dand iluzia de claritate in plus!
Imersivitatea si usurinta de privit la oculare. Chiar daca l-am lasat ultimul, aceast capitol este unul dintre cele mai importante , pentru ca este primul lucru de care ne lovim chiar de la prima privire prin binoclu! Aceasta imersivitate si usurinta de privit prin oculare este data in principal de Campul vizual, Distanta de privit la oculare si Constructia si Marimea ocularelor. Aici Victory se detaseaza de restul binoclurilor din acest test, printr-o imagine foarte imersiva, as putea spune "magica"
1 Campul vizual este cel mai mare la Victory 6.8grade, urmat de Conquest 6.6grade, Bushnell 6.4grade si Svbony 6.2grade
2 Distanta de privit la oculare este la Victory putin peste 18mm, Conquest 18mm, Bushnell aproximativ 16mm (in specificatii este trecut eronat 22mm!!) si Svbony 15.1 mm
3 Ocularele la Victory au diametrul de 27mm cu rama cupelor subtire dand impresia ca privesti printr-o fereastra mare si luminoasa. Conquest are oculare cu diametrul de 25mm. Urmeaza Bushnell si apoi Svbony. (vezi poze)

Concluzii
Mai sus am prezentat intr-un mod sec diferentele observate de mine la diferite capitole mecanice si optice , in urma "stresarii" binoclurilor cu tot felul de teste si conditii de lumina diferite. Insa binoclul, fiind suma tuturor acestor performante optice si mecanice, nu trebuie judecat clinic, doar din teste luate separat, ci in ansamblul lui. Astfel, poate cel mai important aspect, dar si cel mai subiectiv, ramane impresia generala care ne-o lasa fiecare binoclu in parte in momentul cand privim prin el, atunci cand il folosim in scopul pentru care l-am achizitionat. Eu pot aprecia un binoclu de 100e "inchizand" ochii la unele aspecte mecano/optice, dar la fel de bine pot aprecia si binocluri mult mai scumpe "deschizand" ochii la unele aspecte mecano/optice Smile
Iata cateva exemple de situatii:
1 Cu toate binoclurile vedem aceleasi magnitudini stelare, insa observam diferente la calitatea si usurinta de privit, mai ales atunci cand vrem sa vedem stele sau alte obiecte aflate la limita de rezolvare a acestor binocluri sau cand avem ochii mai obositi!
2 Cu toate binoclurile putem vedea si recunoaste aceleasi pasari, insa observam diferente atunci cand folosim binoclul intens pentru o perioada indelungata, atunci se simt chiar si micile diferente in rezolutie, luminozitate, ergonomie sau corectia campului vizual, acestea usurand enorm urmarirea si observarea!
3 Cu toate binoclurile putem observa cam aceleasi detalii indepartate pentru ca de multe ori ochii nostrii sunt limita rezolutiei. Dar cu binoclurile cu rezolutie mai mare le vom observa mult mai usor cu un efort vizual mai mic.
Este greu de cuantificat exact diferentele in functie de preturi. Dupa cum s-a observat, la unele capitole nu intotdeauna binoclurile mai scumpe performeaza cel mai bine. Ba chiar am recunoscut sincer ca uneori podiumul preturilor nu se mai pastreaza si unele binocluri sunt in usor avantaj fata de unele mai scumpe la unele aspecte (vezi de exemplu redarea culorilor, gestionarea aberatiilor cromatice sau contrastul).
Unii pot spune ca un binoclu de 24 ori mai scump trebuie sa vada de 24 ori mai bine! Insa nu se pot estima diferentele asa de simplu. E ca si cum ai spune ca o masina de 24 ori mai scumpa trebuie sa mearga de 24 ori mai bine. Aici intervine exigenta si experienta fiecaruia in parte. Fiecare ar trebui sa stie ce apreciaza mai mult la un binoclu, rezultand o "lista" de aprecieri ce, de multe ori, difera enorm de la un utilizator la altul.
Atunci cand incepi sa gusti si sa observi o calitatea pe margini mai mare, o transmisie de lumina un pic mai mare, o definitie un pic mai ridicata, un contrast un pic mai bun, o imersivitate mai mare a imaginii, o usurinta de privit un pic mai mare, o mecanica mai buna etc... toate aceste "un picuri" adunate la un loc dau o reala placere de privit "mai mare" si vin in ajutorul utilizatorului! Insa pentru unii aceste "un picuri" poate nici nu sunt observabile sau daca totusi sunt observate, unele dintre ele nu sunt pretuite- Atunci o investitie prea mare nici nu se justifica pentru astfel de utilizatori! Unii utilizatori considera 400e o suma deja uriasa pentru un binoclu, asa ca sunt binocluri si mai ieftine de atat, si care se dovedesc foarte bune pentru asteptarile lor. Este exemplul lui Svbony care la prima vedere pe centrul imaginii are o rezolutie similara cu a binoclurilor mult mai scumpe si care cu siguranta va uimi si satisface pe multi utilizatori care nu sunt asa exigenti, si care nu vor sa plateasca mai mult de 100euro pe un binoclu compact 10x42.
Am observat ca diferentele optice si mecanice dintre binoclul de 1000e si cel de 2400e sunt mult mai mici decat diferentele dintre binoclul de 1000e si cel de 400e, unde diferentele se simt mult mai clar. Aici sunt deacord ca binoclurile ce depasesc 1000e primesc in plus foarte putine calitati pentru banul platit, si trebuie sa te pregatesti sa accepti ca nu platesti pentru o foarte mare diferenta! Deci raportul calitate pret la binocluri este cel mai bun dupa parerea mea la binoclurile ce costa in jur de 700e. Diferentele sunt "acolo" conteaza doar daca le apreciem sau nu, sau daca le vedem sau nu. Daca nu le sesizam suntem foarte fericiti si cu banii in buzunar! Omul este fericit si cu putin, dar si cand gusta din "ceva" mai mult nu se mai poate multumii fara acel "ceva". Din pacate acest "ceva" in plus vine "la pachet" cu un pret mai mare cerut de producatori, pentru ca sunt constienti de faptul ca numai de la ei poti lua acel "ceva" in plus si de aici cer preturi exagerat de mari peste care au monopol!



comparatie.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  363.12 kb
 Vizualizat:  de 3759 ori

comparatie.jpg



reflexii in interiorul ocularelor.jpg
 Descriere:
stanga Victory dreapta Bushnell
 Marime fisier:  728.53 kb
 Vizualizat:  de 3759 ori

reflexii in interiorul ocularelor.jpg



diferente innegrire tuburi.jpg
 Descriere:
stanga Victory dreapta Bushnell
 Marime fisier:  988.46 kb
 Vizualizat:  de 3759 ori

diferente innegrire tuburi.jpg



diferenta diametre oculare.jpg
 Descriere:
sus Victory jos Svbony
 Marime fisier:  990.52 kb
 Vizualizat:  de 3759 ori

diferenta diametre oculare.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Iul 2021 13:03 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Comparatie intre patru binocluri din patru sectoare de p
Raspunde cu citat (quote)

tudor a scris:
2 Distanta de privit la oculare este la Victory putin peste 18mm, Conquest 18mm, Bushnell aproximativ 16mm (in specificatii este trecut eronat 22mm!!) si Svbony 15.1 mm
Cum masori aceasta distanta?
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 27 Iul 2021 13:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aici estimez folosind mai multe binocluri etalon cu eyereliefuri pe care le consider corecte. De exemplu Zeiss Conquest are 18mm, Nikon HGL are 16.8mm, si Leica Trinovid care are 15mm.
De exemplu ca sa estimez eyerelieful lui Bushnell (care are in specificatii 22mm) l-am comparat cu Conquest care are 18mm si cu Leica Trinovid care are 15mm. Cu Zeiss chiar ridic putin cupele ocularelor si tot vad clar marginea campului vizual dar cu Bushnell chiar cu cupele complet stranse vad foarte la limita marginea campului, insa putin mai bine decat cum vad cu aceeasi ochelari cu Leica (Leica-ER 15mm unde trebuie sa imping binoclul in ochelari mai tare ca sa vad margine campul vizual). Deci l-am aproximat intre 15mm si 18mm, mai exact 16mm pentru ca l-am considerat mai apropiat de yerelieful lui Leica. Ca purtator de ochelari am inceput sa imi dau seama destul de repede daca un ocular are un eyerelif mare (peste 20mm-22mm), mediu (16mm-18mm) sau mic (13mm-14mm). Din start fara nici o masuratoare am observat ca Bushnell nu are cum sa aibe 22mm (care este un eyerelief enorm), asa ca am trecut la estimari comparative.

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Iul 2021 18:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In primul rand multumesc pentru efortul depus. In al doilea rand randurile
Citat:
Svbony este codasul in aceasta grupa dar asta nu inseamna ca nu are o rezolutie surprinzator de buna. Este mai buna decat cea a lui Lacerta Explorer 10x50 sau chiar decat Lacerta Elite 10x56. Are o rezolutie similara cu Opticron Explorer Oasis C ED 10x42 si cu puternicul Pentax SP WP 12x50.
m-au mai linistit vis a vis de propunerea mea conform caruia acest binoclu cucerea prima pozitie in raportul pret / calitate....si de ce nu vis a vis de ochii mei obositi in care parca nici eu nu mai aveam incredere din discutiile cu tine premergatoare testelor efective
Very Happy
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Iul 2021 20:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu riscul de a se supara Tudor pe mine, tot am sa-mi spun parerea: comparatia prezentata mi se pare usor evaziva, usor alunecoasa, usor aburitoare Confused
Nimic ferm, nimic categoric, nimic transant. Sunt putin dezamagit dar cu siguranta imi va trece Smile

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 28 Iul 2021 00:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru a fi mai usor de inteles, ce am scris mai sus in multe cuvinte am sintetizat mai jos intr-un tabel. Aceleasi rezultate ale testului de mai sus le voi transpune intr-un tabel pe puncte, ca sa se inteleaga mai usor, "dintr-o privire" raportul performantelor. Poate asa lucrurile vor parea mai "categorice" si "transante" Smile
Concluzia insa, intradevar s-a vrut sa fie cat mai echilibrata in afirmatii, "inchizand ochii" la anumite performante slabe ale binoclurilor mai ieftine. Adica nu am vrut sa mai bat moneda pe un lucru evident, si anume ca Victory si Conquest se detaseaza ca performante in mod clar de celelalte binocluri, lucru care se vede usor chiar din testele de mai sus. Poate era mai bine sa spun mai raspicat ca, pentru mine experienta vizuala cu Victory mi-a deschis o "lume" complet diferita, nebanuita pana nu am privit si "gustat" din ea. Este o experienta inegalabila la care se ajunge din pacate doar cu preturi mari. Nu pot descrie suficient in cuvinte sau cuantifica in tabele aceasta placuta experienta, pentru ca ea se "gusta" si observa doar privind prin astfel de instrumente premium. De altfel acest lucru l-am spus, dar am incercat in concluzie sa ma pun si in pielea unor utilizatori fara pretentii mari, si sa tin cont si de diferentele enorme de pret.

Zoth,
Daca vrei ne putem intalni ca sa "gusti" si tu din Victory Very Happy . De fapt tu ai gustat din aceasta experienta atunci cand ai privit prin lunete si oculare de calitate. Dar aici spectacolul pare si mai si, pentru ca se extinde la amandoi ochii! Geek



tabel punctaj.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  99.01 kb
 Vizualizat:  de 3642 ori

tabel punctaj.jpg



_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Iul 2021 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru tabel Smile
Cu cifrele ma inteleg altfel, e mult mai bine asa!
Cer senin!

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Iul 2021 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor, foarte interesant acest subiect. Am în posesie binocluri diferite și chiar am făcut unele comparații dar nu am încercat să compar binocluri diferite cu aceleași specificații dar din game de preț diferite. Aș putea compara binoclul CZ Jenopten 10x50 cu Revue 10x50 pe care l-am uitat într-un dulap. Smile

Însă părerea mea este că nu poți fi foarte riguros în a aprecia toate performanțele pentru că intervine subiectivismul și micile defecțiuni pe care le pot avea "instrumentele de măsură de la mama". Probabil niște observatori mult mai experimentați cum sunteți voi care ați avut în mână multe binocluri veți putea aprecia mai corect și mai amănunțit diferitele proprietăți decât mine care nu am un ochi versat.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 276



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 29 Iul 2021 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O alta perspectiva asupra lucrurilor...
In primul rand felicitari lui Tudor pentru efortul depus. Practic aceasta comparatie facuta de Tudor, are scopul de a incerca sa raspunda la o intrebare pe care toti o avem: “Merita sau nu merita diferenta de pret in comparatie cu diferenta de performanta?”. Cam aici este marea dilema, pentru ca banii nu vin privind la stele ci muncind, deci ne gasim in fata unei alegeri greu de facut de multe ori. Gasim pe forum, de multe ori, intrebarea de mai sus, “merita sau nu merita sa dau in plus....”. Propun sa iesim putin din perspectiva tehnica si sa privim lucrurile din alta perspectiva, poate una la care nu v-ati gandit sau v-ati gandit mai putin. In primul rand sa pornim de la “componentele” pretului unui binoclu, pentru ca aici e “taina”, eu propun urmatoarea schema: cost achizitie binoclu= cost cercetare+ cost reputatie producator+ cost manopera+cost materiale componente+cost profit(pe ansamblu, adaosuri comerciale,taxe etc)(nu suna bine “cost profit” dar... lasam asa Smile )
Daca pornim de la aceasta ecuatie lucrurile sunt deja vizibil, inca de acum, diferite. Alt aspect ar fi faptul ca un producator nu fabrica un produs premium pentru ca iese prea scump, nu. Nu il fabrica pentru ca nu stie, nu are informatiile necesare, reteta, deci iata ca cercetarea este baza, si cercetarea este foarte costisitoare. Deja am stabilit un termen din ecuatie cu pondere foarte mare, la care poate nu ne asteptam, in timp ce unii cerceteaza, altii incearca sa copieze (ca sa nu zic “sa fure”) munca serioasa a altora. Sa vedem ce rol are reputatia, seriozitatea unui producator consacrat: va dau un exemplu pe care l-am mai dat pe forum odata dar in total alt context, a ajuns la mine un binoclu Swarovski (Roof), nu conteaza modelul, care avea uzura mare la reglajul clarului, avea totusi cativa ani dar eu am considerat ca e inadmisibil, asa ca nu am intervenit pentru ca oricum nu aveam ce sa ii fac si a fost trimis la fabricant ca sa inlocuiasca piesele, preconizand un pret mare. Surpriza totala, binoclu a fost inlocuit gratuit, cu toate ca era cumparat second (ce va spun aici nu sunt povesti si nici reclama). In momentul in care se intampla asa ceva...eu cred ca iarasi se justifica o parte din diferenta de pret. Cost manopera, aici nu e cazul de exemple, cunoastem diferentele uriase de venit ale angajatilor din diferite tari, iar avem inca o parte din pret justificata. Costul materialelor, aici suntem tentati sa plusam mult, dar parea mea (poate ca gresesc grosolan) este ca are un procentaj mic fata de cel la care ne-am astepta, si nu cred ca ar diferi mult de la un producator la altul cand vobim de aceeasi calitate. Am ajuns in final la profit, diferite taxe, etc si amintesc aici obligatoriu de “placuta surpriza” a lui Dbird in momentul in care a trebuit sa plateasca TVA pe binoclu SVBONY (si nu numai), deci un termen al ecuatiei foarte consistent, daca nu trebuia platit acel TVA cred ca era o gluma comparatia cu binocluri foarte scumpe, ma refer la cele care au performante asemanatoare. Deci, exista producatori care muncesc ca sa ajunga la performanta, si altii care copiaza cat de mult pot, iar timpul pentru copiat si munca depusa este mult mai mica, exact ca la un examen, unul invata un semestru altul....copiaza rapid si “eficient”. Fara sa o mai lungesc, eu trag urmatoarea concluzie: Un binoclu mult mai scump, provenit de la un producator consacrat, NU trebuie neaparat sa aibe o calitate mult mai mare, ba chiar poate fi egala cu calitatea altui binoclu provenit de la un producator pentru care termenii “cost cercetare” si “cost reputatie producator” lipsesc desavarsit. Cam asa vad eu lucrurile, iar raspunsul la intrebarea “se merita diferenta de pret?” este un raspuns si obiectiv si subiectiv, petru unii merita pentru altii nu, dar de retinut faptul ca in functie de acei termeni din ecuatie putem avea surprize mari, si chiar binocluri “fara nume” pot egala sau poate chiar depasi in anumite cazuri binocluri mult mai scumpe ale unor producatori consacrati.
“Recomandare” pentru Tudor: Cand mai prezinti “OZN-uri” spune ca le-ai imprumutat de la cineva pentru teste, nu ca sunt ale tale. Cu voie sau fara voie, mai mult sau mai putin, inevitabil ne trezesti un sentiment de invidie, dar nu pentru ca tu ai ci pentru ca noi nu avem Smile)))
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 29 Iul 2021 08:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Va multumesc tuturor!
Cristian Kata,
Interesanta "schema componentelor pretului unui binoclu" semnalata de tine...Intradevar, importanta in costuri a Cercetarii si Proiectarii de multe ori, in mod eronat, e pusa pe ultimul loc!
Apropo de costuri, merita sa aduc aminte si de materialele si tehnologiile sa le zicem "exotice", cum sunt straturile antireflex care necesita o prelucrare complexa si costisitoare. Aici reteta si tehnologia este tinuta cu grija "sub tacere" de catre marii producatori, ca pe un element "alchimic" de mare importanta Smile

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia


Ultima modificare efectuata de catre tudor la 30 Iul 2021 07:57, modificat de 1 data in total
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Iul 2021 09:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si pentru ca nu am rezistat sa ma vad si eu scriind ... in aceast topic interesant ...
Colegul nostru Cristian Kata prezinta, as spune doar cateva aspecte al filozoficului "merita ...sau nu merita". Pentru a fi obiectivi ar trebui bagate in ecuatie si partea de "feeling" a fiecarui utilizator, si multiplele game de binocluri existente, scopurile in care fiecare binoclu se doreste a fi folosi, etc. Este imposibil sa cazi pe o singura solutie ideala. O multime de factori (printre care pretul si experienta as spune ca primeaza) de care vom tine cont in cautarea unui binoclu. In acelasi timp exista pericolul ca aprofundand prea mult aceste aspecte pur tehnice sa omitem esentialul, respectiv observatiile efective cu un binoclu (fie ele tereste, fie astro). Astfel in loc sa urmarim un fenomen real si poate chiar interesant, privim prin binoclu dar nu vedem decat erorile de geometrie, aberatiile cromatice, reflexiile parazite, calitatea definitiei etc, uitand esentialul ... "- Oaaa ai vazut pasarea aceea ? Era superba ! - Aaa nu, care pasare ? Smile "
Nu este o acuza, ci o personala constatare chiar si in ceea ce ma priveste, si nu e bine Smile deci sa nu cadem in extreme, si sa ne bucuram la maxim de binoclurile si celelate intrumete optice folosindu-le cat mai mult la ceea ce au fost ele proiectate (cercetate si proiectate ...scuze Kata Smile ) sa faca ... respectiv sa aduca frumosul mult mai aproape de noi!
Cer senin!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact