Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180917_212747_113x_sud.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233896
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

luneta din obiectiv foto

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi B
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2008

Motto: tot inainte

MesajTrimis: 14 Iul 2021 01:11 Download mesaj
Titlul subiectului: luneta din obiectiv foto
Raspunde cu citat (quote)

Buna.
Totul a inceput cu achizitia unui teleobiectiv foto japonez marca Beroflex 500 mm f8 pe montura T , asa cum stiti clasica montura T2 din zilele noastre , respectiv42mmx0.75, (foarte bine ca s-au gandit si la noi cei care au proiectat obiectivele foto) in stare foarte buna, cu toc , capace etc. la un pret bun.Mi-am zis daca nu as putea sa il adaptez cu costuri minime pentru visual.Am pus in prima faza un adaptor de la t2 la 1,25 pentru a vedea cum se vede si am ramas placut surprins de imaginea obtinuta. Pentru ca este destul de incomod sa privesti fara o prisma , facand destula gimnastica in jurul trepiedului m-am gandit cum as putea sa scurtez tubul si sa folosesc o prisma.Atunci am constatat ca partea dinspre ocular respectiv dinspre aparatul foto are un tub de aproximativ 85 mm fara nici un element optic in interior deci gol golut care se desurubeaza fiind exact cat calea optica a prismei pe care o folosesc eu respectiv un TS optic de 1,25 la capatul acestui tub fiind un filet de 48mm exterior pe corpul obiectivului si interior pe tub.Avand la indemana un adaptor m48 la 1,25 a fost floare la ureche restul operatiunii. Am desfacut tubul si totodata suportul de fixare pentru trepied la care am renuntat si am insurubat adaptorul impreuna cu prisma la 90 de grade.Am cautat in continuare inele de prindere pe suport de 50 mm ca sa o pot folosi pe o sina vixen, negasind nici in urma anuntului dat pe forum, dar nici noi, se pare ca nu exista in fabricatie asa ceva, am recurs iarasi la ceva de prin casa respectiv niste inele de prindere a tevilor de plastic care s-au potrivit la fix. In final am gasit si un parasolar pe care l-am infiletat la capatul lunetei…in devenire si un filtru Skylight 1A, o sa ma intrebati de ce tocmai acesta… pentru ca era singurul pe care il aveam la indemana .
Cam asta este mica mea experienta in final a rezuultat o lunetica cu lungimea de 500 mm focala de la 8 la 22 cu reglaj al diafragmei continu sau in trepte si lentila de capat undeva la 60 mm un tub format din 4 lentile 2 de capat si 2 plasate undeva la capatul celalalt spatiate toate cu aer, avand o plaja foarte buna a focalizarii cu marje si rezerve bune la toate capetele putand fi folosita atat cu oculare simple fixe cat si cu zoomul din dotare.Greutatea totala este undeva la 1550 grame , desigur se poate reduce aceasta cu o sina pe masura mai mica, nefiind in prima faza pentru mine tinta neaparat de a avea o greutate mica.
Daca a mai incercat cineva astfel de idei cu obiectiv similar sau altele poate sa impartaseasca experienta aici.

20210714_004459.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.49 MB
 Vizualizat:  de 4668 ori

20210714_004459.jpg

20210714_004628.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  82.18 kb
 Vizualizat:  de 4668 ori

20210714_004628.jpg

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Iul 2021 08:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bravo! Jos cu pălăria! Calitatea opticii bănuiesc că este una care merită tot acest efort și ai obținut imagini foarte frumoase. Spor la observații cu micul instrument!
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Tavi B
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Iul 2021 09:02 Download mesaj
Titlul subiectului: luneta

Eu zic ca merita, am inceput cu inspectia vizuala a sticlei , nu are zgarieturi ciuperca, partea mecanica este impecabila, detine diafragma in plaja 8-22 ceea ce ii confera un avantaj , este metalica, nu are jocuri , se poate demonta pe componente foarte usor si nu in ultimul rand a fost tot timpul in tocul ei original ceea ce ma face sa gandesc ca vechiul proprietar chiar a avut grija de obiectiv. Cel putin la nivel de experiment merita incercat mai ales ca nu necesita foarte multe adaptari de facut fiind un obiectiv modular foarte versatil si usor de aruncat intr - o geanta sau rucsac..
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 14 Iul 2021 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru constructia lunetei, arata foarte bine !
Te invit sa ne povestesti despre rezultatele observationale obtinute cu ea.
Cu ocular Plossl de 25mm la 20x in camp de 2,6 grade, in Calea Laptelui, trebuie sa fie un adevarat delir stelar !

Cer senin,Mircea

Sus
Matrixul
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012

MesajTrimis: 14 Iul 2021 17:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru constructia lunetei !
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2021 19:14 Download mesaj

In ultima perioada am fost cam ocupat cu pregatirea de concediu , nu prea am avut timp de iesiri si teste, dar mi -a venit o idee referitoare la inlocuirea filtrului foto din capatul obiectivului skylight cu un altul de exemplu la ce m am gandit eu, un UV de la Hoya. Considerati ca este o idee buna folosirea unui alt filtru , sau influienteaza in vre -un fel folosirea filtrelor foto?Intreb pentru ca ma gandesc sa achizitionez un asemenea filtru si voiam sa stiu daca merita efortul si este vre-un progres pe partea de vizual.
Sus
Tavi B
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iul 2021 12:02 Download mesaj

Am gasit o serie de filtre pentru obiective foto care se montează pe filtrul de filtru dedicat obiectivului foto chiar si o serie de filtre pentru poluare luminoasa cele mai bune la nivelul anului curent, sau in cel de-al doile site o comparatie cu mai multe filtre. Acestea sunt paginile, sper sa nu fie considerate publicitate mascata:

https://www.digitalcameraworld.com/buying-...tar-gazing

Cel de-al doilea site:

https://www.bhphotovideo.com/explora/photo...eally-work

Am vazut că în magazinele de profil românesti nu prea se gasesc asemenea filtre dedicate strict obiectivelor foto mai mult exceleaza pe zona filtrelor pentru oculare.
Intrebarea mea initiala era adresată colegilor care au folosit obiective foto pe post de lunete astronomice la vizual (asa cum am citit despre Tair 3S , obiectivul rusesc de 300 mm pentru care sunt cateva pagini aici pe forum despre el foarte interesante) sau pur si simplu prin folosirea obiectivului foto împreună cu aparatul de fotografiat , daca exista vre-o experiența cu un filtru de obiectiv foto in ideea celor din site-ul prezentat mai sus sau alte filtre nu neaparat de poluare luminoasa dar care sa aibe un efect bun la astronomie.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 27 Iul 2021 12:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Problema filtrelor care se monteaza in fata elementului frontal al obiectivului este ca de obicei sunt diametre mari si implicit filtrele sunt mari si scumpe. Filtrele pentru astro de obicei se monteaza in barelul ocularelor sau inaintea senzorului, si aici vorbim de diametre standard (1.25" sau 2"), sau clipin dar aici depinde de fiecare tip de aparat.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Iul 2021 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din păcate pentru becurile cu LED care au invadat chiar și cătunele de munte nu există filtru vizual mai bun decât să te duci departe de ele.

Eu nu aș investi în filtre, m-am uitat o singură dată printr-unul special de nebuloase și chiar dacă nebuloasa în sine s-a văzut mai bine, mi-a displăcut faptul că filtrul a tăiat toate steluțele alea micuțe care înainte se vedeau. Iar imaginea era toată verde, ca pe un monitor de pe vremuri. Câh. Smile

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum