Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m_17_reprocessed_backround_corrections2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224010
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cromatismul la binoclurile Lacerta


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Matrixul
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iun 2012
Mesaje: 420



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Mai 2021 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru pont, am sa incerc bineinteles ce ai recomandat.
_________________
Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele...
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 09 Mai 2021 00:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dbird a scris:
Din nefericire acel fringe ... liniuta colorata mov , verde galben etc ... este prezenta la toate binoclurile diferenta find grosimea ei. Si in toate binoclurile includem si cel HD si ED si APO ca si terminologie. Daca linia colorata este deranjanta insemna ca este groasa .... cu cat binoclul este mai scump linia este mai subtire ...dar vizibila evident


Din ce am constatat eu până acum , multe binocluri fac rabat la calitatea ocularelor . Asta se traduce în focalizare neuniformă (nepotrivirea perfectă a suprafețelor focale ale ocularului și obiectivului ) , distorsiune( mărire transversală neliniară ) și legat de distorsiune , acel cromatism transversal , de care a pomenit Zoth .
Am avut ocazia să văd imagini curate prin oculare simple (kellner cu lentila de câmp din plastic ) și imagini irizate date de mai pretențioasele erfle .
O parte din aceste beleli optice se pot evita alegând binocluri cu luminozitate mai scăzută la obiective . Doar că nu prea se mai fabrică . Peste tot vezi numai binocluri butucanoase , scurte și fizic și optic , lăudate că ar fi insensibile la tremurat de parcă pe planetă ar fi toți bolnavi de Parkinson . Când eram puștan , am băgat ochii într-un 10x50 cu tuburi lungi aproape cât la sovieticul 20x60 . Se vedea grozav prin el și nu se văicărea nimeni de imagini instabile .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 276



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 09 Mai 2021 07:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

"Am avut ocazia să văd imagini curate prin oculare simple (kellner cu lentila de câmp din plastic ) și imagini irizate date de mai pretențioasele erfle ." Sa nu fie cu suparare la nimeni dar aceasta discutie am impresia ca sufera de subiectivismi ca sa nu zic mai mult. Care este campul vizual la un binoclu 10x cu ocular kellner? Undeva la 5 grade. Brusc nu ne mai dranjeaza campul vizual, interesant, apoi problema reflexiilor in oculare kellner. Si asa putem continua...si in final nici vignetarea nu mai deranjeaza, doar aberatiile cromatice au ramas insuportabile. Ocularele au avantajele si dezavantajele lor in functie de tipul constructiv. Din fericire exista pe piata marfa absolut pt toate gusturile, inclusiv cu lumina mai scazuta, inclusiv cu o vignetare ca la carte, binocluri care au un centru al campului vizual excelent as zice, dar spre exterior indoaie tot ce prinde Smile.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2021 09:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In mare sunt de acord cu majoritatea aspectelor atinse in posturile lui Catalin si Kata. Tot ce vreau sa fac e sa indemn la putina ingaduinta fata de oculare, ele au viata cea mai grea intr-un sistem optic.
Sa luam de exemplu binoclul Elite 10x cu camp de 6 grade de la care am pornit discutia: obiectivul binoclului va lucra pe un camp de 6 grade in timp ce ocularul va trebui sa-mi furnizeze la ochi un camp de 60 grade! Nu-i chiar usor. Ca amplificator unghiular "care este", ocularul trebuie sa gestioneze cat mai bine acest camp urias si chiar daca are in posesie un numar de lentile de 2-3x mai mare decat cel al obiectivului, tot greu ii este. O eroare de numai cateva minute de arc in amplificarea unghiulara a culorilor devine vizibila ochiului.
Cam toate formulele native de oculare cu exceptia Huygens-ului au cromatism transversal. Sigur ca exista formule de compensare a acestuia dar proiectantul sistemului optic trebuie sa vrea sa le foloseasca (acea lentila pozitiva montata in fata planului focal de care spuneam in postul de analiza al binoclului de mai sus, lentila pe care ocularul Huygens o are din nastere!)
Si totusi cred ca si sistemul dialyt isi aduce un aport destul de important la evidentierea cromatismului transversal la binoclurile moderne cu focalizare pe lentila mobila deoarece binoclurile porro si cele roof cu focalizare pe oculare mobile arata semnificativ mai putin acest defect.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 09 Mai 2021 09:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si eu sunt de parere ca un binoclu este o suma de compromisuri (mai mici sau mai mari). Nu poti sa le ai pe toate foarte bune, chiar si la binocluri foarte scumpe de mii de euro nu le ai pe toate. Exemple: Swarovski Swarovision le are aproape pe toate dar compromisul platit este ca in anumite conditii de lumina are ceva reflexii in oculare. Zeiss Victory le are aproape pe toate doar ca are o tenta verzuie a imaginii si un contrast mai cuminte. Leica Ultravid le are aproape pe toate doar ca nu are camp vizual mare si transmisia luminii asa buna ca competitorii directi. Zeissul meu Conquest HD le are aproape pe toate doar ca are aberatii cromatice. Fiecare e liber sa isi aleaga ce compromisuri vrea in functie de cat de mult cantareste pentru fiecare personal.

Aberatiile cromatice sunt destul de greu de coantificat pentru ca eu de exemplu pot accepta o cantitate de aberatii cromatice, iar alta persoana poate fi oripilata de aceeasi cantitate de aberatii cromatice. Deci este un tarm foarte subiectiv. Totusi pun o lista cu un clasament personal (subiectiv) la aberatii cromatice. Din nou subliniez ca este un taram foarte subiectiv pentru ca aberatiile cromatice nu le pot masura, doar le pot estima prin comparatii vizuale intre mai multe binocluri ca sa se formeze ca o scara de valori:
locul 1 Dintre toate binoclurile testate de mine (peste 60) singurul binoclu care nu avea nici cea mai mica urma de aberatii cromatice a fost Nikon Astrolux 10x70 IF SP WP. Asta e "taticul" binoclurilor cand vine vorba de aberatii cromatice. ZERO aberatii comatice 100% din camp! Si asta fara stical ED, HD etc. Deci aici gradul de obiectivitate este mare pentru ca nu am reusit sa vad nici o aberatie cromatica chiar daca am stresat binoclul in tot felul de situatii contrastante!!!!

locul 2 Aici e o grupa aproape perfecta la aberatii cromatice, doar ca se pot vedea foarte greu (trebuie sa le cauti mult) si foarte pe margini 90/95% din FOV: APM ED APO 10x50, Meopta Meostar B1.1 10x50

locul 3 Aici este o lista mai lunga din care voi da doar cateva exemple unde aberatiile cromatice sunt prezente spre margini (80/90% din FOV) dar palide si deloc deranjante pentru mine. Adica cel mai mult neobservabile in folosirea normala, deci o corectie foarte buna: Deltra Extrem ED 10x50, Fujinon FMTR SX 10X50, Swarovski 7x42 (1987), Nikon E 7x35 (1979), APM ED APO 7X50, Celestron Trailseeker 8x42, KOWA Prominar 10x42, BD XD, Delta chase ED 12x50, IOR 7X40 si altele

locul 4 Aici sunt binocluri ce au aberatii cromatice destul de estompate pe margini dar care sunt mai repede observabile decat grupa locului 3 de mai sus: APM 16x70 ED APO, APM 16x80 ED APO, Leica Trinovid 10x25, Zeiss Victory RF 8x56, Swarovski SLC 10x50 WB (1995), Lacerta Explorer 10x50, Zwarovski Habight 8x30 (new) si altele

locul 5 "Restul lumii" ...Dar si aici pot face un clasament unde Zeiss Conquest HD 10x42 este cap de lista avand aberatii evidente spre margini dar nu extrem de deranjante. Nikon HGL 8x32, Zeiss Dialyt T 8x56, Nikon Monarch 5 10x42, Lacerta Smart 10x34, Lacerta Elite 10x42, Lacerta Elite 10x56 , Nikon Prostaff 7s 10x30 si altele

Concluzii:
1 Sunt nume grele chiar si pe ultimele locuri la aberatii cromatice gen Zwarovski, Leica, Zeiss, Nikon si de ce sa ne miram ca este si Lacerta. Lacertele si Zeissul Conquest HD sunt codasele in clasamentul meu personal cand vine vorba de aberatii cromatice. Ce inseamna asta? Inseamna ca cineva care are "o fobie" mai mare la aberatiile cromatice si vrea sa cumpere strict pe criteriul asta, trebuie sa cumpere binocluri de pe locurile unu sau doi (doar de acolo). Dar nu este asa de simplu pentru ca binoclul este un ansamblu optic si trebuie judecat ca atare si pe langa aberatii cromatice bine corectate mai vrem si altceva (depinde de preferintele fiecaruia). Hai de exemplu sa comparam Lacerta Elite 10x56 cu locul 1 Nikon Astrolux 10x70. Nikon are un camp extrem de mic de 5.1 grade dar si un eye relief mic (14mm), macar daca era mai mare la campul vizual asa de mic. Deci doua compromisuri pe care nu le gasesti la Lacerta Elite 10x56. Fiecare stie sa-si cantareasca singur compromisurile! Deci binoclurile sunt o suma de compromisuri optice ca sa nu mai vorbim si de preturi!

2 Observam ca locurile fruntase, cand vine vorba de aberati cromatice, sunt ocupate in proportie de 80% de binocluri porro. Deci Zoth a banuit bine ca binoclurile roof sunt mai rar bine corectate din punct de vedere al aberatiilor cromatice decat cele porro.

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia


Ultima modificare efectuata tudor la 09 Mai 2021 13:06, modificat de 2 ori in total
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2021 10:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si sa mai confuzez si eu putin lumea:
Va propun un test ... daca aveti timp si rabdare.
Ochiti o zona undeva unde aveti aberantul fringe cu un binoclu fie el X. In decursul unei zile urmariti aceleasi zone pe toata durata ei cu acelasi binoclu X binenteles ... veti constata ca exact aceleasi zone ... in anumite perioade prezinta aberati, in altele nu , functie de pozitia efectiva a soarelui si binenteles luminozitatea efectiva a cerului (nori mai mult sau mai putin) Smile OK.
Acum asa cum zice si Catalin, daca totusi deranjeaza aberatia respectiva ... montati niste diafragme pe obiectivul binoclului ... micsorand luminozitatea pana la disparitia deranjului propriu-zis ... nu veti pierde detalii ... *cel putin pe timp de zi ... in rest scoateti diafragmele) ... caci Smile binoclul vostru sufera de prea multa luminozitate Smile
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 10 Mai 2021 01:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cristian Kata a scris:
"Am avut ocazia să văd imagini curate prin oculare simple (kellner cu lentila de câmp din plastic ) și imagini irizate date de mai pretențioasele erfle ." Sa nu fie cu suparare la nimeni dar aceasta discutie am impresia ca sufera de subiectivismi ca sa nu zic mai mult. Care este campul vizual la un binoclu 10x cu ocular kellner? Undeva la 5 grade.


Nu neapărat .
Acum ceva ani , am primit de la Dbird un binoclu junk 10x50 . Oculare kellner cu afov de vreo 65 grade , cu lentila de câmp biconvexa , din plastic , fără anti reflex . Am rămas plăcut surprins de calitatea imaginii . Din dorința de a micșora distorsiunea , am înlocuit lentilele din plastic cu dublete lipite , de aceeași focală . Rezultatul a fost unul nasol tare . S-a micșorat distorsiunea dar a crescut urât de tot cromatismul marginal și concomitent a scăzut claritatea la periferia câmpului . Am revenit la schema originală și de atunci această "praștie" a devenit aproape nelipsită din torpedo-ul mașinii . Are o greutate infimă care îl face potrivit pentru observații îndelungate .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 10 Mai 2021 01:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zoth a scris:

Cam toate formulele native de oculare cu exceptia Huygens-ului au cromatism transversal. Sigur ca exista formule de compensare a acestuia dar proiectantul sistemului optic trebuie sa vrea sa le foloseasca (acea lentila pozitiva montata in fata planului focal de care spuneam in postul de analiza al binoclului de mai sus, lentila pe care ocularul Huygens o are din nastere!)
Si totusi cred ca si sistemul dialyt isi aduce un aport destul de important la evidentierea cromatismului transversal la binoclurile moderne cu focalizare pe lentila mobila deoarece binoclurile porro si cele roof cu focalizare pe oculare mobile arata semnificativ mai putin acest defect.


Binoclul meu "Tasco" 10x40 roof, nu e dialyt . Dar are niște oculare ciudate , (focalizare internă) ca niște Ramsden cu un dublet intermediar , puternic supra corectat , cu focală foarte mare . Focusul se face plimbând înainte și înapoi lentila de câmp , care este o plan convexa simplă .
Același tip de ocular îl are monoclul ăla sovietic , 20x60 , la care distorsiunea e aproape inexistentă . Neclaritatea câmpului marginal și cromatismul transversal sunt de asemenea foarte mici . Dar 20x60-ul are 260 mm la focala obiectivului , cum s-ar zice , e o sculă destul de lungă .
Vorba femeilor , se pare că orice milimetru în plus , contează .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Mai 2021 08:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hai sa va spun ceva asa pentru cultura binoaclelor aceste esentiale instrumente ale vesnicilor incepatori astro fascinati de 10-12 x marire .
la traversarea unui geam de sticla cu fete plan paralele un fascicul conic focalizat al unui obiectiv primeste o mare cantitate de aberatie cromatica . la un obiectiv teoretic perfect pentru luneta refractor sau telescop Newton cu diam 58mm si 240mm focala f/4.1. liber fara traversare geam (prisme ) avand strehl 0.99 dupa traversare drum optic 40mm prin sticla ajunge la 0.6 strehl. cu sticla Bk7 cu ba k4 la 0.53. cu Fpl53 ar fi 0.77 posibil ca se tine seama de asta si se proiecteaza ocularul sau obiectivul sa mai anuleze aberatia . Eu ma uit cu un Tasco Esential 10x42 si nu vad deloc aberatie cromatica e foarte sharp culoare total natuarala fara blur cromatic apare ceva spre margine. are acoperiri albastre la oculare si obiective . am luat de mult din decathlon cu 300lei
Sus
fritz_wolf
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Apr 2021
Mesaje: 52



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 10 Mai 2021 09:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesanta discutia voastra! (cei care va pricepeti la binocluri. Am notat in special ce spune tudor)
Deduc doua chestiuni, conteaza cine priveste si judeca, aprecierea este foarte subiectiva, ceea ce e oribil pentru cineva poate fi acceptabil la altcineva. A doua constatare.... alea fara CA sunt si cele mai scumpe.... Nu cred ca e o mare surpriza.... Calitatea se plateste. Discutia interesanta ar fi despre alea pe care dai o poala de bani insa calitatea nu e pe masura pretului.

Intre timp asta noapte a fost senin (in intreaga tara, mai putin la munte sus - se vede din satelit, sunt destule site-uri). M-am dus si eu afara pe la 2 noaptea, mai ales ca Luna rasare tarziu in perioada asta, deci nu era Luna.
O concluzie la care am ajuns, degeaba ai binocluri si scule bune daca nu ai de unde sa te uiti! Fericiti sunt cei care stau sus si au terasa/balcon cu camp liber si ceva mai departe de iluminarea stradala!
E frumos ca in perioada asta cu carantina e foarte pustiu si liniste noaptea! (pana te prinde Garcea daca ai ghinion).

De curand mi-am cumparat un Celestron SkyMaster 15x70 pentru ca era prea ieftin si nu am avut asteptari prea bune. Dar a inceput sa-mi placa mult, mai ales ca se tine relativ bine in maini si cred ca am nimerit unul bun, din cate am citit e loz in plic, multe sunt gata varza ( https://www.celestron.com/products/skymaster-15x70-binoculars ).
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Mai 2021 18:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
la traversarea unui geam de sticla cu fete plan paralele un fascicul conic focalizat al unui obiectiv primeste o mare cantitate de aberatie cromatica .


Refa simularea aia ca ceva nu e in regula! Daca imi spuneai ca pui o lentila sau alt element cu putere optica in conul de lumina eram de acord, dar o simpla prisma (element pasiv fara putere optica) nu poate induce decat o usoara supracorectie cromatica, nicicum "o mare cantitate de aberatie cromatica".

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Mai 2021 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Zoth . incerca sa vezi pune oglinda cu focar 240 mm diam 58 mm si geam bk7 de 40mm la prisme sigur e mai lung de 40 dar fa doar cu 40 . si vezi cat scade streh. traverseaza sub unghi si apare problema . la lumina paralela nu se induce nimic sau la f/20 ffputin
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 276



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 10 Mai 2021 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hmm, o sticla aparent plana, daca are o serie de denivelari (sau cum sa le numesc), poate lucra ca un conglomerat de lentile de tot felul, care teoretic ar putea duce la tot felul de anomalii, mai mult sau mai putin. Deci cred ca in practica ar fi posibil, depinde de sticla, daca este doar teoretic plana. Totusi prismele nu ar trebui sa prezinte malformatii Smile
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 10 Mai 2021 22:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tehnologia obținerii de suprafețe perfect plane la sticle groase, este pusă la punct de sute de ani . La fel și obținerea de unghiuri drepte perfecte . Prismele se șlefuiesc mai multe deodată , în perechi alipite și cu schimbarea periodică a suprafețelor aflate în contact .
_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact