Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc281finalaklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224549
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Elite 10x56


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Iul 2017 22:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Elite 10x56
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Elite 10x56

Pe siturile poloneze de specialitate am citit ca cei de la Lacerta au avut ca obiectiv auto-impus la crearea acestei serii, obtinerea unui binoclu avand caracteristici egale cu binocluri avand costuri de peste doua trei ori mai mari. Oarecum ca si Bresser care incearca sa obtina un “Zeiss - Bresser” la mai putin de jumatate de pret. Sunt toate incercarcari foarte noi pe piata binoclurilor, semn clar ca si aceasta zona incepe sa se schimbe destul de mult, aparand jucatori noi, modele noi si de ce nu poate un pic mai bine si mai comod pentru utilizatori.
Practic in primul moment in care am luat in mana acest binoclu am avut doua sentimente sincrone. Un binoclu greu si cam urat ! Linii drepte copiate parca dupa un design invechit de Lamboghini Countach lipsite complet de eleganta lui Lacerta Elite 10x42 sau 10x32. De altfel dupa cateva minute de manipulare greutatea devine oarecum logica asociata atat diametrelor mari ale obiectivelor si a ocularelor cat si structurii complet metalice a corpului. Toata mecanica functioneaza impecabil, ferm si focalizarea se mentine fara probleme. Corpul metallic este acoperit cu un strat relativ subtire de cauciuc (binenteles tot verde) asigurand o prindere corecta a binoclului. Am in fata, pratic binoclul cu cele mai mari diametre ale lentilelor ocularelor din toate binoclurile ce mi-au trecut prin mana. Ocularele sunt acoperite cu antireflex verde si mov-indigo ca de altfel si obiectivele. Privind prin el din nou o senzatie noua, eye-relieful enorm si “efectul de wide” cum ii spun eu, este fascinant. Senzatia ca privesti cu ambii ochi printr-o singura fereastra (hublou daca vreti) rotunda este nu numai cea mai pregnanta dar si cea mai relaxanta intalnita de mine pana acum. Confort vizual deosebit, si asta inclusiv daca porti ochelari sau nu. Aparatorile se misca liniar prin desurubare avand 2 pozitii de blocare. Pentru a putea sa imi explic pana si mie pretul , totusi enorm pentru un utilizator obisnuit (din Romania), am fost nevoit de data asta sa apelez la un sistem comparativ cu un alt binoclu similar. Tot ce am la indemana apropiat a fost binenteles Lacerta Explorer 10x50. Este adevarat ca vom compara un binoclu roof cu unul porro si care au o diferenta dimensionala intre obiective. Si totusi personal consider Explorer-ul 10x50 un binoclu greu de depasit.
Si la comparare iata ce a iesit:
Luminozitatea: este un pic mai buna decat cea a lui Explorer, desi ochiometric pare egala, trebuie sa luam in considerare faptul ca exista un tint galben in plus la Elite care “atenueaza” putin senzatia de luminozitate.
Cololoritul: asa cum ziceam mai sus exista un tint (virare spre galben) galben de o densitate de circa 50% din cea clasica CZ Dekaris. Rezultatul este un colorit ceva mai placut, mai intens, mai cald pentru binoclul Elite fata de culoarea rece strict naturala a lui Explorer. A nu se intelege ca sunt probleme de colorit din cauza acestui tint, din contra, cel putin mie, imi creeaza senzatia ca privesc printr-un CZ.
Contrastul: este putin mai mare la Elite.
Zona de clar se intinde undeva pana la 20% de margine, ceea ce da o senzatie placuta de claritate in tot campul atunci cand se priveste un plan perpendicular cu multe detalii.
Rezolutia: Din nou foarte putin mai buna decat la Explorer, dar atat de putin incat nu am poutut-o interpreta daca nu cumva este doar un rezultat cumulat din lumina, contrastul si coloritl mai bun si nicidecum din sticla sau diametru mai mare al obiectivelor.
Am folosit “putin”, “un pic mai buna”, “mai placut”…daca ar fi sa dau asa aproximativ un procent pentru fiecare totalul ar fi cuantificat prin “Elite este mai bun la toate capitolele, optic vorbind cu un procent de circa 10%”. Culmea ca si greutatea respecta oarecum acest raport. Si din nou vedem ca practic si diametrele ocularelor si obiectiveleor sunt pe acolo. Rezultatul este ca practic daca Elite ar fi fost un 10x56 erau cu adevarat identice..ca performante optice (mai putin tintul galben). Si atunci revine intrebarea legitima de ce roof-ul este de 3 ori mai scump? E relativ simplu de raspuns daca tinem cont de:
-Explorer este totusi un binoclu foarte bun avand un pret relativ mic.
-Un binoclu porro este mai putin costisitor de produs decat un binoclu roof.
-Astfel mai ramane acel “un pic” mai bun. Ei bine exact aici e cel mai scump. Deoarece pentru a adauga acel “un pic mai bun” la fiecare capitol, costa deja mult mai mult, asta luand in consideratie pretul si calitatile “etalon” de la care am plecat (cel al lui Explorer).
Calitatea in plus iata ca costa foarte mult, astfel incat indiferent ca ea in sine creste cu 10% , preturile se tripleaza. Astfel incat (inca nu am putut face astfel de comparatii) nu m-ar mira daca un zeiss roof 10x56 modern ar fi catalogat (la pretul sau) avand caracteristici “un pic” mai bune a cele a lui Elite.
Dar revenind la review putem mentiona lipsa oricaror reflexii parazite (un lucru minunat, cel putin din punctul meu de vedere, fiind disparitia reflexiei circulare prezenta la absolut toata gama Explorer (8x, 10x si 12x). Campul este perfect delimitat cu trecere brusca negru –camp. Nu apar irizatii contralumina. Superba este corectia geometrica atat pe verticala cat si pe orizontala (cea verticala este mult mai buna ca la Explorer sau CZ Dekaris).
In regim astro este surpriza cea mai mare pe care am avut-o. In vechiul concurs Lacerta Smart 10x34 cu Lacerta Explorer 10x50 diferenta a fost destul de neimportanta. De data asta Elite vede in mod evident mai mult decat Exporer. Respectiv ceea ce se banuia cu periferica la Explorer, era vizibil pe direct cu Elite.
Din nou o diferenta interesanta intre cele doua comparate este ca Elite este mult mai insensibila la reflexii parazite provenite din surse de lumina provenite din fata, lateral fata, sau sus jos fata. Povesteam ca imaginea privita de la distanta (cu aparatorile date jos la maxim – viziunea hublou) este superba. Mai frumoasa parca mult fata de Explorer. Dar “gasirea” axei optice corecte este mai dificila la Elite decat la Explorer.
Totusi un binoclu deosebit de bun, pe care imi pare rau ca nu il pot compara cu un roof modern Zeiss sau Svarovsky. Dar in acelasi timp, eu consider ca daca discutam calitativ, in mod efectiv calitativ nu primim de 3 ori mai mult (adica vezi pretul) asa ca nu as incuraja acest raport calitate/pret.
Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 56mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (masurat efectiv:1,75m)
Camp vizual real: 6,1 grade
Camp vizual real la 1000m: 107m
Diametrul pupilei de iesire: 5,6mm
Ocular relief: 25mm
Factor crepuscular: 23,7
Luminozitate: 31.4
Acoperire suprafete optice: Fully Multi-coated
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Greutate: 1106 grame (masurat efectiv: cu tot cu capace si sunur de sustinere)

Da, sunt de accord ca “putin mai mult” costa mai mult dupa o functie relativ exponentiala dar sincer daca nu va dau banii afara din casa, as recomanda Explorer dintre cele doua.
Cred ca am produs multa confuzie si poate citit rapid articolul veti ramane cu ideea ca Elite 10x56 este mai slab decat Explorer 10x50. Fals, binenteles deoarece revin si cu mentiunea ca Lacerta Elite 10x56 este un binoclu deosebit de reusit, probabil cel mai reusit din seria Lacerta. Zic probabil pentru ca nu am putut utiliza un Lacerta Smart 10x42, care pare (mathematic vorbind – nu am testat) versiunea optima pentru seria Lacerta (e frumos ca design, este la o deschidere ce e posibil sa il egaleaze pe 10x50 optic vorbind, si are greutatea ideala in jur de 700grame) dar acest lucru fiind doar teoretic, ramane de verificat intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.
Binoclul in priza manuala nu tremura in mod special dar produce dupa un timp o mare oboseala a muschilor care este generatoare de tremus si discomfort. Utilizabil totusi din mana in reprise de cate 30 de secunde destul de lejer. Dispune de system de prindere clasic pe trepied.
In final revin cu mentiunea ca este, mai mult ca sigur, cel mai performant binoclu 10x din seria Lacerta.



LacertaElite10x56mic.jpg
 Descriere:
Lacerta Elite 10x56 - cel mai performant din seria Lacerta 10x.
 Marime fisier:  1 MB
 Vizualizat:  de 8150 ori

LacertaElite10x56mic.jpg


Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5508

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Mai 2021 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

As vrea sa scriu in randurile care urmeaza cateva consideratii personale legate de acest binoclu.
Sper ca nici colegul Dbird si nici tudor, "tartorii" principali pe acest domeniu, sa nu se supere daca unele impresii personale nu vor corespunde cu parerile lor.

Consideratii de concept: ma asteptam ca un binoclu roof cu deschiderea obiectivelor de peste 50mm sa recurga la sistemul de prisme AK (Abbe-Konig) la care axele optice ale ocularelor pot fi mai apropiate decat cele ale obiectivelor si nu la sistemul SP (Schmidt- Pechan) unde de regula distantele dintre axe se pastreaza sau se pot modifica in limite semnificativ mai reduse.
Acest lucru ar fi foarte util utilizatorilor ce au distanta interpupilara mica (printre care ma numar si eu), deoarece nu ar mai fi nevoie de apropiat cele doua tuburi pana la "lipire" pentru a ajunge la o DIP de 61mm. Nu ar fi nici in cazul asta o tragedie prea mare daca priza pe binoclul cu obiectivele "lipite" nu ar deveni incomoda si obositoare. Din punctul asta de vedere il consider un minus important de concept!

Un plus de concept este dupa parerea mea, atasarea capacelor obiectivelor de corpul binoclului. In felul asta obiectivele se pot proteja imediat dupa sedinta de observatii fara sa fie nevoie sa le mai cauti in jur pentru ca ele sunt acolo si sar imediat in ochi.

Consideratii de ordin mecanic: constructia e buna si solida insa mi-as fi dorit o rozeta de focus cu un diametru usor mai mic, macar 1mm in minus deoarece actuala rozeta e foarte apropiata de tuburile binoclului si exista riscul de a freca la cea mai mica slabire sau descentrare survenite in timp. Este un aspect relativ minor pe moment dar care poate creea probleme in viitor.

O alta problema pe care as include-o la capitolul mecanic este ER-ul (eye relief) prea mare al ocularelor. Si o includ aici deoarece ea genereaza niste probleme mecanice.
Este practic imposibil de privit prin acest binoclu, ce sa mai zic de centrarea ochilor pe pupilele de iesire, cu eye shield-urile stranse! Pentru contact pe arcade, asa cum sunt obisnuit sa folosesc binoclurile, in cazul meu trebuie sa extind eye shield-urile 1 si 3/4 trepte pentru a vedea clar diafragma de camp dar mai practic 2 trepte cu diafragma usor blurata. Asta inseamna ca la fiecare utilizare a binoclului trebuie sa extind ES-urile si la fiecare final de observatie sa le strang deoarece, atentie! ... husa binoclului este facuta sa poata fi inchisa doar cu ES-urile stranse!
Logic asta inseamna uzura nejustificata si posibile probleme in viitor.

Consideratii de natura optica: ei bine, aici e aici, avem o problema mare!
Am citit foarte atent avertizarea de centrare corecta a ochilor pe care o facea tudor, pentru minimizarea cromatismului si credeam ca se refera la cromatismul longitudinal (cel care deranjeaza cel mai mult in lunetele RFT cand sarim calu' cu magnificatia). Nu, nici poveste, ceea ce se vede in acest binoclu este cromatismul transversal (magnificatia diferita a culorilor transpusa in deschideri unghiulare diferite), care de regula la un binoclu clasic este pus in evidenta de oculare.
Deci hai sa sarim pe oculare! .... dar nu avem de ce pentru ca la acest binoclu ocularele sunt fixe iar focusul se face printr-o lentila mobila (al treilea element al obiectivului considerat adesea) care in fapt este un ansamblu dialyt (larg spatiat) generator prin definitie de cromatism transversal.
Proiectantii seriosi de astfel de sisteme, nu uita sa adauge o lentila pozitiva inaintea planului focal (deci in fata ocularului) pentru a corecta acest neajuns. Nu stiu ce se intampla dar pare ca proiectantul a uitat si drept urmare cromatismul transversal este vizibil in acest binoclu care altfel pare bunicel si foarte temeinic construit.

Si in final o rautate indreptata spre cei doi colegi, ca de, nu ma pot abtine: daca asta e varful de gama al brandului respectiv, (nu!) ma intreb ce catastrofe nucleare or fi celelalte ... Laughing Laughing

Edit:
Am uitat ceva la consideratiile de natura optica si vreau sa completez acum: DOF-ul (profunzimea campului de clar) foarte mic, aproape de limita deranjanta Rolling Eyes
(editare facuta de MariusP, preluand textul din https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=205660#205660)

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2811

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 02 Mai 2021 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai vad ca parerile despre acest binoclu totusi au coincis Laughing ... tu in plus ai aratat mai profesionist tipul si cauzele acestor aberatii cromatice. Si e bine ca sa mai invat si eu cate ceva! Iar ergonomia este un taram mai subiectiv tinand cont si de anatomia fiecaruia, si inteleg foarte bine problemele pertinente ridicate de tine!
Per total optic mi se pare cel mai bun de la Lacerta (poate ma insel), dar in nici un caz nu cand vine vorba de aberatii cromatice, pentru ca pana si de trei ori mai ieftinul Lacerta Explorer 10x50 este mai bun!

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3994



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 04 Mai 2021 16:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am separat restul mesajelor despre binoclurile Lacerta in topicul "Cromatismul la binoclurile Lacerta" la "Binocluri / Spottingscope".
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Mai 2021 12:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@zoth:
1- Am scris cateva randuri referitor la cromatismul mentionat in topicul dedicat. Nu cred ca trebuie sa speriem lumea Smile
2- Nu vreau sa te superi dar vis a vis de Lacerta (fie Smart fie Elite) si de altfel pentru orice binoclu este posibil a fi utilizat fara ridicarea eyeshieldurilor respectiv fara sprijinirea acestora pe arcade. Eu in mod uzual nu ridic niciodata eyeshildurile. Practic eu, asa cum mai scriam, sunt un mare iubitor de efect "hublou". Din aceasta cauza utilizez toate binoclurile fara eyeshilduri ridicate si daca este posibil chiar cu ele date jos. Caci eyeshildurile ridicate sau coborate micsoreaza efectul "hublou". Asftel pot sa garantez ca orice binoclu poate fi tinut in maini fara sprijin pe arcadele ochilor. Deasemenea plasarea, in aceste conditii a ochilor in axa corecta, chiar in contextul miscarii ansamblului ochi binoclu, se poate face perfect inclusiv in mod astro. Este necesara bineinteles o oarece experienta sau mai bine zis antrenament. Daca va place sa priviti prin binoclu utilizant la maxim efectul "hublou" eu va recomand sa renuntati complet la ridicarea eyeshildurilor sau chiar sa le scoateti daca este posibil. Dar si la mine exista o exceptie! Singurul moment in care ridic eyeshieldurile este acela in care in jurul meu lateral, spate exista surse parazite de lumina puternica!
Binenteles ca gusturile nu se discuta ... unii prefera de exemplu un efect mai pronuntat de tub simtindu-se "mai aproape de stele si mai izolat de mediul alaturat" altii prefera un camp mai mare cu efect "hublou" , este normal si firesc, scopul acestor randuri fiind doar sa atrag atentiea ca orice binoclu poate fi folosit la fel de bine fara sprijin pe arcade / ochi si binenteles ca nu are legatura strict cu emisii Lacerta (dar este valabil si la ele).
Considerati aceste randuri ca un indemn sa va "imprieteniti" si mai bine cu binoclul vostru Smile
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5508

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Mai 2021 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dbird a scris:
Nu cred ca trebuie sa speriem lumea Smile


Nu am avut in intentie asa ceva!

Am scris cateva "consideratii personale" sau daca vrei "impresii de prim contact", care in mare parte sunt valabile doar pentru persoana mea (vezi textul de mai sus). Sigur ca multi alti useri nu vor fi afectati de aspectele punctate si pot folosi binoclul linistiti. In cazul meu sentimentul de nepotrivire a fost dominant si ma gandesc ca intr-un viitor neprecizat sa modific acest binoclu intr-unul mai prietenos Smile

Daca totusi consideri interventia de mai sus nepotrivita pe topic, iti reamintesc ca esti moderator si o poti sterge sau inlatura, din partea mea nu este nici o problema!. Iar daca din varii motive nu vrei s-o faci tu pe "lupul cel rau", o sa-l rugam pe Marius sa ne ajute Smile

Cer senin!

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 08 Mai 2021 12:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Zoth a scris:
Ma asteptam ca un binoclu roof cu deschiderea obiectivelor de peste 50mm sa recurga la sistemul de prisme AK (Abbe-Konig)

Dupa forma binoclului este clar ca nu are prisme AK iar dupa pret...nici nu incape indoiala, deci nu este nici un indiciu care sa sugereze prisme AK, in privinta aceasta nu cred ca putem vorbi de o dezamagire in sensul "ma asteptam...dar din pacate...".
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Mai 2021 14:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@zoth:
Doamne fereste! de ce sa stergem. Sunt sublinieri facute clar si la obiect de catre un profesionist. Asta si doream la reviewuri. Caci se pare ca modelul pe care il am eu ... difera de al tau. NU este prima oara pentru Lacerta. Eu chiar acum am comparat Elite 10x56 (al meu!) cu Meopta MeoStar B1.1 10x50 ... din punct de vedere al aberatiei cromatice sunt la fel ... de altfel sunt la fel inclusiv la luminozitate, contrast si definitie.
Concluzia este ...trista!


Ultima modificare efectuata de catre Dbird la 08 Mai 2021 19:47, modificat de 1 data in total
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5508

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Mai 2021 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Kata, cred ca am explicat destul de clar in primul post de ce am avut acea asteptare in privinta prismelor la un binoclu roof cu obiective de 56mm. La prima vedere poate parea un moft dar in unele situatii devine o necesitate!

Pentru un utilizator cu distanta interpupilara de 65mm sau mai mare, pretentia ridicata de mine e nejustificata (moft) deoarece el se poate acomoda la fel de bine pe un binoclu roof SP cat si pe unul AK.

Pentru un alt utilizator cu distanta interpupilara de 60mm sau chiar mai mica, amanuntul de mai sus devine necesar, deoarece numai binoclurile roof AK permit o distanta interpupilara compatibila cu a lui.

Dbird, poate cand om avea amandoi mai mult timp sa-ti dau Elite sa-l compari cu al tau, m-ai facut curios!

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Mai 2021 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@zoth:
Stii unde ma gasesti, stii pe unde plimb cainele ... doar sa ma anunti cu o zi inainte sa il iau lamine.... Smile

Later edit:
Ceea ce ma surprinde pe mine la testele tale este ca nu te-a deranjat o problema care pe mine ma cam enervat la multe emisii Lacerta! Respectiv trecerea de la nergu la campul vizual nu este ferma. Daca pe timp de zi acest lucru este mai putin sa zicem enervant, in mod astro este chiar enervant (pt. mine ....) ... poti eventual testa ?
Acest neajuns nu exista la Modelul Lacerta Smart 10x50. Dar exista ..culmea la Delta Titanium ED HD 10X42 (desi la restul de delta totul este perfect din acest punct de vedere Smile )


Ultima modificare efectuata de catre Dbird la 08 Mai 2021 19:56, modificat de 1 data in total
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2811

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 08 Mai 2021 19:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dbird a scris:
@zoth:
Stii unde ma gasesti, stii pe unde plimb cainele ... doar sa ma anunti cu o zi inainte sa il iau lamine.... Smile

...
Cainele sau binoclul?...... Laughing
_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5508

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2021 10:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

tudor ... cainele, evident Laughing Laughing

Dbird, te referi la faptul ca diafragma de camp nu se vede ferm delimitata? ... sau la altceva?

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2021 11:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@zoth:
Exact! Pw mine ma enerveaza acest aspect in regim astro ... imi creeaza stupida senztie ca imi ingusteaza cumva campul Laughing
& @tudor:
binoclul nu cainele ... cainele vine implicit ca el tine binoclul la gat Laughing Laughing Laughing
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5508

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2021 19:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ma pui pe ganduri ... chiar ma intreb acum daca binoclurile noastre sunt diferite ... Rolling Eyes

Fenomenul de care spui este vizibil si in exemplarul meu insa la un nivel care mi se pare moderat. Pe mine nu prea ma deranjeaza si deci nu pot cuantifica bine magnitudinea lui.
Zona aceea marginala a campului este zona unde ochiul compenseaza cel mai mult, stii teoria, planul focal al ocularului are curbura inversa fata de planul obiectivului, bla, bla ...
Eu imi explic fenomenul prin faptul ca ochiul compenseaza mai greu (sau aproape deloc) in lipsa luminii si de aceea marginea diafragmei pare usor blurata (usor iesita din focus). Poate asta e si motivul pentru care definim campul de clar ca procent din raza pe timp de noapte si nu ziua cand ochiul compenseaza mai bine si mai tot campul pare ok.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 09 Mai 2021 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Fac o presupunere, doar presupunere: ma gandesc ca trecerea ferma de la negru la campul vizual are legatura cu planul focarului, daca stop field-ul este cat mai aproape de, sau chiar in, planul focarului, atunci trecerea este mai ferma. Doar presupun...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact