Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Delfinul_(Prelucrată).jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224014
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

sfat alegere binoclu porro sau roof


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 726



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 19 Apr 2021 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

uite aici un review la varianta a doua; explica ce si cum a comparat.

https://www.cloudynights.com/topic/655940-...ed-deluxe/

Eu, as merge pe apertura mai mare, mai ales ca am vazut acolo si variante de 80 si 100 mm
Dar, vorbesc mai mult din punct de vedere astronomic.

Am vazut ca tu inca speri ca sa folosesti binocluri de marimea asta fara trepied.
Iti spun sincer, de experienta cu al meu (11x56 Oberwerk): ziua pare ok tinut in mana si stat in picioare. Distantele sunt "pamantene" si nu se observa prea mult cat te misti.
Noaptea, la stele, se schimba problema; distantele imense, fac ca orice miscare sa faca imposibile observatiile fara trepied, sau macar asezat pe un scaun.
Nu vreau sa te descurajez, doar sa fii atent la ce asteptari ai.

A doua varianta metionata, ar mai avea ca avantaj sticla care e ED, deci aberatii cromatice mai reduse (apropo, al meu are ceva aberatii cromatice).

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Apr 2021 18:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Deci sa recapitulam:
S-a plecat de la :
Citat:
Dar intai sa-mi gasesc unul "de mana" si "bun la toate" (nu exista) dupa care poate imi iau si monstru pentru trepied. Mentionez ca fiind fotograf hobby-ist am trepiede peste necesar si indecent de bune pentru ce am nevoie ca amator. Numai ca, e culmea, aproape niciodata nu le car cu mine si cam 99% din pozele mele de peisaj (deci statice) sunt facute fara trepied, adica din mana. Inca ceva de mentionat - ma tem ca dand totusi o suma de bani nu prea mica sa nu iau cumva o chinezarie care sa fie mai prost ca acest Copitar 7x50 a carui provenienta din ce am citit pare sa fie de dupa 1991 made in Japan pentru o firma americana infintata de un miliardar la New York prin 1991. Dar Copitar-ul e prea mare fizic (greutatea nu e ceva sa ma deranjeze primordial) si are doar 7x, deci as dori mai mult.
- SCOPUL UTILIZARII - deloc astrologia. Nu ca nu ma intereseaza, dar la Bucuresti nu exista stele si eu nu prea calatoresc. Am vrut catodata sa incerc si eu sa pozez stele aici in Bucuresti..... dar nu le-am gasit nici in noptile asazis senine! Poluarea e prea mare.
Deci, SCOPUL ar fi urmarirea vietatilor mici si mari precum si vederea la distanta in anumite situatii. S-ar zice ca as cauta un binoclu de urmarit natura dar as vrea si capabilitati "de camp" (tactic) deoarece cateodata mai vreau sa bat distante mari pentru urmarirea diverselor chestiuni orasenesti si sociale. Deci il voi folosi in cea mai mare parte ziua si foarte rar seara dupa amurg, noaptea nu prea ca ori e carantina, ori nu am ce vedea pe cer.

si s-a ajuns la :
Citat:
Asa ca intrebarea mea concreta ar fi, voi ce ati alege intre urmatoarele doua "animale in valiza" ?

1) https://www.oberwerk.eu/shop/ultra/31-oberwerk-ultra-15x70.html

2) https://www.oberwerk.eu/shop/deluxe/43-obe...65-ed.html


Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing adica cam asta ar fi riscul intrebarilor puse pe un site de astronomie Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

As mai aduga multe observatii la ceea ce ai scris dar incerc doar sa spicuiesc cateva ideii mai importante ... practic la binocluri e putin diferit fata de alte echipamente ..aceleasi firme fac si porcarii dar si capodopere ... nu prea poti merge pe ideea de firma ...renume etc ... ci strict per echipament. Dovada esti chiar tu care cu scuzele de rigoare ca o spun ai cazut in capacana Vortex .... care este mai mult marketing decat calitate .... eliminand de exemplu Vanguard de pe lista care este net superior lui Vortex Smile ... reviewurile de pe net (inclusiv ale mele ...) trebuiesc citite cu atentie caci nu stii niciodata ce se ascunde in spatele lor !!! Totul trebuie compilat si judecat cat mai corect de catre utilizator .... si nu minimiza niciodata un binoclu inainte sa il fi testat cu adevarat ... ai ras de IOR 7x40 ... galbejitul .... dar sa stii ca exista IOR mai putin galbejit ... care probabil ar fi corespuns perfect doleantelor tale initiale Smile .... si sau pe timp de zi ... putine binocluri il depasaesc in definitie si contrast inclusiv in placerea de a privi, cu toata galbejeala inclusa. Aici revin cu o paranteza ... eu de exemplu la Delta Extreme 10X50 pe timp de zi imi montez filtre #8 qalbene, ca de altfel pe orice alt binoclu pe care eu il consider "periculos". Departe de ati recomanda un IOR ... dar nu iti fa pacat vorbind de rau ... nici un binoclu ... pana la urma si cele ieftine de 100 de lei ...din plastic cum este de exemplu Bresser Hunter (sau AURIOL) 10x50 au rolul lor ...extrem de important in popularizarea acestui echipament. Utilizatorul ..il cumpara ca e curios si este ieftin ...il foloseste ... si apoi isi da seama ca vrea mai mult , intelege ce vede si /sau ce ar fi trebuit sa vada si se duce mai departe in aceasta pasiune binoclulara.... Eu nu sunt poate cel mai bun sfatuitor, caci le iubesc pe toate ... caci de la fiecare am invatat cate ceva.
Poate ca e bine sa tragi aer in piept ...sa faci o pauza ... si sa iti definesti exact ce fel de binoclu iti doresti de fapt .... momentan inclusiv noi te-am bagat in ceata cu multiplele si diferitele sfaturi ... Very Happy


Ultima modificare efectuata de catre Dbird la 19 Apr 2021 18:31, modificat de 1 data in total
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 19 Apr 2021 18:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

fritz_wolf a scris:


Asa ca intrebarea mea concreta ar fi, voi ce ati alege intre urmatoarele doua "animale in valiza" ?

1) https://www.oberwerk.eu/shop/ultra/31-oberwerk-ultra-15x70.html

2) https://www.oberwerk.eu/shop/deluxe/43-obe...65-ed.html



Strict dintre acestea doua eu as alege varianta 15x70. Pentru ca 15x70 este o formula clasica "batatorita" de multa vreme si astfel suntem indrepatiti sa credem ca poate este mai buna optic decat varianta rara 20x65. Dar nu te sfatuiesc sa incepi cu binocluri mari.

Trebuie mai intai sa iti prioritizezi cu exactitate ce vrei de la un binoclu pentru inceput. Vrei unul "bun la toate" cum ai zis initial, atunci poti alege un 10x42 care este "ciobanescul german al binoclurilor". Sau un 10x50. Daca vrei ciobanesc caucazian atunci 15x70, 20x80. Acum ce sa zic, e bine sa le ai pe amandoua, dar pentru inceput modelele mai mici sunt clar mai versatile pentru observatii in natura, folosite ca binocluri pe care sa le porti cu tine oriunde. Deci trebuie sa te hotarasti, ca vad ca ai pornit de la ideea unui binoclu portabil si pentru natura, dar incet incet cochetezi si cu ideea unor binocluri in geamantan si de puteri mari. Usureazati cautarea concentrandu-te doar pe un anumit tip de binoclu...parerea mea e sa fie pentru inceput "ciobanesc german". A fost pe olx un Zeiss Conquest 8x42 sub 2500 ron pentru ca avea o mica zgarietura pe lentila, dar oricum nu afecta imaginea. Deci ocazii se ivesc, mai rar dar se ivesc! Dar trebuie sa fi ferm pe pozitie si sa nu sari direct la binocluri mari, pentru ca zona binoclurilor mari are multe vreascuri uscate!

PS oricum cred ca ai deschis discutia asta ca sa te lamuresti mai bine de fapt ce fel de binoclu iti doresti...Cunosc foarte bine situatia pe proprie piele Smile E bine sa treci pe hartie, in cuvinte simple, ce vrei de la un binoclu si ce cantareste cel mai mult pentru tine la un binoclu, si deabia apoi cauta modele pe piata

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia


Ultima modificare efectuata tudor la 19 Apr 2021 18:42, modificat de 2 ori in total
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 726



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 19 Apr 2021 18:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Referitor, la ce au zis mai sus, cei doi colegi, in privinta saltului, eu am inteles ca deja a comandat un roof si dintre cele 2 ar vrea sa alega pe cel de-al doilea.
_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Apr 2021 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai, da a făcut saltul ..... Very Happy Very Happy Very Happy ca mai toți începătorii care ne întreabă dar de fapt, nu țin cont decât de ideile lor inițiale...este una din erorile scuzabile...oarecum omenești...păcat că astfel costurile nu prea mai sunt optimizate...dar clientul nostru ...stăpânul nostru. Very Happy Very Happy Very Happy Fiecare până la urmă își va găsi fara doar și poate, mai devreme sau mai târziu exact echipamentul adecvat. Gusturile nu se discuta.
Sus
fritz_wolf
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Apr 2021
Mesaje: 52



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 19 Apr 2021 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu va multumesc la toti pentru orice raspuns! Si nu m-ati bagat deloc in ceata.
Dbird te inteleg mai bine decat crezi cand zici ca le iubesti pe toate (plus restul ce mai zici). Eu mai am si alte hobby si stiu cat de greu este sa legi un dialog constructiv si folositor cu un incepator (eu sunt acum in rolul asta) care iti cere imposibilul, care vrea repede solutia suprema si buna la toate, care vrea o sinteza imposibil de facut si nerealista, etc. Te inteleg deoarece asa cum am spus, in alte lumi sunt de partea ailalta a tarabei si deja am observat un "patern" la incepatorii care pun INTREBARI. Ca sa ajungem de "partea ailalta a tarabei" (pe care se expune EXPERIENTA si PASIUNE) trebuie sa treieram timp, efort, bani, cateodata sanatate consumata.... Si apoi vine unul care habar nu are si iti cere INSTANT, PE LOC sa-i dai reteta suprema a Universului (evident, neaparat pe gratis!). Pur si simplu la un moment dat nu se mai poate lega un dialog inteligibil intre cel care are foarte multa experienta si cel care nu are deloc. Insa in cazul meu e si o metoda de a discuta cu mine insumi, asa cum tudor zice bine de scris pe hartie. Acum o mie de ani scriam fituici pentru examene ca sa copiez si nu mai ajungeam sa copiez deoarece cand le scriam, invatam cel mai bine.

Trecand la oile noastre, cand imi ajunge "chifteaua" tip roof 12x aleasa pe criteriul licitatiilor atat de glorioase in tara noastra extrem de dezvoltata, adica pretul cel mai mic, o sa va comunic ce isprava am facut. Ca exista si vorba aia din batrani, alegi pana culegi.

Deocamdata le-am scris de sanatate la Oberwerk sa-i intreb de disponibilitate la ala supremul de 50x70, sa-i intreb cu ce curier trimit, cand ajunge, ce fac daca primesc un obiect defect, etc. Sa vad daca imi raspund si cand (am niste asteptari foarte scazute, adica ma astept sa nici nu raspunda). Supremul e scos prin 2014 din cate am sapat pe net, unde este foarte putina informatie dar e de lauda in general. Insa barosanul 2) de 20x65 e acum aparut ca nici nu au apucat sa-i posteze datele tehnice. Deci pana atunci inca nu m-ati lamurit ce sa aleg intre cele doua balene ? Asa cum a banuit Dbird, probabil incepe sa se ia microbul de mine.... Azi m-am trezit ca ma uitam dupa lunete.... Insa in domeniul asta daca spun ca sunt analfabet, e prea putin zis. Si am aceasta problema cu orasul meu natal care se afla invelit permanent sub o patura groasa de poluare. Si mi se intampla cam foarte rar spre deloc sa pot evada chiar si pentru scurt timp din motive obiective si personale.

Deci voi ce balena ati alege dintre cele doua ale mele si daca credeti ca pe sumele astea as avea alte balene mai bune in optiuni ?

PS - si da, stiu bine ca sub acelasi brand glorios se fabrica si chiftele la orice casa cat de mare este. Chiar cand studiam datele tehnice la Vortex constatam ca modelele vechi aveau unii parametrii mai buni, semn ca au proiectat probabil mai ieftin unele modele noi. Oricum, la toate marcile am observat diferente substantiale intre diverse modele la aceeasi parametrii masurati de allbinos. Deci stiu ca nu brandul e cel mai important ci anume modelul X sau Y.
Sus
gpaunescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Sep 2020
Mesaje: 726



Localitate: Popesti-Leordeni, Ilfov

MesajTrimis: 19 Apr 2021 20:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La 20x65 gasesti aici specificatiile:

https://oberwerk.com/product/oberwerk-20x65ed-deluxe/

Cam astea sunt:
Weight 20 lbs
Dimensions 26 × 15 × 12 in
FOV 3.2°
Eye Relief 18mm
Exit Pupil 3.25mm
IPD Range 56-74mm
Minimum Focus 15m
Product Weight 6.4 lbs.
Product Dimensions L=15, W=8.5, H=3.5 in.

_________________
Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2021 08:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din ciclul "a vorbit si nea Ion ca doar este si el om..." eu personal nu m-as repezi la un 20x65 ... indiferent ca este "japonez" sau chiar chinez (crede cineva ca mai exista japonezi reali la 500 de euro ?) ? Very Happy
Cu toata sticla ED sau nu ... cred ca un Celestron SkyMaster 25x100 este mult mai indicat Smile
Caci acum discutam de astronomie, de trepied si de un tun, nu ?
Ma rog , doar o sugestie binenteles Very Happy
Sus
fritz_wolf
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Apr 2021
Mesaje: 52



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2021 10:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aici este un review si discutie despre Oberwerk 20x65 ED Deluxe in comparatie cu altele, printre care si cele 2 versiuni concurente de la Celestron Skymaster in care se observa evident ca pretul cam reflecta calitatea cu obiectiunea ca in zona mare de pret plusul de calitate e din ce in ce mai "mic", poate as spune mai corect, "mai rafinat pentru cine stie sa aprecieze".
Dupa cum vedeti, cel mai bine ies cele doua APM ED care costa considerabil mai mult decat Oberwerk si in mod evident, dintre toate, Oberwerk este optiunea cea mai buna cam din toate punctele de vedere din care, important este pretul. Parerea mea, intotdeauna cand comparam trebuie tinut cont de PRET.

Si da, inca ceva, TOATE sunt fabricate in China cu exceptia acelui NIKON 18x70 care asa cum se vede costa efectiv dublu pentru ca e fabricat in JAPAN si se observa dupa celalalt NIKON (care e made in China) ca daca ar fi fabricat in CHINA ar costa jumatate (si probabil ar fi peste 90% identic, cu noroc chiar 99% la fel).

Din ce am citit pana in acest moment incep sa ma indrept catre Oberwerk 20x65 ED Deluxe. Un mare minus pentru mine este ca nu-l pot cumpara din Romania. Aici e mult mai usor de returnat in caz de probleme. L-as lua din Romania chiar daca m-ar costa putin mai mult.

Deci, lectura placuta:
https://www.cloudynights.com/topic/655940-...ed-deluxe/

PS - pe site-urile Oberwerk nu se spune nicaieri ca este ceva fabricat in JAPAN, doar ca se se compara cu fostele minuni ale trecutului, fabricate in JAPAN, sau ca sa sintetizez, este "like Japan" Smile (dar la un pret tip CHINA)
Sus
dan.smarandoi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iul 2007
Mesaje: 134



Localitate: Barcea-Galati

MesajTrimis: 20 Apr 2021 11:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu daca-i locul potrivit,dar si-a scos Johanis binoclul la vanzare......nu m-am putut abtine... Rolling Eyes
https://www.olx.ro/d/oferta/binoclu-swarov...018660a6ed
Lasand gluma la o parte uitate putin si aici....vad ca apare pe stoc in Polonia,livrarea in cateva zile....este exact ce vrei tu.
https://www.aliexpress.com/item/4000270181...web201603_
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2021 12:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy ...Daca scrie pe CloudyNights Shocked Shocked .... mii si milioane de scuze, retrag tot ce am spus!!!!!!!!!!!!!!
Sus
fritz_wolf
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Apr 2021
Mesaje: 52



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2021 14:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

dan.smarandoi, ma mir ca l-au lasat, observasem ca oleix cenzureaza drastic. Oricum, e tare faza!

Cat priveste oferta pe Aliexpress, stiam de aceste facaturi cu nume diverse gen SCOKC din forumurile americane si unii spuneau ca pot fi rebuturi de la aceeasi fabrica chineza care face pentru Oberwerk (si multi altii) sau facaturi din piese rebutate. Oricum, nu sunt genul sa ma risc cu aceste oferte minunate si din Aliexpress nu am cumparat niciodata (insa am prieteni care cumpara si e ok... daca chinezii reusesc metodele de expediere din UE - si de la o vreme cica au gasit diverse metode foarte interesante folosind firme inregistrate in Polonia si firme de curierat de care noi nu am auzit - totul cu succes - stiu un caz anul asta, evident NU cu binocluri - deci caz in care coletul NU a mai ajuns la Oficiul Postal cu vama unde situatia e sinistra si e de ocolit - adica gloata de oameni asteptand ca cele doua mamai sa vamuiasca dupa cheful lor de lucru la stat cu pixul si hartiile).
Dar eu o sa incerc totusi sa cumpar din Romania, este mult mai sigur.
Acum ma uitam si studiam APM din Germania:
https://www.apm-telescopes.de/index.php?pa...p;sorting=
Care sunt vandute aici de:
https://astromagazin.ro/117-binocluri-astr...290-129986
Si vad ca preturile corespund aproximativ la cei 5 lei euroiul.

Am o intrebare pentru cei care se pricep - am citit pe forumuri americane ca un binoclu (astronomic, adica "balena") cu cat are lentile mai mari cu atat e mai dezavantajat (la observatii astronomice) in zonele cu poluare multa. Nu am inteles daca e vorba mai degraba de poluarea luminoasa data de orase sau si de poluarea efectiva a aerului sau ambele. Deci din ce inteleg eu daca ai lentile foarte mari, de exemplu cele de 100mm esti dezavantajat in zonele poluate si evident, avantajat in zonele curate, probabil cele intunecate unde nu exista surse artificiale de lumina (deci in zone nepopulate). Poate am inteles aiurea si poate e cineva care sa ma lamureasca despre ce e vorba? In mintea mea credeam ca daca ai lentila cat mai mare in diametru, cu atat vezi mai bine si mai multe stele (sper eu, nu verzi) in astronomie.

Dbird, sincer, nu am inteles interventia ta. Te rog explica-mi despre ce e vorba ?? (daca ai impresia ca sunt cam naiv sa nu spun idiot si sa iau de bun orice scrie pe net, forumuri, etc, poate ca te inseli. Eu aici citez diverse chestii pentru a sustine o discutie din care, sper, sa iasa ceva).
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2021 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai mai omule, ai deschis un topic ... si ne-ai pus o intrebare ...doua ... sau scris tone... si rezultatul este acelasi ... de pomana incercam sa iti propunem ceva ... in realitate tu navighezi singur printre oferte ... si nu prea tii cont de sfaturile noastre ... mai vii si cu contra argumente de pe siteuri unde ...sunt cel putin dupa parerea mea mult mai putin tehnici decat noi ... ceea ce nu inseamna ca nu sunt foarte buni astronomi. Asa ca in principiu nu mai stiu ce sfat sa iti mai dau ca se pare ca nu prea te intereseaza (este evident din cauza mea ... cum ziceam gusturile nu se discuta). Ai vrut sa iei un 20x65 (un binoclu mai putin luminos ... care si in definitie scrie ca este pt luna Smile ) si eu am vrut sa iti spun ca nu prea e Ok si la aceeasi bani poti lua un binoclu astro mult mai performant.... tu mi-ai argumentat cu siteul strain .. ok .. no problem ... acum vii cu teorii interesante ca o apertura mica e mai buna decat una mare in astronomie .... Laughing Laughing Laughing interesanta ipoteza ... dar la aceeasi bani ... poti face dintr-un 25x100 ...oricand un 25x65 ... dar dintr-un 20x 65 no o sa poti face niciodata un 20x100 ...asta presupunand ca in astronnomia de oras e mai buna o apertura mica ... da cat de mica ? oare atunci nu e mai bun un 20 x50 ? ca e si mai mica decat 65 ... Very Happy Very Happy Very Happy
Ai cumparat deja un "binoclu secret" sau ma insel si nu am observat eu in bogatele tale postari modelul ?... cel mai probabil vei mai cumpara un binoclu "balena secret" ... daca e secret de ce sa ne chinuim sa scriem asa de mult ?
Lasand gluma la o parte, macar acum cand vrei sa cheltuiesti enorm ... fa o pauza .... mai citeste despre binocluri ...sau telescoape ...depinde ce vrei ... eventual asteapta sa vezi cat de performant este "binoclul secret" ... si apoi reluam eventual vreo discutie. Noi nu vrem decat sa ajutam ... nu putem sa rescriem in topicul fiecaruia toata teoria echipamentelor optice, iara si iara, ... ca ne costa timp ... si suflet. Iar daca pentru timp putem sa mai trecem cu vederea ... sufletul ... mai doare Smile
Asa ca eu sunt complet derutat si nu mai stiu ce sfaturi sa iti mai dau ... si cam asta e tot ... si nimeni nu te considera "naiv sau altfel.." caci atunci nu te bagam nicunii dintre noi in seama, ci doar incepator in domeniul binocular. Iar trecerea din postura asta in alta mai buna, ar fi trebuit sa se faca cu cheltuieli optime ... cel putin noi asa gandim ... dar ma rog fiecare isi cunoaste limitele financiare ... deci nici aici nu am voie sa insist ... Smile
Vezi tu ... la orice ti sa propus nu ai intrebat macar ... "dom'le da de ce mi-ai propus exact acest model ?" ci ai trecut in continuare la alte oferte strict ale tale, ceea ce la randul lor genereaza noi idei pe masura ce gasesti oferte noi ... putem continua la infinit ... si ramai fara binoclu balena Smile ... mai ales ca dinamica de productie este si ea destul de mare Smile , ne trezim la anul pe vremea asta comentand alte si alte variante ....
Revin la safatul initial ... mai studiaza putin si apoi fa investitia in momentul in care stii sigur ce iti doresti... sfatul fiind valabil doar in situatia in care nu cumva esti extrem de bogat si cateva mii de lei nu conteaza ... caz in care vei cumpara multe binocluri (caz de care sunt extrem de interesat pentru ca vei putea sa scrii pentru fiecare review-uri aici la noi pe forum, ajutand, la randul tau, comunitatea).
Sus
fritz_wolf
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Apr 2021
Mesaje: 52



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2021 15:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dbird, "Mai omule".... Probabil daca te-ai citi pe tine peste o vreme cand poate vei mai imbatrani (nu stiu ce varsta ai), si nu o sa-ti placa atitudinea ta. Daca ai privi obiectiv toata discutia din acest topic ai observa ca exact tu ai postat cele mai multe off-topic-uri si emoticoane, adica sa spune direct, cele mai multe balarii inutile, precum si texte (dezagreabile) cu iz agresiv ca si acum. Pari un pic frustrat si nu e vina mea (decat ca poate am fost prea deschis - si sa-mi fie invatatura de minte!).

Ai o singura prima postare (unica) concreta si posibil folositoare (dupa care ai urmat numai cu off-topicuri dezagreabile). Eu banui ca te-a frustrat ca nu am vrut sa urmez recomandarile tale.

Anume, mi-ai recomandat asta, pun exact linkul tau:
https://telescop-expert.ro/binoclu-delta-t...-ed_115839

Eu am luat in seama ceea ce mi-ai recomandat la momentul ala dar am continuat sa investighez (citesc) si sa intreb.

Mai sus am pus o intrebare concreta (de incepator) si tu ai postat toata balacareala in urmare..... Deazgreabila atitutine de forum, mai ales din partea unui moderator!

A fi moderator nu inseamna a fi dictator. Iti lua mai putin efort sa-mi raspunzi concret la intrebarea mea (poate tampita, poate naiva, etc) daca aveai ceva de zis .....in afara de a-ti expune..... (pardon) ORGOLIUL (afectat?!).

Deci, mi-a venit jucaria acum exact 1 ora. Este fix si exact asta:
https://www.compari.ro/binoclu-c3963/celes...234709481/
pe care l-am cumparat (nou, sigilat) fix cu 150 euro (transport inclus) - deci fa socoteala cu cat mai ieftin decat de nou! Adica 150 euro in loc de 260 euro. Criteriul l-am expus inainte, a fost "pretul cel mai mic' si scopul a fost sa vad cum e treaba concreta! Ca la suma asta ma doare mai putin daca am facut o alegere gresita. La cei 360 euro (ce imi recomanzi tu) m-ar fi durut mai tare. Si mai intervine dorinta mea de a avea un factor de multiplicare mai mare. Nu doream 10x avand deja un 7x, voiam mai mult!

Deci acel Delta pe care mi l-ai recomandat poate e mai bun (in ce sens ?!) dar are 10x cu 42, al meu 12x cu 56mm. Tocmai am constatat (ca acum il am in mana! CONCRET), imi plac fff mult cei 12x si ca ma descurc excelent (peste asteptari) cu acest 12x si chiar parca imi tremura mai putin decat Copitar-ul de 7x.

Dar avand in vedere modul in care tu ca MODERATOR ai inteles sa postezi aici la topicul deschis de mine (eu consider dezagreabil), mi-a trecut cheful sa mai scriu un mic 'review" (atat cat ma pricep eu) despre ceea ce am primit acum si am CONCRET in mana. Deci practic mi-am luat ceva PORTABIL, si chiar e peste asteptari din anumite puncte de vedere. Deci, chiar daca imi voi alege sau nu o "balena", acest micut imi va fi de folos.

Dar cumva avand in vedere postarile tale, moderator Dbird, mi-a cam trecut cheful de discutii pe aici. Voi continua insa sa citesc si sa tin legatura (privata) cu cei pe care-i simt eu ca sunt persoane civilizate si cu care as putea impartasi valori comune.

PS - deci, Dbird, scuze, poate suntem pe lungimi de unda diferite. Se mai intampla in viata.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 20 Apr 2021 16:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

fritz_wolf a scris:


Am o intrebare pentru cei care se pricep - am citit pe forumuri americane ca un binoclu (astronomic, adica "balena") cu cat are lentile mai mari cu atat e mai dezavantajat (la observatii astronomice) in zonele cu poluare multa. Nu am inteles daca e vorba mai degraba de poluarea luminoasa data de orase sau si de poluarea efectiva a aerului sau ambele. Deci din ce inteleg eu daca ai lentile foarte mari, de exemplu cele de 100mm esti dezavantajat in zonele poluate si evident, avantajat in zonele curate, probabil cele intunecate unde nu exista surse artificiale de lumina (deci in zone nepopulate). Poate am inteles aiurea si poate e cineva care sa ma lamureasca despre ce e vorba? In mintea mea credeam ca daca ai lentila cat mai mare in diametru, cu atat vezi mai bine si mai multe stele (sper eu, nu verzi) in astronomie.



Este doar o impresie de contrast mai mare in instrumentele mai mici. In realitate instrumentul mai mare in diametru va capta mai multa lumina (informatie) in orice situatie. Iti va lumina griul cerului poluat luminos dar iti va lumina proportional si galaxia Andromeda de exemplu.

In legatura cu binoclul de 20x65 este interesant, dar cam imi pare si mie o strutocamila, fiind cam voluminos pentru un binoclu de doar 65mm. Stiu, fiind lung cu focala lunga, rezolva niste probleme optice mai usor dar este mare aproape cat un 25x100, el fiind doar un 20x65. Deci cum a zis Dbird mai bine iti iei un 25x100 decat acest binoclu cam la fel de voluminos. Apoi tot din reviewul din linckul tau reiese ca are un eyerelief foarte mic ce il cam descalifica nu numai pentru purtatorii de ochelari dar si pentru cei ce nu poarta ochelari. De ce zic asta, pentru ca un binoclu asa mare de pe trepied trebuie sa detina un eyerelief cat mai "iertator" pentru ca oricum pozitiile la ocular sunt mai dificile la trepied si cativa milimetrii in plus vor da un confort vizual mai mare. Confortul vizual conteaza enorm la binoclurile mari de pe trepied cand corpul nostru trebuie sa fie cat mai relaxat, cea mai mica incordare a gatului, spatelui va strica toata placerea!

Iar despre binoclurile APM din seria ED cred ca sunt la ora actuala cam cele mai bune binocluri porro de pe piata si de asta isi merita toti banii in plus. Eu de asta am luat APM 16x70 APO ED. Vorba aia: "platesti o data si plangi doar o singura data"...Oricum trebuie investit apoi si intr-un trepied si cap de trepied foarte teapan.

Am vazut ceva "fum" pe aici Smile :
Sunt sigur ca toti suntem stresati...dar sunt sigur ca e vorba doar de neintelegere...Dbird a raspuns multor grabiti (entuziasmati de prima achizite binoculara) si care defapt ei erau oricum "hotarati" poate inca dinainte sa ceara parerile noastre. Si nu e nimic rau in asta, doar ca pare ca nu se cantaresc sfaturile primite. Asta a si spus si la inceput Dbird, si ati si cazut deacord amandoi ca asta este si situatia, cum reiese si din comentarii! Sunt sigur ca o sa fie pace Smile
Oricum sa stapanesti sanatos noul tau binoclu! Si nu te lasa de review...il vrem Smile

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact