Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
rosette-neb7-ps.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224548
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Bushnell Legend M Series 10x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Apr 2021 12:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Bushnell Legend M Series 10x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Bushnell Legend M Series 10x42
“ …sau cum ar zice in ziua de azi Gershwin, Un american la Guangzhou”


1 PREZENTARE GENERALA
Bushnell, un nume care rostit la noi in tara genereaza un zambet in coltul gurii si o expresie de copmasinue sincera pentru posesorul unui binoclu branduit cu acest nume. De altfel un fabricant relativ mare, zis american desi toata productia se face in China. Daca asta o fi politica firmei sau pur si simplu e “coada chinezilor bagata prin gard“ nu stiu, dar cert pot spune ca exista o emisie (relativ ieftina) pentru piata romaneasca si o cu totul alta pentru piata americana sau vest-europeana. Nimic nou sub soare. Practic suntem in exact aceeasi situatie cu produsul “similar” al firmei Bresser (Montana) deci putem spune ca ne-am obisnuit cu o gama atat de dinamica a produselor chiar daca ea este cuprinsa intre glod si diamant. Pe de alta parte rolul acestor review-uri tocmai acesta este, sa arunce o macar o vaga lumina spre calitatea respectivelor echipamente, fie ele slabe sau foarte bune eventual exceptionale (desi partea cu exceptionalul …e mai grea .. fara sponsori Smile ). Revenind, azi prezentam un binoclu de care banui ca putina lume a auzit (cel putin la noi) dar fiind ca in general tendinta (ma rog ..tot la noi) este sa ne cam ferim de “Bushnell”. Stiam de el de cativa ani buni, seria Legend M fiind infiintata undeva prin 2015. In putinele review-uri si referiri a fost prezentat ca si un varf de lance al firmei, similar cu Montana de la Bresser dar fara a emite pretentiile acestora de a ataca varful piramidei ocupat de titani.

Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 42mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 1,9m
Camp vizual real: 6,4 grade
Camp vizual real la 1000m: 113m
Diametrul pupilei de iesire: 4,2mm
Ocular relief: 22mm
Factor crepuscular: 20,49
Luminozitate: 17,64
Acoperire suprafete optice: Ultra Wide Band multicoatings si RainGuard® HD layers (Culori similare cu T-ul de la Carl Zeiss Jena dar mai palide.)
Sistem Prisme: Roof Schmidt-Pechan
Material Prisme: BaK4 , Dielectric and Phase correction.
Umplut cu azot: Da
Greutate: 827 grame (cu capace obiectiv si curea – nu se livreaza cu capace ocular - n.a.)
Sistem de prindere pe trepied=Da


2- ISTORIC
Un binoclu care la vremea lui costa undeva la putin peste 300 de USD, dar al carui scop (desi nespecificat efectiv) nu putea fi altul decat atacul esaloanelor superioare avand preturi de 2-3 ori mai mari. Astfel s-a incercat un compromis cat mai rentabil intre materialele folosite, proiectare si produsul final. Probabil acest compromis exista si la restul firmelor de binocluri (si nu numai) generand astfel inexsistenta binoclului ideal.
3- MECANICA
Mecanica este conceputa modern (pentru anul 2015) pe sistemul cu doua balamale si in afara designului frumos suplu si elegant se comporta foarte bine chiar si in ziua de azi. Miscarea este ferma, reglajele sunt mentinute corect mai als ca sistemul de reglare dipotrii este de tipul cu deblocare/blocare inainte/dupa reglaj prin ridicare/coborare a inelului de dioptrii. Este un binoclu extrem de lung avand aceeasi lungime cu de exemplu Meopta B1 10x50 (care este maricel chiar si pentru clasa sa!), cel mai probabil pentru a economisi lentile si sticla in obiectiv. De altfel nu este chiar un binoclu greu el avand circa 825 grame cu tot cu capace si curea, lungimea exagerata (vezi si Nikon Prostaff 7s) ajutand mult, in acest caz, la echilibrarea acestuia in priz de mana. Corpul binoclului este din dural, acoperit cu armura de cauciuc de foarte buna calitate. Eye-shieldurile se ridica prin rotatie avand 3 pozitii. Binoclul vine doar cu capace pentru obiective caci pentru ocular nu este nevoie …doar avem RainGuard® HD layers! Adica nu ca s-au zgarcit sa mai castige cativa centi … Geanta … este clasica pentru modelele Bushnell romanesti de 100 lei … nici aici nu s-au zgarcit … e doar strategie caci daca te vede un hot cu geanta asta ieftina … nici prin cap nu ii va trece vreodata sa iti fure binoclul din geanta spunand (asta a cumparat binoclu de la Lidl…). In schimb cureaua este Ok avand inclusiv parte de neopren (ma rog … ceva echivalent) ce isi face treaba protejand gatul purtatorului.
4- OPTICA
Aici este de altfel partea care incepe sa devina foarte interesanta. In primul rand depunerile antireflex socheaza prin similitudinea (chiar daca densitate este mai mica) acoperirilor T de la CZ Jena. Apoi faptul ca sticla este Hoya si contine inclusiv ceva ED, incepe sa estompeze diametrul mic al lentilelor ocularelor, numarul mic al lentilelor componente (lungimea incercand probabil sa compenseze coretiile geometrice al unor obiective cu doar 3 lentile) insufland …speranta. Si oarecum pe buna dreptate. Practic optic vorbind avem unul dintre cele mai luminoase binocluri care mi-au trecut prin mana. A nu se intelege ca la celelate capitole ar sta mai slab, doar ca frapant din primul moment este aspectul luminozitate. Apoi vine coloritul care este absolut natural. Practic lipsa unei dominante si luminozitatea mare se amplifica una pe alta generand un binoclu pe care eu il plasez in “clasa binoclurilor periculoase”. Daca pe lumina puternica el este “periculos”, in schimb pe diurn si noapte este incredibil de performant. Este un binoclu la care eu as recomanda pe timp de zi un filtru galben cel putin #8 dar mai degraba #12! Asta si pentru ca daca tragem putin eyeshieldurile, putem monta rapid si ferm prin apasare (si mentinere in cauciucul lateral) filtre astro de 12,5”. Imaginea este foare bine definita atat ca si rezolutie cat si contrast. Ceea ce nu este chiar pe seama asteptarilor este zona de neclar cuprinsa la 22-24 % de margine ceea ce este o relativa normalitate pentru un binoclu mult mai ieftin si nu pentru un binoclu de 300 de USD avand sticla ED ( la acea vreme ! – azi la oficial pretul acestui binoclu este circa 500 USD! – el nu se mai fabrica dar se mai gasesc noi pe stocuri). Campul vizual este destul de ferm (poate nu atat de ferm ca la seriile Montana sau chiar Delta Chase) trecerea spre negru fiind de fapt foarte ferma dar trecand prin cel putin un field stop care daca nu esti cadrat corect blureaza foarte putin cu marginea sa. Pe astro este incantator, avem un binoclu usor 10x42 echivalent ca si sensibilitate cu monstri de 1,2 – 1,5 KG porro. Stelele sunt punctiforme cel putin in zona centrala (in zona de clar) si campul larg ajuta enorm atat in mod terestru cat si astro. Coloritul este perfect natural si aici. Celebra depunere RainGuard® HD layers, este adevarat ca isi face treaba dar este si extrem de sensibila la murdarire. Cea mai mica urma de grasime se sterge destul de greu … lunecand pe suprafata sticlei si incapatanandu-se sa stea pe sticla si nu pe carpa. Ciudat este ca in pofida “legendarelor” depuneri Ultra Wide Band multicoatings, in anumite pozitii, rare este adevarat, apar vagi urme de fantome albe specifice binoclurilor mai ieftine, si care lasa sa se banuiasca ca totusi s-a mai facut economie si la depuneri existand suprafete de sticla neacoperite. Din nou nu cred ca este zgarceala … poate ca chiezul a incurcat documentatiile la faza de executie aferenta depunerii antireflexului Smile
Dimensiunile mai mici (sa nu zicem economice) ale obiectivelor, in pofida unui camp wide generos, nu creaza un “efect de hublou” impresionant. Eye-relieful nu cred ca este chiar 22 mm caci daca este sa privesti cu ochelari, atunci trebuie sa lipesti ferm sticla acestora de capacele binoclului …si tot mai e foarte putin camp pierdut.
5- TESTE
Binoclu a fost comparat cu:
1- Delta Optical Titanium 10x42 ED HD – Delta a fost depasit la luminozitate. In rest contrast si definitie asemanatoare. Colorit mai natural Bushnell. Camp mai mare Delta.
2- Vanguard Endeavor ED II 10x42 – Bushnell castiga cu putin la luminozitate restul caracteristicilor fiind relativ asemanatoare. Pierde Bushnell, la urma de fantoma.
3- Vanguard Endeavor ED 10,5x45 - Luminozitatea este identica. Contrast , definitie identice dar coloritul mai natural la Bushnell. Urmele de fantoma relativ asemanatoare.
4- Bresser Montana 10,5x45 – Luminozitatea este identica. Contrast, definitie, colorit identic. Practic desi coloritul antireflex difera fundamental ai spune ca sunt binocluri facute in aceeasi fabrica cu aceleasi materiale. Micile urme de fantome si zona de clar il dezavantajeaza si in acest caz pe Bushnell.
5- Meopta B1 10x50 – Desi pare incredibil luminozitatea lui Bushnell este identica cu cea a lui Meopta. Meopta castiga putin , extrem de putin la definitie si contrast. Practic diferentele se sesizeaza doar prin comparatie directa si dupa foarte multe incercari! Din nou Bushnell va pierde putin din cauza umbrelor de fantoma si a zonei de clar.
6- APM 10x50 – Bushnell fost depasit la toate capitolele (cu extrem de putin) mai putin la luminozitate unde as spune ca sunt cam egale, desi acest lucru poate fi influientat de tintul lejer galbui a lui APM. Micile urme de fantome si zona de clar il dezavantajeaza si in acest caz pe Bushnell.
7- Delta Extreme 10x50 – similar cu APM.
6- CONCLUZII
Un binoclu surprinzator de luminos, ceea ce ma face sa il recomand … culmea chiar pentru domeniul astro. Caci aveti un binoclu mic si relativ usor avand performante astro comparabile cu monstri grei ca APM 10x50, Delta extreme 10x50 sau Meopta B1 10x50 greu de stapanit din simpla priza de mana. Chiar daca lungimea lui este relativ mai incomoda (desi nu depaseste in lungime “greii” de mai sus) este un echipament extrem de usor de purtat in excursii sau locatii dificile asigurand un maxim de vizibilitate. Rcomandat cu caldura, trebuie totusi sa tineti cond si de pretul relativ mare la care il mai puteti gasi. Second-hand el isi cam tine pretul de nastere (undeva langa 300 USD) iar nou in eventuale stocuri unde mai exista fiind cotat in jur de 500 USD. Un binoclu atat de luminos incat recomand utilizarea lui pe timp de zi (mai ales in zilele luminoase) cu filtre galbene cel putin #8 desi probabil efectul cel mai spectaculos ar fi obtinut cu #12 (aici mizez inclusiv pe senzatia de crestere masiva a detaliilor si a contrastului) pentru a nu obosi periculos si inutil retina.
Cer senin tutror!



LegendM10x42m.jpg
 Descriere:
Bushnell Legend M 10x42
 Marime fisier:  1.29 MB
 Vizualizat:  de 1687 ori

LegendM10x42m.jpg



CompareM.jpg
 Descriere:
Meopta 10x50, Bushnell si Delta Titanium 10x42 ED HD
 Marime fisier:  778.12 kb
 Vizualizat:  de 1686 ori

CompareM.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2811

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 04 Apr 2021 09:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, Bushnell si-a mai pierdut din prestanta, si asta nu numai la noi. Nu mai sunt vremurile cand era un american get beget, avand unele modele de binocluri chiar in topurile vremurilor respective!

Oricum, interesant binoclul! E el cam mare (lung), dar vad din testele tale cu performante optice, ca nu degeaba e asa mare! Dar cate lentile are in total binoclul?
Cred ca s-a strecurat o mica greseala aici: "lungimea incercand probabil sa compenseze coretiile geometrice al unor obiective cu doar 3 lentile"...cred ca vroiai sa zici "oculare"... Ca pentru un obiectiv, 3 lentile sunt deja destul de multe Smile

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Apr 2021 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Corect Tudor, multumesc pentru corectie. Asa este , banui un ocular cu doar 3 lentile....
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2653

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 05 Apr 2021 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Binoclurile lungi sunt făcute lungi pentru un sfero cromatism mai rezonabil al obiectivelor , pentru suprafețe focale mai aplatizate , dar mai ales pentru economia ce rezultă din dimensionarea mai mică a prismelor necesare (atunci când producătorul se respectă cât de cât și face prismele suficient de mari ca să nu vigneteze ).
Am rămas destul de uimit și contrariat văzând binocluri cu obiective uriașe , pentru ce prisme leșinate aveau . Vignetarea dată de prisme era foarte mare și calitatea prelucrării lentilelor obiectivelor , de-a dreptul jalnică . Chinezilor , se pare (aici vorbim de junk-uri îmbrăcate în cauciucul ăla gri-negru ) , nu le pasă de economia de sticlă la obiective , ci de impactul pe care îl produce aspectul unui asemenea gunoi mascat , asupra cumpărătorilor neavizați .

Economia de sticlă la un dublet cu focală mai lungă , nu e prea importantă , in comparație cu economia de sticlă la un dublet de aceeași focală , dar de diametru puțin mai mic .

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact