Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224030
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

ce oculare sunt bune pentru instrumentul meu?


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
alexx01
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Feb 2019
Mesaje: 40



Localitate: Pitesti

MesajTrimis: 10 Mar 2021 07:46 Download mesaj
Titlul subiectului: ce oculare sunt bune pentru instrumentul meu?
Raspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor.
Deschid acest topic intru-cat as vrea sa aflu daca exista o procedura concreta de selectare a ocularelor pentru un instrument. Adica, ce tip de ocular se preteaza pentru un oarecare instrument, astfel incat, sa pot obtine un maxim de eficienta fara sa arunc cu banii pe fereastra in achizitionarea unor piese ce nu vor fi utile. Nu sunt inca in faza in care sa-mi cumpar naglere de toate dimensiunile si sa fac probe sa vad care-mi "vin" mai bine. As vrea sa merg cat mai precis. Punct ochit, punct lovit.
As dori sa stiu daca exista formula/e de calcul pentru determinarea diametrelor optime ale ocularelor, in sensul in care, in anumite conditii, ar fi mult mai bun un ocular de 2" fata de unul de 1.25". Care ar fi "punctul" de la care se poate utiliza acest rationament.
Din cate am inteles eu, un ocular de 2" se recomanda pentru campurile vizuale mari si foarte mari. Pentru puteri de marire mari se recomanda cele de 1.25 cu campuri vizuale mici si medii. etc, etc, etc.
Ei, aici este problema mea. Cum pot afla ce este util si maxim ca performanta pentru un actual sau viitor instrument. Rationamentul porneste, evident, de la suportul financiar disponibil si acceptat de a fi investit in instrumente. Poate exista situatia (si cam exista din cate am simtit si eu) in care ocularele sunt mai scumpe decat instrumentul in sine. Asa ca, ar fibine sa pot sti ce instrumente sa pot folosi pe viitor. Spre exemplu, as cauta un ocular xwa de 32mm/100 grade 2" pentru o panoramare cat mai mare si o identificare mai usoara a obiectelor. (mai mare de 32 mm nu se recomanda, am inteles eu, deoarece se vede secundara ). Am cautat si nu prea am gasit. Multe optiuni pe 100 grade au o distanta focala mica. Care ar fi acest rationament? Sa fie o incompatibilitate anatomica a ochilor? Sa se obtina astfel un disconfort in observare? Din cate am inteles eu, un camp optim ar fi la 68-70 grade. Vreau sa largesc putin "paiul" cand panoramez.
De la o anumita valoare un camp vizual mare intr-un butoi de 2" nu se justifica din punct de vedere financiar. Eeee... Cam asta as urmari eu. De unde si pana unde si cand 2" sau 1.25".
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Mar 2021 19:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De regula ocularele se construiesc pe cel mai mic format posibil (din cele uzuale) din considerente de eficienta si economie. Cu alte cuvinte spus, un ocular care poate fi construit pe format de 1,25" il vom gasi intotdeauna pe acest format si niciodata pe 2" sau 3". Ca acest ocular poate avea pe corpul lui un alezaj de 2" este un bonus dar intrarea lui va fi intotdeauna pe 1,25".

Pe de alta parte, formatul unui ocular este dependent de focala si campul aparent al acetuia. Ca sa intelegi mergem pe exemplul dat de tine, ocularul de 32mm cu camp aparent de 100 grade. Conform calculelor acest ocular ar avea nevoie de o diafragma de camp cu deschiderea de aproximativ 56mm.
Aceasta valoare depaseste standardul de 2", motiv pentru care nu ai sa gasesti niciodata un ocular cu parametrii de mai sus pe acest standard.

Cat priveste comoditatea observatiilor aici ar fi o discutie mult mai ampla si incarcata cu un anumit grad de subiectivitate. Experienta la ocular iti va defini in timp valorile potrivite pentru tine.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
alexx01
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Feb 2019
Mesaje: 40



Localitate: Pitesti

MesajTrimis: 13 Mar 2021 07:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

multumesc pentru raspuns domnule zoth. edificator. dar o formula de calcul a acestei determinari 32mm , 100 grade => 56 mm opritor de camp? cum pot determina matematic acest rationament? cum ati calculat asta? sa nu caut ceva ce nu exista... multumesc.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Mar 2021 07:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din experiența mea este foarte greu să alegi ocularele ideale pentru un anumit instrument dinainte de a-l avea. De-a lungul timpului am schimbat nenumărate oculare din set pe care l-am lărgit constant. Am pornit de la oculare cotate ca "Naglerul săracului" luate second hand pentru că nu am vrut să fac rabat de la calitate, Baader Hyperion. Am avut 5,8,13 și 24mm. Apoi le-am dat și le-am înlocuit treptat cu Nagler Type 6 de 9 și 11mm plus un Panoptic de 24mm. Între timp am utilizat și oculare simple, Kelner, Plossl, Super Plossl sau chiar home-made. În urma acestor teste, ce am constatat eu este că fiecare instrument are unul-două oculare care oferă cele mai bune performanțe, indiferent de construcția și mărimea lor. Așadar nu poți să te limitezi la un set inițial care să fie bun pentru toate instrumentele pe care le vei avea în viitor.

Pentru că pe piață există o infinitate de oculare, zeci de tipuri constructive produse de diferite branduri sau clone mai ieftine ale lor e aproape imposibil să te sfătuiască cineva concret. Eu pot vorbi doar despre cele prin care m-am uitat iar cel propus de tine mi-e străin. E bine să te uiți pe review-uri de pe forumul nostru, de pe cloudynights.com sau alte forumuri unde găsești informații concrete despre un ocular sau să stai de vorbă cu un posesor experimentat care-l are în trusă, și eventual să-l testezi înainte de a-l cumpăra.

Poți avea surprize de la oculare mai ieftine și cu câmp mai redus.

În afară de tipul constructiv și focală care îți dă câmpul real pe cer cu un anumit instrument există așa numitul grossisment rezolvant. Dacă pupila de ieșire pe un anumit instrument este prea mare vei avea o pierdere de lumină. Dacă este prea mică nu vei putea discerne mai multe detalii sau îți vei vedea "scafandrierii" din umoarea apoasă.

Întotdeauna vei face un compromis și ocaziile fericite sunt ca tragerile la LOTO. Trebuie să joci ca să câștigi.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3988



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 13 Mar 2021 09:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

alexx01 a scris:
[...] dar o formula de calcul a acestei determinari 32mm , 100 grade => 56 mm opritor de camp? cum pot determina matematic acest rationament? cum ati calculat asta?

O formula simpla si suficient de precisa de calcul a campului aparent al ocularului (AFoV, Apparent Field of View) este:

AFoV = (field stop/f)*57.3, unde

- field stop este diafragma de camp ("opritor" de camp)
- f este distanta focala a ocularului (mm),
- field stop/f este AFoV in radiani, iar
- 57.3 este pentru transformarea radianilor in grade (1 rad=57.3 grade)


Ultima modificare efectuata de catre MariusP la 13 Mar 2021 15:33, modificat de 1 data in total
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Mar 2021 10:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Marius, intradevar asta e formula dupa care imi fac si eu calculele Smile

Pentru ca am fost destul de laconic aseara, revin cu unele considerente personale in ce priveste comoditatea observatiilor. Fara a avea pretentia de a impune un standard, personal am impartit ocularele in 3 categorii functie de comoditate sau mai bine zis de raportul intre comoditatea observatiei si informatia (sau satisfactia) obtinuta:

- oculare de camp mic 25-50 grade (triplete Hastings, monocentrice, Abbe ortoscopic, Plossl, etc)
Sunt ocularele care solicita cel mai putin ochiul si prin urmare sunt cele mai comode. Pentru a analiza zona de interes din campul vizual, muschii oculari sunt solicitati la minim si deci obsevatii de lunga durata sunt posibile fara efort evident.
Lumea se plange insa ca la magnificatii mici aceste oculare ofera prea putina informatie iar la magnificatii mari tinta fuge prea repede din camp. Lumea are dreptate Smile

- oculare de camp mediu 55-68 grade (Erfle, Scidmore, Panoptic, LVW, etc)
Solicitarea muschilor oculari se afla undeva la nivel mediu deoarece pentru analiza zonei de interes din campul vizual miscarea globilor oculari este mai ampla. Cu toate astea sunt considerate oculare comode si care dau un nivel bun de informatie.

- oculare de camp mare 72-100 grade (Nagler, Delos, Ethos, etc)
Sunt oculare care solicita maxim ochiul deoarece este nativ reflexul de a misca initial globul ocular si apoi capul. Zona de analiza din campul vizual poate fi accesata cu o miscare ampla a ochilor iar in unele cazuri cand zona de interes se afla la marginea campului vizual este necesara si miscarea capului. Personal mi se par foarte obositoare dar multa lume le adora din cauza informatiei bogate din camp si a timpului mai mare in care tinta vizata este accesibila.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
AstroAlex
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Feb 2021
Mesaje: 118

Motto: Veni, vidi, fugi!

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 24 Mar 2021 10:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Intreb si eu, sa ma aflu in treaba, Embarassed , mie ce oculare imi trebuie? Sau macar cu ce ma sfatuiti sa incerc la un Newton 200/1200?
Adica pentru dumnealui:
https://www.astroshop.ro/telescoape/ts-opt...ta/p,65759
Multumesc!
Cer senin!
Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 30 Mar 2017
Mesaje: 517



Localitate: ARAD

MesajTrimis: 24 Mar 2021 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@AstroAlex: depinde la ce nivel esti.Daca esti la inceput, eu personal as merge pe un ocular standard de 25mm, un Plossl. Nu e cel mai bun ocular , dar la inceput nu vei sesiza diferenta reala intre un ocular premium sau unul standard (vei vedea doar ca e cu ceva mai bun Smile dar nu incat sa merite sa dai x sute de lei pe unul.
Cu un Plossl de 25mm vei vedea suficiente obiecte DSO faine incat sa zici WOW

Spor si cer senin!

ps. Recomandarile mele totusi Smile Exploler Scientific 24mm 68grade, seria Lacerta cu camp de 82grade 4 7 16mm si un planetary de 3.2-4mm pentru Luna si Planete, cand seeingul permite + un binoclu bun Smile

_________________
https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
__________________________
T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Mar 2021 08:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La F/6 ocularele simple vor prezenta coma la marginea câmpului. Dacă vrei să ai imagini mai frumoase decât cu Kelner sau RKE trebuie să investești. Dacă nu vrei să dai bani mulți dar să vezi bine atunci ia oculare de calitate cu câmp ceva mai îngust cum ar fi seria Magellan de la Lacerta. Nu vei fi dezamăgit și cu 900 lei iei tot setul. Și observă cât de mult poți pentru că experiența se câștigă doar la ocular.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
AstroAlex
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Feb 2021
Mesaje: 118

Motto: Veni, vidi, fugi!

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 01 Apr 2021 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erwin a scris:
... cum ar fi seria Magellan de la Lacerta. Nu vei fi dezamăgit și cu 900 lei iei tot setul


@Erwin: Te rog sa-mi spui si din ce ar fi compus setul(eu am gasit seturi cu componente diferite) si unde l-ai gasit la pretul acesta!
Multumesc!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Apr 2021 07:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aici le-am găsit eu: Magellan
Sunt 4 oculare în set dar numai 3 sunt în poză, ceea ce nu cred că e nicio problemă. De fapt 3 sunt mai utile: 8, 12 și 20mm. Cel de 17mm e prea aproape de cel de 20mm, vezi cam la fel cu el. Și au și reducere chiar acum.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Teo B01
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Sep 2019
Mesaje: 466



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 02 Apr 2021 08:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Interesanta reducere
https://astrovest.ro/site/index.php/ocular...uwa-detail
Depinde de cat esti dispus sa cheltuiesti
Sus
AstroAlex
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Feb 2021
Mesaje: 118

Motto: Veni, vidi, fugi!

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 02 Apr 2021 11:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aici e fara reducere... Wink
https://astromagazin.ro/72-oculare#/produc...cular-4_mm


@ Erwin: Multumesc!
Sus
Teo B01
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Sep 2019
Mesaje: 466



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 02 Apr 2021 12:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Macketing
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact