Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_2959b.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224655
Numar de utilizatori inregistrati: 2835
Cel mai nou utilizator inregistrat: ella22
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Paralux Open Vision ED 8x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Ian 2021 17:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Paralux Open Vision ED 8x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Paralux Open Vision ED 8x42
(…la vie en rose)

1 PREZENTARE GENERALA
Un binoclu scump , la vremea lui (nu se mai produce de circa 4 ani) ca majoritatea emisiilor “frantuzesti” fie ele si cumparate din China. Un binoclu care vine din aceeasi fabrica cu marea majoritate a “branduirilor” pentru magazinele mai mult on-line decat fabricanti efectivi ca si Lacerta, Bar & Stroud, Bushnell, Vortex, Khalia, etc. Un binoclu care la vremea lui s-a dorit a fi comercializat in jurul sumei de 500 Euro, cel mai probabil si cauza pentru care el nu a avut suces. Este cel despre care sa spus ca ar fi practic un Bushnell Legend M cu mici modificari la armura si cu sticla chinezeasca si nu Hoya. Oricum, adevarat sau fals cert este faptul ca inclusiv preturile celor doua erau identice…Legend M era considerat un varf de lance al lui Bushnell acum cativa ani si se pare ca este destul de bine cotat si acum (personal nu am avut ocazia sa il testez). Dar sa vedem cine este Paralux Open Vision ED 8x42 si … ce poate da el societatii.

Date tehnice:
Obiectiv = 42 mm
Putere de marire = 8X
Camp unghiular = 8 grade (140m/1000m)
Eye relief = mediocre nu figureaza in catalog
Prisme Roof = BaK4 – Dielectric phase coating
Depuneri antireflex ocular = mov-indigo cu albastru (dense - FMC)
Depuneri antireflex obiective = verde si mov-indigo (dense - FMC)
Ocular = doua lentile in doua grupuri (conform catalog)
Greutate = 1,08 Kg (n.a – binoclul si cureaua de prindere = 761 grame!)
Sistem de focalizare = central si reglare dioptrii pe tubul drept
Sistem de prindere pe trepied = Da
Eyshields din cauciuc reglabile in 3 trepte, binoclul fiind utilizabil cu ochelari dar exista contact ferm intre ei si binoclu.
Etansare la umezeala = Da si gaz inert
Distanta interpupilara = 56 pana la 74 mm
Dimensiuni = 175x130x63 mm
Distanta minima de clar = 2 m (n.a. la modelul testat = 1,8m)


2- ISTORIC
Daca Paralux a facut vreodata optica si binocluri incepand din 1914, nu stiu si de fapt nici nu prea ma intereseaza caci in mod cert, in ziua de azi, Alaska-Paralux Comp. este un magazin online care comanda toata marfa in China si o brandueste “Paralux”. Sa nu ne repezim insa cu concluziile, totusi se pare ca Paralux foloseste fabrica si opticieni de varf din China, care au produs binocluri ce se tin bine in topul nostru in gama lux si inclusiv in gama raport pret/calitate. Cert este ca gama Open Vision ED se dorea a fi varful gamei Paralux atat ca pret cat si calitate. Prima problema reala (greseala de marketing?) ce imi sare in ochi este aspectul exterior. Daca priviti Lengend M si Paralux veti avea acelas “soc” ca si mine privind designul exterior. Legend are doar mici diferente … dar cat de mult conteaza vizual. Paralux este “Spartan” cum ar zice colegul Tudor, simplut spre banal cu miminum de brizbrizuri creeand senzatia unui binoclu ieftin de duzina, si ca in multe cazuri, cu performante exacerbate de fabricant pe linie de marketing, primul lucru care iti vine este sa verifici daca chiar este 8x si nu mai putin cum se mai obisnuieste in astfel de cazuri.

3- MECANICA
Mecanica est toata din dural … inclusiv rotitele de focus si dioptrii. Doar Eye-shiledurile si mantaua de cauciuc nu sunt metalice Smile . Mantaua simpla si verde nu este spectaculoasa parand chiar banala si nu are un material chiar atat de bun, elastic sau aderent pe cat ne-am fi asteptat la asa un pret. Totusi, in spatele simplitatii tuturor solutiilor putem vedea o executie de cea mai inalta calitate, ascunsa de banalitatea designului. Mai mult, de la distanta, rotitele de metal par a fi din plastic ieftin … doar daca le atingi cu mana le descoperi profesionalismul executiei ascuns in culoarea terna, neagra. Toata mecanica functioneaza perfect, fara jocuri, fara probleme de defocalizare nedorita. Incerci sa ii gasesti totusi un defect … si nu poti dar cu toate astea ai continuu senzatia ca tii in mana un binoclu ieftin. Extrem de ciudat functioneaza ochiul in fata formelor Smile ! Binoclul poate fi montat pe trepied avand locasul de prindere in partea din fata a solutiei “bridge” dintre tuburi. Se tine foarte bine in mana, desi este un model extrem de lung aducand aminte inclusiv de lungimea lui Nikon Prostaff 7 10 x42. Ceea ce este foarte bine, greutatea sa in jurul lui 780 grame (cu capace si curea) este ideala pentru minimizarea tremurului. Iar puterea maritoare mai mica, combinata cu acesta greutate, face din acest binoclu un “ideal” pentru observatiile de lunga durata.

4- OPTICA
Optica este una din cele mai ciudate intalnite de mine din punct de vedere al tintului. Are un tint relativ roz, o tenta extrem de fina, atat de fina incat poate fi un fel de portocaliu spre roz … Aici fenomenul este foarte interesant. Daca lumina de zi este uniforma (soare ascuns in nori, nu exista umbre dar este lumina ), sezizezi aceasta nuanta, ea invioreaza frumos imaginea , ii mareste contrastul, parca accentuand detaliile. Dar daca privesti in lumina full (soare fara nori) tenta rozacee dispare lasand o imagine cu nuante de culori perfect naturale. Pe inserat nu poti sesiza tintul, ceea ce este normal el find totusi extrem de mic atunci cand exista, dar binoclul ramane foarte luminos, binenteles si din cauza raportului ce ne da o pupila de iesire de 5,25mm. Sticla este aproape perfecta, chiar as putea spune ca daca ar fi fost catalogata “Hoya”, eu cel putin, as fi crezut. Depunerile antireflex isi fac treaba cu prisosinta, nu sunt aberatii cromatice in zona centrala a campului vizual, nu sunt reflexii interioare. Rezultatul, o imagine cu definitie, contrast si lumina deosebita demna totusi de un binoclu de top. Si totusi, daca este sa ne luam dupa catalogul Paralux, acest binclu are doar doua lentile in obiectiv … ceea ce imi aduce aminte de un CZ 7x50 Binoctar, si parca nu ar mai fi cadrat azi la un binoclu de top. Pe de alta pare avem un camp vizual de 8 grade absolut superb. Frumos, pun doar doua lentile in ocular, dar le pun de un diametru generos (23,5 mm) ca sa iau gura targului Smile. Jonglerii relativ ieftine care chiar daca au dat rezultatele scontate, nu au putut mentine pe piata acest model. Geometria este buna chiar surprinzatoare pentru astfel de obiectiv (daca nu cumva prospectele sunt gresite …. nu de alta dar in ele scrie clar “law dispersion glass” … sau se incerca abordarea unui public din justitie ? Smile )
Dar sa revenim si sa dam Cezarului ceea ce este a lui … optic vorbind acest binoclu este o reusita. Practic o singura problema m-a deranjat (ca si la unele modele Lacerta) respectiv marginea campului vizual, pe inserat sau noapte nu are o margine perfect delimitata intre camp si negru, cel mai probabil din amplasarea lejer incorecta a cel putin unei diafragme de camp (daca ar fi pus-o poate nu mai aveam 8 grade?). Zona de neclar este o zona normala de circa 22-23 % fata de margine ceea ce as spune ca ar fi fost specifica unei emisii ceva mai ieftine, chiar daca campul este mare. Stelele sunt punctiforme coloritul normal si diferentiabil. In mod astro ajuta mult campul vizual mare. In ciuda diametrelor mari ale ocularelor efectul “hublou” exista insa la propria limita, ingustat de marginea relativ groasa a eye-shildurilor. Impresionanta este zona de clar care este demna de un binoclu militar, comparabila cu cea de la NVA 7x40 sau IOR 7x40. In ansamblu un binoclu de foarte buna calitate si chiar impresionabil optic pentru gama sa.

5- TESTE
A fost testat cu:
Delta Titanium HD 10x42 ED – lasand la o parte tintul, la ambele modele, a fost impresionant cum definitia coloritul si luminozitatea sunt comparabile sau cel putin diferentele sunt atat de mici incat devin neimportante spre a mai fi studiate mai in amanunt.
Helios Apollo 7x50 – aici Paralux a fost putin depasit extreme de putin la lumina si definitie, contrastul fiind similar.
Vanguard ED II 10x50 – din nou similitudini la toate capitolele, ambele performand foarte aproape incat nu am putea diferentia atat de usor.
NVA 7x40 – Definitie, contrast similare. Luminozitatea este mai mare la Paralux. Diferente de tint.
APM 10x50 – Desi neasteptat, singura diferenta sesizata a fost zona de clar mult mai mare a lui APM in rest totul este comparabil pana la similitudine. O mare surpriza, pentru mine, fiind definitia identica a celor doua binocluri la care sincer nu m-as fi asteptat.
Lasand la o parte faptul ca a fost comparat cu puteri maritoare diferite (nu am avut un alt 8x la indemana) deci putand miza si pe mici erori de interpretare (desi incerc mereu sa fiu cat mai echilibrat in comparatii, nu este obligatoriu sa si reusesc Smile ), as spune ca acest binoclu a reusit sa ma impresioneze. Trebuie tinut cond si de impactul vizual initial, dupa care as fi catalogat acest binoclu un chinez mediocru cu ED, pozitie din care am plecat cu testele.

6- CONCLUZII
Un binoclu de calitate optica deosebita. Recomandat din toata inima atat terestru cat si astro in limita puterii 8x disponibile. Un binoclu care se mai gaseste doar la second hand si care totusi nu ar trebui sa depaseasca 200 Euro (in contextul in care este 100% functional). Un exemplu de marketing slab, ce pune “branza buna intr-un burduf de caine” si doreste sa il vanda “online”, fara contact direct cu utilizatorul.



Paralux8x42mic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.04 MB
 Vizualizat:  de 1172 ori

Paralux8x42mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact