Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Helix_5h35m_ASI294_cr.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Smart 10x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Oct 2018 16:27 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Smart 10x50
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Smart 10x50
".....cineva, acolo sus, ne iubeste"

1-PREZENTARE GENERALA
Un binoclu nou, o aparitie din neant. Un binoclu destul de ciudat caci pare mai mult sa completeze seria Elite decat Smart. Un binoclu pe care sccrie doar Lacerta si datele tehnice. Pe de alta parte un “made in China” poansonat adanc in metalul tubului torneaza mandru fara a oferi posibilitatea “stergerii” in timp. Un binoclu parca prea asemanator cu “fratele” mai mult sau mai putin vitreg Delta II, identic doar putin mai usor… sa fie de vina “open hinge-ul”? Speculatiie pot continua dar vom trece totusi la subiectul review-ului.

Date tehnice:
Factor marire: 10 x
Diametrul obiectivului: 50 mm
Greutate: 850 g (814 grame fara curea, si fara aparatoarele de oculare)
Dimensiune: 170x140 mm
Material cadru: policarbonat
Rezistent la apa: Da
Gaz inert in interior: azot
Prisme material: BAK4 (Phase Coated)
Prisme: Roof
Acoperire: FMC
Camp vizual: 5,8 ° / 101 m (1000 m)
Focus minim: 2 m
Eye relief: 27 - 17 mm (17 corect)
Distanța interpupilara: 57-73 mm
Pupila de iesire: 5 mm
Luminozitate : 24 - 25
Valoarea Twilight: 22 - 22,36
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5%
Transmisie: 91,5%
Sistem mechanic: open Hindge
Suport pentru trepied: Da
Utilizabil cu ochelari: Da , dar cu contact (nedistructiv: lentila – eyeshild de cauciuc)


2- ISTORIC
Lacerta continua goana polonezo – austriaca in cursa obtinerii unui binoclu cat mai ieftin dar avand performante cat mai spectaculoase comparabile cu alte branduri cu preturi de 2, 3 sau chiar mai multe ori mai scumpe. Fratele Lacerta Explorer 10x50 este probabil cea mai reusita emisie. Si iata ca un roof incearca acest lucru si pentru variante roof.
3- MECANICA
Mecanica este foarte asemanatoare cu cea al binoclului mai mic Lacerta Smart 10x34. O forma simpla, spartana cum ar zice elegant colegul nostru tudor, dar totusi cu articulatie dubla moderna ceea ce ii asigura o priza foarte corecta in palme. Cauciucul de protectie este ceva mai reusit decat cele de la seria Elite sau Smart fiind putin mai elastic si avand o elasticitate mai mare. Implicit frecarea este mai mare si prinderea mai ferma. Un binoclu socant de usor avand 814 grame efectiv in pofida lungimii destul de mari, un binoclu de “long play” ce poate fi tinut mult timp in observatie fara sa obosim muschii. O greutate din punctual meu de vedere ideala pentru un 10x50 sau char optima as putea spune. Reglajul se face ferm, avand o cursa lunga si asigurand o ajustare extrem de fina a claritatii prin reglajul central. In schimb reglajul de dioptrii este destul de fix, m-am luptat putin cu el la primele rotiri, apoi “rodajul” facut a putut fi utilizat normal (dar tot mai greu decat mi-ar fi placut). Cupele eyes-hield sunt acoperite cu cauciuc si sunt identice cu Lacerta Elite 10x56. Ele se regleaza in 3 pasi cu miscari ferme si sigure.
4- OPTICA
Optica (8 lentile in 4 grupuri?), nu m-a dezamagit. Este identica ca si cea de la Elite 10x56 doar ca de data asta exista si phase coating. Si asta se simte. Vom reveni la teste cu detalii. Sticla este acoperita FMC cu verde foarte putin galben pal si mov-indigo. Superb lucrate pe interior, nu au reflexiile circulare ale fratelui Explorer Porro, campul vizual este, in sfarsit, foarte ferm cu trecere clara intre negru si campul util. Ma bucura mult acest camp bine delimitat. Si acum si vestea cea mai buna. Optica este cu adevarat deosebit de reusita. Coloritul este extrem de natural dar avand o tenta nesesizabila spre galben, sau mai bine zis ca sa o remarc a fost nevoie de “etalonul” de culoare Minox 10x42! Definitia este absolut superba, contrast demn de un ED, lumina excelenta. Nu apar irizatii contralumina. Foarte placut zona de clar se extinde pana undeva la 22-23% de margine, oarecum normal pentru campul care totusi este la limita de wide. Efectul de wide este insa superb ca de altfel si cel de hublou. Stelele sunt punctiforme, si senzatia de clar in ansamblu este foarte placuta. Practic as putea spune ca avand in vedere pretul (125 Euro) trece pe primul loc in topul meu al raportului pret/calitate. Binoclul poate focaliza corect pana la 2 m ceea ce este foarte bine pentru un 10x50, largind mult aria de utilizare.
5- TESTE
Primele teste au fost facute cu Delta Chase 12x50 ED. In mod neasteptat Lacerta sa luptat de la egal la egal cu toate capitolele exceptie facand un foarte, foarte mic contrast in plus pentru Delta. Luminozitatea, imbucurator de egal, daca mi-se permite sa zic asa. Tenta galbuie a lui Chase este totusi mai mare decat a lui Lacerta, deci cei ce doresc redarea unui colorit natural vor fi mai mult decat incantati. Definitia este la randul ei egala la ambele.
Testele facute cu fratele Elite 10x56 certifica calitatea sticlei. Practic ca si definitie si lumina sunt cam egale in contextul in care Samart-ul are tenta galbuie aproape inexistenta. Contrast egal. Colorit mai natural la Smart. Pe cer in contextul in care numarul stelelor nu a fost spectaculos par identice, dar campul perfect delimitat al lui Smart il face parca mai placut.
Comparat cu Bresser Montana 10,5 x 45,din nou la toate capitolele egalitate, mai putin o foarte vaga diferenta de contrast in favoarea lui Montana…aproape insesizabila. Si culmea coloritul … mai natural la Smart, din nou din cauza lipsei tentei de galben (nu totala, dar mult mai mica). De fapt singurul binoclu mai natural in ceea ce priveste coloritul este Minoxul (vorbim de comparatii cu seria roof).
Ultima comparatie, totalmente injusta, cu Delta Chase Extreme 10x50, nu a facut decat sa imi confirme faptul ca acest Lacerta Smart 10x50 difera atat de putin de binoclurile mult mai scumpe incat imi pun sincer problema unei erori de marketing. Respectiv un binoclu prea bun pentru un pret atat de mic, o mare greseala pentru linia Lacerta caci acest binoclu, din punctual meu de vedere, spulbera toata gama Smart si toata gama Elite ! E mai bun decat toate mai putin la capitolul luminozitate atunci cand este comparat cu modelul Elite 10x56….dar si aici diferentele sunt extrem de mici aproape insesisabile. Si ar mai fi de reamintit greutatea ... absolut perfecta, putand fi tinut in mana zeci de minute relaxat.
6- CONCLUZII
Dupa ce utilizezi un Lacerta Smart 10x50 iti pui sigur intrebarea de ce a fost scos acest model … asa brusc fara nici o reclama sau explicatie. Sau mai bine zis de ce l-au scos la un pret asa de mic? Revin la idea unei erori de marketing? Sau poate , de fapt urmeaza o ieftinire spectaculoasa la toate seriile Smart si Elite ? Sau Acesta emisie Smart 10x50 este una limitata pentru diverse teste de piata? Raspunsul devine neesential in contextul in care diversi fabricanti de binocluri iata ca incep sa se apropie de un vis al meu mai vechi binoclul super performant la un pret cat mai mic, accesibil tuturor. Deci e clar ca voi recomanda calduros acest binoclu pentru orice activitate fie terestra fie astronomica. Pretul lui de 125 Euro va ofera o calitate care la alte firme inclusiv la Lacerta este la preturi de circa 3 ori mai mari. Felicitam marketingul firmei Lacerta si asteptam in continuare …



lacerta10x50mic.jpg
 Descriere:
Cel mai bun raport pret /calitate
 Marime fisier:  1.03 MB
 Vizualizat:  de 5414 ori

lacerta10x50mic.jpg


Sus
GunDALF
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Apr 2017
Mesaje: 3152

Motto: If only closed minds came with closed mouths..

Localitate: BR

MesajTrimis: 13 Noi 2020 13:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mi-a venit si mie azi binoclul. Mi-am dorit ceva care sa inlocuiasca Phantom-ul 1050, sa fie ceva mai putin voluminos si acest Smart 10x50 ma satisface pe deplin. A fost achizitionat cu 600 lei (cca. 123 euro, deci s-a mentinut pretul) la sfaturile colegului Dbird, caruia ii multumesc inca o data.

Consider ca review-ul de mai sus, al sus-numitului coleg, reflecta realitatea. Eu as avea o singura completare: un ochi pretentios (cum nu stiam ca e al meu Laughing ) sesizeaza fringing in scenele cu contrast foarte mare. In rest, imaginile sunt IMPECABILE, as zice, cu contrast, luminozitate si culori exceptionale. Mitul imaginilor pseudo-3D oferite de binoclurile porro e... chiar mit, intrucat acea falsa perceptie pare a fi creata de imperfectiunile opticii. Pentru mine 3D inseamna adancime (adica "jocul" DoF), care la Lacerta Smart 10x50 exista cu prisosinta.
Ce-mi mai place e faptul ca nu-mi tremura mainile la folosirea lui, e usurel si facil de manevrat chiar si cu o singura mana. As zice ca ergonomia lui e chiar buna. Ce nu-mi place cu adevarat e faptul ca pare plasticos, chiar daca plasticul e de buna calitate si imbraca un corp eminamente metalic, din cate am citit prin alte parti.

_________________
AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x


Ultima modificare efectuata de catre GunDALF la 13 Noi 2020 17:08, modificat de 1 data in total
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3987



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 14 Noi 2020 15:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am separat discutia despre efectul 3D in topicul "Efectul 3D la binocluri".
Sus
needweed
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Oct 2011
Mesaje: 525



Localitate: satu mare

MesajTrimis: 20 Sep 2021 16:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

acest binoclu sigur are suport pentru trepied? ca eu nu vad nicaeri semnul
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Sep 2021 16:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

needweed a scris:
acest binoclu sigur are suport pentru trepied? ca eu nu vad nicaeri semnul

Ar trebui sa poti desuruba capacelul si sa se vada filetul:



 Descriere:
 Marime fisier:  54.07 kb
 Vizualizat:  de 2457 ori




Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 276



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 20 Sep 2021 19:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Deci are sau nu are? Dupa cum e construit....eu nu as risca sa pun prindere pe trepied in acel punct.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Sep 2021 08:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Suport pentru trepied: Da

Nu trebuie sa iti faci probleme, este foarte ok, nu te risti Smile . Marea majoritate a binoclurilor in dublu bridge au acolo locasul de prindere. Ceea ce se vede in poza este doar un surub fals din plastic fara aport la structura de rezistenta.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact