Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_oct2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224032
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Saturn


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 21 Aug 2019 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In fond si la urma urmei aici suntem la categoria Astrofoto - incepatori. Daca unii prefera sa experimenteze cu smartphone-ul nu vad care e problema, tot un inceput se numeste si asta. In rest nivelul de calitate optica al lentilei (eu unul am mai zis ca as scoate-o in cazul unui al doilea smartphone) e treaba fiecaruia. La fel este si treaba fiecaruia sa decida cat de mult este deranjat de functia de telefonie daca este sunat in timpul unei capturi.

Dar sa revenim la ale noastre...
Saiph, felicitari pentru imaginea cu Saturn pe care eu o consider deja un benchmark aici pe forum referitor la nivelul la care as dori sa ajung. Din acest punct de vedere topicul cu observatii cracoviene si celelalte referiri la astrofotografia cu smartphone le gasesc foarte interesante si utile. La mai multe si la mai mare !


Ultima modificare efectuata de catre starbuck la 22 Aug 2019 13:39, modificat de 1 data in total
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 21 Aug 2019 15:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

starbuck a scris:
(...)
Dar sa revenim la ale noastre...
Saiph, felicitari pentru imaginea cu Saturn pe care eu o consider deja un benchmark aici pe forum referitor la nivelul la care as dori sa ajung. Din acest punct de vedere topicul cu observatii cracoviene si celelalte referiri la astrofotografia cu smartphone le gasesc foarte interesante si utile. La mai multe si la mai mare !


Multumesc frumos pt aprecieri Smile Incerc si eu.. cat sa nu zic ca stau degeaba, daca de la DSO am luat o pauza pana imi revin cu conditiile - in primul rand de depozitare, apoi de utilizare.

Intr-adevar, cum zicea si Valy, workflowul este unul cat se poate de interesant; devine simplu dupa ce intelegi ce presupune fiecare pas si care sunt avantajele. Spre exemplu (si nu se aplica exclusiv la inregistrarile cu camera de smartphone), o inregistrare in format HD de 2-3 minute te poate duce, decomprimat, la un volum de date de vreo 5-6 GB. Trecuti prin PIPP pot fi redusi, in cazul clipurilor cu planete, la numai cateva sute de mega necomprimati. Iar pentru stocare se poate arhiva ZIP sau RAR la numai cateva zeci de mega. Si mai e si deja gata centrata (cat de cat) planeta - exact ce trebuie ca sa iei inregistrarea in AS! sau Rx sa culegi cadre pt stiva.

Si inca o treaba, care probabil nu se aplica neaparat si la senzorii din camerele telefoanelor, care au niste dimensiuni poate un pic prea mici: am remarcat ca incadrarea planetei in imagine, prin setupul de care dispun cel putin, corespunde oarecum cu recomandarea privind pixel scale-ul camerelor planetare si raportarea la apertura. Am gasit referinte, tot sapand dupa informatii, cum ca o asteptare rezonabila ar fi ca dimensiunea in pixeli a planetei (in cazul celor doi giganti gazosi fotogenici, cel putin) sa se situeze in jurul valorii aperturii in milimetri. Iar raportul focal maxim sa fie undeva in jurul a 5x dimensiunea pixelului camerei in microni; ulterior aceasta "regula" a fost flexibilizata pana la 7x, din diverse considerente. Dar probabil factorul corect ti-l da limitarea impusa de seeing, parametri senzorului camerei.. La mine merge ok cu un ~6x.

Oricum, pt inregistrarile cu telefonul, e foarte util sa treci setarile pe manual/pro daca softul camerei permite; altfel trebuie instalate aplicatii dedicate care pot controla parametrii expunerii, astfel incat sa nu-l lasi pe el sa compenseze de capul lui automat aiurea, ca-ti arde planeta de nu mai intelegi nimic din ea Smile Nu mai zic de adaptor pt ocular - macar ceva DIY, daca nu de pe raft. Solutia mea e ceva hibrid - clema e din magazin, colierul si coltarul potrivite ad-hoc.
Trebuie experimentat mult cu diverse oculare pana nimeresti puterea de marire care permite sa surprinzi planeta suficient de mare dar si suficient de clara, usor peste limita de vizibilitate, a.i. sa nu fii obligat sa fortezi ISO-ul si sa te umpli de bucurie cu zgomotul imens generat. Desi inregistrarea va fi comprimata, vei avea de 4 ori mai multe cadre in aceeasi unitate de timp, fata de o camera pe USB2.0 in format necomprimat. O aduci la lumina pe stiva finala, din curbe si histograma, cu atentie la sharp sa nu o faci prea colturoasa Laughing

Dintre marcile de telefoane utilizate de pasionatii de acest "sport", am vazut ca se remarca Samsung si Huawei, cu modelele de generatie noua. Iar apoi urmeaza Pixel si iPhone, mai la urma Xiaomi sau LG.
Dupa ce am experimentat si cu camera web conectata prin USB/OTG la telefon, cred ca o alternativa la foto/video-grafia direct cu camera telefonului ar fi sa conectezi o camera planetara dedicata direct la telefon, in felul asta scutesti investitia intr-un telefon super-performant doar de dragul camerei, si te alegi si cu niste imagini mai faine la planete. Webcamul meu e un pic mai amarastean, dar sunt alternative mai capabile, conectabile prin OTG - stiu ca si ZWO scosese ceva recent, ASICAP parca.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 21 Aug 2019 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din fericire aplicatiile actuale de camera ofera in standard posibilitatea reglarii expunerii cu pana la 3 trepte in ambele sensuri, a ISO-ului si a WB-ului. Da, mi-a atras atentia si solutia ta cu webcam extern conectat prin OTG la smartphone pe care o consider buna pentru ca m-ar scuti de inlaturarea lentilei. Pe de alta parte e prea putin cat mai fac eu poze diurne cu tel. acesta deci s-ar merita mai ales ca pot pune oricand la loc lentila, am studiat ansamblul de fixare in cazul meu. Per ansamblu dupa cum am mentionat consider lentila tel. o limitare iar inlaturarea ei si inlocuirea cu o lentila Barlow ar rezolva multe din problemele de scala enumerate de tine. Clar ca depinde mult si de parametrii specifici fiecarui tel.
Un alt motiv pentru care as tine la camera nativa a tel. este calitatea imaginii data de acest tel. mult mai buna decat ofera multe din webcam-urile modate astrofoto de pe piata, 13 mp, filmare HD plus capacitatea near-infrared pentru filtrul infrarosu. Cum spuneam decizia apartine fiecaruia in functie de aparat. Pentru planete teoretic nu as fi limitat decat de seeing, magnificatia maxima posibila impusa de acesta si bineinteles de tehnicile de procesare folosite. Cred ca factorii enumerati in experientele noastre ar fi baza unei analize utile pentru orice posesor de smartphone folosit in acest scop.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10590



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Aug 2019 15:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aici mai este un aspect: un tel cu camera buna este in general scump, mult mai scump decat o camera astro planetara dedicata, de ex. eu am folosit Pixel2 care e 3-4000 lei, IPhone/Samsung cred ca tot pe acolo, Huawei posibil sa fie mai ieftin.
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 21 Aug 2019 16:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Asa e, Vali dar cred ca in majoritatea cazurilor folosirea unui smartphone la astrofoto (predominant planetar) este considerata aici (cel putin in cazul meu) cu efect secundar din moment ce il ai deja. Mai mult decat atat daca prin variantele second-hand, cadou sau upgrade ai avea acces la unul suplimentar in afara scopului initial (telefonia) atunci probabil ca ar merita macar incercat.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 21 Aug 2019 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eee, sunt camere planetare bunicele si pe la 600 - 800 lei. Nu vorbim de treburi high end; de-astea, asa, mai "normale". Nu cred ca-s chiar atat de scumpe Smile Cam atat a fost telefonul meu, luat SH. Si camera planetara - dar pe a mea nu o pot conecta prin OTG, doar webcamul, care a fost de vreo 4 ori mai ieftin, si tot cam de-atatea ori mai slab Laughing
Totusi, ~1000$ pt un telefon cu care poti lua imagini comparabile sau un pic mai slabe decat cu o camera planetara de 2-3 ori mai ieftina, cred ca e un pic cam multicel, insa poate fi doar o parere personala.
Dar, sigur, cu un telefon faci si altceva decat poze la planete, si in plus se pot obtine rezultate frumusele chiar si asa. Depinde cat de mult permite plapuma si ce asteptari are fiecare Smile

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10590



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Aug 2019 17:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

saiph a scris:
..un telefon cu care poti lua imagini comparabile sau un pic mai slabe decat cu o camera planetara ..
Exista un astfel de telefon? Cred ca pixel sizeul de la camera mea e cat senzorul de la telefon.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 21 Aug 2019 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Laughing chiar ca..
Pai, dupa ce-am vazut la altii ce iese din telefoanele lor, da, chiar cred ca se poate. Bine, nu le compar la acelasi nivel - camera planetara high-end vs. telefon high-end; ci mai degraba telefon high-end vs. camera planetara entry level.
Ca idee, pixelul la S6 Edge+ are 1.12 microni. Lifecam Cinema il are de 3 microni. In cazul RT IMX224 are 3.75 microni

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Dan Stanciu
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Mai 2010
Mesaje: 219

Motto: nihil sine...telescop...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Iul 2020 08:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Saturn 168x
Raspunde cu citat (quote)

ASI 533MC pro
Stacking din 1388 cadre cu RegiStax
Rezoluție 1600x900
Catadioptric SkyMax 180 pro/EQ6 pro
Fără autoghidaj
Total expunere 120 sec.
Berceni+ poluare luminoasă



Saturn3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  15.59 kb
 Vizualizat:  de 3014 ori

Saturn3.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact