Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
24aug0333.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224581
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Lacerta Birding 10x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Mai 2020 21:53 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Lacerta Birding 10x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Lacerta Birding 10x42

1 PREZENTARE GENERALA
Lacerta, una din firmele care a impresionat in marea majoritate a modelelor testate mai ales prin calitatea sticlei folosite, vine pe piata cu un model nou atacand direct zona iubitorilor de pasari. O miscare oarecum neasteptata si la prima vedere o incercare de abordare a unui domeniu foarte pretentios din punct de vedere al imagisticii in timp real. Iubitorii de pasari doresc un colorit identic cu cel din mediul real, o definitie deosebita a imaginii, o mobilitate, panoramare si reglare cat mai rapida si nu in ultima instanta suficient de multa lumina pentru mediul diurn. Desi aceasta abordare pare curajoasa si riscanta, la un studiu mai atent realizam ca totul nu este altceva dect un marketing perfect pus la punct de oarece experti care se pare ca in ultimul timp isi fac treaba cu mult succes in cadrul acestei firme. Dar pana acolo sa privim noua emisie obiectiv si vedem ce inseamna clasa “Birding” a lui Lacerta…
Un binoclu ce imi aduce aminte in primul rand de mai vechea serie de corpuri Kahles Helia si bineinteles de Lacerta Smart 10x50. Daca insa la modelul Lacerta Smart ma plangeam totusi de aspectul cam simplist si mai putin elegant al formei, iata ca acum Lacerta, desi pastrand linia, face insa un corp mult mai estetic, placut ochiului cel putin ca si prezentare exterioara. Finut elegant dar … lung. Un binoclu lung care ma duce cu gandul inclusiv la seria Nikon Prostaff 7S 10x42 nu numai ca dimensiuni dar si ca economie la sticla. Lacerta invata de la Nikon cum sa scada pretul unui binoclu, intrebarea generica fiind daca “economia” inspirata de la producatorul japonez este compensata calitativ … tot dupa modelul japonez (Prostaff 7S). Un binoclu lung ajuta la micsorarea prismelor dar trebuie compensata pierderea de lumina, diametre mai mici de oculare (fata de “traditia” Lacerta) face economie la sticla, este adevarat, dar trebuie compensata scaderea eye-relifului si ceea ce eu numesc efectul “hublou”. Cineva, pe vremuri, intr-un context oarecum diferit imi zicea “….e o arta sa furi!”.
Date tehnice:
Diametrul obiectivului: 42mm
Puterea de marire: 10x
Sistem de focalizare: Central
Distanta minima de focalizare: 2m (4,8 metri !!! - n.a.)
Camp vizual real: 6,2 grade
Camp vizual real la 1000m: 109m
Diametrul pupilei de iesire: 4,2mm
Ocular relief: 21mm
Factor crepuscular: 20,5
Luminozitate: 17,6
Acoperire suprafete optice: FMC - 99,5% (mov-violet si verde pe oculare, verde pe obiective - n.a.)
Sistem Prisme: roof
Material Prisme: BaK4
Umplut cu azot: da
Transmisie: 91,5%
Greutate: 665 grame (660 grame fara capace si curea – n.a.)
Alte accesorii: Geanta de transport, Capace protectie, Curea gat, Laveta curatare
Sistem de prindere pe trepied=Da

2- ISTORIC
Intr-un review anterior ma miram si chiar laudam marketingul firmei Lacerta pentru o aparitie fulminanta calitativ si valoric (a se citi calitati optice extraordinare aferente unui pret de achizitie incredibil de mic) respectiv Lacerta Smart 10x50. Un produs ce intamplator sau nu indeplinea nu numai calitatile necesare birding-ului dar si cele ale observatiilor astro sau tereste. Am admirat pretul si am fost sigur ca in spate se ascunde altceva. Ei bine acel altceva s-a intamplat, Lacerta remodeleaza pretul lui Smart (probabil tinut artificial la inceput mai jos) si emite noua serie de “smart” sub denumirea “birding” cu preturi comparabile dar cu ceva “economii” …. 10x42 in loc de 10x50 (economie la sticla de obiective), un binoclu lung (economie la volumul prismelor) si diametre ale ocularelor mai mici putin fata de uzantele normale (tot economie la sticla). Cu alte cuvinte un produs al carui scop pare sa dea la o parte pe “castigatorul” Smart pentru un nou pretendent “Birding”, dar ajustand preturile astfel incat produsele, ambele serii sa fie rentabile financiar si pentru producator. Dar in acest context vine intrebarea, urmare a acestor economii, ce se intampla cu calitatea? De-a lungul anilor am fost obisnuiti ca Lacerta sa vina cu produse avand calitati aferente unora de 2-3 ori mai scumpe si din nefericire si acum vom fi tentati sa ne mentinem acesta pretentie.
3- MECANICA
Mecanica respecta linia Smart 10x50, respectiv o mecanica usoara cele 660 de grame fiind undeva in zona de ideal in ceea ce priveste longevitatea observatiei si tremurului in viziunea “in mana”. Usor de tinut si reglat, rotita de clar se roteste ferm dar extrem de usor asigurand o viteza de focalizare deosebit de mare si foarte precisa. Reglajul de dioptrii este ferm asigurand pozitia fara probleme si mentinand reglajul asa cum trebuie. Toata mecanica este foarte frumos finisata, mult mai placut de cat la modelul Smart 10x50 dar fiind si mult mai estetic si mai comod de folosit. Este un bionoclu pe care practic parca nici nu il simti in maini, pare ca pluteste in fata ochilor fiind, in pofida lungimi ceva mai mari, foarte bine echilibrat. Imbracamintea de cacuciuc este ferma, placuta in palma si are o eleganta deosebita in simplitatea liniilor de design. Totul arata o atentie deosebita la detalii, surprinzatoare pentru un binoclu avand un pret in jurul lui 115 euro. Exista aici o similitudine ciudata cum ziceam cu linia Prostaff 7S dupa care cu iertare sa imi fie, pare copiat.
Binoclu vine cu o curea de prindere foarte reusita cu insertie de neopren moale inscriptionata cu numele firmei, o gentuta atenta lucrata cu pereti dublati cu burete antisoc, si laveta de curatat avand dimensiuni relativ mai mari decat de obicei. Capacele de protectie sunt din material cacuciucat de buna calitate si arata si ca design foarte bine. Acesoriile sunt lucrate foarte ingrijit si curat, cu aceeasi atentie la detalii ca si binoclul in sine. Practic numai de bine … o surpriza sau nu … Lacerta sta foarte bine la acest capitol.
4- OPTICA
Daca ar fi dupa mine sa caracterizez produsele Lacerta, in afara de raportul foarte bun calitate pret, as spune ca este firma care cu obstinatie se incapataneaza sa nu folosesca sticla ED, cea cu care se lauda in ultimi an mai toate firmele producatoare de optica. Daca ar fi sa fac o similitudine cu anii 70 (epoca de mare glorie a sintetizatorelor electronice in muzica) si inscrisul de pe discurile formatiei Queen “No Synthesizers!” as fi tentat ca pe cutile binoclurilor Lacerta sa vad inscriptionat “No ED glass!”. Ambitie sau costuri ? Raspunsul cred ca nu mai conteaza caci optica acestui binoclu este din nou o reusita. Sticla folosita este de o calitate deosebita in pofida “redimensionarii” volumice mentionata anterior. Binoclul are lumina, contrast si definitie incredibiul de bune pentru pretul oferit. Privind prin el, am senzatia ca privesc printr-un Nikon Prostaff 7S sau Minox 10x42 BF. Coloritul este perfect real fara tenta de culoare, lumina si definitie excelenta, iar zona de clar situate undeva intr-o normalitate 23- 24% fata de margine. Aberatiile cromatice sunt reduse total in zona centrala astfel incat devin similare celor cu sticla ED. Stele sunt punctiforme iar coloritul astro este perfect, fara aberatii. Nu sunt reflexii interioare si marginea campului vizual este bine delimitata cu trecere ferma negru-imagine. In calea optica nu exista obturari constructive. Efectul de hublou exista, dar este oarecum limitat si mai putin spectaculos, fara doar si poate rezultat al micsorarii diametrelor lentilelor ocularelor. Eyerelieful permite utilizarea ochelailor dar cu contact lentila – aparatori, acestea din urma desi sunt din plastic sunt totusi dintr-un material fara duritate, relativ apropiat de cauciuc, nepereclitand lentilele ochelarilor. Apratorile se pot plasa in 3 pozitii ferme, stabile si sunt foarte bine plasate astfel incat pot oferi un punct de sprijin ferm in jurul ochilor in momentele in care dorim un al treilea punct de sprijin.
O mare si placuta surpriza pentru un model atat de accesibil. Si da, pot sa spun ca strategia de marketing a celor de la Lacerta a reusit. Acum acest model pare sa preia conducerea relativ usor in topul celui mai bun raport pret/calitate detronand pe fostul Smart din aceasta pozitie.
5- TESTE
Aici am fost relativ rau si am lovit in binoclul testat cu toata puterea de foc disponibila, respectiv l-am comparat cu :
1- Delta Optical Titanium 10x42 ED HD – Aici Lacerta a performat identic spre surprinderea mea ca lumina, definitie si contrast. Surprinzator pentru mine, dar adevarat. Nu am reusit sa vad diferente sesizabile chiar daca coloritul , tintul lui Titanium este putin mai galben inviorand putin senzatia de ma bine. Pe de alta parte insa se simte clar ca depunerile antireflex ale lui Lacerta (de pe obiective) fac fata mai greu in contralumina, caci in anumite unghiuri apar mici zone de reflexii fantome. Probabil ca daca obiectivele lui Lacerta ar fi avut si un strat de mov-violet rezultatele erau cu adevarat spectaculoase. Totusi o amplasare corecta a ochilor in axa va elimina complet aceste mici reflexii parazite.
2- Barr & Stroud Savannah 10x56 – un binoclu tot cu sticla ED dar cu o deschidere mare la care m-as fi asteptat sa apara diferente enorme de luminozitate. Surpriza … nu prea sunt sesizabile diferente decat poate la o analiza extrem de amanuntita intr-o proportie ce nu ar putea fi observata decat privind comparativ, rapid in fiecare dintre ele. Absolut surprinzatoare calitatea optica a sticlei folosita de cei de la Lacerta! Daca luminozitatea sa zicem ca totusi diferea cat de cat (dar foarte putin), ma asteptam ca definitia sa fie violent in favoarea voluminosului 10x56. Dar nu este asa definitiile fiind identice. Si fata de Barr & Stroud, reflexiile “fantoma” sunt mai mari la Lacerta.
6- CONCLUZII
Un binoclu “birding” ? … parca as spune ca este doar o forma de prezentare, eu considerand aceasta emisie o optimizare - pret de vanzare a lui Smart 10x50 si doar rebranduire cu “birding”. Caci “birding” ar fi trebuit denumit de la inceput Lacerta Smart 10x50 … dar totul pana la urma este o frumoasa demonstratie de marketing bilateral avantajoasa, caci in Lacerta Birding 10x42 avem un binoclu la un pret accesibil si cu niste calitati deosebite, recomandat cu caldura ca si binoclu “universal” fara doar si poate plasabil in topul nostru pe primul loc ca raport pret/calitate. Cel putin in aceasta perioada in care discutam de un pret in jurul a 115 Euro. Si cum imi place sa termin astfel de review-uri voi spune ca totusi “exista viata si fara de ED!”.
Cer senin tutror!
Later Edit: am adugat poze facute cu telefonul mobil prin acest binoclu ... ele nu sunt concludente , dar le-am pus fericit fiind ca am reusit cat de cat niste poze printr-un binoclu tinut in mana Smile



LacertaBirdingMic.jpg
 Descriere:
Un binoclu recomandat cu caldura
 Marime fisier:  1.03 MB
 Vizualizat:  de 3782 ori

LacertaBirdingMic.jpg



COMPm.jpg
 Descriere:
Comparatie cu Titanium 10x42
 Marime fisier:  939.24 kb
 Vizualizat:  de 3782 ori

COMPm.jpg



testM.jpg
 Descriere:
Desi nu este concludent! :)
 Marime fisier:  1.06 MB
 Vizualizat:  de 3780 ori

testM.jpg




Ultima modificare efectuata Dbird la 14 Mai 2020 08:51, modificat de 2 ori in total
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2812

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 13 Mai 2020 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Clar ca "Exista viata si fara ED" Laughing

Dar asta pentru ca binoclul cu un sistem optic de calitate non ED poate egala si chiar depasi un binoclu cu un sistem optic cu ED care are o calitate optica mediocra. Deci simpla prezenta a unui element ED nu inseamna automat calitate si succes optic, contand foarte mult calitatea in ansamblu a sistemului optic.

_________________
Fara nemurire nu exista adevar!
Instrumente: Ceva binocluri, o luneta mica ED, un newtonian maricel si un maksutov de la "mama" lui Rusia
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Ian 2012
Mesaje: 408




MesajTrimis: 14 Mai 2020 20:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mie imi place cum arata acest binoclu. Pare ca are avea o constructie de calitate.
Pozele facute prin binoclu mi se par concludente pentru distorsiunile geometrice, intunecarea spre marginea capului vizual si zona de claritate a campului vizual.

De fapt, daca ma gandesc mai bine, intunecarea marginilor campului vizual este puternic conditionata de cum este exploatat eye relief-ul binoclului prin distantarea camerei sau apropierea ei.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Mai 2020 19:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@Daniel ...
asa cum am zis, niciodata sa nu judeci un binoclu dupa o poza facuta prin el cu un aparat foto sau telefon, oricat de performant... Smile Sunt absolut irelevante ... judeci doua sisteme optice performante juxtapuse complet aiurea in mainile unui operator ? Smile
Este ca si cand ai tine intr-o mana un ocular ...si in celalata mana un obiectiv ...si aliniidu-le asa in aer dupa cum iti pare tie ca le aliniezi ai spune ca detii vreo data despre ce luneta ar iesi dein ele Smile) cu atat mai mult legat de iluminarea pe margni sau geometrie ..aceste doua caracteristici chiar sunt imposibil de determinat asa Smile ... pozele nu au valoare, ele au fost un fel de parodie la unele anunturi de pe siturile second hand Smile
Si totusi sa imi corectez aceasta postare ... tine-ti minte sa nu apreciati niciodata caltatile unui binoclu dupa poze!!! Voi reveni cu detalii in acest send intr-un material mai amplu care tot zic sa il termin (sper si cu ajutorul promis de Mircea Pteancu) despre strategia de achizitie a unui astfel de echipament, nou, vechi ? scump ieftin, ce si cum ...piata de de second, .. magazine fizice si online ...etc ...
Sus
dan.smarandoi
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Iul 2007
Mesaje: 134



Localitate: Barcea-Galati

MesajTrimis: 18 Mai 2020 11:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din toate modelele Lacerta care le-ati testat care v-a placut cel mai mult?
Sau strict intre Lacerta Birding 10x42 si Lacerta Explorer 10x50
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Mai 2020 00:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dintre toate, in suflet... pe primul loc ar fi Elite 10x42. Dupa performanta... Elite 10x56.
Birding este un binoclu...de generatie noua, sticla mai buna cert decat Explorer. Mai usor, mai compact si ca performante lejer superior...chiar daca nu eram suparat pe Explorer ca de vreo doi ani se da rasol la executia mecanica, tot birding as prefera.
Nu uitati ca in topul propus de reviewurile mele, raport pret / calitate au fost pe rand: Bresser Hunter 10x50, Bresser Hunter Bak 4 10x50 (V1, apoi V2), Lacerta Explorer 10x50, Lacerta Smart10x50 care fiecare si-au locul unul altuia pana acum ceva vreme cand au cedat lui Birding 10x42. In majoritatea cazurilor, detronarea a fost cauzata de executia facuta din ce in ce mai prost, iar ultima din cauza maririi pretului. Preturile au crescut per ansamblu, dar imi place sa cred ca in niste limite de bun simt, in schimb calitatea a crescut vertiginos. Pretentiile noastre crescand in acelsi timp, pe masura ce oferta in sine a evoluat la fel de frumos.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact