Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m52.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224010
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Salut


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zahei
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Iul 2019
Mesaje: 29



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 11:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Salut
Raspunde cu citat (quote)

Salut tuturor!

Povestea a inceput cu pasiunea copilului pentru astronomie, prin 2015, cand a inceput sa deseneze planete, comete si sa modeleze galaxii din plastelina.

Ca orice parinte responsabil, am considerat ca e o toana de moment, dar anul trecut a inceput sa stranga bani pentru telescop, iar lucrarile cu care a inceput sa vina la mine au inceput sa imi depaseasca cunostintele despre cele celeste, asadar am simtit nevoia sa ma documentez, ca sa poata purta copilul o conversatie cu mine, in loc de un monolog. Asa am aflat despre eclipsele penumbrale si despre destinatiile de concediu care trebuie sa se suprapuna cu evenimente lunare sau solare.

Intre timp, history-ul tuturor aplicatiilor youtube din casa prezinta doar astronomy related things, iar telefonul copilului s-a umplut de aplicatii de astronomie, motiv pentru care a trebuit sa primeasca altul mai nou si mai mare. In fiecare saptamana am inceput sa primesc rapoarte verbale detaliate despre cati bani a strans, cat mai are de strans si estimarea momentului cand isi va cumpara telescopul, precum si oferte de munca in schimbul unei remuneratii.

M-am luat cu treaba, timpul a trecut si la inceputul lui iulie am primit informatia ca el a cam strans suma de bani convenita anul trecut si ca ar fi momentul sa imi fac datoria si sa ii cumpar telescopul. Am deschis internetul si m-am panicat. De atunci parca sunt intr-un carusel dement cu informatii, contrainformatii, review-uri, opinii, poze si zeci de materiale citite ca sa inteleg fie tehnologia, fie mecanismele ceresti. Dupa aproape o luna, pot sa afirm fara modestie ca sunt cam in acelasi punct. atunci nu stiam nimic despre nimic, acum stiu cate nimic din toate.

Pentru ca totusi trebuia sa aleg ceva si pentru ca acel ceva trebuia sa respecte niste limitari/solutii impuse de varsta copilului, pana la urma am ales un Celestron Evolution 6, cu StarSense. Telescopul a venit ieri, StarSense-ul vine abia saptamana viitoare.

Dupa o dupa amiaza intreaga petrecuta intr-o casa plina de cutii pline, cutii goale si amenintari de divort, ne-am luat calabalacul si ne-am mutat in parc. La fix ca sa prindem Jupiterul in spatele copacilor. Am schimbat locul, am realiniat telescopul (dupa ce il aliniezi o data, devine banal sa repeti operatiunea) si ne-am delectat, sub privirile admirative ale celor 450 de tantari veniti sa serveasca cina, cu niste vederi superbe ale lui Jupiter si Saturn.

Telescopul mi se pare fantastic pentru marimea lui, nu ca as avea cu adevarat cu ce sa il compar, insa am amintiri cu newtoniene mult mai mari prin care nu se vedea neaparat mai bine. GoTo-ul este foarte precis, desi putin zgomotos, iar trackingul este foarte silentios.

Lectii invatate:
- stelele nu se vad mai mari prin telescop. wtf
- avem nevoie de un barlow 2x/3x
- spray de tantari
- avem nevoie de oculare in plus. momentan avem doar unul de 40mm si unul de 13mm
- ne trebuie o camera foto astronomica. ne TREBUIE, in caz ca citeste acest mesaj si jumatatea mea mai buna.
- trebuie sa avem un text mai bun pregatit cand ne intoarcem acasa la ora 1AM

Diseara iesim din nou.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 11:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit!
Si acum ca aveti telescop va uram cer senin.

Citat:
..am primit informatia ca el a cam strans suma de bani convenita..

Insa in primul si in primul rand spune-ne si noua care e secretul de a reusit sa tranga bani pt. telescop. Dupa aceea cum ai reusit sa scapi de divort, si trei ce motivezi invoci cand te intorci noaptea la 1?
Sus
zahei
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Iul 2019
Mesaje: 29



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 12:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

multumim de urare!

pai ca sa incepem cu inceputul, nu i-as fi cumparat niciodata telescop daca nu mi-ar fi dovedit ca si-l doreste cu adevarat. n-am nici spatiu de depozitare si nici sume inutile prin casa, ca sa pot absorbi cheltuieli pentru lucruri de care ne plictisim in 3 zile. este o investitie substantiala, care mi-a afectat grav nu doar bugetul casei, ci mai grav, bugetul celorlalte hobby-uri. ca sa nu mentionam ca am prea multe hobby-uri deja. cum a reusit sa stranga bani? exista o singura metoda pentru asta, NU I-A CHELTUIT SI A AVUT RABDARE. stiu, si eu sunt invidios si nici eu nu inteleg exact cum se face chestia asta, dar cuvantul e cuvant asa ca am bagat mana adanc in buzunar si am pus langa suma lui restul de 80% Smile

cu divortul, cred ca pur si simplu cateodata sunt foarte norocos sau ea nu e atenta tot timpul. iar cu textul de la 1 noaptea, inca mai lucrez la asta. daca gasiti ceva care functioneaza, sunt numai urechi.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Oricum banii se duc, macar asa cu astronomia ai un singur hobby, ca daca te apuci de treaba e in stare sa pape tot bugetul, nu mai lasa si pentru altele.
Acum daca pasiune e, instrument e, nu mai trebuie decat dedicatie si perseverenta, mai ales la planete unde seeingul bun trebuie urmarit ca e scump la vedere. Singura problema e ca pierzand noptile afectezi a doua zi.

Avand in vedere ca e un instrument relativ mic, il poti lua la iesiri in afara orasului, la munte de exemplu unde cerul este mai curat si poate reusesti sa vezi si altceva nu numai planete.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 26 Iul 2019 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bine ai venit, Zahei Smile sau bine ati venit, ca sunt convins ca la un moment dat va da si copilul peste forum.

In primul rand felicitari pt asa un copil cuminte, inteligent si devotat. Jos palaira.
Apoi felicitari pt ca ai dat curs dorintei lui celei mai mari, aceea de a avea un telescop - iar alegerea mi se pare chiar buna. Daca a asteptat atata timp si a strans bani constiincios, nu cred ca e doar o toana. Adica.. parca ma vad pe mine acum vreo 20+ ani - si ai mei nu au avut posibilitatile altora din ziua de azi. Cu cat copilul depune mai mult efort pt a dobandi ce-si doreste si constientizeaza ca lucrurile bune nu vin intotdeauna de-a gata, cu atat conexiunea lui cu hobby-ul va fi ma durabila.

Despre partea cu tantarii - subscriu Smile niciodata nu poti avea suficient spray de tantari in geanta.
La partea cu invatatul, n-am cum sa te ajut - trebuie sa tii pasul cu copilul! E musai. Asa ramane si el antrenat in "fenomen" pe termen mai lung (ca are cu cine se consulta, schimba o parere), iar pe viitor, daca treaba mentine trendul, poate chiar il va interesa o cariera in domeniu. Si-atunci sa te tii Very Happy nu-ti stric surpriza sa afli ce urmeaza, dar se lasa cu multe calatorii pe munti si alte zone remote in colturi frumoase de lume.

Cat timp copilul e minor, mai merge sa zici ca te-ntorci dimineata de la o steluta, dar dup-aia incep intrebarile "cine-i Steluta asta la care mergeti voi? o cunosc??" Laughing Asigura-te ca stii si ii zici un nume de stea care nu suna a feminin, ca atat iti trebuie.. Sunt doar vreo 3-400 stele cu nume proprii, ai de unde alege.

Despre camera foto - as zice sa o luati treptat, ca e timp si pt aia. O sa-i rapeasca timpul de observat, de invatat; sa nu se grabeasca. A, daca vrei tu si crezi ca ii poti face accesibile copilului pe intelesul lui informatiile de care are nevoie sa utilizeze camera, ok, o sa fie fun. Dar pt inceput probabil s-ar simti mai stimulat de o camera web (de preferat convertita pt astro, conectabila direct la telefon) sau planetara dedicata, si ar putea incepe sa ia imagini cu Luna, asa cum o vede si in ocular. Pun pariu ca i s-ar parea mult mai incitant - implica notiunea de "putere de marire", oarecum, care e foarte atractiva pt copii; mai tarziu descopera ca se pot face treburi faine si la "zoom" mic, intre timp intelege si diferenta intre concepte, afla despre metode si technici de achizitie de imagini etc.. e un intreg univers la care trebuie sa se adapteze din mers, iar acum e un pic prea "fraged" pt a-si ocupa mintea cu inca unul, e de-ajuns cel pe care-l descopera prin ocular.

Spor la observatii, sa faceti o echipa buna, si sa ne aduceti si noua din cand in cand cate un raport de la iesirile la stelute; daca nu suntem prea indiscreti Wink

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

saiph a scris:
..Sunt doar vreo 3-400 stele cu nume proprii, ai de unde alege...

Ea: De unde veniti la ora asta?!
El: Am fost sa o vedem pe Lira
Ea: Care Lira?!? η Lyrae Aa sau μ Lyrae?
Sus
zahei
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Iul 2019
Mesaje: 29



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:
Avand in vedere ca e un instrument relativ mic, il poti lua la iesiri in afara orasului, la munte de exemplu unde cerul este mai curat si poate reusesti sa vezi si altceva nu numai planete.


Asta e unul din motivele pentru care alegerea modelului de 150mm a fost una usoara. Avem o rulota cu care fugim aproape in fiecare weekend prin locuri pustii de munte. telescopul portabil nu mai pare deloc o idee proasta, in aceste conditii. un telescop performant care sta in cutie acasa vede mai putine decat unul mic care se plimba cu noi.
Sus
zahei
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Iul 2019
Mesaje: 29



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 13:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@saiph o alta pasiune de-a lui este sa faca filmulete si sa le puna pe canalul lui de youtube. mi-as dori sa pot gasi acea camera care sa-i permita, pentru un buget de om sarac, sa faca filme planetare rezonabile, cu care sa nu se faca de ras. apoi, cand sotia va mai fi uitat ca am cheltuit un concediu pe “inca un fier”, sper sa capat indrazneala sa cumpar si pentru mine una dedicata pentru deep space. si de ce nu si pentru copil. de fapt e pentru copil, daca ma gandesc mai bine.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 13:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din pacate filmarea planetelor nu prea produce rezultate rezonabile.


Citat:
Avem o rulota cu care fugim aproape in fiecare weekend prin locuri pustii de munte
In rulota incapea la fix un dobson mare Smile
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 26 Iul 2019 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

A mea e un webcam HD de 150 ron SH (luata acum vreo 6-7 ani, cred). Am dezbracat-o si pus-o intr-un costum compatibil cu telescopul - corpul a intrat in piciorul unui ocular, pe care l-am invelit intr-o carcasa printata 3D si infipt intr-un mic tub cu mufa de 1.25" de la un filtru polarizor chinezesc. I-am adaugat o mica extensie de 6mm si un filtru IR-cut, si aia a fost.
Totusi, nu toate merg conectate la smartphone prin OTG. Eu am avut noroc, sa zic asa, ca s-au potrivit driverele.
E cea mai la-ndemana solutie, daca nu vrei sa dai cat nu face pe o camera laudata de diversi dealeri astro.
Nu e cea mai cea, dar pt inceput, cred ca i se va parea suficient de ok imaginea, avand avantajul aperturii (raportat la ce am eu, vreau sa zic - 6">5"). Trebuie sa invete sa-si seteze asteptari realiste, raportate la dotare si conditii. Asa crestem mari Very Happy
Se gasesc tutoriale foarte detaliat explicate despre cum se poate converti o camera web pt astronomie, cu si fara expunere lunga; daca esti dibaci pe electronica, LX-mod, sau "long exposure modification" cum i se mai zice la hackul pe placa de baza a camerei, ii va da un plus de luminozitate la stele mai slabe, dar nu cred ca se preteaza inca o indrazneala de genul asta Smile
Tot de pe net poate invata si ce poate face cu filmuletele la Luna si planete, cum poate scoate o poza draguta din ele.
Deja are canal YouTube, wow Smile ce varsta are, daca-mi permiti intrebarea?

@valy: numai sa nu zica "am fost sa vedem gogosica Lyrei. e atat de fru.. *POC!* " Laughing Laughing - referindu-se la M57, desigur, ca are forma caracteristica de gogoasa, covrig, sau inel, daca tot i se mai zice Ring Nebula

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
zahei
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Iul 2019
Mesaje: 29



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

are 8 ani jumate si asta e o mostra de pasiune
https://www.youtube.com/watch?v=0tfBV7Vrh1c
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 26 Iul 2019 14:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

face ASTA la 8 ani jumate?? Shocked in ENGLEZA?
ce faceam eu la varsta aia?.. cred ca auzeam primele cuvinte in lb. engleza, ca pana atunci invatasem bulgara de la teveu Laughing si colectionam surprize Turbo.
sa va traiasca, sa se faca mare si sa-si urmeze visul! Wink sa-l indrumati bine!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
zahei
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Iul 2019
Mesaje: 29



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 14:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

sunt in aceeasi situatie cu tine, ma minunez de diferentele dintre el si mine in 1981, cand aveam varsta lui. asa se intampla cu toti copiii de azi, au acces la informatie de mici. engleza a invatat-o cu filmuletele lui de pe youtube si cu google translate.

atasez si materialul de training facut pentru mine asta iarna, cand m-a scolarizat in eclipse Smile

p.s.: intamplarea face sa avem o imprimanta 3d prin casa, poate ne facem un proiect pentru camera.



60896834_10205862651162475_7075422067075579904_o.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  71.2 kb
 Vizualizat:  de 3566 ori

60896834_10205862651162475_7075422067075579904_o.jpg



60907632_10205862532199501_3311261812023885824_o.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  147.83 kb
 Vizualizat:  de 3566 ori

60907632_10205862532199501_3311261812023885824_o.jpg


Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iul 2019 14:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

zahei a scris:
..
atasez si materialul de training facut pentru mine asta iarna, cand m-a scolarizat in eclipse Smile
..
Tu ne pacalesti, defapt e student la MIT?!

Citat:
intamplarea face sa avem o imprimanta 3d prin casa
La 8 ani aveam ciocan si cuie, si cateodata o sarma gasita pe strada.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 26 Iul 2019 15:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Wow..
In toamna lui 1996, cand am vazut prima eclipsa de Luna, ma uitam un pic ca la film, aflasem doar asa, intamplator ca exista fenomenul si cam asa trebuie sa se vada; dar nu aveam prea multe notiuni despre ce se intampla de fapt. Cam asa a pornit scanteia; intre timp ma tot holbam la M42 cu un binoclu 8x30 imprumutat si habar nu aveam ce-i aia si de ce arata asa Laughing Apoi a urmat august 1999, iar restul e istorie Smile
Da, deci, trebuie cultivata cu mult drag si atentie pasiunea copilului. Cine stie, daca se tine de ea, in timp poate se transforma in profesie (daca vrea, nu-i obligatoriu). Sau macar ii va forma un mod de gandire - iar cel care are la baza notiuni de astronomie mi se pare cel mai ancorat in realitate, pentru ca pleaca de la observatii, dupa care elaborezi un model, pe care-l rafinezi cu observatii ulterioare si tot asa; adica nu e un mod dogmatic, nu iei ceva de bun pt ca asa a zis cineva, te invata sa gandesti fenomenele cat se poate de rational si de critic. Sper sa ai toate raspunsurile la tine peste cativa ani, cand vine cu cate o intrebare din aia Very Happy

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact