Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
MVI_5357_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235383
Numar de utilizatori inregistrati: 2860
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Andromeda

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
luluvasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Iul 2006

MesajTrimis: 18 Sep 2007 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

dragon a scris:
Forever_Man: ochiul uman functioneaza pe principiul aparatului de filmat. Creierul preia de pe retina cate un cadru aproximativ la fiecare 12 secunde.

OARE?......poate 12 cadre la o secunda dar nici asa, miscarea continua se percepe cam de la 16 cadre pe secunda in sus.
fara suparare, dar era o greseala destul de mare.
si uite asa am intrat in OFFTOPIC.
Sus
petrusneacsu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Aug 2007

MesajTrimis: 19 Sep 2007 01:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am mai linistit citind acest forum. Aseara am iesit la observatii si am mai invatat cerul. Am gasit Galaxia Andromeda M31, si vecina mai mica. Insa nu se vedea forma care apare in poze. Telescopul meu are oglinda de 254mm si distanta focala de 1200mm.

O pata luminoasa si daca ma uitam mai atent era si ceva granulatie (probabil stelele ce o compun). Am folosit marirea 120x. Pe M33 nu am gasit-o. E adevarat ca eram in oras si aveam cerul portocaliu de la atatea becuri din oras.

Am gasit si pe M15, am mai cautat cateva dar nu le-am gasit, si mi-am pierdut rabdarea. Ramasesem insa dezamagit ca nu se vede forma lui M31 din poze. Aproape ca nu eram sigur ca e M31 dar ea era ca era acolo unde aparea in harta si se vedea si vecina cea mica ca o pata mult mai mica.

Apoi incepusem sa ma tem ca are ceva telescopul ca nu e bine reglat, m-am uitat la oglinda era ok. Apoi am zis ca poate daca se face observatia in afara orasului am sanse mai mari sa vad forma galaxiei.

De asemenea pe Jupiter il vad ca o pata luminoasa mare, inconjurat de 3 sateliti si mai era un punct luminos putin mai departat decat celelalte 3. Din pacate la Jupiter n-am vazut decat pata luminoasa si ceva ca o linie mai intunecata undeva pe el. Insa departe de ce ma asteptam sa vad.
Sper sa vad macar inelele lui Saturn.

Acum e adevarat ca era cam aproape de orizont si a trebuit sa urc telescopul pe o masa ca sa pot vedea peste casa vecinului. Din pacate parca fierbea imaginea. Cred ca era de la caldura casei care se racea noaptea si care provoca efect asemenator pe care il are asfaltul fierbinte vara. In plus... masa nu prea era stabila si eram si eu pe ea. Cum ma miscam putin se misca si telescopul.

Interesant este ca, cu o seara inainte gasisem M42 si M43 intamplator. Ma uitam cu luneta cautatoare de aiurea si cand colo le-am vazut. Pana la M42 si M43 eu nu vazusem decat luna si stelele.

Credeam ca o sa vad forma galaxiei asa cum e in poze dar probabil ca din cauza poluarii orasului ochiul nu era destul de sensibil ca sa vad mai multe detalii.

Am folosit harta pe care o are cartea lui Vasile Ureche universul, si cea pentru septembrie a observatorului Vasile Urseanu.

Interesant este ca e un pic bun un cer mai poluat luminos. Se vad doar stelele importante. E ca un filtru care-ti arata doar ce trebuie. Cand e cerul bun, vezi o gramada de stele si pierzi reperele ca se umple cerul de stele.

Sa inteleg ca e normal sa nu se vada galaxiile chiar ca in poze. Si mai am o intrebare legata de comparatia de sensibilitate intre camerele video/foto pentru uz general (pentru publicul larg) si camerele CCD speciale pentru astronomie dar am deschis subiect nou pe aceasta tema la:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1600
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 19 Sep 2007 05:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru Andromeda trebuie sa folosesti marirea minima posibila a telescopului tau adica 254/6= 42x, ocularul sa fie cu camp larg (70-80)
Cerul sa fie bun (Calea lactee sa se vada alba pufoasa ). cu telescop de 250mm + ocular Nagler 26mm am vazut bratele spiralate cu separatii intunecate. In oras ajuta un filtru (Lumicon , Bader) Deep sKy. Telescopul e destul de ieftin dar mai trebuie bagati mult mai multi bani in oculare bune, filtre , deplasari in locuri inalte izolate de poluare si abea atunci putem vedea cerul in toata splendoarea.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 19 Sep 2007 08:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma surprinde raspunsul asta... Pai daca are telescop care magnifica de 400x , de ce sa foloseasca doar 42x? Asta inseamna ca Andromeda o vezi la fel atat printr-un telescop cu potential de 400x cat si prin unul cu potential de sa zicem 100x?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 19 Sep 2007 08:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

In astronomie nu puterea de marime da performatele unui telescop ci diametrul. Un telescop mai mare inseamana mai multa lumina (deci vezi obiecte mai slab luminoase) si mai multa rezolutie (mai multe detalii).
In cazul obiectelor mari se recomanda cele mai mici puteri de marire. In cazul planetelor se recomanda cele mai mari puteri de marire.
Ce am exemplificat eu este ceva grosolan fiindca un telescop este caracterizat de mai multe varibile.
Dar ca idee niciodata sa speri ca o sa vezi ca in poze. Cel mult poti sa vezi ca in desenele de aici: http://sarm.astroclubul.org/forms/list.php
Numai bine!
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 19 Sep 2007 09:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Rolul unui telescop nu este doar marirea cat mai mare, ci si colectarea luminii care este proportionala cu diametrul oglinzii. Prin marire mare aceasta lumina se" imprastie" si imaginea paleste.
La Andromeda care are diametru pe cer de aprox 2,8 grade e necesara marire mica pentru a vedea cat mai mult . in cazul tel 254mm cu F=1200mm cu ocular de 26 mm cu camp 82 (Nagler) obtinem marire 46x si camp vazut pe cer de 1,8 grade . Pentru planete e necesara marire mare, 200-400x cat permite atmosfera si telescopul.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 19 Sep 2007 09:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ovidiu7 a scris:
Ma surprinde raspunsul asta... Pai daca are telescop care magnifica de 400x , de ce sa foloseasca doar 42x? Asta inseamna ca Andromeda o vezi la fel atat printr-un telescop cu potential de 400x cat si prin unul cu potential de sa zicem 100x?

Iti recomand sa citesti prin sectiunea de optica despre factorii care determina performantele unui telescop.
Aceasta sectiune este scrisa special pentru incepatori, iar daca nu intelegi ceva poti sa pui orice intrebare.
Poate sa te surprinda raspunsul pe care l-ai primit mai sus, dar el este cat se poate de corect.
Magnificatia NU reprezinta un criteriu de performanta pentru un telescop!
In cazul de fata pentru M31 trebuie sa te gandesti si la deschiderea unghiulara pe care o are.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 19 Sep 2007 09:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

OK. O sa incep sa studiez informatiile de pe forum. Mersi Wink Se pare ca am o intelegere mult mai precara decat credeam in domeniul asta Wink
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 19 Sep 2007 09:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

De exemplu...sa privesti printr-un telescop de 200mm, fara capacul pus, si o sa vezi destul de bine M31...(sa zicem la 50x). Iar daca pui capacul si te uiti prin gaura din capac (care are cam 50mm), abia daca vei vedea Andromeda, cu toata ca marirea va fi aceeasi de 50x.
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact