Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m82.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224980
Numar de utilizatori inregistrati: 2842
Cel mai nou utilizator inregistrat: Hybrid
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu BP2 10x50 Tento


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 07 Apr 2019 19:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu BP2 10x50 Tento
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu BP2 10x50 Tento
(courtesy of Dan S)

1 PREZENTARE GENERALA
Vom vorbi in continuare despe un binoclu fabricat tot in Fabrica de Produse Opto-Mecanice Salavat (SOMZ), de altfel si fabrica cea mai agreata de mine (din vechiul URSS) din punct de vedere strict optic si depuneri AR. Un binoclu fabricat in 1985, o generatie noua de astfel de binocluri caracterizata prin cateva schimbari structural relativ importante si in acelasi timp un binoclu militar. Astfel tintul galben (incepand cu anii 80) scade drastic, dar ramane totusi mai intens decat cel a lui CZ Jena. Campul ocularelor creste la 6grade, cel putin pe specificatii, in realitate as spune ca ajunge pe undeva pe la 5,6-5,7 maxim. Ocularele au suferit modificari, par a avea 4 lentile si au o corectie geometrica “militara” (a se citi totusi “slabut-militarizata”) similara cu cele de la IOR 7x40 respectiv creeand o imagine 3D artificiala exagerata (de altfel foarte interesanta ca si senzatie de profunzime 3D efectiva). In acelasi timp avem un eye-relief mai mare.

Date tehnice:
Fabricant :SOMZ
Obiectiv = 50 mm
Putere de marire = 10
Camp unghiular= 6 grade (5,6- 5,7 as spune)
Eye relief=15mm
Prisme BaK4
Depuneri antireflex ocular = mov-indigo cu albastru (dense - MC)
Depuneri antireflex obiective = maroniu si mov-indigo (dense - FMC)
Ocular = cel mai probabil un quadruplet (nu l-am desfacut efectiv!)
Reticol gradat= Da, pe ocularul drept
Greutate=882 grame (inclusiv curea – exact ca in poza)
Sistem de focalizare=individual
Sistem de prindere pe trepied=Nu
Eyshields demontabili din cauciuc, binoclul fiind utilizabil cu ochelari chiar daca exista contact intre ei si binoclu.
Etansare la umezeala = Kit - Nu folositi in mediu umed, de preferinta


2- ISTORIC
Asa cum subliniam si in introducere, avem deja in fata o emisie sa zicem noua a designului initial al acestui binoclu. Practic cam toate binoclurile din acele vremuri erau mai mult militare decat pentru partea civila, cu atat mai mult acelea care aveau reticol gradat. Noua generatie are intr-adevar depuneri mai dense si lentile de calitate si chiar daca nu totul este chiar perfect, se inscrie in gama opticii de calitate sovietice. Acest model apare incepand cu 1980, si a fost considerat o versiune superioara, pe buna dreptate.
3- MECANICA
Suntem in plin avant sovietic al productiei de binocluri. Ca atare mecanica este deja 100% design rusesc ceea ce mie, nu prea mi-a placut niciodata. Carcasa bondoaca si destul de mare, ascunde insa prisme mai mici decat cele ale omologului CZ Jena. Aceeasi carcasa care avea probleme de reflexie laterala-fata dar de data asta cu tuburile redesenate (dupa model CZ) astfel incat vechiul neajuns nu mai apare. Practic un lucru bun. Materialele insa raman aceleasi, slaba calitate, predispuse la uzura si blocaje, tipice pentru designul rusesc chiar daca vorbim acum de un militar. Binoclu facut cu economie probabil gandit ca si un produs al economiei de piata “sa stricat, l-am aruncat si am luat altul nou”. Etanseizat cu kit tipic, totusi de dorit a nu se utiliza in umezeala extrema.
4- OPTICA
Optica este insa de foarte buna calitate. Este pusa in valoare inclusiv de lipsa vechiului tint “lamaie”. Se castiga enorm in luminozitate (sau poate mai bine zis in senzatia de luminozitate-sa nu uitam ca tintul galben sovietic nu scade luminozitatea sistemului seara sau noaptea!) fata de versiunile vechi. Ocularele noi ca si design, probabil cu 4 lentile au o corectie geometrica ceva mai slaba din cauza impunerii unei forme de exacerbare a efectului 3D (intalnit la majoritatea binoclurilor militare (germane, romanesti, poloneze etc). Eyerelieful este foarte mare, poate chiar mai mare decat cel declarat de 15mm, dar diametrele mici ale lentilelor ocularelor nu permit utilizarea lui de la orice distanta fara pierdere de camp. Este impresionanta zona de clar, aceasta fiind totusi pana undeva la 15% fata de margine. Pe regim astro stelele sunt punctiforme in mai tot campul creeand o placuta senzatie de clar general. Pe de alta parte, campul nu are o margine bine delimitata, parand ca lipseste un field stop coerent, iar apropierea ochilor de oculare pana la atingerea campului bine delimitat duce la aparitia unei reflexii circulare poate nu chiar asa de deranjante, dar totusi existenta. Definitia imaginilor este superba, existand totusi o vaga tenta galbena doar atat cat sa invioreze putin imaginea dar fara a modifica violent coloritul. Imaginea per ansamblu este foarte buna. Contrastul si luminozitatea sunt la randul lor foarte bune. In ansamblu totusi optica este deosebit de reusita asa cum ne cam asteptam de la un produs SOMZ. Ceea ce este impresionant este faptul ca traseul optic desi are alejazele destul de mici (aferente prismelor) si ocular relative mici, in tot ansamblul optic nu exista diafragmari mari, chiar daca corpul prismelor este extrem de putin vizibil in traseu.
5- TESTE
Cel mai corect posibil am considerat ca trebuie comparat cu un CZJ Jenoptem 10x50W (model 1969). Practic se bat 2 binocluri ce difera putin prin : dimensiunile prismelor (CZJ le are mai mari), dimensiunile aljazelor optice (CZJ le are mai mari), focusul este diferit (CZJ il are central), si ani de fabricatie diferiti (CZJ este mai batran cu 16 ani), tintul galben (lejer mai pregnant la Tento). Astfel avem o diferenta as spune doar la senzatia de luminozitate, data de tenta de galben mai acentuata la Tento, pe timp de zi. Pe seara si noapte, pe stele, diferenta de luminozitate dispare. Definitiile sunt identice, dar in mod semi-ciudat Tento are un contrast putin mai mare. Practic as decreta un meci egal intre cele doua binocluri.
Desi poate exagerat la prima vedere a fost comparat si cu un binoclu foarte modern, Vanguard Endeavour II 10x42 ED. Diferenta de 50 de ani de tehnologie isi spune cuvantul. Totusi daca la capitolul luminozitate Vanguard-ul a fost mai bun, la definitie si contrast Tento este aproape , foarte aproape de el. Mai mult, strict ca definitie as spune ca sunt identice. O placuta surpriza, gandindu-ma ca in ziua de azi este nevoie de HD si ED sa depaseasca cu greu un batran rus. Cat despre luminozitate, as mai adauga ca fara tenta galbuie, rusul ar fi stat tot foarte aproape.
6- CONCLUZII
Un binoclu de calitate optica deosebita. Recomandat din toata inima in contextul in care mecanica este inca functionala. Un binoclu care se mai gaseste doar la second hand si care nu ar trebui sa depaseasca 70 Euro (in contextul in care este 100% functional).



tento10x50mic.jpg
 Descriere:
Un batran care inca mai rezista :)
 Marime fisier:  937.16 kb
 Vizualizat:  de 1770 ori

tento10x50mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact