Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
21_aug_0221.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233877
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Bun gasit!


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 12 Aug 2018 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu stiu ce sa-ti spun despre functia GOTO a telescopului, ca nu am folosit, asa ca recomand urmatoarea metoda GOTO-free:

Instalati pe telefon o aplicatie buna de stele (eu recomand Stellarium(12 lei) sau Sky Safari 5 Pro(35 lei) - ultima are si niste functionalitati de control al telescopului, daca puteti face telefonul sa comunice cu montura, plus ca, parerea mea, seamana mai bine ce vedeti pe ecran cu ce vedeti la ocular)si mergeti zilele astea intr-o seara undeva cu cer mai intunecat, si deschidere buna spre sud (cam de la sud-est pana la vest, pentru cele mai bune rezultate, dar merge si doar sudul). Asteptati sa apuna soarele.

Veti vedea 4 puncte stralucitoare, intr-un arc destul de jos, de la vest la sud-est. In ordine de la dreapta la stanga, acestea sunt Venus, Jupiter, Saturn si Marte.

Jupiter si Saturn pot sa iti confirm ca se vad evident nestele intr-un telescop cu focala de 600-700mm ca al tau. Acum, sa nu crezi ca or sa se vada ditai discurile, pentru asta trebuie telescoape mai mari, dar benzile si satelitii lui Jupiter si inelele lui Saturn merg si la 65x.

Incepem cu Jupiter. Puneti ocularul de 25 in telescop, indreptati telescopul in directia lui Jupiter (un pointer laser verde ajuta daca nu trec avioane prin zona, dar merge si la ochi), si pe urma folositi cautatorul pentru a va asigura ca l-ati prins in pozitia corecta. Trebuie sa fie cat mai aproape de centrul cautatorului. Pe urma uitati-va prin ocular. Daca l-ati prins cum trebuie, veti vedea o biluta mica si fara detalii, si cateva stelute in linie pe langa ea - aplicatia va va arata care dintre sateliti sunt. Daca aia e, centrati-o cu grija in ocular, schimbati cu ocularul de 10, si vedeti daca puteti observa benzile de nori ale planetei. S-ar putea sa nu se vada prea bine - planetele nu se ridica sus in perioada verii, si turbulentele atmosferice dor la munca de detaliu fin - dar de confundat cu o stea n-o s-o confundati.

Pe urma, aplicati aceeasi procedura pe Venus (care acusi apune - vedeti daca ii puteti observa faza cu ocularul de 10) si pe Marte (cel mai probabil se va vedea ca un punct si prin ocularul de 10, dar culoarea e inconfundabila). Jucati-va cu ele cat vreti, mai reveniti si la Jupiter, mai uitati-va si la Luna daca a inceput sa apara - vrem sa se intunece binisor cerul inainte sa trecem la Saturn, nu din cauza ei, ci din cauza zonei in care se afla Wink

Cand se face intuneric cum trebuie, aplicati procedura si pe Saturn. E mai putin stralucitoare decat Jupiter si chiar Marte in perioada asta, dar singurele doua puncte foarte luminoase intre Jupiter si Marte sunt ea in stanga si Antares in dreapta, iar Antares e mai rosie si mai jos (la 10 noaptea Antares va fi cam la aceeasi altitudine cu Jupiter si Marte - 10 grade, adica inaltimea unui pumn strans, tinut cu bratul intins in fata ochilor si partea dinspre degetul mic sprijinita de orizont. Saturn e cam la 20 de grade altitudine - deschideti pumnul, rasfirati degetele cat de tare se poate, ridicati bratul pana varful degetului mic ajunge pe orizont si uitati-va la degetul mare). Dupa ce ati terminat de admirat inelele prin ocularul mic, treceti la loc la ocularul de 25 si mutati-l pe Saturn in stanga lui (zilele astea). Veti vedea in dreapta doua pete de lumina - cea orizontala, din partea de jos, este Nebuloasa Laguna, iar cea oblica, din partea de sus, e formata din doua roiuri deschise - M20 (care contine si Nebuloasa Trifid, dar aia-i de telescoape mai mari) si M21. Zona respectiva este fix inspre centrul galaxiei noastre, deci veti vedea o mare densitate de obiecte de cer adanc - va puteti ghida dupa aplicatie, dar mie imi mai place M24 (micul nor de stele din Sagittarius, care nu-i mic deloc Laughing ), M25 si M16/17 (nebuloasele Eagle si Omega) Incercati sa vedeti cum ajungeti de la unul pornind de la altul, ce repere intermediare (anumite modele formate de stele, alte roiuri) gasiti pe aplicatie si la ocular etc - e o zona buna pentru sotron interstelar, si sotronul interstelar e cea mai buna metoda de a te obisnui cu instrumentul.

Chestia asta va va manca probabil timpul pana la ora 12, ceea ce, tinand seama de varsta fetitei, e destul pentru o seara. Nu va grabiti prea tare sa bifati obiecte - nici planetele nici nebuloasele/roiurile nu dispar, dar se pot transforma intr-un fel de supa crema de amintiri confuze daca nu le dati suficienta atentie. Un carnet si un creion, plus o mica lanterna cu lumina rosie ca sa nu strice adaptarea la intuneric (eu folosesc o frontala din Decathlon, dar merge orice lanterna-breloc, cu LED-ul acoperit cu folie rosie) ofera posibilitatea de a lua scurte notite - ziua, ora, obiectul si o propozitie, doua in descriere - ba daca montura are tracking, se pot face usor si niste schite.

_________________
Binoclu: Pentax SP 10/50 WP (Bufnitza)
Telescop: Skywatcher Heritage 130/f5 (Corbu')
Foto: Canon 800D, obiectiv Tamron 16-300mm(Starcu'), Canon 50mm f/1.8 (Vrabia), Samyang 16mm f2.0 (Gecko), Takumar 135mm f2.5 (Batrana Doamna)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact