Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ovidiuv Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013 Mesaje: 248
|
Trimis: 20 Feb 2017 11:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: Zgomotele ca un parait produse de meteori sunt reale! |
|
|
|
Salut,
In timp ce intindeam rufele pe sarma afara (intr-un loc destul de negru acasa), acum vreun an intr-o seara am auzit foarte clar zgomote (abea perceptibile, si de tip parait) produse simultan cu observarea intamplatoare a unui meteor destul de stralucitor si rapid. Aceste zgomote m-au facut sa cred ca trebuie sa existe o explicatie care insa nu poate avea de-a face cu viteza sunetului mult mai mica decat cea a luminii, insa nu am avut timp sa ma interesez.
Exact pe tema asta, a aparut zilele astea un articol stiitific in Nature / Scientific Reports semnat de cativa cercetatori americani si cehul Pavel Spurny care dovedeste pe baza de experimente ca aceste zgomote sunt adevarate si au o explicatie stiintifica.
"Photoacoustic Sounds from Meteors"
Spalding et al., 2017:
http://www.nature.com/articles/srep41251
sau direct linkul in PDF:
http://www.nature.com/articles/srep41251.pdf
Daca am inteles eu bine rapid din acest articol, interesant este ca aceste zgomote par a avea ca sursa receptoare chiar parul de pe cap (in special cel uscat) care rezoneaza cu sursa de lumina produsa de meteor!
Probabil cei cu experienta mai mare in observatiile de meteori (incluziv barbosul Vali pot confirma aceste zgomote si rezultate?
_________________ Cer senin!
Ovidiu |
|
Sus |
|
 |
Kirk Spock Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2013 Mesaje: 196
Motto: "Let's see what's out there." Localitate: SF
|
Trimis: 20 Feb 2017 15:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca erau si rufe sintetice la intins pe sarma, nu-i exclus sa fi fost electrizate si asta sa fi fost sursa micilor paraituri, poate chiar si a ceva luminite (scantei). Eu asta observ frecvent cand ma dezbrac de haine sintetice pe intuneric.
Adica mi se pare mai plauzibil ca parul de pe cap sa interactioneze cu rufele decat cu amarata aia de pietricica de la zeci de km. departare.
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 748
|
Trimis: 20 Feb 2017 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut acum ceva vreme (zece ani+) un meteor mare, cel mai mare vazut de mine, verde. Semana tare bine cu cel din figura 1. din primul link. Citeva secunde dupa ardere am putut sa vad trail-ul de fum persistent pe fundalul cerului. Pot sa jur ca in momentul in care l-am vazut am auzit un fel de "sfârâit" sau fâsâit perfect sincronizat cu arderea.
Am considerat chestia asta ceva pur psihologic, constient ca sunetul n-avea cum sa ajunga instantaneu la mine.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 20 Feb 2017 16:12 Download mesaj |
|
|
|
Am auzit si eu de mai multe ori la tara, sunetul produs de meteori mari (nu chiar bolizi) .
Se auzea un huruit, ceva de genul "Haauuuuuu" sau " Uuuuuu" iar uneori, un al doilea sunet suprapus, sub forma unor multiple paraituri rapide, ca de artificii dar foarte slabe. Sunt sigur ca sunetele erau generate de frecarea meteoritului cu aerul, plasma formata, multiple unde de soc locale. Sunetul venea foarte repede, cam 1-2 secunde intarziere dar de cele mai multe ori nu am perceput vreun delay. Asta inseamna ca meteorul a fost foarte aproape de locul meu de observatie. Am auzit in total vreo 5-6 cazuri de-a lungul anilor, dar asta numai la tara si in timpul verii.
Descarcari electrostatice nu am sesizat niciodata vis a vis de meteori.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11216
|
Trimis: 20 Feb 2017 16:16 Download mesaj |
|
|
|
Adica distanta de cateva sute de metri?
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 20 Feb 2017 20:57 Download mesaj |
|
|
|
Și aurorele boreale produc un sunet specific.
Mecanismul de producere ține de magnetohidrodinamică.
Într-adevăr sunetul este indus „loco” și nu propagat de la meteorit la observator.
Se pare că rușii stau bine în acest segment. Mai fac „săpături”, pentru că merită.
PS
mai rău pentru cei fără „antene”, adică păr vreau să zic (capilar sau barbă)
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9667
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Feb 2017 06:19 Download mesaj |
|
|
|
La 25dB nu sunt șanse să aud vreodată așa ceva, cu tot cu aparatul auditiv, e un domeniu la care nu am acces din păcate... Fără aparat încep să aud de pe la 60dB.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 25 Feb 2017 17:13 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | La 25dB nu sunt șanse să aud vreodată așa ceva, cu tot cu aparatul auditiv, e un domeniu la care nu am acces din păcate... Fără aparat încep să aud de pe la 60dB. |
Totuși, nu e chiar așa.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
50.85 kb |
Vizualizat: |
de 7623 ori |

|
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3072
|
Trimis: 26 Feb 2017 00:22 Download mesaj |
|
|
|
Si eu am auzit un meteor! Eram la Bughea intr-o sesiune astronomica, si uitandu-ma pe cer pe la ora 2 dimineata, am vazut foarte multi meteori. Dar unul dintre meteori a scos un sunet foarte asemanator unui chibrit cand il aprinzi. Am ramas paf.
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 748
|
Trimis: 26 Feb 2017 09:10 Download mesaj |
|
|
|
Deci, exista totusi o explicatie. Chiar nu ma asteptam la asemenea moduri de a recepta sunete de la meteori.
Acum oricum receptorii din partea superioara s-au mai imputinat, dar daca ies la observatii o sa-mi las barba
Mersi de documentatie!
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 26 Feb 2017 09:25 Download mesaj |
|
|
|
Asta înseamnă că în afară de camere de înregistrare a imaginilor trebuie și ceva de înregistrat sunete: microfoane cu perucă.
PS
Foarte multe articole pe această temă în revista Sky & Telescope; observații și înregistrări, echipamente video, audio, radio.
|
820.98 kb |
de 7545 ori |

|
|
651.89 kb |
de 7545 ori |

|
|
1.11 MB |
de 7545 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 11 Mar 2017 22:04 Download mesaj |
|
|
|
In buletinul lui Sky&Telescope de azi , un articol despre fenomenele fotoacustice care insotesc unii meteori mai maricei si care induc sunete la nivelul observatorului.
Receptorul meu paros e dus deja de multa vreme ,vreme de vreo cinci ani am lucrat zilnic in mijlocul a zeci de utilaje care la mersul in gol produceau fiecare 82 dB si asta a avut consecinte ,nu-i de mirare ca nu am ''auzit'' meteori...
Interesante detaliile prezentate de colegii care au asistat la asa ceva.
http://www.skyandtelescope.com/astronomy-b...dium=email
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9667
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Mar 2017 07:53 Download mesaj |
|
|
|
@Andi, audiograma nu minte, din păcate...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|