Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_up-left_-_Copy_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224549
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Misterul din Nebuloasa Crabului


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Abel Cavași
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iul 2006
Mesaje: 2527

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

Localitate: România, Satu Mare

MesajTrimis: 06 Iun 2007 20:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Misterul din Nebuloasa Crabului
Raspunde cu citat (quote)

Se știe că în anul 1054 astronomii orientali au observat pe cer o stea foarte strălucitoare care, în timp, s-a transformat în ceea ce astăzi noi numim Nebuloasa Crabului. Deși a trecut aproape un mileniu de la acea explozie, timp în care energia luminoasă a electronilor care emit acea lumină ar fi trebuit demult să dispară, totuși nebuloasa încă mai emite o lumină difuză și extrem de misterioasă.

Iată ce spune marele fizician Richard Feynman în volumul 1 al „Lecțiilor” sale de Fizică, la pagina 518, vorbind despre energia electronilor care ar trebui să producă lumina care provine de la Nebuloasa Crabului: „Modul în care electronii își mențin energia și în care fenomenul continuă să existe nu este încă bine înțeles.”! Sublinierea îmi aparține.

Oameni buni! Nu se cunoaște explicația unui lucru fundamental! Nu se știe de ce există radiație de sincrotron în natură! Aveți cumva voi vreo idee despre cum poate fi rezolvat acest mister? Cunoașteți voi vreo descoperire recentă de care să nu fi auzit marele Feynman și care ar putea să ne scoată din această încurcătură teribilă?

Alexconu, având în vedere că tu ai mai „explicat” undeva pe aici luminozitatea unor corpuri din Univers, ai putea tu să ne dai detaliile necesare în acest caz? Sper ca de data aceasta s-o faci mai elegant, mai elaborat și mai cu răbdare, ca în fața unor muritori de rând Smile...

_________________
Oamenii sunt extrem de valoroși
Sus
lucia lucia
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2006
Mesaje: 1096



Localitate: toronto

MesajTrimis: 06 Iun 2007 23:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

d-le Ac, e doar un caz particular.
Nu puteti ca, plecand de la un experiment singular, sa obtineti rezultate generale.
Nu e posibil ca, pornind de la faptul ca eu nu pot estima timpul de revenire in Tara, sa restorn ecuatia miscarii uniform variate.
Nu numai electronii au rol acolo. Habar n-avem (bine, eu nu stiu inca, poate altii stiu), in ce mediu se extinde nebuloasa Crab (de aceea sunt accente serioase pe cercetarea mediului interstalar Cool )
Ca sa-l provocati pe Alex... ar trebui sa stiti bine ce faceti. Pentru asta, ar trebui sa lucrati nitel pe chestii ce se cheama magnitudine. Sunt strans legate de luminozitate, deci va va fi usor. Very Happy

_________________
vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST?
Sus
adi_cx
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Mai 2007
Mesaje: 17



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 08 Iun 2007 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Misterul din Nebuloasa Crabului
Raspunde cu citat (quote)

Abel Cavași a scris:
Deși a trecut aproape un mileniu de la acea explozie, timp în care energia luminoasă a electronilor care emit acea lumină ar fi trebuit demult să dispară, totuși nebuloasa încă mai emite o lumină difuză și extrem de misterioasă....


Eu cred ca, anumite procese in Univers sunt aproape statice (in raport cu capacitatea noastra de observare), astfel incat un mileniu reprezinta un timp prea scurt, insuficient pt a intelege! Asta poate fi un motiv din care nu distingem inca dintr-o clasa mare de fenomene, un anumit fenomen specific, si nu il putem diferentia de altele! Da, putem spune ca are loc emisie de radiatie, ca energia radiatiei corespunde unui proces in care sunt implicati electroni, dar despre conditiile exacte in care are loc procesul, sau despre factorii care l-au provocat, nu putem inca spune nimic! Daca avem insa "filmul" procesului pe o perioada suficienta, in asa fel incat sa putem analiza o secventa nestatica, si pe baza ei sa obtinem noi informatii, care sa ne fie folositoare pentru a "derula" filmul inapoi, poate vom intelege de fapt ce se intampla!
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iul 2006
Mesaje: 2527

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

Localitate: România, Satu Mare

MesajTrimis: 08 Iun 2007 16:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

lucia lucia a scris:
d-le Ac, e doar un caz particular.
Nu puteti ca, plecand de la un experiment singular, sa obtineti rezultate generale.
Nu e posibil ca, pornind de la faptul ca eu nu pot estima timpul de revenire in Tara, sa restorn ecuatia miscarii uniform variate.
Nu numai electronii au rol acolo.
Lucia, să înțeleg că Feynman a greșit când a susținut că este radiație de sincrotron? Ce altceva mai poate produce lumină decât electronul care se mișcă accelerat? De ce ar fi un caz particular? Ce particularitate are fenomenul respectiv? Sunt prin preajmă niște demoni ciudați care alimentează electronii, demoni care ar fi fost produși de explozie numai acolo?
lucia lucia a scris:
Habar n-avem (bine, eu nu stiu inca, poate altii stiu), in ce mediu se extinde nebuloasa Crab (de aceea sunt accente serioase pe cercetarea mediului interstalar)
Orice mediu ar fi, mișcarea electronilor va fi frânată în timp, nu accelerată. Pentru că orice electron care radiază pierde energie. Așa că misterul nu depinde de mediu.
lucia lucia a scris:
Ca sa-l provocati pe Alex... ar trebui sa stiti bine ce faceti.
Așa-i de periculos omul Smile? Eu risc totuși Smile... Haide, Alex, să te văd ce poți! Știu că posturile tale sunt destul de profunde încât să-mi placă Smile.

adi_cx a scris:
Eu cred ca, anumite procese in Univers sunt aproape statice (in raport cu capacitatea noastra de observare), astfel incat un mileniu reprezinta un timp prea scurt, insuficient pt a intelege!
Electronii aruncați în spațiul cosmic nu pot să radieze timp de un mileniu! Așa că acest mileniu care s-a scurs de atunci este suficient de lung încât să intrăm la bănuieli privind limitele cunoașterii umane în acest domeniu.
adi_cx a scris:
Asta poate fi un motiv din care nu distingem inca dintr-o clasa mare de fenomene, un anumit fenomen specific, si nu il putem diferentia de altele!
Înțeleg ce vrei să spui, dar aici nu se aplică. Aici nu există „o clasă mare de fenomene” din care să fim nevoiți să extragem unul specific. Aici există pur și simplu radiație emisă de rămășița unei explozii. Aici nu putem spune că ar fi substanță ionizată pentru că nu există niciun corp în apropiere care ar putea ioniza substanța aceea.
adi_cx a scris:
Da, putem spune ca are loc emisie de radiatie, ca energia radiatiei corespunde unui proces in care sunt implicati electroni, dar despre conditiile exacte in care are loc procesul, sau despre factorii care l-au provocat, nu putem inca spune nimic!
Durata procesului de radiație nu mai depinde de factorii care l-au provocat. Oricât ar fi fost de intensă explozia care ar fi generat electronii, un mileniu este prea mult pentru ca ei să mai poată radia. De asemenea, oricare ar fi condițiile în care are loc procesul (deci chiar dacă electronii s-ar mișca în cel mai favorabil mediu – care este vidul), radiația lor timp de un mileniu ar rămâne imposibilă după cunoștințele actuale!

Vă mulțumesc amândorura pentru răspunsurile profunde și în conformitate cu opinia contemporană despre acest fenomen.

_________________
Oamenii sunt extrem de valoroși
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact