Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235743 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
metalgibson Membru

Data inscrierii: 20 Sep 2012 Mesaje: 207
Motto: iubiti cerul! acolo se ascunde viitorul nostru Localitate: Stefan Voda
|
Trimis: 24 Iul 2016 18:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ocular IGs Hand MAde si Luneta din lentila de ochelari 70mm |
|
|
|
La rugamintea lui Erwin deschid acest topic ,pentru a-mi prezenta toate capodoperile mele in ATM Very Happy
trecute de aici :
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=165
si de aici :
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...son#153530
2 saptamini in urma m-am ocupat de refractorul meu prafuit din dulap,cu lentila de ochelari,care il facusem multi ani in urma cam prin anii 2008-2010 daca nu ma insel,dupa ce mi-am cumparat reflectorul Meade DS2114 prin 2011-2012 de refractor nu m-am mai folosit,il pusesem in dulap, deci l-am curatit,am pus totul la loc,facut-am citeva teste pe timp de zi,in comparatie cu reflectorul,,si in concluzie pot spune ca chiar imi place,nici un defect n-am depistat in imagine din centru pina la periferie, imaginea era clara,si nu se rotungea spre marginea Lentilei(obiectivului)....am constat ca ocularul are o imagine Ultra Wide Angle ,,fiindca daca la reflector ocularul are Ploss 25mm 52 grade ...pai la refractor as spune ca la 70-80 , de doua ori mai mult vazut-am ,dar asta e constatare vizuala... Am decis sa fac niste poze cu el si sa le postez pe forum pentru cei entuziasmati de ATM,si care vor dori sa experimenteze cu Lentile de Ochelari de 70mm Diametru cu F +1 Dioptru
Iar pe 16 iulie2016 m-am apucat sa-mi fac un ocular UWA ultra wide angle,,care si l-am testat la etapa zero tinind lentilele in fata focuserului ..si care dea o imagine cu cimp mai larg de doua ori decit Plossul
pe 22iulie 2016 l-am finisat
atasez schema "patentata" cu toate datele ,lentilele sunt sovietice de la obiectiv folosit in aparat Cinematografic de la un cinematograf mare ,cred ca calitatea e inalta la lentile! in comparatie cu lentilele chinezesti
Ocularul Igs l-am testat alaturi de 25mm Plossul Seria 500 ..daca Plossul are 52 grad FOV ...in acest ocular Igs vad o portiune mai mare de cer de 1.5 ori la aceeasi marire,poate 70-80grade...zic la aceeasi marire fiindca am testat si ziua pe niste copaci,a caror frunze ,in ambele oculare aveau aceeasi marime insa cimpul vizual diferit...
Deja ramine de calculat , cum zici Erwin dupa formule, Fov-ul real...
Calitatea imaginei pe timp de zi si noaptea sunt la egal intre IGs si Ploss
Insa cum am mai spus daca ajustez pozitiile intre lentile , creste zoomul si Fov-ul(cind le apropii)
Pentru cei ce nu stiu, abreviatura Igs o folosesc pe tot ce fac ,fie in astronomie fie pe amplificatoare pentru chitari si pe chitari electrice ce le fac sau picturi .
IGs- Igor Galaci Stefan
Iubesc sa ma ocup cu tot ce e frumos in lumea aceasta : AStronomia,Pictura,Muzica si Radioelectronica
Multilateral
Astept sa calculati FOV-ul ocularului meu dupa datele expuse !
Descriere: |
|
Marime fisier: |
387.05 kb |
Vizualizat: |
de 4843 ori |

|
|
298.6 kb |
de 4843 ori |

|
|
389.48 kb |
de 4843 ori |

|
|
327.77 kb |
de 4843 ori |

|
|
322.57 kb |
de 4843 ori |

|
|
318.27 kb |
de 4843 ori |

|
|
309.96 kb |
de 4843 ori |

|
|
343.11 kb |
de 4843 ori |

|
|
321.02 kb |
de 4843 ori |

|
|
302.39 kb |
de 4843 ori |

|
|
308.55 kb |
de 4843 ori |

|
|
356.13 kb |
de 4843 ori |

|
|
367.3 kb |
de 4843 ori |

|
|
326.01 kb |
de 4843 ori |

|
|
400.07 kb |
de 4843 ori |

|
|
314.98 kb |
de 4843 ori |

|
|
229.73 kb |
de 4843 ori |

|
|
340.55 kb |
de 4843 ori |

|
|
321.28 kb |
de 4843 ori |

|
|
220.7 kb |
de 4843 ori |

|
|
340.08 kb |
de 4843 ori |

|
|
229.73 kb |
de 4843 ori |

|
|
311.23 kb |
de 4843 ori |

|
|
296.84 kb |
de 4843 ori |

|
|
321.27 kb |
de 4843 ori |

|
|
314.77 kb |
de 4843 ori |

|
|
69.4 kb |
de 4843 ori |

|
|
105.3 kb |
de 4843 ori |

|
|
122.29 kb |
de 4843 ori |

|
|
157.91 kb |
de 4843 ori |

|
|
86.03 kb |
de 4843 ori |

|
|
107.93 kb |
de 4843 ori |

|
_________________ Meade DS2114 cu montura dobson home made;refractor 70/1200mm homemade;Celestrone Astromaster 130 homemade.cctv LN300,goto Celestron GT,Sakura zoom 20x70,Datyson 10x50 |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9743
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Iul 2016 21:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Interesant ocularul din lentile recuperate. Presupun că ai un dublet mic în acea celulă, așadar ai un fel de Kelner. Poți constata practic dacă te uiți la lentile cu spatele la un bec aflat la distanță câte becuri vezi reflectate. Dacă sunt 4 ai 2 lentile distanțate iar dacă sunt 3 ai un dublet lipit. După mărimea reflexiilor și culoarea lor poți să-ți dai seama cam ce fel de lentile sunt concave sau convexe și dacă au strat antireflex.
Chitările le faci de la zero? Foarte interesant!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
metalgibson Membru

|
Trimis: 25 Iul 2016 22:37 Download mesaj |
|
|
|
Erwin
Chitarile le fac de la zero ,folosesc lemn atit autohton cit si comandat de pe ebay din america (lemn copac rosu,negru,palisandru)
si la fel electronica o comand
Doar la chitara cea din dreapta,unde e desenat focul,electronica am facuto proprie "Pickup-doze electromagnetice" le-am facut din bobine de la un motor electric de 220v
Chitara nr 1 :
https://www.facebook.com/arche.jamestown/m...amp;type=3
https://www.youtube.com/watch?v=vjx3xy2Dsmw
Chitara nr2:
https://www.facebook.com/arche.jamestown/m...amp;type=3
Acum despre Ocular
" Field of View: Apparent and True
A telescope eyepiece's apparent field of view is the angular diameter, expressed in degrees (°), of the circle of light that the eye sees. It is similar to the screen of a television (not the actual picture seen on it). Most eyepieces have an apparent field of about 40° to 50°. Specialized wide-field telescope eyepieces can boast apparent fields ranging from 60° to 100° or more. Such wide-field and Ultra-Wide eyepieces are preferred by amateur astronomers who enjoy the "spaceship porthole" effect of using as wide a field as possible.
The true field (or real field) of view is the area of sky seen through the eyepiece when it's attached to the telescope. The true field can be approximated using the formula:
True Field = Apparent Field ? Magnification
For example, suppose you have an 8" Cassegrain telescope with a 2000mm focal length, and a 20mm eyepiece with a 50° apparent field. The magnification would be 2000mm / 20mm = 100x. The true field would be 50 / 100, or 0.5° - about the same apparent diameter as the full Moon.
For eyepieces of a given design (Kellner, Orthoscopic, Plossl...) the width of the field of view is generally inversely proportional to the magnification -- doubling the magnification cuts the field width in half. But at the same magnification, different eyepiece types have dramatically different fields of view -- expensive modern designs, like Naglers, may have twice as wide a field as such old standbys as Kellners and Orthoscopics. So if you want a wide field of view, perhaps for finding things or for looking at some of your favorite large objects, you must either get a long focal-length, low-magnification eyepiece, or spend some money for a fancy design, or both.
There is a catch, too: There is no magic to getting a wide field of view in an eyepiece -- look down the barrel of a short focal-length, high-magnification eyepiece, and see how tiny the lenses are compared to those in a low-magnification eyepiece. Wide fields of view require wide lenses. But wide lenses won't do any good if the eyepiece barrel, or the focuser tube, or the baffle tube of a Schmidt-Cassegrain, prevents light from getting to their outer edges. For good use of a low-magnification, wide-field eyepiece design, it must be mounted in a large eyepiece barrel and used with a large-diameter focuser and baffle tube."
Deci la coular acesta care l-am facut ATOV va fi:
F telescopului 1000mm
F ocularului 60mm
Magnificare =1000/60=16.6x
4 cazuri: AFOV 50 grade ; AFOV 60 grade ;AFOV 70grade ;AFOV 80grade
dupa presupunerea mea vizuala ocularul ar avea intre 70-80grade
ATOV1=50/16.6=3.01grade de cer
ATOV2=60/16.6=3.61 grade de cer
ATOV3=70/16.6=4.21 grade de cer
ATOV4=80/16.6=4.81grade de cer
UN Televue Athos cu AFOV 110grade ce ATOV are? sau alte UWA Tele VUE ?
_________________ Meade DS2114 cu montura dobson home made;refractor 70/1200mm homemade;Celestrone Astromaster 130 homemade.cctv LN300,goto Celestron GT,Sakura zoom 20x70,Datyson 10x50 |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3142
|
Trimis: 26 Iul 2016 11:01 Download mesaj |
|
|
|
Interesant ocular ”potentat” dar am o nelamurie referitor la focala ocularului si campul vizual al lui. Tu ai scris:
”....am constat ca ocularul are o imagine Ultra Wide Angle ,,fiindca daca la reflector ocularul are Ploss 25mm 52 grade ...pai la refractor as spune ca la 70-80 , de doua ori mai mult vazut-am ,dar asta e constatare vizuala..
Ocularul Igs l-am testat alaturi de 25mm Plossul Seria 500 ..daca Plossul are 52 grad FOV ...in acest ocular Igs vad o portiune mai mare de cer de 1.5 ori la aceeasi marire,poate 70-80grade...zic la aceeasi marire fiindca am testat si ziua pe niste copaci,a caror frunze ,in ambele oculare aveau aceeasi marime insa cimpul vizual diferit...”
Campul vizual aparent este o caracteristica intrinseca a obiectivului ce nu se schimba functie de instrument (reflector, refractor etc) sau focala instrumentului. Plossl tau de 52gr. are 52gr. pe orice instrument l-ai pune. Ce se schimba este campul vizual real care este 52gr/puterea de marire.
Deci in concluzie ce focala are ocularul? 60mm cum ai scris clar, sau 25mm ca ai zis mai sus ”aceeasi marire”!? Sau e zoom!? Ca nu se intelege prea bine din expunerea ta. Daca are foacala de 60mm tu l-ai comaparat cu unul de 25mm plossl si e normal ca la diferenta asta de focala sa detina un camp vizual real mai mare, dar campul vizual aparent poate sa fie la fel ca la plossl de 52gr. Nu trebuie sa fie neaparat de 70gr sau 80gr poate sa fie chiar si mai mic, de ex 40gr, si totusi sa detina un camp vizual real mai mare. ( Ex: 1000mm/60mm=16,6x daca are, sa zicem, campul aparent de 40gr atunci campul real este 40/16,6= 2,40gr. Iar la plossl tau e clara treaba 1000mm/25mm=40x si are campul real de 52/40=1,3gr) Dar ce e mai important e sa scoti ocularul la stele si sa-ti placa imaginea data de el. Spor la mesterit in continuare. Imi placa designul acularului tau made in germany (are culorile steagului Germaniei)
|
|
Sus |
|
 |
metalgibson Membru

|
Trimis: 26 Iul 2016 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Tudor
Acest ocular IGs l-am testat si pe cer de noapte ,am spus ca are aceeasi claritate ca la Plossl,se vad stelele punctiforme,clare ...
Refractorul n-are nici o treaba,la refractor nu le-am testat fiindca ,refractorul are ocularul sau inclus,si alte oculare nu folosesc la el..fiindca dupa multe testari ,acel care e inclus are o cea mai buna imagine pe stele,si ziua,,elimenind diferite aberatii de la lentila de ochelari...
Ocularul IGs l-am testat numai pe reflector in comparatie cu Plossl.
Si am spus mai sus ca IGs si Plossl le-am testat pe timp de zi ,pe frunzele unui copac (distanta 100metri +-10m)
Si in ambele oculare aceleasi frunze aveau aceeasi marime (OCULARUL IGs era in pozitia de mijloc la distanta intre lentile)...chiar daca la Plossl F25mm iar la IGs F 60mm ,insa in IGs incapea o regiune mai mare din creanga cu frunze...deaceea am si presupus ca cimpul vizual e mai mare decit la Plossl (>52grade) ..eu ma gindesc ca cimpul vizual este mai mare din cauza lentilei ,a diametrului mare de 5cm
Ce priveste despre zoom ,in desen am arata ca ocularul il pot ajusta dupa inaltime,adica pot apropia lentilele si le pot distanta...daca le distantez imaginea e mai mica si cimpul vizual e mai mic,,,daca le apropii imaginea se mareste si cimpul vizual la fel( asta ca cum ar fi la un obiectiv de fotoaparat)
Apropo de refractor ,,ocularul de la refractor e de aceeasi constructie ca si ocularul IGs "de asta spuneam ca tot pare sa aiba un cimp vizual mare
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9743
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Iul 2016 14:05 Download mesaj |
|
|
|
Ia o hartă stelară (Stellarium, Star Calc) de unde poți determina distanța unghiulară dintre stele și vezi care se încadrează la marginea câmpului. Poți folosi o constelație cunoscută, Cassiopeea, Ursa Mare, etc. Poți afla astfel unghiul real.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
metalgibson Membru

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|